ryba - 22624 przepisów (strona:204/1509)

zapiekana tilapia na pierzynce z pomidorów 160

Szukacie ciekawego i bardzo aromatycznego sposobu na rybę? To właśnie ten sposób przyrządzenia jest dla Was. Aromatyczny miks koperku, skórki z cytryny i pomidorów oraz nieco sera żółtego - wyśmienite :) Składniki : 500g tilapii 200g sera salami 3-4 średnie pomidory 1 cytryna pęczek koperku 2 łyżki bułki tartej 4-5 łyżek oliwy z oliwek masło Sposób przyrządzenia : rybę opłukujemy, osuszamy ręcznikiem(...)każdej strony naczynie żaroodporne smarujemy na dnie masłem pomidory sparzamy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy w plastry i zakrywamy nimi całe dno naczynia żaroodpornego na pomidorach układamy rybę i obsypujemy drobno posiekanym koperkiem ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki i mieszamy z bułką tartą, oliwą z oliwek oraz startą skórką z jednej cytryny "pierzynką" z sera okrywamy

zobacz ich smak
Smażony sandacz na maśle ze szpinakiem 101

Oliwa do smażenia                    Masło do smażenia           Przygotowanie ryby Filetujemy sprawionego i  oczyszczonego sandacza.     Następnie rybę należy posypać solą i pieprzem(najlepiej białym), a następnie skropić sokiem z cytryny. Tak sprawioną rybę odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Przygotowanie sosu Myjemy szpinak(...)patelni rozpuścić dwie łyżki masła z dwiema łyżkami oliwy, odczekać, aż będzie bardo gorąca, uważając przy tym, żeby nie spalić masła (dodatek oliwy podnosi temperaturę dymienia masła).  Przesmażyć rybę na patelni, pamiętając, aby najpierw smażyć od strony skóry. Smażyć obustronnie na złoty kolor. Na talerz wyłożyć sos ze szpinakiem i ułożyć na nim sandacza z dodatkiem

Miód i pieprz
Ryba z patelni 151

Ryba z patelni Składniki  Przepis dla czterech osób 1,2 kg tuszek z dorsza lub innej ryby 150 g mąki cytryna sól, pieprz olej do smażenia na patelni Sposób przygotowania Filetujemy nożem oczyszczone i umyte tuszki dorsza, oprószamy je solą oraz pieprzem i odstawiamy na co najmniej godzinę, w chłodne miejsce. Wysypujemy mąkę na duży płaski talerz, dodajemy(...)niej szczyptę soli i pieprzu, całość mieszamy dłońmi. Rybę wyjmujemy z lodówki, osuszamy ją dokładnie papierowym ręcznikiem, a następnie układamy na talerzu z mąką, wciskając ją lekko w panierkę tak aby w całości dokładnie pokryła ją warstwa mąki.  Na patelnię wlewamy olej, najlepiej rzepakowy (na patelni powinna znajdować się pół centymetrowa warstwa), mocno go podgrzewamy, a następnie układamy filety

Miód i pieprz
pstrąg z grilla 99

średnie tuszki pstrągów 1 cytryna 2 ząbki czosnku pół pęczka naci pietruszki 2 łyżki oliwy sól, pieprz 8 cienkich plastrów wędzonego boczku dodatkowo kilka wykałaczek ruszty do grillowania ryb Sposób przygotowania Pstrągi myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie ryby wyjmujemy z lodówki, nacieramy je z zewnątrz i od środka oliwą, wkładamy(...)środka nać pietruszki razem z grubo posiekanym czosnkiem i spinamy wykałaczkami zabezpieczając pietruszkę przed wypadnięciem. Na każdym boku pstrąga układamy po dwa plastry boczku, a następie ryby zamykamy w specjalnych rusztach do grillowania. Pstrągi układamy na rozgrzany ruszt i grillujemy, parokrotnie je przekładając. Na koniec sprawdzamy stopień upieczenia, pociągając za górną płetwę grzbietową, ( powinna z łatwością odchodzić od ryby) wtedy

Miód i pieprz
Smażona flądra z czosnkową nutą 103

Smażona flądra z czosnkową nutą Flądra jest, moim zdaniem, mocno niedocenianym gatunkiem ryby, może dla tego ze często nie najlepiej kojarzy się z przypadkowymi  smażalniami. Jednak jeżeli mamy możliwość dostania ryby naprawdę świeżej, ( akurat te sam złowiłem) to musimy wiedzieć, że najlepiej smakuje przyrządzona w najprostszy sposób. Składniki   Danie dla czterech osób 4 flądry 1 szklanka mąki(...)znajduje się na tej  stronie . 1 cytryna  sól, pieprz Sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszki fląder (możemy je również pozbawić łbów i skóry, ale należy pamiętać że ryba smażona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy je solą oraz pieprzem i odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Na spory talerz wysypujemy mąkę, dodajemy do niej szczyptę soli

Miód i pieprz
dorsz w pergaminie 106

doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Dorsze wyciągamy z lodówki, smarujemy je z każdej strony pozostałą oliwą, a do ich środka wkładamy nać pietruszki i z gruba posiekany czosnek. Ryby spinamy wykałaczkami zabezpieczając natkę przed wypadnięciem. Z rolki pergaminu odrywamy kawałki  co najmniej dwukrotnie dłuższe od  długości ryb. Na każdym arkuszu układamy nieco warzyw na nie kładziemy rybę(...)arkuszu) grzbietem ku górze. Na dorsze układamy resztę warzyw, zamykamy je w pergaminie zagniatając brzegi(zostawiamy u góry niewielki otwór) i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Ryby pieczemy przez 30 minut a następnie podajemy na talerze jedynie rozchylając nieco papier w którym się piekły

Miód i pieprz
dorsz w letnim sosie 101

czarnych oliwek 2 łyżki kaparów 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta ostrej papryki świeża bazylia sól, pieprz dodatkowo na wywar rybny 300 g gorszych części ryb pozostałych z filetowania (kręgosłupy, płetwy) 2 lisie laurowe 3 ziarna ziela zngielskiego Sposób przygotowania Kawałki ryb myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce(...)czasie do garnka wkładamy kawałki ryb przeznaczone na wywar, zalewamy je szklanką wody dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz i gotujemy na niewielkim ogniu 10-15 minut (możemy też dodać warzywa takie jak marchew, cebula, pietruszka, seler, ale trzeba pamiętać, że wywar należy wtedy dłużej gotować). Na dużą patelnię o wysokich brzegach wlewamy oliwę i smażymy na niej

Miód i pieprz
SUSHI MAKI Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I AWOKADO 263

    Gonimy za modą - ubraniową, kulinarną, językową. Gonimy za tym, co popularne jest w innych krajach, a nie skupiamy się zbytnio na tym, co oferuje

W kuchni Karmel-itki
Miruna w zielonej panierce na ryżu 181

Bardzo podobny przepis zgłosiłam na konkurs Intermarche. Proszę zapoznajcie się z tamtą i tą propozycją . Składniki : około 20-30 dag ryby, u mnie miruna 6 dag świeżego szpinaku, kilka gałązek mięty jajko 2-3 łyżki mąki sok z cytryny - sól, pieprz, tłuszcz do smażenia ugotowany ryż, czerwona papryka do ozdoby Przygotowanie : Rozmrożoną rybę, pokroić na dzwonka, posypać pieprzem i solą(...)szpinaku i listków mięty, dodać jajko, mąkę, odrobinę soli i około łyżki soku z cytryny- wszystko zblendować Na gorącym tłuszczu smażyć z obu stron kawałki ryby zanurzone wpierw w szpinakowo-miętowej panierce Osączyć na papierowym ręczniku  Zrobić sałatkę, u mnie z pomidorów i arbuza (polałam sosem miętowym ) Na sos miętowy : Kilka gałązek mięty, sok z cytryny, miód i oliwa

Proste Potrawy
Mintaj w sosie słodko - kwaśnym 168

Uwielbiam ryby z sosami, a z tym w szczególności. Fajna i smaczna przekąska na domowe imprezy. Polecam! 1,5 kg mintaja Sól Pieprz Przyprawa do ryb 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 3 cebule 1 czerwona papryka 2 marchewki 100 – 150 ml bulionu 700 g sosu słodko-kwaśnego Orzech  (KLIK) Olej do smażenia Mintaja wcześniej dokładnie rozmrażamy. Nacieramy przyprawą(...)ryb, solą i pieprzem. Każdy kawałek dzielimy na mniejszy.  Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w drobne piórka, papryki w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa. Lekko dusimy i zalewamy sosem słodko kwaśnym. Dolewamy bulion i dokładnie mieszamy

VioletoweKucharzenie
Smażony lin z nutą pietruszki i czosnku 167

Smażony lin z nutą pietruszki i czosnku Składniki: - świeża ryba (u mnie lin) - cytryna - świeża natka pietruszki - mielona słodka papryka czerwona - sól do ryb Royal Brand (skład: sól, czosnek, pietruszka) dekoracja/podanie: - sałata rzymska - cytryna do smażenia: - olej rzepakowy Przygotowanie: Rybę patroszę, obcinam głowę i usuwam łuski. Skrapiam ją sokiem z cytryny z każdej strony oraz wewnątrz, nacieram w tych samych(...)miejscach solą z dodatkami oraz papryką. Do środka wkładam plaster cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Na patelni rozgrzewam olej i smażę rybę z każdej strony na mocno rumiany kolor. Podaję z sałatą i cytrtną

Kuchnia co dnia
Halibut z warzywami w papilotkach 137

Bardzo lekkie danie z ryby w towarzystwie warzyw. Przygotowuje się je szybko, wystarczy pokroić warzywa i zapiec wszystko w piekarniku. Szybko, zdrowo i smacznie! Składniki na 2 porcje: 2 filety z halibuta (około 200 g sztuka) 1 mała cukinia 1/2 bakłażana 2 pomidory 1 cebula oliwa tymianek suszony sól sok z cytryny 1/3 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej domowego - klik(...)Filety z ryby umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Cukinię, bakłażana i cebulę pokroić w plasterki. Rozłożyć na sobie 2 arkusze papieru do pieczenia, posmarować je na środku oliwą, ułożyć warzywa. Posypać je suszonym tymiankiem i solą. Na warzywach ułożyć rybę, polać ją bulionem warzywnym. Delikatnie zwinąć końce papieru jednocześnie podwijając

Moja Galeria Smaku
Morszczuk smażony 148

filety z morszczuka  cytryna cebula sól i pieprz mąka olej rzepakowy Rybę dzielimy na porcje. Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy na conajmniej pól godziny w chłodne miejsce. Każdy kawałek ryby obtaczamy w mące, strząsamy nadmiar. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym, na małym ogniu. W trakcie smażenia dorzucamy na patelnie cebulę pokrojoną w piórka(...)kawałki cytryny wraz ze skórką. Rybę rumienimy z obu stron. Gotową wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Rybka przepysznie przechodzi smakiem smażonej cebulki i cytryny. Do przepisu można wykorzystać dowolną rybę.     Smacznego

Atlas Smaków
Ryba z czerwonym pesto - 330 kalorii - DIETA 248

Ryba z pesto? Czemu nie! Do tego młode ziemniaki z koperkiem. To dietetyczne, a zarazem wyraziste smaki, bo nikt nie powiedział, że dieta - matki karmiącej, czy matki odchudzającej się, czy też matki zdrowo odżywiającej się, ma być jałowa w smaku.   Potrzebujesz: 110 g świeżego dorsza (lub innej ulubionej ryby, ale dorsz świetnie przyjmuje wszystkie okoliczne smaki) 120 g młodych(...)piniowych łyżkę startego parmezanu kilka listków świeżej bazylii pieprz   Co robić? 1.  Nagrzać piekarnik do 180C w opcji góra dół. Nastawić wodę w garnku do zagotowania. 2. Rybę umyć, osuszyć i ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą i poprószonej solą i pieprzem.  3. Do blendera wrzucić składniki na pesto i zmiksować - jeśli jest za gęste dolać trochę

Matka Żywicielka
Pieczony dorsz z groszkiem i fasolką - 310 kalorii - DIETA 228

oliwy z oliwek natka pietruszki 1 ząbek czosnku   Co robić? 1.  Nagrzać piekarnik do 180C w opcji góra dół. Nastawić wodę w garnku do zagotowania. 2.  Rybę umyć, osuszyć i ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą i popruszonej solą i pieprzem. Wierzch ryby również skropić oliwą, posolić, popieprzyć, posypać natką pietruszki i ułożyć plasterki czosnku. 3. Wstawić(...)rybę do pieca na około 20 minut 4. Fasolkę umyć, poobcinać końce. 5. Groszek wyjąć ze strączków. 6. Warzywa wrzucić na osoloną, gotującą się wodę - najpierw fasolkę a po 8-10 minutach dodać groszek i gotować jeszcze kilka minut. 7. Warzywa odcedzić i podawać razem z rybą, którą można oczywiście skropić cytryną. Jeśli nadal karmisz i Twoje Dziecko jest wrażliwe

Matka Żywicielka