ryba w occie - 1786 przepisów (strona:26/120)

Tymbaliki z karpia 216

kawałkami ryby oraz warzyw. Idealnie sprawdzą się na rodzinne przyjęcie jak i Sylwestra. Świetnie smakują skropione sokiem z cytryny.  Składniki*: wywar 4 kawałki karpia  (ja wykorzystałam 2 dzwonki i 2 ogony) 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz 9 płaskich łyżeczek żelatyny klarowanie wywaru 1 białko 1 łyżeczka octu do dekoracji kukurydza(...)biały. Przygotowany wywar wraz z kawałkami karpia ostudzić. Następnie wyjąć wszystkie warzywa i kawałki ryby.  Klarowanie wywaru i przygotowywanie galaretki Odlać 1,5 l wywaru. Posmakować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Następnie wlać do niego roztrzepane jajko wraz z łyżeczką octu. Wywar gotować na średnim ogniu tak długo, aż utworzy się gęsta piana. Całość przecedzić (na sitku wyłożonym

Ugotować
Kotlety sojowe w zalewie octowej 475

godziny, a najlepiej na około 2 dni.  (*) Kwasek mlekowy to idealny i zdrowszy zamiennik octu. Otrzymywany jest w procesie fermentacji cukru. Doskonale sprawdza się jako środek zakwaszający, poprawiający walory smakowe i konserwujący. Może być stosowany do marynat, dań z ryb, sałatek, zup, przetworów owocowo-warzywnych, sosów oraz domowego zakwaszania mleka i śmietany. Jest odpowiedni dla wegetarian oraz osób dbających

Di gotuje
Śledzie smażone marynowane 154

patelni  dobrze rozgrzać olej i ułożyć ryby. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 15-20 min , przewracając z jednej strony na drugą.W międzyczasie przygotować marynatę. Do garnuszka wlać wodę i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę oraz przyprawy. Gotować do momentu aż cebula zmięknie, następnie dodać ocet i zagotować. Ja lubię zalewę słodko-kwaśną, wiec nie żałuję

Gosia gotuje
Łosoś na dzikim ryżu z awokado 252

oliwy z oliwek 1 łyżeczka delikatnej musztardy 1 łyżka białego octu winnego 1/3 łyżeczki płynnego miodu Sól i pieprz do smaku Jak wykonać ?  Zaczynamy od przygotowania marynaty do łososia: Sok z limonki utrzeć z imbirem, oliwą solą i pieprzem , polać łososia z każdej strony, posypać przyprawą do ryby, odłożyć na godzinę do lodówki.  Po tym czasie  włożyć(...)sypko jak w przepisie na opakowaniu, do lekko ciepłego  dodać obrane i pokrojone w kostkę awokado, roszponkę oraz posiekaną szalotkę i ogórka, wymieszać. Sos winegret: Musztardę utrzeć z octem winnym, miodem,  solą oraz pieprzem , powoli wlewać oliwę mieszać do połączenia, tak przygotowany sos wymieszać z ryżem.  Filety podawać na ryżu przybrać pomidorkami paprykowymi.  Podawać od razu

Wanilia i Kardamon
Paprykarz 165

marchwi 4 kostki rybne 1 szkl. surowego ryżu łyżka mielonego pieprzu 1,5 łyżki soli 1/4 szkl. octu 1/2 szkl oliwy 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 5 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych olej do smażenia ryby Sposób Pomidory obrać ze skóry (najlepiej poprzez zalanie na moment wrzątkiem i ściągnięcie jej nożykiem), pokroić w dużą kostkę. Cebulę

Kuchenne aromaty
Ryba w pomidorach na zimno. 175

solą morską) 1 łyżka oliwy mąka 1 puszka pomidorów krojonych 2 cebule 1 łyżka octu balsamicznego 2 - 3 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu (można zmniejszyć do 1/2) 5 ziaren pieprzu 2 goździki 2 ziela angielskie garść rodzynek (opcjonalnie) sól  Wykonanie: Rybę pokroić na równe, średniej wielkości kawałki. Osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wilgoci. Oprószyć solą i obtoczyć(...)puszki i resztę składników (pieprz, goździki i ziele zmiażdżyć w moździerzu). Posolić. Dusić na małym ogniu około 25 - 30 minut. Sprawdzić smak i ewentualnie dodać więcej soli, cukru lub octu. Na dno docelowego naczynia wyłożyć cienką warstwę sosu, następnie ułożyć usmażone filety i przykryć dokładnie resztą sosu. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na kilka godzin do lodówki

zadanie-gotowanie
Ryba pieczona na warzywach 313

schłodzonego wina gdy już nadejdą te upały! Ryba pieczona na warzywach: 4-5 porcji filetów z białej ryby (u mnie dorsz) 1 bakłażan 1 papryka 2 cukinie 2 pomidory 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1-2 łyżeczki octu balsamicznego 2-3 łyżki oliwy z oliwek plasterki cytryny opcjonalnie: przyprawa „pieprz cytrynowy” natka pietruszki(...)wierzchu i posypujemy pieprzem. W małej miseczce mieszamy oliwę i ocet. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i zioła prowansalskie. Mieszamy i polewamy warzywa. Należy je dokładnie wymieszać – najlepiej rękoma – aż całe oblepią się oliwą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. W tym czasie ryby myjemy i osuszamy. Posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Gdy warzywa się upieką

Poezja smaku
Smoothie z mango i fig 202

Smoothie z mango i fig to bardzo prosty i pyszny koktajl, który może zastąpić Ci codzienna owsiankę czy kanapkę z serem. Różnorodne śniadania spowodują, że chętniej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z pieczonego łososia po śródziemnomorsku 227

sałatka z pieczonego łososia z warzywami i ziołowym dressingiem z feta. Uwielbiam takie jedzenie na lato, uwielbiam łososia! Ziołowy dressing z feta to dressing na bazie oliwy, winnego octu i soku z cytryny wymieszany z serem feta i ziołami.Warzywa do sałatki można wybrać dowolnie. Ja uwielbiam koktajlowe pomidory, które są słodkie i świetnie pasują do słonego feta i pikantnego(...)łyżki winnego octu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka suszonych prowansalskich ziół sól i pieprz do smaku grube plastry cytryny do podania Posyp łososia solą i przyprawami. Skrop oliwą i marynuj przez godzinę. Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę i funkcję grilla jeśli dysponuje taką. Ważne jest aby piekarnik był nagrzany. Wstaw rybę i piecz przez

codojedzenia
Ryba po japońsku 397

Zalewa: 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 1 mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki cukru 4 łyżki octu 4 łyżki ketchupu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobna kostkę. Filety pokroić na małe kawałki i obsypać przyprawą do ryb. Obtoczyć w jajku i mące, następnie usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu można

The Sweet Damsel
Smażone filety śledziowe w sosie ze świeżych pomidorów 172

Śledzie to chyba moje ulubione ryby. Jest ich nawet na blogu już całkiem sporo. Dzisiaj przygotowałam smażone filety śledziowe w kwaskowatym sosie ze świeżych pomidorów. Można ich zrobić więcej i zamknąć w słoikach. Będzie na zimę jak znalazł. A może i do Świąt wytrzymają? W każdym razie przepis mogę Wam polecić, bo jestem pewna, że wielbicielom śledzi zasmakuje 😊 Zerknijcie też(...)angielskie. Na średnim ogniu udusić do miękkości i lekkiego rozpadnięcia się pomidorów. Pod koniec duszenia dodać czosnek, sól, cukier, pieprz i ocet. Gdyby pomidory za bardzo odparowały, dolać wody w takiej ilości, aby powstał średnio gęsty sos. Usmażone ryby poukładać niezbyt ciasno w umytych i wyparzonych słoikach. Zalewać wrzącym sosem. Słoiki zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce

Codzienna kuchnia niecodzienna