Rybę przygotowałam inspirując się tradycyjną potrawą, którą najczęściej przygotowuje się na Wigilię. Mowa tutaj o znanej rybie po grecku, która pomimo niezrozumiałej dla mnie nazwy jest bardzo smaczna. Prosta w przygotowaniu i można podawać ją na ciepło, jak i na zimno. 6-8 filetów z pstrąga 1 kg marchewki 1 por 1/2 selera 2 korzenie pietruszki 200g koncentratu pomidorowego 200g(...)jeszcze podusić. Filety z pstrąga natrzeć solą, pieprzem cytrynowym i oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 20min. Rybę przełożyć warzywami na dużym i głębokim półmisku. Pstrąga można też obtoczyć w mące i usmażyć na patelni, ale akurat miałam rozgrzany piekarnik :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , Dania
https:KKuchniaMniampowiecie na małą zamianę świątecznej ryby? Zamiast karpia sum pieczony w sosie koperkowo - musztardowym? Przepyszna jest ta ryba. Bardzo szybka w przygotowaniu, bez smażenia, bez babrania w mąkach,naprawdę warto spróbować. Pierwszy raz ją przygotowywałam i jadłam. W ogóle nie wiedziałam jak się za nią zabrać, na szczęście był to już gotowy filet - z całą nie dałabym rady(...)filet z suma łyżka musztardy garść koperku 2 łyżki oleju sól, pieprz cytrynowy odrobina ostrej papryki w proszku Sposób przygotowania: Filet z ryby dokładnie umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Kwadrat foli aluminiowej posmarować olejem. Rybę oprószyć solą i pieprzem z każdej strony, a następnie posmarować musztardą i posypać posiekanym koperkiem
pieprzny smaczekwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Ryba w pomidorach to jedna z moich ulubionych wersji. Zresztą w moim domu wszyscy ją lubimy i często jest przyrządzana - nie tylko w okresie świątecznym. 70 dag filetów rybnych 1-2 duże cebule 1-2 jajka mąka do obtaczania 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 100g koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz (polecam(...)cytrynowy) Rybę pokroić w kawałki (średniej wielkości) i lekko oprószyć solą raz pieprzem. Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym) i ponownie w mące. Smażyć na złoty kolor (na rozgrzanym tłuszczu) i od razu układać w misce. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić. Na patelnię (do cebuli) dolać odrobinę wody, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie, dodać koncentrat pomidorowy
Di gotujeobiad lub też sałatkę, potrzebujemy tylko 2 rzeczy które są kropką nad "i"- przyprawa garam masala i olej sezamowy :) Składniki (1 porcja) 100 g dorsza atlantyckiego (lub innej białej ryby) przyprawa garam masala garstka czarnych oliwek garstka marchewki Baby Carrots (lub zwykłej pokrojonej w średniej wielkości plastry) 4 różyczki kalafiora 4 różyczki brokuła garstka żółtej fasoli szparagowej garstka zielonej fasoli(...)ostatnio nabyłam w młynku. W garnku do gotowania na parze zagrzewamy wodę (lub szybkowarze jeśli ktoś posiada). Wkładamy warzywa i trzymamy 10-12 min. Po 10-12 min dokładamy rybę i trzymamy kolejne 10 min- warzywa al dente- 15 jeśli ktoś woli bardziej miękkie. W tym czasie możemy na suchej patelni zrumienić ziarna sezamu i słonecznika. Oliwki kroimy na pół
Piekielna Kuchnia Paticzarnego pieprzu 1/2 łyżeczki ziarenek angielskiego ziela 1 łyżka soli Filety osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Rozgrzać patelnię z olejem. Kawałki ryby panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażoną rybę wystudzić. Przygotować marynatę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać przyprawy i zagotować(...)międyczasie obrać cebulę i pokroić w półplastry. Gdy zalewa się zagotuje wrzucić cebulę i gotować jeszcze dwie minuty. Gotową zalewę wystudzić. Kawałki wystudzonej i usmażonej ryby ułożyć w słoju razem z cebula z zalewy, zalać zimną zalewą. Słoiki zakręcic i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni aby ryba się przegryzła
Monia miesza i gotujeRyba po grecku, chociaż z Grecją nie ma wiele wspólnego, bardzo łatwo przyjęła się w naszych domach jako danie wigilijne. To danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki są dość tanie, a wykonanie niezbyt pracochłonne. Potrzebujemy filetów dowolnej ryby oraz warzyw korzeniowych, m.in: marchewki, pietruszki i selera. U mnie przygotowuje się taką rybę na każdą wigilię(...)wiem czy tak jest w całej Polsce. A Czytaj dalej... Artykuł Ryba po grecku pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakupolskich blogach i portalach słowa „matjesy” dosłownie, fizycznie sprawia mi ból. Nie ma u nas w Polsce czegoś takiego jak ‘matjes’! Jest matias , czyli śledź dziewiczy , zwany też ‘rybą młodocianą’– śledź przed pierwszym tarłem. W Bałtyku śledzie matiasy to te które mają do 2-3 lat (młode a i tak ogromne). Śledzie oceaniczne dojrzałość płciową osiągają w wieku(...)nikt ich po drodze nie odłowi – te ryby pożyją sobie spokojnie nawet i 20-25 lat. Niepoprawna pisownia jak i wymowa wzięła się z holenderskiego wyrażenia ‘maatjesharing’ – oznaczającej małego (mają po około 12-15cm), bardzo młodego (około rocznego), najpierw mrożonego (dla zabicia pasożytów i bakterii) a potem solonego w drewnianej beczce śledzia, którym Holendrzy prawie że bez opamiętania
Karo in the Kitchenuważnie czyta mojego bloga ten wie, że niedawno byłam na bardzo fajnej wycieczce nad Stawy Milickie . Oglądałam i słuchałam jak hoduje się ryby a nawet próbowałam sama coś złowić. Ta sztuka jednak zupełnie mi się nie udała, ale dzięki organizatorom i gospodarzom do domu nie wróciłam z pustymi rękami przywożąc pięknego jesiotra. Ryba była jak na ten gatunek nieduża(...)obiadów. Był Jesiotr duszony w sosie grzybowym i bardzo treściwa, smaczna zupa, którą prezentuję dzisiaj. Taką lub podobną zupę możecie ugotować nie tylko na jesiotrze , ale także na innych rybach. Podstawą jest esencjonalny bulion przyrządzony na rybich łbach i ościach czyli pozostałościach po wykrojeniu z ryb filetów. Pomyślcie o tym oprawiając np. świątecznego karpia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakuchnia ukraińska obfituje w juszki, czyli pożywne, zawiesiste zupy. Tu zagadki nie ma. Zastanawiam się skąd wzięła się taka nazwa kompotu z suszu u Łemków... Składniki: karp lub inne ryby słodkowodne, 2 duże marchewki, 2 pietruszki, spory kawałek selera, por, 1 ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz, sól, sok z cytryny, słodka śmietana Sposób przygotowania: Warzywa obrać, umyć(...)przełożyć do garnka. Dodać sprawioną i oczyszczoną rybę (w całości, razem z łbem). Zalać zimną wodą – ma tylko przykryć warzywa i rybę. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Zagotować i zmniejszyć ogień. Gdy ryba będzie miękka wyjąć ją z wywaru, przestudzić i obrać mięso. Warzywa również gotować do czasu aż zmiękną, wyjąć i pokroić w kostkę
Nie tylko w kuchniczęsto wzruszająco, sentymentalnie, z uśmiechem , a nawet wierszem :) Kilka osób niestety nie doczytało, że chodziło o dania rybne... Okazało się, że na Waszych wigilijnych stołach najczęściej goszczą karpie i ryba po grecku. Na trzecim miejscu chyba zupa rybna, albo śledzie :) - czyli tradycja w naszym kraju ma się dobrze. Ponieważ jednak musiałam wybrać, oto zwycięzcy (kolejność losowa :)) : - Pani Mariola, za pierożki(...)dzięki pieczeniu w piecu opalanym drewnem musiał być rzeczywiście wyjątkowy... - Pani Magdalena, za karpia po golubsku. Ani w moich, ani w mojego Męża stronach n ie spotkałam się z rybą przyrządz a ną w ten sposób, a opis brzmi bardzo smakowicie :) Zwycięzcom gratuluję i czekam na dane adresowe do wysyłki. Wszystkim, którzy wzięli udział w zabawie i zechcieli podzielić
Moje Kuchenne Rewelacjewspaniałą orzechową kruszonką - genialny pomysł na urozmaicenie pieczonej rybki - u mnie był to pstrąg łososiowy ale myślę, że jeszcze lepiej pasowałby tu łosoś, choć generalnie można użyć jakiejkolwiek wyfiletowanej ryby. Super pomysł na niestandardową rybkę na nadchodzące Święta. SKŁADNIKI: 50 dag łososia bez skóry lub filetów innej ryby sól, pieprz, ulubiona przyprawa do ryb 1 łyżka soku z cytryny(...)orzechów (laskowe, ziemne, włoskie) 2 łyżki miękkiego masła 1. Bułkę i orzechy rozdrobnić w malakserze, dodać 2 łyżki miękkiego masła i dokładnie wymieszać. 2. Rybę przyprawić, skropić sokiem z cytryny i posypać kruszonką. Piec ok 20-25 minut w 200*C. Ja swoją rybkę podałam z pyszna sałatką z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych, ogórka i czerwonej cebulki z dressingiem
Kto ugości moich gości?wiem jak u Was, ale u mnie na Wigilię ryba po grecku musi być obowiązkowo. Ile kucharek tyle szkól jej przygotowania. Niektórzy dodają więcej składników do sosu, u mnie jest tylko marchew, cebula i przecier pomidorowy. Nic więcej nie dodaję. Taka jest najlepsza. I taką się zajadamy nie tylko na Wigilię ale i w święta- zimna najlepsza ! Składniki(...)filetu z morszczuka- może być inna ryba mąka do panierki olej do smażenia 5 marchwi 3 cebule słoiczek koncentratu pomidorowego sól,cukier do smaku 3/4 szkl wody 3 łyżki oleju Wykonanie: Filet z morszczuka oprószamy solą, pieprzem, obtaczamy w mące, smażymu na rumiano na rozgrzanym oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy na tarce o buraczanych
Z Majeczką w kuchniDzisiaj mamy dla Was przepis z książki Lidla „Ryby są super” którą niedawno recenzowaliśmy. Wybraliśmy zupę rybną kokosowo-pomidorową według przepisu Doroty Wellman. Bardzo polecamy – sycąca i aromatyczna Składniki: - 400 g filetów z ryby (u nas jesiotr) - 1 cebula - 1 papryka - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1/2 papryczki chili - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina - 1 szklanka wody(...)obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 10 minut lub dłużej jeżeli ziemniaki są jeszcze twarde. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Dodajemy filety z ryby i gotujemy 5 minut. Gotową zupę nalewamy i podajemy z posiekaną kolendrą. Smacznego
Kuchenne WariacjeDziś zapraszam Was na rybę. Może posłuży jako inspiracją na zbliżającą się kolację wigilijną? Składniki; 1 wypatroszony karp 1 por 1 marchewka 1 cebula sól, pieprz, 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła pół szklanki białego wina (można zastąpić bulionem warzywnym) Cebule kroimy w kostkę a pora w krążki, marchewkę ścieramy na dużych oczkach(...)maśle podsmażamy warzywa. Rybę myjemy, osuszamy a następnie kroimy na dzwonka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwa a następnie naprzemiennie układamy rybę którą przykrywamy warzywami i tak do wyczerpania składników. Rybę układamy tak aby na siebie nachodziła. Zalewamy winem lub bulionem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C . Pieczemy około 30 min. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Ryba po grecku w wersji odchudzonej, gdyż rybę pieczemy bez panierki w piekarniku, a nie smażymy. Równie pyszna co tradycyjna. Jeśli całość podzielimy na 6 porcji, to jedna będzie miała 139 kcal, natomiast w 100 g potrawy jest 60 kcal. Składniki: 0,5 kg filetów rybnych (dałam mirunę) sok z połówki cytryny por 3 marchewki pół średniego selera duża pietruszka(...)cebula 250 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy (lub oleju) Przygotowanie Rybę kroimy na paseczki grubości ok 5 cm, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy ją w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 C przez 20 minut. Cebulę i por siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy starte na tarce pozostałe
e-PrzepisyKulinarne