skropić sokiem z cytryny. Awokado dodać do pozostałych składników. Doprawić oliwą i/lub olejem MCT oraz octem jabłkowym. Polecam posypać orzechami, ziarnami słonecznika, pestek dyni itp. Można do niej dodać także jajka, chipsy bekonowe lub kurczaka. Podawać jako samodzielny posiłek lub dodatek do mięs, ryb itp. Smacznego! — BTW całości bez dodatków: 368 g, 445 kcal
Ola la LCHFmałże, dania jednogarnkowe z owoców morza gotowane i smażone ryby morskie, węgorz, małże ryby z rusztu, płastuga duszona Mięso cielęcina, jagnięcina, wszystkie dania mięsne w jasnych sosach, mięso mielone wołowina, wieprzowina, gulasz, stek ciemne mięsa, głównie steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso mielone Drób i dziczyzna dania z drobiu
Pomysłowa kuchniaśledź zielony) gdyż większość z nich solona jest już na kutrach, gdzie na 100 kg ryb używa się 25-30 kg soli, podstawą jest porządne wymoczenie filetów śledziowych, dostępnych w naszych sklepach. Zazwyczaj moczę je przez kilka godzin w wodzie z dodatkiem odrobiny octu (kilkakrotnie ją zmieniając) ale tym razem dostosowałam sie do przepisu, podarowałam sobie ocet
Pieguskowa Kuchniakonserwową. Sałatka z młodych ziemniaków może być smakowitym uzupełnieniem do mięs z grilla lub pieczonych ryb. Składniki: 5 ugotowanych młodych ziemniaków (średnie) 4-6 suszonych pomidorów (najlepiej w oleju) 1 płaska łyżka kaparów 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 małej czerwonej cebuli 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oleju (rzepakowy lub słonecznikowy) 1/4 łyżeczki brązowego cukru 1/4 łyżeczki soli pieprz
Codziennik Kuchennykeczup pochodzi od słowa kôe-chiap w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie zaprawa do ryb. Dziś keczup używany jest bardzo często do kanapek, wędlin itp. U mnie dziś domowy z dodatkiem musztardy. Pycha! Składniki: 3 kg pomidorów 25 dag cebuli 0 ml octu 10 dag ostrej musztardy 8 dag cukru Przyprawy: gałka muszkatołowa gorczyca mielona papryka ziele angielski sól
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 1 kg fileta z ryb (morszczuk lub mintaj) 2 jajka 1 duża cebula 2 bułki 1 szklanka mleka pieprz i sól bułkę tartą olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 4 łyżki cukru 1, 1/2 soli 3 cebule 2 marchewki kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe Wykonanie: Filety rybne opłukujemy i odsączamy
kgwjanczewosoli 15 g cukru 23 g papryki słodkiej 34 g sosu sojowego 34 g octu 9 g chili 3 g pieprzu Ryż gotujemy al dente i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy przecier i wszystkie przyprawy i studzimy. Rybę siekamy bardzo drobno lub mielimy na sitku 4 mm. Cebulę i rybę mieszamy i dodajemy ryż. Wkładamy
Marder&Marder Manufacture"Frankfurter Grüne Sauce" ("Gri Soß") zielony sos frankfurcki to specjalnosc Hesji (Frankfurtu i Kassel).Nazwa sosu frankfurckiego ma status CHRONIONEJ NAZWY POCHODZENIA,czyli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki 2 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 4-5 filetów śledzi marynowanych (najlepiej w occie winnym) 1-2 ząbki czosnku 5 łyżek majonezu 1 łyżka
OliveandThymeSkładniki: 1 pstrąg pół główki kapusty pekińskiej pęczek szczypioru pęczek natki pietruszki kilka kropel octu jabłkowego sól, pieprz szczypta tymianku i lubczyki kilka kropel cytryny kilka
Gaździnka warzySKŁADNIKI 6 śledzi matiasów 3 cebule 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki miodu pszczelego 2 łyżki octu 2-3 łyżki oliwy 3 liście laurowe 4
Passions hobbies lifedodatków możemy uzyskać różne smaki: kwaśny – uzyskamy dzięki użyciu cytrusów, owoców (np. ananasa) lub octu; słony – np. suszone pomidory, sos sojowy; ostry – uzyskamy go dodając np. czosnek, imbir czy kminek (nie należy z nim przesadzać); słodki – pochodzi ze świeżych owoców, miodu czy cukru. Ryby najlepiej jest łączyć ze smakami kwaśnymi. Do drobiu doskonale pasują przyprawy słodkie, delikatnie kwaśne lub subtelnie
Słodkie okruszkiświątecznych stołach tradycyjnie królują karp i śledzie, chociaż coraz częściej pojawiają się też inne odmiany ryb. Zwykle przygotowuje się je według receptury przekazywanej przez nasze babcie i mamy. U nas w domu od lat na świątecznym stole pojawiał się śledź marynowany z cebulką w occie albo śledź w śmietanie. I właśnie przepis na tego ostatniego zmodyfikowałam do wersji sałatkowej trochę
Bon appetit mon amieklonowego 1 szklanka oleju roślinnego ½ szklanki sosu sojowego 2 łyżki jagód jałowca (opcjonalnie) 1 ½ szklanki octu jabłkowego ½ szklanki melasy 3 łyżki musztardy Dijon Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Stosować pod koniec czasu grillowania (aby uniknąć spalania cukrów w sosie) do nacierania wieprzowiny, drobiu lub ryb. Sos klonowy do grillowanych potraw is a post from: naRuszcie.pl The post Sos klonowy
naRuszcieczosnku, sól 100 ml octu winnego, 200 ml cukru, 300 ml wody, 1 łodyga selera naciowego, papryczka jalapeno, kilka gron jasnych winogron, natka kolendry, Zagotować wodę z cukrem i octem, gotować około 5 minut. Łodygę selera obrać, pokroić pod skosem w plastry grubości około 3milimetrów i włożyć do ciepłej marynaty. Jalapeno pokroić w cienkie plasterki. Winogrona przekroić wzdłuż na pół(...)nuty naftowe, asfaltowe, apteczne. Często pachną „starymi podkładami kolejowymi”. Różnorodność Rieslingów jest naprawdę przeogromna. Dzięki temu mają bardzo wszechstronne zastosowania kulinarne. Te wytrawne dobrze sprawdzą się z daniami z ryb oraz z owocami morza i lekkimi sałatkami. Będą idealne do szparagów oraz lekkich dań z drobiu. Te słodsze doskonale uzupełnią dania orientalne i dobrze przyprawione. Najsłodsze można pić same
królestwo garówczosnku, sól 100 ml octu winnego, 200 ml cukru, 300 ml wody, 1 łodyga selera naciowego, papryczka jalapeno, kilka gron jasnych winogron, natka kolendry, Zagotować wodę z cukrem i octem, gotować około 5 minut. Łodygę selera obrać, pokroić pod skosem w plastry grubości około 3milimetrów i włożyć do ciepłej marynaty. Jalapeno pokroić w cienkie plasterki. Winogrona przekroić wzdłuż na pół(...)nuty naftowe, asfaltowe, apteczne. Często pachną „starymi podkładami kolejowymi”. Różnorodność Rieslingów jest naprawdę przeogromna. Dzięki temu mają bardzo wszechstronne zastosowania kulinarne. Te wytrawne dobrze sprawdzą się z daniami z ryb oraz z owocami morza i lekkimi sałatkami. Będą idealne do szparagów oraz lekkich dań z drobiu. Te słodsze doskonale uzupełnią dania orientalne i dobrze przyprawione. Najsłodsze można pić same
królestwo garówCoś akurat dla smakoszy ryb. Jak smażę karpia zazwyczaj obtaczam go w mące i jajku. Teraz też zrobiłam tak samo. Niektórzy używają tylko samej mąki, dlaczego nie. W sumie to rzecz smaku w tym przypadku, nie ma potrzeby sztywno trzymać się przepisów. Potrzebowałam: * kilka kawałków filetów z karpia * jajo * mąka * sól * 1 szklanka octu * 1 liść laurowy * 2 ziarnka(...)przeszedł solą. Obtoczyłam w mące, rozkłóconym jajku i jeszcze raz w mące. Smażyłam na rozgrzanym oleju aż się zarumienił. Przełożyłam usmażone kawałki do słoika i zalałam gorącą zalewą. Zagotowałam ocet z wodą i dodatkiem ziela i liścia. Zalałam karpia w słoikach, dodałam też pokrojona w talarki cebulę. Uprzednio ja sparzyłam. Zakręciłam, przestudziłam i zapakowałam na dwa dni do lodówki
Pieprzyć z Fantazjąprzesmażcie. Dolejcie wino i ocet, smażcie do momentu, aż wyparuje płyn. Dodajcie śmietankę, chrzan, przyprawcie do smaku i odstawcie do przestudzenia. W tym czasie przygotujcie formę do pieczenia pasztetu. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, wylepcie (spód i ścianki) płatem ciasta francuskiego (tak, aby pozostał kawałek do przykrycia pasztetu także od góry). Przestudzoną rybę lekko zmiksujcie, dodajcie 1 całe
OliveandThyme