DUGH. Brzmi tajemniczo. Cóż to takiego? Smaczne? A do jedzenie? A skąd? Z jakiego kraju? Jakie składniki? Jak smakuje?Już spieszę z odpowiedziami. DUGH jest to
W kuchni Karmel-itkipoczątek nieco praktyki w teorii. Przedstawianie się do selera w roli mikrofonu jest urocze. fot.: Fairy Grzegorz pokazał kilka technik, potłumaczył nieco, pokazał jak filetować rybę, po czym omówił z nami menu i przydzielił ochotnikom wybrane przez nich stanowiska i dania, przy których później pracowali. Jurek Sobieniak też wtrącił, chociaż mało nie gadał. Chodziło o cebulę, a dokładniej o substancje(...)dodać więcej soli bądź pieprzu... Takie prozaiczne, a jednak dla mnie znaczyło to bardzo wiele. Zaszczyt. fot.: Fairy. Przepiórki trafiły do piekarnika, sałatka już czekała na stole, ryba dochodziła, zabajone się robiło... Powoli wielkie gotowanie dobiegało końca, uwieńczenia pyszną ucztą. Zaserwowaliśmy dania, chciałam pozostać na straży do samego finału, ale Grzegorz wygonił mnie do stołu "Co Ty, zimne będziesz jadła
W kuchni Karmel-itkiDo przyrządzenia tych brownies przekonała mnie Kasia, autorka bloga "W Krainie Smaku". Urzekła mnie swoimi BROWNIES Z WHISKY I PORECZKAMI,które posłużyły jako punkt
W kuchni Karmel-itkiWróciwszy z Krakowa, po finale konkursu, cały czas po głowie chodziły mi specjały kuchni małopolskiej. Weekend w ichotoczeniu spowodował, że zaraziłam się tamtymi smakami. Jabłka
W kuchni Karmel-itkiZmiana miejsca zamieszkania na stancję, rozpoczęty właśnie nowy szkolny rok, bardzo dla mnie istotny i wymagający,ciągłe zabieganie i siedzenie do późna w książkach już od
W kuchni Karmel-itkiSkąd wziął się u mnie pomysł, by zrobić mleko z migdałów? Pojęcia nie mam i do teraz zastanawiam się nad pobudkami,które mnie do tego skłoniły
W kuchni Karmel-itkiW sobotni poranek, kiedy słonko budzi się do snu, wrzucam na siebie kwiecistą bluzeczkę, tęczowe balerinki. Zaopatrzonaw torbę na zakupy, wkraczam pewnie pomiędzy stragany Rynku Jeżyckiego
W kuchni Karmel-itkiKiedy nie mam jak upiec słodkości (czyt.: zepsuty piekarnik),a ochota jest ogromna, biorę byka za rogi i wymyślam inne alternatywnerozwiązania. Lubię, gdy jest słodko i
W kuchni Karmel-itkiWeekend w domu daje mi ukojenie. Zapach ulubionego płynu do prania, ukochane krzesło, wyszczerbiony stary kubek,z którego piję herbatę, widelec z pokrzywionymi ząbkami, co towarzyszy
W kuchni Karmel-itkiOdkąd zaczęłam pisać bloga, zupełnie zmieniło się moje podejście do gotowania. Niegdyś, mając jakiś sprawdzony przepis,na okrągło, monotonnie piekłam ciasto w ten sam sposób, dodając
W kuchni Karmel-itkiKiedy nie ma czasu, czy też ochoty na gotowanie, za obiad posłużyć może jakaś nieskomplikowana, aczkolwiek smaczna sałatka.Tak jest w tym przypadku. Wystarczy sałata
W kuchni Karmel-itkiKupiłam dużą sałatę, nie myśląc o tym, że wielką główkę muszę zjeść sama. Jadłam ją i jadłam.. Nie powiem, lubięsałatę, ale codziennie na każdy posiłek
W kuchni Karmel-itkiSezon malinowy dobiega finiszu, więc musi tradycji stać się zadość i jakieś ciasto z malinami stworzyć wypadało. Ostatnio mam fazęna wypieki z płatkami owsianymi, więc jak
W kuchni Karmel-itkiPlacki z cukinii są dla mnie zawsze rarytasem. Wychowana na "plyndzach" poznańskich, uwielbiam każdą wersję placków,niekoniecznie właśnie ziemniaczanych. Robi się je szybko, można wykorzystać
W kuchni Karmel-itkiJesień już jest. Za oknem widać, że nie tylko ta kalendarzowa. Szaro, buro, mokro, a słonko wychodzi tylko na chwilę,by znów móc skryć się za
W kuchni Karmel-itki