ryba - 22624 przepisów (strona:471/1509)

Karp pieczony w śmietanie z cebulką. Doskonały na Wigilię! PRZEPIS 538

Następnie przesmaż pokrojoną w krążki cebulę. Na dnie brytfanki rozłóż śmietanę, na niej poukładaj kawałki karpia i cebulę. Piecz wszystko w temperaturze 180 stopni przez 35-40 min. Rada: rybę przed smażeniem możesz namoczyć w mleku. Będzie dużo delikatniejsza i pozbędziesz się mulistego smaku. Zobacz: Co daje namoczenie karpia w mleku? Spróbuj, a już zawsze będziesz tak robić Artykuł Karp

Kulinarna Polska
Śledzie po myśliwsku 167

Śledź z borowikami , w gęstym i aromatycznym sosie, to dobry pomysł na wigilijnego śledzika dla każdego, kto lubi zarówno tę rybę jak i grzyby. Razem smakują bardzo dobrze. Zobacz przepis na klasyczne śledzie w oleju ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Najtańsza wigilia 157

głównie w Łodzi. Składniki: - grzyby z wcześniejszego przepisu  Wykonanie: Grzyby podsmażamy na patelni. Można wcześniej obtoczyć w mące. Seler po grecku Jest takie danie, które uchodzi za wigilijne. Ryba po grecku. Problem w tym, że Grecy takiego przepisu nie znają. Nie wiadomo dlaczego tak to nazwano. Być może dlatego, że warzywa w towarzystwie pomidorów są w Grecji bardzo popularne(...)Jest natomiast coś bardziej greckiego. Mianowicie seler, który pochodzi z Grecji. Trochę przypomina filety ryby, ale nie to jest istotne w tej kwestii. Istotne jest to, że jest to bardziej greckie danie niż gdyby był w nim dorsz. No i dużo tańsze :) Składniki: - seler i pozostałe warzywa wyjęte z zupy - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Starte warzywa mieszamy z koncentratem i przykrywamy

Kryzysowa Książka Kucharska
ŚLEDZIE W CZERWONEJ KAPUŚCIE (keto, LCHF, bez glutenu) 219

Śledzie w czerwonej kapuście to kolejny pomysł na podanie tej jakże zdrowej ryby, którą osobiście uwielbiam pod każdą postacią.Nie tylko doskonale smakuje, ale i świetnie wygląda dlatego sprawdzi się także na różnego rodzaju uroczystościach, Wigilii, Sylwestrze itp. Składniki – śledzie w czerwonej kapuście: 400 g (4 średnie płaty śledziowe matiasy) 100 ml delikatnej oliwy z oliwek extra virgin i/lub

Ola la LCHF
LECZENIE POPRZEZ ŻYWIENIE 157

gastryczne. Przetestowały m.in: Amfa i Fuzja. 3. Forza 10 oto active , która pomogła wyleczyć i utrzymać w zdrowiu chore uszy u zaprzyjaźnionej bokserki Aiszy. 4. Forza10 Puppy Junior z rybą, która doskonale sprawdza się u szczeniąt. Świetnie sprawdziła się m.in u Elmo. 5. Forza10 Medium MAINTENANCE z rybą, którą przetestowałam na mojej starszej bokserce Sabie. Godna polecenia i uwagi jest

Wypisz Wymaluj
ŚLEDZIE KORZENNE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 157

Święta to dla mnie zapach przyprawy korzennej i królujące na wigilijnym stole ryby. Stąd przepis na śledzie korzenne. Nie każdy lubi takie połączenie, ale amatorzy śledzi i przyprawy piernikowej uwielbiają tę wersję. Proste i szybkie w przygotowaniu śledzie korzenne świetnie sprawdzą się na Wigilię, ale i na inne uroczystości. Śledzie korzenne pachnące cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami stają co roku

Ola la LCHF
Recenzja robota z Lidl Polska Silver Crest MONSIEUR CUISINE 178

dwie tacki plus koszyczek do misy. Korzystając z funkcji gotowania na parze, spokojnie przygotujesz obiad dla 4 osobowej rodziny. Testując urządzenie zrobiłam, ziemniaki ( w koszyczku), kalafiora (środkowa taca) i rybę (górna taca). Żaden ze składników nie przeszedł aromatem innego. To co mnie zachwyciło to tekstura i smak. Warzywa nie były ciapowate, były idealnie zrobione i przede wszystkim zachowywały prawdziwy smak(...)często warzywa na parze, ich smak jest taki rozwodniony, tutaj absolutnie tego nie ma!) Ryba idealnie odchodziła od ości. Korzystałam z aut. programu gotowanie na parze.  Miksowanie- hummus z soczewicy . - szklanka suchej soczewicy,  - 2 ząbki czosnku - 6 łyżek oliwy z oliwek - 3 łyżki przyprawy zatar - 2 łyżki pasty tahini Soczewicę gotujemy w misie (idealnie ugotowana, cała ziarna

SMYKWKUCHNI
Świąteczna ściąga przepisów 177

Przedstawiam Wam kilka sprawdzonych przepisów na  świateczne dania.  Zupa grzybowa Śledź po kaszubsku Śledź w oleju Rolada szpinakowa z łososiem Tradycyjna sałatka jarzynowa Ryba po grecku Pieczona ryba z cebulą pomidorową Wilgotny piernik ekspresowy Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami Sernik bez sera Ciasto mandarynkowe Polecam! Natalia

Smaki Natalii
Omułki , mule po belgijsku 201

Zachęcam , spróbujcie chociaż raz bo naprawdę warto W naszym kraju wiele osób podchodzi do nich sceptycznie z dużym uprzedzeniem i ostrożnością , co jest zupełnie nie uzasadnione . Wcale nie jadą rybami , ani mułem , są pyszne , soczyste i delikatne. Mówi to wam ktoś, kto nigdy nie był zwolennikiem owoców morza , a te uwielbia Ostatnio dostępne coraz częściej w marketach . Takie schłodzone

Ogrodnik w podróży
Wigilijny karp w galarecie 168

natka z pietruszki zielony groszek cytryna Wykonanie: 1. Karpia oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie odciąć głowę, podzielić rybę na części, usunąć szkielet i resztę ości pozostawiając skórę. Rybi łeb, szkielet przełożyć do garnka, zalać 1 litrem wody, dodać włoszczyznę, vegetę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym(...)następnie całość wystudzić. 2. Kawałki karpia zawinąć osobno w aluminiową folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 25 minut. Po tym czasie wystudzić upieczoną rybę, ułożyć na półmisku (zaczynając od głowy), dodać groszek, natkę z pietruszki, marchewkę w kształcie gwiazdek, plasterki cytryny i zalać lekko tężejącym wywarem rybnym, po czym wstawić do lodówki na minimum godzinę

Szalona Kuchnia Eweliny
PRZEPISY NA WIGILIĘ I BOŻE NARODZENIE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 607

czyli pierniki, ciasta i pierniczki. Zgodnie z tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane kapustą i grzybami, więc jest z czego wybierać. Nie zabrakło także inspiracji na bożonarodzeniowe menu: mięsa pieczone, rolady, sałatki i inne przystawki oraz oczywiście desery. Przepisy

Ola la LCHF
Śledź w soku z cytrusów z czarnuszką i żurawiną 137

naszym stole pojawia się kilka różnych dań ze śledziem w roli głównej właśnie. Zawsze są potrawy tradycyjne, ale staram się też szukać nowych smaków i pomysłów na tę pyszną rybę. Dziś zapraszam Was na przepis autorstwa Jagny Niedzielskiej, który został przez nas nieco zmodyfikowany. Jest to śledź w soku z cytrusów z czarnuszką i żurawiną. Zaskakujące połączenia? Tak, ale baaaardzo(...)duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i - częściowo - serem. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi. Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami). Nie dosalaj potraw

Kulinarne przygody Gatity
Propozycje świąteczne na śledzie i ryby 214

Propozycje na świąteczne rybki (będą aktualizacje:) Śledzie w marynacie korzennej Śledzie po kaszubsku - w sosie pomidorowym Ryba po grecku Śledzie po cygańsku Ryba z pieczarkami i papryką w sosie Śledzie z suszonymi pomidorami Śledzie w sosie czosnkowym Śledzie z majerankiem i olejem lnianym Śledzie z rodzynkami - po sułtańsku Śledzie z fasolką czerwoną Śledzie po duńsku Sałatka jarzynowa ze śledziami Śledzie

Uwaga Babcia Gotuje
Surówka z fenkułu – surówka z kopru włoskiego 156

wykorzystać na surówki lub do zup, a cienkie, delikatne i pierzaste listki kopru włoskiego – podobnie jak koper ogrodowy – do dekoracji i wykańczania potraw, szczególnie tych na bazie jaj i ryb. Koper włoski ma bardzo charakterystyczny smak – słodkawy, anyżkowo-lukrecjowy i świeży. Bulwa traci te aromaty po podgrzaniu – przy zapiekaniu, gotowaniu i grillowaniu fenkuł gubi lotne olejki odpowiadające za ten smak(...)stanie zjeść sama całą tą dużą porcję, na kolację albo i na deser. Jeśli chcecie się tymi delicjami podzielić, wykorzystajcie surówkę z kopru włoskiego do białych mięs lub do ryby. SKŁADNIKI 4 średniej wielkości porcje do obiadu 1 duży fenkuł (ok. 500g) 150g jabłka – twardego, soczystego 30g orzechów włoskich 2 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka

Karo in the Kitchen
barszcz czerwony po mojemu 441

jeszcze inne. W ten sposób ocet balsamiczny nabiera niepowtarzalnego zapachu, koloru i smaku. Młody ocet balsamiczny o wodnistej konsystencji doskonale nadaje się do przyprawiania sałat, marynowania mięs i ryb, jako baza sosu vinegrette. Produkt o średnim wieku dojrzewania jest idealny (poza przyprawianiem warzyw) do podniesienia walorów smakowych risotto, mięs, ryb, zup-kremów oraz sałatek owocowych. Ocet balsamiczny gęsty, czyli taki

w mojej kuchni