pocz ōntku chciołech wszyskim tym, co niy lubiōm wiórkōw kokosowych (kōłkōsraszpli), pedzieć, żeby sie niy nerwowali, bo w tym daniu ich niy znojdōm. Te ciasto, we wtorym je tōnkanoł ryba, zrobiōłech ze mlyka kokosowego, a to je całkym inkszo inkszość 1 . A wiym, co gołdōm, bo moja Baba niy lubi kōłkōsraszpli i inkszych rafaelo-podobnych rzeczy, ale za to dania(...)tyż moge pedzieć, że nasza kōmratka, co to tyż jadła, niy lubi kolyndry, a zōłza ji 6 smakowała i nawet sie ździwioła, że je tam ta kolyndra driny. Ryba moł być i bez ości, i bez skōry. Jak już jōm łobierecie- te kupne filety to nojlepi jeszcze sprołwdzić, żeby sie potyn jaki bezuch 7 niy udołwiōł 8 łościōm- to pokrejcie
Chop w kuchnipomidorów niczym prosto z kutra włoskiego rybaka. Gęsta i aromatyczna zupa przygotowana na wywarze z klopsików z mięsa dorsza i mintaja, czyli to co się na kutrach jada. Ryby i jeszcze raz ryby! Ale myślę sobie, że taki rybak włoski to bez pomidorów nie przetrwa, nie wytrzyma ;-). Dlatego wymyśliłam ten przepis. Zupa wyszła obłędna, mogłabym ją zajadać kilka razy(...)tygodniu na obiad. Jest bardzo delikatna w smaku, ma w sobie pełnię aromatu, i bardzo wyrafinowany smak, z wyczuwalną nutą słodko- kwaśną. Zupę podajemy z solidną porcją ryby w postaci klopsików rybnych, całość skrapiamy tuż przed podaniem sokiem z czerwonych pomarańczy sycylijskich. Serdecznie Wam polecam! SKŁADNIKI: - 1 opakowanie przecieru pomidorowego Łowicz - 1 litr wody - 1 gałązka rozmarynu - 1/4 selera korzeń
SMYKWKUCHNIUwielbiam zupy pomidorowe w każdym wydaniu, te z dodatkiem ryb i owoców morza szczególnie, gdyż to moje ulubione dodatki. Ta zupa ma w sobie wszystko co mieć powinna. Karmelizowaną cebulę z dodatkiem czerwonego wina, pyszne pomidory, które poza sezonem smakują lepiej z puszki. Delikatną rybę, przepyszne krewetki i smaczny makaron, prosto z Włoch. A całość uwieńczona świeżymi ziołami. Kochani(...)Redukujemy wino o połowę i wlewamy bulion oraz pomidory z puszki. Dodajemy przecież pomidorowy i całość gotujemy 10-12 minut. W tym czasie krewetki obieramy, jeśli tego wymagają a rybę pozbawiamy skóry i ości. Pstrąga kroimy w kostkę. Do gotującej się zupy dodajemy makaron i gotujemy przez 3 minuty. Następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy zupę sosem rybnym, klonowym, solą
Mango Papajanich o tej porze, zawsze zbiera się grupka ludzi. Po pół godzinie, czasem może dłużej, wracam tą samą drogą, w ręku trzymam foliową torbę. Ociekającą wodą foliową torbę z rybami, czasem z flądrą, a czasem ze śledziem. Uśmiecham się cały czas do siebie i rozpiera mnie duma, jakbym to osobiście złowił te ryby, a nie tylko kupił od rybaka. Taka(...)możliwość zakupu ryby prosto z kutra jest dla mnie jak bonus, daje możliwość cieszenia się smakiem świeżej ryby. Będąc nad morzem staram się korzystać z takich okazji, które już dzisiaj należą do rzadkości. Niestety, należą do rzadkości. Śledzie czyścimy, płuczemy, osuszamy i usuwamy kręgosłup, zostawiając ogonek ( łatwo za niego chwycić rybkę po usmażeniu ). Posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące
Markowy smakŁOSOŚ Z SALSĄ Z MANGO, PAPRYKI I POMARAŃCZY Jak już kiedyś wspominałam, uwielbiam ryby pod wszelką postacią, nie tylko te smażone tradycyjnie na głębokim tłuszczu J Łosoś to z pewnością jedna z moich ulubionych ryb (unikam raczej tych hodowlanych). Tutaj przedstawiam wam wersję na kolorowo i w słodkim klimacie, którego sprawcą jest mango i pomarańcza. Jeśli lubicie słodko-kwaśne(...)przez około 3 minuty, aż mięso będzie wysmażone do połowy filetu. Przełożyć na drugą stronę, posolić i grillować przez kolejne 2 - 3 minuty w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia ryby. Można też usmażyć łososia na patelni na klarowanym maśle, choć bardziej polecam grillowanie. Trzeba pamiętać, że czas wysmażenia zależy też od grubości ryby. Na talerzach rozłożyć gorący ryż, następnie
Calzonella.comPaluszki z ryby są smaczne, szczególnie polecam dla dzieci które nie przepadają za rybą. Podajemy z frytkami i dowolna surówką. Składniki: 1 kilograma dorsza mrożonego 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy wikinga Roleski Sól, pieprz Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Rybę rozmrażamy, mielimy, przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą oraz musztardę, wbijamy(...)jajka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy, formujemy małe owalne paluszki, panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy paluszki z ryby, smażymy na złoty kolor z obydwu stron
Bajeczna KuchniaZapraszam na niedzielny obiad , czarny makaron z łososiem. Uwielbiam kolorowe dania! Przyznacie, że temu barw nie brakuje. Czarny makaron pasuje świetnie do ryb i owoców morza. Z łososiem zrobiłam go pierwszy raz. Gorący makaron wymieszałam lekko z pastą z awokado. Łososia ugrillowałam. Szybkie danie pełne smaków. Czarny makaron Składniki: Łosoś z grilla 600 g odfiletowanego łososia ze skórą(...)połowy cytryny ½ łyżeczki chili płatków ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego ½ łyżeczki przyprawy do grillowania ryb 1 łyżka oliwy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 250 g czarnego makaronu porcja pasty z awokado, tutaj przepis 1 łyżka natki pietruszki do posypania Ułóż łososia w formie, skórką do dołu. Wymieszaj przyprawy i natrzyj nimi rybę. Dopraw solą. Skrop sokiem z cytryny i oliwą
codojedzeniadodać nic ująć. Danie zdrowe, smaczne i nieskomplikowane. Polecam. Składniki: 600 gram mrożonego mintaja ½ szklanki gęstej śmietany Mały pęczek koperku Mały pęczek pietruszki Pieprz cytrynowy Ziołowa przyprawa do ryb Sól Wykonanie: Rybę rozmrażamy i porządnie odsączamy. Następnie układamy w naczyniu do zapiekania i przyprawiamy pieprzem cytrynowym oraz ziołową przyprawą do ryb, ewentualnie dodatkowo solą. Koperek i pietruszkę siekamy i łączymy(...)śmietaną. Całość przyprawiamy solą. Przygotowaną mieszanką śmietanowo – ziołową polewamy rybę. Pozostawiamy na około 30 minut do zamarynowania. Następnie zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 170 o C przez około 30 minut. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki EwyMiałam ochotę zrobić rybę smażoną inaczej, więc wpadł mi do głowy pomysł, by wykorzystać ciasto naleśnikowe. Oto efekt! Ryba w cieście naleśnikowym jest bardziej soczysta niż smażona w panierce. Spróbuj! Ja podałam ją z ziemniaczkami, które ugotowałam z marchewką i razem z nią potłukłam. Mniam :) Składniki na 3 porcje: 3-4 łyżki startego żółtego sera (najlepiej na drobnych oczkach(...)świeże lub rozmrożone szklanka 200 ml ciasta naleśnikowego przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie kilka kropel soku z cytryny lub pieprz cytrynowy olej do smażenia Przygotowanie: Rybę umyj i osusz delikatnie ręcznikiem papierowym. Pęsetą postaraj się wyjąć ości. Przypraw z każdej strony solą i pieprzem w ilości wg uznania oraz skrop sokiem z cytryny. Odstaw na kilkanaście
Anioszek w kuchniRyba, rybka, rybcia :) Dziś ryba w wydaniu prawie klasycznym – klasycznie z ryżem. Tylko ryż dla odmiany czerwony, a ryba zielona, bo zawinięta w szpinak. Na folii aluminiowej wykładamy liście szpinaku. Na nie kładziemy rybę doprawioną pieprzem cytrynowym. Na wierzch także kładziemy liście szpinaku. Zawijamy szczelnie folię i pieczemy w piekarniku przez ok. 15-20 minut w temp
Kucharzycamakrela pieczona Wszystkich miłośników morskich ryb, nie trzeba szczególnie zachęcać do dania wykonanego z pysznej makreli i aromatycznego sosu. Zaś tych którzy kulinarną morską przygodę mają jeszcze przed sobą, szczerze zachęcam do wykonana ryby według tego przepisu. składniki dla trzech osób 2 świeże(...)Makrele odstawiamy na dwie godziny w chłodne miejsce, następnie r yby wyciągamy z lodówki, do wnętrza każdej z nich wkładając pół łyżki masła. Teraz ryby pojedynczo zawijamy w aluminiową folie (dodajemy do nich cały pomidorowy sos) i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Rybę pieczemy przez
Miód i pieprzKlasyk – ryba i kiszona kapusta. Ten klasyk przedstawiam Wam w bardzo nie klasycznej formie. Danie przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Można podawać na obiad lub ciepłą przekąskę/przystawkę. Na 4 porcje potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok. 400 g białej ryby, ok. 200 g kiszonej kapusty. Kapustę wyciskamy, żeby pozbyć się jak najwięcej soku. Rybę przyprawiamy solą(...)cytrynowym. Ciasto kroimy na 4 paski wzdłuż krótszego boku ciasta. Każdym paskiem wykładamy małą foremkę tak, by został kawałek do “zamknięcia” foremki. Na spód wykładamy 100 g ryby, przykrywamy kapustą kiszoną i zamykamy ciastem. Pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 160=170 st. C. Smacznego
Kucharzycaskrei (płat) sól, oliwa, Płaty ryby oczyścić, wyciągnąć ości, umyć, osuszyć. Pokroić w paski szerokości około 5-6 cm. Na patelnię wlać trochę oliwy, ułożyć na niej papier do pieczenia, wlać na niego trochę oliwy, rozgrzać. Układać rybę skórą do dołu. Smażyć na sporym ogniu aż skórka ładnie się zrumieni (około 6-7 minut). Następnie odwrócić rybę na drugą stronę(...)smażyć około 2 minut. Rybę zdjąć z patelni, oprószyć solą. zastawa
królestwo garówkuchni chorwackiej Składniki 1,2 kg tołpygi 5 łyżek maki 100 g masła 1 łyżka oliwy sól pieprz pół l wytrawnego białego wina świeży tymianek Przygotowanie Rybę po sprawieniu opłukałem, osuszyłem. Oprószyłem solą i pieprzem. Odstawiłem na pół godziny. Na dużej patelni rozgrzałem masło. Obsmażyłem rybę z dwóch stron na złoty kolor. Naczynie żaroodporne skropiłem oliwą Przełożyłem(...)niego usmażona rybę. Podlałem winem. Na koniec f do naczynia włożyłem kilka gałązek świeżego tymianku. Wstawiłem do piekarnika. Zapiekałem 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Co pewien czas polewałem ryby powstającym sosem. Podałem z młodymi ziemniakami polanymi śmietaną z przesmażoną cebulą oraz surówką z białej kapusty
R'n'G KitchenPrzygotowaniem ryba przypomina rybę po grecku. Jednakże różni się smakiem. Warzywa o konsystencji marmolady, do tego chrupiący ogórek kiszony i konserwowa papryka. Idealna na ciepło lub zimno. Ok. 1 kg mintaja 1 jajko Bułka tarta do panierki 4 marchewki 1/4 selera 1 korzeń pietruszki 2 cebule 0,5 szklanki wody 3 kiszone ogórki 2 papryki konserwowe marynowane Orzech (klik(...)łyżka koncentratu pomidorowego Przyprawy: Sól, pieprz, cukier, lubczyk Rybę rozmrażamy. Kroimy ją na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pozostałe warzywa (marchew, seler i pietruszkę) obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dokładamy resztę warzyw. Wszystko
VioletoweKucharzenie