ryba w occie - 1786 przepisów (strona:39/120)

Świąteczna ryba w warzywach 184

filetów rybnych (dorsz, miruna, mintaj itp) sól, pieprz mąka do obtoczenia ryby olej do smażenia Warzywa: 2 cebule 1 słoik ogórków konserwowych 2 czerwone papryki 1 puszka kukurydzy konserwowej Zalewa: 1.5 szklanki wody 0,5 szklanki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki pikantnego ketchupu 3 łyżki octu 1-2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli lub do smaku(...)cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy paprykę oraz ogórki i wszystko razem przez chwilę podsmażamy *** *** Zdejmujemy z ognia i dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, mieszamy ** *** Warzywa wykładamy równomiernie na usmażonej rybie *** *** Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Sól i cukier dodajemy do smaku *** *** Gorącą marynatą zalewamy rybę z warzywami i odkładamy do przestudzenia *** *** Po wystudzeniu danie wkładamy do lodówki

Blog z Apetytem
Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, fasolką i groszkiem 157

Dressing w roli głównej Z czymkolwiek nie podalibyście sałatki nicejskiej, dressing na bazie musztardy, octu winnego, kaparów, a przede wszystkim anchois jest najważniejszy. To niesamowite, jak wędzona mała rybka (a konkretnie sardela) może wpłynąć na smak potraw, pozostając gdzieś w tle, bez wyczuwalnego smaku ryby, dodając słoności, aromatu wędzonki i czegoś jeszcze, co jest trudne do zdefiniowania, jak wspomnienie morza(...)natki pietruszki 2 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki oleju Sól i pieprz Dressing Ząbek czosnku drobno posiekany 2 łyżki kaparów drobno posiekane 2 łyżki musztardy dijonskiej 4 łyżki białego octu winnego 4 łyżki oliwy 1 łyżka drobno posiekanych filecików anchois Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Posól, polej 2 łyżkami oleju

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami 212

Dressing w roli głównej Z czymkolwiek nie podalibyście sałatki nicejskiej, dressing na bazie musztardy, octu winnego, kaparów, a przede wszystkim anchois jest najważniejszy. To niesamowite, jak wędzona mała rybka (a konkretnie sardela) może wpłynąć na smak potraw, pozostając gdzieś w tle, bez wyczuwalnego smaku ryby, dodając słoności, aromatu wędzonki i czegoś jeszcze, co jest trudne do zdefiniowania, jak wspomnienie morza(...)natki pietruszki 2 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki oleju Sól i pieprz Dressing Ząbek czosnku drobno posiekany 2 łyżki kaparów drobno posiekane 2 łyżki musztardy dijonskiej 4 łyżki białego octu winnego 4 łyżki oliwy 1 łyżka drobno posiekanych filecików anchois Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Posól, polej 2 łyżkami oleju

Niedzielny kucharz
Łosoś teriyaki z bok choy i shiitake 209

jadłam. Od dawna przyrządzam i jadam ryby z grzybami . Zachęcam również do wypróbowania przepisu na łososia z pesto lub łososia po azjatycku . Łosoś teriyaki Składniki: na 4 porcje 700 g fileta z łososia sok z połowy limonki 4 bok choy 250 g shiitake 100 ml jasnej soi 2 łyżki sezamowego oleju 100 ml octu ryżowego mirin 2 łyżeczki świeżego imbiru

codojedzenia
Sushi po polsku 811

gorsze. Co ciekawe, nadal świetnie łączy się z wasabi i sosem sojowym. Polecam spróbować wszystkim miłośnikom domowego sushi :) Porcja dla dwóch osób: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 4 łyżki octu jabłkowego 2 płaskie łyżki cukru pudru Pół łyżeczki soli 3 arkusze nori Mata bambusowa do zawijania W wersji rybnej: 100-150 g wędzonego morszczuka Papryka czerwona Świeży ogórek Kremowy serek(...)wystygnięcia, obcinamy główki. Paprykę i ogórka myjemy i kroimy w cienkie paseczki.  Rybę obieramy z ości i ze skóry, dzielimy na mniejsze części. Gdy kasza wchłonie całą wodę, jest miękka i kleista, zdejmujemy ją z ognia, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy zalewę:  mieszamy ocet z cukrem pudrem i solą i dodajemy ją do ostudzonej kaszy. Wszystko dokładnie

Zawsze głodna!
Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie 192

suszu Karp w galarecie Karp smażony Wigilijna kapusta z grzybami Tarta z kapustą i grzybami Ryba po grecku Śledzie w oleju Śledzie po kaszubsku Śledzie w śmietanie Śledzie w czosnku i majeranku Śledzie w kiszonych cytrynach Śledzie skandynawskie Śledzie marynowane w occie Śledź na konfiturze z cebuli Śledź smażony w cieście z mango Śledź pikantny z chilli Śledzie w wiśniówce

nietylkopasta.pl
Pan bagnat – kanapka nicejska nadziewana sałatką z tuńczykiem 268

była z samymi sardelami (anchois) – były one znacznie tańsze niż tuńczyk. Dzisiaj to tuńczyk jest tańszą rybą, a anchois (albo tapenadę przygotowaną z oliwek i anchois) dodaje się jedynie dla wzmocnienia jego smaku. W oryginale pan bagnat wykorzystuje czerstwe pieczywo – warzywa, sos, ocet i oliwa mają je zmiękczyć i sprawić, że chleb lub czerstwa bagietka będą się przyjemnie żuły

Karo in the Kitchen
Śledzie w oleju 210

niektóre gatunki, które utkwiły mi w pamięci. W wigilię za to na stole królował śledź i ryby słodkowodne. Dziś pokażę przepis na najprostszego śledzia, który może potem być bazą do sałatek lub innych przepisów czyli śledzia w oleju. Ja dodaję jeszcze łyżkę octu, liście laurowe, kolorowy pieprz i oczywiście cebulę. Nie będę ukrywać, że to mój ulubiony przepis. Kiedy jeszcze

Wiem co jem
Sałatka z zielonymi pomidorami 1281

wydłubany ze starego zeszytu przepis od babci. Ta słodko kwaśna sałatka jest idealna to ryby ale także do innych dań.  Składniki: 2 kg kapusty 1 kg cebuli 1 kg papryki 10 zielonych pomidorów  4 marchewki 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 3/4 szklanki cukru Kapustę poszatkować, cebulę i pomidory pokroić w pół talarki, paprykę w paseczki i marchewkę

Pelusiowa Kuchnia
Morszczuk w Cieście 236

Morszczuk w cieście to propozycja na pożywną, smaczną i nieskomplikowaną potrawę rybną. Świetny pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Morszczuk w Cieście

Słodka Strona
Cukinia, bakłażan, dynia 234

podzielone na kategorie: 1. Przystawki i mała dania , np. carpaccio z dyni lub cukinia marynowana w occie, 2. Sałatki i zupy ,np. sałatka z dyni i kuskusu, 3. Potrawy wegetariańskie , np. pierożki fagottini z bakłażanem, mozzarellą i pianką z bazylii, 4. Mięso, ryby i dodatki ,np. musaka lub zapiekane roladki z bakłażanów, 5. Wypieki pikantne i słodkie , np. ciasto

Aga w kuchni
Śledzie po skandynawsku 3075

Dziś chciałabym Wam przypomnieć mój przepis na wyśmienite śledzie, który zdążył już zrobić furorę pośród naszej rodziny i przyjaciół a także wśród czytelników Oliwii, którzy mieli

Garniec Magalie
Sos remoulade - prawie fit 211

Remoulade to sos rodem z kuchni francuskiej. Baza sosu to olej, ocet winny, żółtko i musztarda (tradycyjne składniki na majonez) plus dodatki: zioła jak pietruszka, koperek lub estragon, kapary, sardele i ogórki konserwowe. Idealny do panierowanej lub pieczonej ryby, owoców morza, potraw z jaj, zimnych mięs, rostbefu, frytek, hot-dogów, czy po prostu kanapek. Nie tylko podnosi smak potraw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mizeria na słodko-kwaśno 405

słodko-kwaśno naprawdę szczerze polecam spróbować. Komponuje się świetnie z ziemniakami i np. kotletami mielonymi albo rybą, a wykonanie nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych :-) Składniki: 3 długie świeże ogórki (długości około 25cm) 3 łyżki śmietany gęstej 12% 1 łyżeczka płaska soli 1 łyżka octu 1 łyżka cukru szczypta pieprzu mielonego Przygotowanie: Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy do miski

Anielska Kuchnia Ani
Onigiri 224

Japońskie kanapki ryżowe Składniki: 250 g ryżu do sushi 3 łyżki octu ryżowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 arkusze sprasowanych wodorostów nori 1 puszka

czarrna od kuchni
Jajka faszerowane tuńczykiem 154

stole ale też jako lekka przystawka. Składniki: 6 jajek puszka tuńczyka w sosie własnym (200g odsączonej ryby) 2 łyżeczki pesto pomidorowego 2 łyżki majonezu sól, czarny pieprz opcjonalnie papryczka chilii rzeżucha Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli lub octu. Studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Z jajek wyciągamy żółtka. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy

Pyry na Gaz
Domowe sushi 324

zjedzenia go na mieście. Moja wersja jest zdecydowanie spolszczona i brak w niej surowej ryby, ale taka odpowiada mi najbardziej.  200g ryżu do sushi 4 arkusze nori 1/2 ogórka szklarniowego 4 plasterki sera 4 gałązki szczypiorku 150g łososia wędzonego  3 łyżki octu ryżowego  1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1. Ryż dokładnie myjemy i płuczemy pod zimną

Szefowa kuchni
Rolmopsy z papryką i ogórkiem 218

Jeśli jeszcze nie znudziły Wam się śledzie i ryby to możecie sobie zrobić rolmopsy. Będę fajną przystawką na Sylwestra, bo jak wiadomo "rybka lubi pływać" a przed nami szampańska zabawa. Składniki: płaty śledziowe marynowane w occie papryka marynowana ogórki konserwowe cebula musztarda Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać wrzątkiem na około 10-12 minut. Jeśli nie lubicie smaku surowej

Ala piecze i gotuje
sushi po mojemu 189

Składniki łosoś (Podstawa to ryby. Dobra ryba to klucz do sukcesu ) ogórek zielony papryka czerwona sezam czarny wasabi-chrzan w proszku liście nori(Nori,Wodorosty) ryż do sushi(krótko ziarnisty, klejący się) ocet ryżowy Słońce woda (na 1 szklankę ryżu ,1,5 szklanki wody) Wykonanie Sos do ryżu. Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 5 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki

w mojej kuchni