ryba w occie - 1786 przepisów (strona:31/120)

Śledź w pomidorach 142

spokojnie można użyć także gotowych filetów. Tuszki śledzi namoczyłem przez 2 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu spirytusowego, aby pozbawić śledzie nadmiaru słonego smaku oraz rozmiękczyć ich ości. Następnie poodcinałem śledziom ogony oraz płetwy grzbietowe i wyfiletowałem ryby, obcinając mięso z obu stron wzdłuż kręgosłupa. Filety ze śledzi pokroiłem w około dwucentymetrowe kawałki. Gotowy sos pomidorowy

Wyprawy kulinarne
Sushi domowe- krok po kroku 160

octu ryżowego     1 łyżeczka soli     1 łyżeczka cukru Do octu dodajemy cukier i sól. Mieszamy ze sobą a następnie z ryżem. dodatki: opakowanie surimi wędzony łosoś pieczona ryba ( ja upiekłam dorsza w chili z solą) świeży ogórek imbir marynowany wasabi sos sojowy sos chili Ryż gotujemy w osolonej wodzie do uzyskania pożądanej miękkości

Domowe ciasta
Marynowany mintaj w sosie słodko-kwaśnym 154

cebula • 1 papryka czerwona • 1 papryka żółta • 2 szklanki wody • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki oleju • 1/4 szklanki octu • 1 łyżeczka soli • 200 g keczupu – 1 mały słoiczek • 200 g koncentratu pomidorowego – 1 mały słoiczek Wykonanie: • Rybę pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. • Roztrzepać jajka z mąką

To co kocham
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 158

Prosta i smaczna surówka, która urozmaici niejeden obiad. Pasuje zarówno do mięsa, jak i ryb i dań mącznych. Składniki: mała kapusta pekińska spora marchew pęczek koperku 2 łyżki oleju lub oliwy łyżka octu winnego sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, zasypujemy solą i odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy nadmiar wody, dodajemy marchew startą na tarce, posiekany koperek, ocet, olej i pieprz

e-PrzepisyKulinarne
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 194

ilości soli. No i oczywiście starać się wybierać mięso ze sprawdzonych, ekologicznych hodowli tak żeby było jak najwięcej ryby w rybie. Jeśli chodzi o śledzie, to oczywista sprawa - unikamy tych w oleju i śmietanie, wybieramy raczej te w occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą i grzybami

Powiedz dietom nie
Sos bearneński 152

Zastosowanie : Głównie do ryb. Składniki 2 posiekane szalotki 2 łyżeczki estragonu 2 żółtka 120 g masła Sól i pieprz 1/3 szklanki octu winnego Przygotowanie Szalotkę i estragon zalać octem ,gotować aż odparuje 1/3 płynu ,ostudzić ,przecedzić. Dodać żółtka ,ubijać na parze ,aż powstanie jasna masa ,dodać masło ciągle ubijając. Przyprawić solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Tuńczyk w palonym sianie z foie gras 166

Plaster tuńczyka o grubości około 2 cm, 5-6 łyżek octu z wina riesling, Mus foie gras z kaczki z dodatkiem trufli, oliwa, ogórek, siano. Dwie

królestwo garów
Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby 3038

roku staje sie najważniejszą potrawą,bez której nie ma prawdziwej wieczerzy wigilijnej -  karp.Przypisywane jest mu znaczenie religijne.Pierwotnie bowiem ryba była symbolemm chrześcijaństwa i odradzania się życia.Zjedzenie ryby podczas wieczerzy wigilijnej to gwaracja zdrowia i dostatku,a karpia-obfitości i siły.Karpia można przygotować na wiele sposobów,jednak ten najprostszy,wręcz banalny najlepiej podkreśla delikatny smak mięsa karpia(...)najbardziej znienawidzoną czynnością przy sprawianiu karpia i myciu jest pozbawianie go śluzu.Istnieją na to różne patenty wrzatek,sól,ocet,a ja chciałabym zdradzić najprostszy ze wszystkich sposobów,jest to zwykła siatka na cebulę lub ziemnaki.Umieść w niej rybę i umyj pod kranen pocierając siatkę o skórę karpia. Kilka sekund i ryba gotowa jest do porcjowania bez odrobinki śluzu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z łososiem i granatem 214

Przede wszystkim zaintrygował mnie sposób przygotowania łososia - zawsze chciałam, aby moja ryba była bardzo soczysta i rozpływająca się w ustach, a przygotowanie go tak jak Nigella to własnie gwarantuje. Ryba jest delikatna i wilgotna. Jakiś czas po obejrzeniu programu trafiłam na książkę z przepisami z tej serii - od razu postanowiłam ją kupić i zacząć wypróbowywać nowe propozycje tej ikony brytyjskiej(...)odstawić na 7 minut. Wyjąć filety z wody i zostawić do wystygnięcia. Gdy ryba będzie zimna - zdjąć skórę. W międzyczasie na suchej patelni uprażyć pestki dyni, należy uważać, aby ich nie przypalić! Przesypać na talerz, aby ostygły. Na dużym talerzu ułożyć sałatę, skropić octem i wymieszać. Na sałacie ułożyć podzielonego na cząstki wielkości kęsa łososia. Polać oliwą z oliwek, posypać

Codzienne Gotowanie
RYBA PO JAPOŃSKU 387

nazwy przyjęły się już dawno i funkcjonują po dziś dzień, do czego oczywiście, nikt nie przykuwa zazwyczaj większej uwagi. Ważne, że smakują i goszczą, wręcz tradycyjnie, na naszych stołach.Ryba po japońsku bardzo pasuje również do wódki i innych alkoholi. Dlaczego o tym mówię? Zaczął się karnawał, a więc czas zabawy, tańców, balów, imprez wszelakiej maści, a nie oszukujmy się(...)Pozostały płyn wlewam do dużegogarnka, dodaję ocet, wodę i przyprawy. Obieram i kroję w półplastry cebule,wrzucam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Dodaję również  koncentrat pomidorowy, mieszam. Gotuję 2-3 minuty, studzę.Ogórki i paprykę kroję w paski. W naczyniu układam na przemian cebulę z zalewy,paprykę, ogórki i rybę, zalewając płynem. Odstawiam na noc w chłodne

W kuchni Karmel-itki
Sushi - Temaki 264

postaci zwiniętych w rożek wodorostów nori z ryżem do sushi oraz dodatkami w postaci warzyw, ryb, owoców morza itp. ( sushi - warto przeczytać ). Sushi - Temaki -  Składniki: 300 g ryżu do sushi ok. 8 arkuszy wodorostów nori Zaprawa do ryżu: 4 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru szczypta soli przykładowe dodatki: łosoś (ok. 200 g) awokado paluszki krabowe (jedno opakowanie) sałata

Słodka Strona
Ryby w ananasach Ewy Wachowiacz 182

Jeszcze jest czas, jeszcze zdążycie zrobić tą przepyszną potrawę na święta. Dla mnie to absolutnie najlepszy przepis na ryby. Słodko ostry sos ananansowo - paprykowy jest tak pyszny, że mogłabym go łyżkami jeść. Jest to przepis Ewy Wachowicz, więc już samo to nazwisko jest dobrą rekomendacją tego dania.     700 g - filetów np. z miruny(...)Czosnek pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Mieszając podsmażać przez chwilkę. Gdy wszystkie składniki zmiękną, wlać ocet winny i sos sojowy. Dodać cukier i curry. Delikatnie wymieszać. W wodzie rozprowadzić mąkę i dodać do sosu. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić usmażoną rybę i podgrzać w sosie. Podawać na ciepło lub zimno

Jadło i czytadło
smażone świeże filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej... 205

sztuki, goździki całe 1 łyżka, cebula biała 3 sztuki, cebula czerwona 3 sztuki, ocet 10 % 1 szklanka kupione świeże nieduże śledzie tuszki oczyszczone bez głów opłukać i posypać solą, wymieszać i do lodówki na 4 godziny - następnie śledzie wyfiletować do woreczka wsypać mąkę z przyprawą do ryb i obtaczać filety na mocno gorącym oleju smażyć filety na rumiano z każdej

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z fenkułu – surówka z kopru włoskiego 149

wykorzystać na surówki lub do zup, a cienkie, delikatne i pierzaste listki kopru włoskiego – podobnie jak koper ogrodowy – do dekoracji i wykańczania potraw, szczególnie tych na bazie jaj i ryb. Koper włoski ma bardzo charakterystyczny smak – słodkawy, anyżkowo-lukrecjowy i świeży. Bulwa traci te aromaty po podgrzaniu – przy zapiekaniu, gotowaniu i grillowaniu fenkuł gubi lotne olejki odpowiadające za ten smak(...)Jeśli chcecie się tymi delicjami podzielić, wykorzystajcie surówkę z kopru włoskiego do białych mięs lub do ryby. SKŁADNIKI 4 średniej wielkości porcje do obiadu 1 duży fenkuł (ok. 500g) 150g jabłka – twardego, soczystego 30g orzechów włoskich 2 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka miodu

Karo in the Kitchen
Surówka z fenkułu – surówka z kopru włoskiego 282

wykorzystać na surówki lub do zup, a cienkie, delikatne i pierzaste listki kopru włoskiego – podobnie jak koper ogrodowy – do dekoracji i wykańczania potraw, szczególnie tych na bazie jaj i ryb. Koper włoski ma bardzo charakterystyczny smak – słodkawy, anyżkowo-lukrecjowy i świeży. Bulwa traci te aromaty po podgrzaniu – przy zapiekaniu, gotowaniu i grillowaniu fenkuł gubi lotne olejki odpowiadające za ten smak(...)Jeśli chcecie się tymi delicjami podzielić, wykorzystajcie surówkę z kopru włoskiego do białych mięs lub do ryby. SKŁADNIKI 4 średniej wielkości porcje do obiadu 1 duży fenkuł (ok. 500g) 150g jabłka – twardego, soczystego 30g orzechów włoskich 2 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka miodu

Karo in the Kitchen