ryba w occie - 1786 przepisów (strona:41/120)

Cukinia, bakłażan, dynia 211

podzielone na kategorie: 1. Przystawki i mała dania , np. carpaccio z dyni lub cukinia marynowana w occie, 2. Sałatki i zupy ,np. sałatka z dyni i kuskusu, 3. Potrawy wegetariańskie , np. pierożki fagottini z bakłażanem, mozzarellą i pianką z bazylii, 4. Mięso, ryby i dodatki ,np. musaka lub zapiekane roladki z bakłażanów, 5. Wypieki pikantne i słodkie , np. ciasto

Aga w kuchni
Śledzie po skandynawsku 3040

Dziś chciałabym Wam przypomnieć mój przepis na wyśmienite śledzie, który zdążył już zrobić furorę pośród naszej rodziny i przyjaciół a także wśród czytelników Oliwii, którzy mieli

Garniec Magalie
Sos remoulade - prawie fit 190

Remoulade to sos rodem z kuchni francuskiej. Baza sosu to olej, ocet winny, żółtko i musztarda (tradycyjne składniki na majonez) plus dodatki: zioła jak pietruszka, koperek lub estragon, kapary, sardele i ogórki konserwowe. Idealny do panierowanej lub pieczonej ryby, owoców morza, potraw z jaj, zimnych mięs, rostbefu, frytek, hot-dogów, czy po prostu kanapek. Nie tylko podnosi smak potraw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mizeria na słodko-kwaśno 369

słodko-kwaśno naprawdę szczerze polecam spróbować. Komponuje się świetnie z ziemniakami i np. kotletami mielonymi albo rybą, a wykonanie nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych :-) Składniki: 3 długie świeże ogórki (długości około 25cm) 3 łyżki śmietany gęstej 12% 1 łyżeczka płaska soli 1 łyżka octu 1 łyżka cukru szczypta pieprzu mielonego Przygotowanie: Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy do miski

Anielska Kuchnia Ani
Onigiri 191

Japońskie kanapki ryżowe Składniki: 250 g ryżu do sushi 3 łyżki octu ryżowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 arkusze sprasowanych wodorostów nori 1 puszka

czarrna od kuchni
Jajka faszerowane tuńczykiem 134

stole ale też jako lekka przystawka. Składniki: 6 jajek puszka tuńczyka w sosie własnym (200g odsączonej ryby) 2 łyżeczki pesto pomidorowego 2 łyżki majonezu sól, czarny pieprz opcjonalnie papryczka chilii rzeżucha Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli lub octu. Studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Z jajek wyciągamy żółtka. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy

Pyry na Gaz
Domowe sushi 292

zjedzenia go na mieście. Moja wersja jest zdecydowanie spolszczona i brak w niej surowej ryby, ale taka odpowiada mi najbardziej.  200g ryżu do sushi 4 arkusze nori 1/2 ogórka szklarniowego 4 plasterki sera 4 gałązki szczypiorku 150g łososia wędzonego  3 łyżki octu ryżowego  1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1. Ryż dokładnie myjemy i płuczemy pod zimną

Szefowa kuchni
Rolmopsy z papryką i ogórkiem 186

Jeśli jeszcze nie znudziły Wam się śledzie i ryby to możecie sobie zrobić rolmopsy. Będę fajną przystawką na Sylwestra, bo jak wiadomo "rybka lubi pływać" a przed nami szampańska zabawa. Składniki: płaty śledziowe marynowane w occie papryka marynowana ogórki konserwowe cebula musztarda Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać wrzątkiem na około 10-12 minut. Jeśli nie lubicie smaku surowej

Ala piecze i gotuje
sushi po mojemu 161

Składniki łosoś (Podstawa to ryby. Dobra ryba to klucz do sukcesu ) ogórek zielony papryka czerwona sezam czarny wasabi-chrzan w proszku liście nori(Nori,Wodorosty) ryż do sushi(krótko ziarnisty, klejący się) ocet ryżowy Słońce woda (na 1 szklankę ryżu ,1,5 szklanki wody) Wykonanie Sos do ryżu. Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 5 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki

w mojej kuchni
Roladki z dorsza z warzywami 119

Roladki z dorsza z warzywami i muffinki brokułowo-serowe polecają się na obiad Jeśli lubicie ryby ale skończyły Wam się pomysły, to polecam wypróbować ten przepis. Roladki są pyszne, warzywa nadają super smak i bardzo dobrze komponują się z rybką. Polecam Składniki: – 6 filetów z dorsza – 1 średnia cebula – 1 średnia marchewka – 1/2 papryki (użyłam żółtej(...)łyżce sosu sojowego, rybnego, octu balsamicznego – 3 łyżki soku z cytryny Cebulę pokroić w cienkie pióra, zeszklić na maśle, dodać cienko pokrojony seler i paprykę, podsmażyć, dodać marchewkę startą na dużych oczkach i posiekany koperek. Wszystko wymieszać, dodać odrobinę wody, przyprawy, wymieszać i dusić przez około 3-5 minut. Rybę ułożyć na folii aluminiowej, wyłożyć usmażoną mieszankę warzyw, zawinąć

Smaki Armine
Ryba po cygańsku 3996

Pyszna rybka na zimno smażona w cieście naleśnikowym i marynowana w słodko-pikantnej zalewie - absolutny hit każdej imprezy!Dodatkowym plusem jest to, że przygotowuje się ją

Kto ugości moich gości?
Rosół 263

cebula, marchew, por…) ocet (najlepiej jabłkowy) albo sok z cytryny – 1 łyżka przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, pietruszka, koperek, czosnek…) Gotuj kilka godzin, odcedź, przypraw do smaku i gotowe! Prawda, ze proste? Z czego można ugotować rosół? kości – wołowe, cielęce, owcze, jagnięce, wieprzowe, z kurczaków, indyków, kaczek… ryby – ości, głowy, płetwy – także pozostałości(...)dostać za darmo u rzeźnika . Można zmieszać kości od różnych zwierząt, choć wtedy końcowy smak może być „ciekawy”. Im większe kości, tym dłużej je trzeba gotować – ryby zaledwie godzinę, drób co najmniej 4 godziny, a duże gnaty albo kolana wołowe od 8 godzin w górę. Zalecane jest nawet dłuższe gotowanie (niektórzy gotują rosół dobę albo nawet całe

PaleoSMAK
Smaki Islandii - tłuszcz z wieloryba 102

Kuchnia Islandii a zwłaszcza ta tradycyjna jest kuchnią prostą, opierającą się przede wszystkim na rybach, baraninie i jagnięcinie. Ale nie każdy wie, że można tam również spróbować dużo dziwnych i oszałamiających smakołyków. Justyna, mama chrzestna mojego synka obecnie mieszka na Islandii. Była tak miła, że przysłała nam kilka lokalnych smakołyków. Muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem. Otrzymałam również od niej(...)Spróbowałam kawałek surowego tłuszczu. Smak miał bardzo kwaśny, tak jakby został polany cytryną lub octem (choć to może być smak tej galarety). Gdy się go je konsystencją przypomina galaretę. Momentami wyczuwa się kremowy śmietankowy smak, jest on delikatny ale wyczuwalny. Smalec ten ma delikatny aromat ryby. To już rozpakowany tłuszczyk. Wkoło jest galareta. Więc jak go przygotować? Nie mam zielonego

Mama Gotuje
Sałatka dobrej gospodyni - na obiad, kolację lub Walentynki 178

wędzony filet z ryby dodatki - wybieramy jeden dodatek: 2 łyżeczki słonecznika prażonego 2 łyżeczki dyni prażonej 2 łyżeczki chia 1 opakowanie mozzarelli pół opakowania fety sos - oczywiście tylko jednego sosu używamy: sos czosnkowy (czosnek, sól, majonez, mleko) sos miodowo-musztardowy (miód i musztarda) sos na bazie oliwy z oliwek (sama oliwa lub oliwa, ocet winny, woda, sól, pieprz(...)kostkę i przyprawiamy gotową mieszanką przyprawy do kurczaka. Smażymy około 10 minut. Filet z łososia - zdejmujemy skórę palcami, kroimy w kosteczkę i smażymy 3 minuty, solimy i pieprzymy. Rybę wędzoną obieramy ze skóry, sprawdzamy czy nie ma ości i kroimy w kostkę. Wykładamy na talerz z sałatą. 4. Nasiona możemy dodać lub pominąć. Żeby zrobić prażone pestki, to na suchą

dobra gospodyni dom wesołym czyni