razem składniki na kilka dni Pieczone jedzenie jest mniej kaloryczne i zdrowsze niż np. smażone. A przede wszystkim jego przygotowanie wymaga mniej czasu, bo łatwiej jest jednocześnie upiec np. rybę i polędwiczkę w piekarniku (wkładasz i same się robią), niż je usmażyć. Dodatkowy bonus to mniej naczyń do zmywania i brak rozchlapanego tłuszczu. W tym menu na tydzień piekliśmy warzywa(...)też mięso i ryby – kurczaka, polędwiczkę i łososia. Wystarczy pilnować czasu – kiedy co wyjąć z pieca – i odpowiedniej temperatury. W takim zestawieniu jak nasze – łososia wyjmujesz z pieca po ok. 12 minutach pieczenia, a mięso po około 20 (ew. polędwiczkę możesz potrzymać w piekarniku dosłownie chwilkę dłużej). Ściągawkę jak ekonomicznie upiec różne warzywa znajdziecie tutaj (na dole wpisu) . 4. Naucz
Niedzielny kucharzŚledzie, to ulubiona ryba w naszym domu, a jak można ją podać zobaczcie sami. -- Skład: ~10 płatów śledziowych z zalewy octowej lub z oleju, por, jabłka, cebula, jajka, śmietana. Jabłka ucieramy na grubych oczkach. Por drobno kroimy, podobnie pół cebuli, kawałek papryki. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki. -- Pokrojone warzywa wkładamy do miski, ciut solimy i dodajemy trochę pieprzu. -- Następnie dodajemy(...)czubate łyżki śmietany i mieszamy całość. Wymieszaną masę przekładamy na półmisek łyżką, na 10 "kupek". Potem zwijamy płaty śledziowe i układamy, na wcześniej wyłożonych jabłkach z porem... Pomiędzy ryby wkładamy pokrojone na ćwiartki jajko i ozdabiamy zieleniną. Zostało nam trochę kwaśnej śmietany, którą dodajemy do każdej rybki i ozdabiamy np. papryką. Po posypaniu całości koperkiem, możemy już serwować: same
chleba naszegoniej włożyć co tylko dusza zapragnie ale smak kwaśny od tamaryndu powinien zagościć, u mnie zakwaszenie od limonki. Zapraszam zatem na pyszne danie. Kociołek Sinigang z ośmiornicy, krewetek i ryby. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDanie o ciekawiej nazwie "Poke Bowl" wywodzi się z Hawai. Jest to miska składająca się z różnych produktów, wśród których głównym składnikiem jest ryż, a tuż obok niego surowa ryba. Dodatkami natomiast są warzywa, owoce, przyprawy. Muszę przyznać, że takie miski, naładowane różnymi składnikami wyglądają cudownie i mega apetycznie. Przez co i ja postanowiłam przygotować swoją wersję. Oczywiście(...)własne upodobania. Tak też ja uczyniłam. Danie przygotowałam w 10 minut. Głównym składnikiem była pyszna i gotowa od razu do spożycia quinoa z groszkiem od Quinola Mothergrain . Nie zabrakło ryby, tudzież wędzony łosoś . I nieodzowna rzecz - warzywa , mnóstwo różnych warzyw. Całość zwieńczył przepyszny dressing na bazie pasty sezamowej. To było coś pysznego, zdecydowanie częściej będę przygotowywać sobie takie kolorowe
Zdrowie na języku :PKotlety są smaczne i proste w wykonaniu. Połączenie ryby i boczku super się komponuje. Składniki: Boczek 35 dag Filet z dorsza 25 dag Jajko 1 szt. Czerstwa bułka 1 szt. Sól i pieprz do smaku Mleko Smalec do smażenia Bułka tarta do panierki Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć. Rybę, boczek, odciśniętą bułkę zmielić przez maszynkę, wbić jajko
Tradycyjna Kuchniaduża cebula 3 ząbki czosnku 1 por 1litr bulionu drobiowego 3 łyżki masła 2 liście laurowe 1 łyżeczka kurkumy natka z pietruszki sól pieprz Wykonanie: 1. Filety z ryby pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do miski, dodać krewetki, oprószyć solą i pieprzem. 2. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. 3. W garnku podsmażyć na maśle drobno posiekanego(...)laurowe, kurkumę, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu około 15-20 minut (aż ziemniaki zmiękną). Po tym czasie wlać bulion drobiowy i dodać rybę, gotować jeszcze 5-8 minut. Na samym końcu dodać krewetki i gotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Zupę podawać z posiekaną natką
Szalona Kuchnia Ewelinyokoło 4-5 minut, cały czas mieszając. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wlewamy śmietankę i dodajemy serek topiony. Smażymy jeszcze chwilę, do czasu aż ser się roztopi. Pory wykładamy na rybę. W małym garnuszku mieszamy majonez z parmezanem i wiórkami kokosowymi. Mieszankę tą wykładamy na pory, starając się rozprowadzić ją jak najcieńszą warstwą. Łososia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(...)około 15-20 minut (gdyby warstwa majonezu zaczęła się zbyt szybko rumienić, przykrywamy rybę folią aluminiową). Przed podaniem posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem
Smaki Na TalerzuWpadł mi w ręce przepis na souvlaki. Co to jest souvlaki? To szybkie grillowane dania w Grecji, które z powodzeniem można przyrządzić z mięsa, warzyw lub ryby. Dzisiaj miałam ochotę na souvlaki z łososia i warzyw w zdrowej misce. Uwielbiam taki sposób jedzenia. Zdrowa miska czyli healthy bowl coraz częściej spotykam w nowych modnych restauracjach stąd pochodzi inspiracja na przepis
codojedzeniaPyszna pasta na kanapki z wędzonej ryby i twarogu, nazywana często awanturką. Zamiast makreli można użyć innej wędzonej ryby. Pastę można wzbogacić dodatkiem szczypiorku lub natki pietruszki, zamiast musztardy można dodać keczup. składniki: 2 średnie wędzone makrele ( ok 500 g ) 500 g twarogu 1 mała cebula 4 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu 2 łyżki musztardy, u mnie rosyjska świeżo zmielony
Monia miesza i gotujeokoło 4-5 minut, cały czas mieszając. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wlewamy śmietankę i dodajemy serek topiony. Smażymy jeszcze chwilę, do czasu aż ser się roztopi. Pory wykładamy na rybę. W małym garnuszku mieszamy majonez z parmezanem i wiórkami kokosowymi. Mieszankę tą wykładamy na pory, starając się rozprowadzić ją jak najcieńszą warstwą. Łososia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(...)około 15-20 minut (gdyby warstwa majonezu zaczęła się zbyt szybko rumienić, przykrywamy rybę folią aluminiową). Przed podaniem posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem
Smaki Na Talerzuzboża pełnoziarniste i psuedozboża pestki i nasiona orzechy 7-9 dzień (1200 kcal) jajka i nabiał, najlepiej fermentowany 10-11 dzień (1400 kcal) chude białe mięso i ryby, jedzone 1-2 razy w tygodniu 12-13 dzień (1600 kcal) pełnowartościowe zdrowe żywienie 14 dzień (kalorie zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem) pełnowartościowe zdrowe żywienie Zgodnie z zasadami zdrowego(...)kcal) wszystkie zboża pełnoziarniste i psuedozboża pestki i nasiona orzechy 3 tydzień (1200 kcal) jajka i nabiał, najlepiej fermentowany 4 tydzień (1400 kcal) chude białe mięso i ryby, jedzone 1-2 razy w tygodniu 5 tydzień (1600 kcal) pełnowartościowe zdrowe żywienie 6 tydzień (kalorie zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem) pełnowartościowe zdrowe żywienie
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1 wędzona makrela 1 awokado 100 g białego półtłustego sera 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso ryby oddzielamy od skóry i ości. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy ze skóry miąższ. Szczypior szatkujemy na małe kawałki. Makrelę, awokado i biały ser łączymy ze sobą i rozgniatamy widelcem. Dodajemy szczypior. Pastę skrapiamy sokiem
Qchnia po prostuEuropie śledzi kwalifikuje się do produkcji matiasów? Jeśli będziecie mieli okazję spróbować takiego prawdziwego matiasa - zróbcie to koniecznie, jest absolutnie wyjątkowy! Pamiętajcie, aby przy wyborze śledzia czy innych ryb zwracać uwagę na niebieski znaczek MSC - dający nam pewność, że ryb i śledzi nam nigdy nie zabraknie. Składniki: na 4 porcje 5 filetów śledzia matias, 8 kromek chleba, 1/2 kopru
Plate of JoyPlacki ziemniaczane to tradycyjne danie, które smakuje chyba każdemu. Mogą być podawane na słodko i na ostro - z cukrem, śmietaną, gulaszem, szpinakiem sosem tzatziki lub kawiorem
Korniszonkimogło zabraknąć. Każdy region Japonii ma swój sposób przyrządzania wywaru zależny od najczęściej występujących tam produktów – można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym, rybnym, ostrygowym. Wariacjom regionalnym i sezonowym poddają się również dodatki, z którymi podawany(...)takim dodawaniu składników – w Japonii wywary wzbogacane i budowane są przez dodawanie do nich olei infuzowanych przeróżnymi przyprawami, soją, pastą miso, skórkami kurczaka, palonymi kośćmi, skorupiakami i owocami morza, rybami i glonami. Gorącą zupę rozdzieliłam pomiędzy głębokie talerze i ułożyłam naszykowane wcześniej dodatki – do tego ramenu wędzony kurczak pasuje świetnie, nadając całości dymny, mocny charakter i podbijając drobiowy smak wywaru
Karo in the Kitchen