ryba w folii - 1016 przepisów (strona:43/68)

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 195

mną od dłuższego czasu. Aż w końcu ją zrobiłam. Powiem Wam, że w brew pozorom jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Zamiast łososia możemy dać inną wędzoną rybę czy szynkę. Jednak według mnie najlepsza jest z łososiem. Myślę ze taka rolada może być fajną i elegancką   przystawką na każde przyjęcie czy spotkanie. Zapraszam!!!! Składniki: 150 g wędzonego łososia(...)całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu smarujemy dokładnie serkiem. Następnie wzdłuż dłuższego boku układam plastry łososia. Całość   zawijam w roladę odrywając przy tym papier do pieczenia. Gotową roladę zawijam w folie aluminiową i odostawiam do lodówki na kilka godzin.   Smacznego

Passion of Cooking
Tortilla z paluszkami rybnymi i sosem tzatziki 214

obiad, kolację czy przekąskę z wykorzystaniem paluszków rybnych, które 'zapakowałam' w domową tortillę , z dodatkiem warzyw oraz sosu tzatziki w nieklasycznej, jednakże bardzo ciekawej smakowo wersji. Jako, że z ryba lubi dodatek kiszonki, to tzatziki zrobiłam właśnie na bazie ogórków kiszonych- zamiast świeżych- których dodatek sprawia, że całość fantastycznie się ze sobą komponuje! 4 porcje: * tortilla- 4 szt. * paluszki rybne(...)nieposmarowaną, tą od spodu. Na sosie ułożyć sałatę, paluszki rybne (po 3 szt.), pokrojoną w paski paprykę i zawinąć w rulon- zaczynając od spodu, a następnie boki. Owinąć w folię lub papier, by wygodnie się trzymało. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Pieczony łosoś na liściach młodego szpinaku 168

Krótki moment zastanowienia... Jak opisać to co widzicie? Delikatną rybę przenika aromat kilku przypraw. Proporcję są wyważone. Królować musi łosoś. Dodatki jednak nie są zupełnie nieme. Duszony szpinak skąpany w sosie śmietanowo - czosnkowym, dziki ryż, lekko kwaśny sos malinowy i intensywnie fioletowe borówki. Talerz jest przepełniony kolorami i uzupełniającymi się smakami. Składniki dla 4 osób: 4 kawałki łososia, każdy(...)myjemy, solimy, dodajemy świeżo mielony pieprz, czosnek przeciskamy przez praskę, posypujemy chilli i oregano, dodajemy drobno posiekaną świeżą miętę i polewamy oliwą z oliwek. Każdy kawałek osobno zawijamy w folię aluminiową, układamy w formie. Pieczemy ok. 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ryż przesypujemy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i solimy. Gotujemy

Kuchnia Pani Wiosny
Tarta z łososiem i szpinakiem 200

Wytrawna tarta z łososiem i szpinakiem. Fajnie wygląda i dobrze smakuje. Dobra na lekki obiad jak i na kolację, polecam spróbować.składniki:kruche ciasto250 g mąki

Monia miesza i gotuje
JOGURTOWIEC NA ZIMNO. 325

Teoretycznie, Karmel-itka w zwyczaju nie ma kupować na promocjach nie wiadomo jak wielu produktów. Podkreśla, teoretycznie. Tym razem jednak, uległa chwytowi marketingowemu i widząc promocję

W kuchni Karmel-itki
Rolada z łososiem i twarożkiem 1113

Prosta i szybka rolada z łososiem wędzonym, twarożkiem i szczypiorkiem. By rolada z łososia wyglądała bardzie kusząco polecam dać nieco więcej łososia, by były widoczne ładne

Kulinarne Przeboje
MAZUREK NA WAFLACH DLA SPÓŹNIALSKICH. Życzenia. 263

Już wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka

W kuchni Karmel-itki
Polenta 128

mogłam się zdecydować na dodatki, ziemniaki, kasza, może ryż? Padło na kaszę kukurydziną o neutralnym smaku, pasującą do każdego mięsa, więc do ryby również. Polenta to włoska potrawa ludowa, pierwotnie przyrządzana z mąki kasztanowej, obecnie z kaszki kukurydzianej. Polenta nazywana jest również mamałygą , która to jest narodową rumuńską potrawą przygotowywaną(...)powoli kaszkę cały czas roztrzepując rózgą, aby nie zrobiły się grudki. • Dodać pieprz i gotować na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. • Formę na tartę wyłożyć folią spożywczą i wylać polentę. Przykryć folią i odstawić na 10-15 minut. • Po tym czasie zdjąć z wierzchu folię i przełożyć na talerz

To co kocham
Boczek po japońsku 207

kiem Japo­nii. Przy­znam, że taka kuch­nia jest bar­dzo lekka, ale i tre­ściwa. Do tej pory koja­rzy­łam ją wyłącz­nie z rybami i owo­cami morza, a tu pro­szę mię­sko i to jesz­cze jakie smaczne. Taki boczek świet­nie sma­kuje od razu(...)binę mniej cukru dodać) 1/3 szklanki sake (może być wytrawne białe wino) 1/3 szklanki sosu sojo­wego 3 łyżki cukru dodat­kowo: woda (ilość taka, aby boczek był pokryty) folia alu­mi­niowa do przy­kry­cia garnka Przy­go­to­wa­nie: Boczek umyć, osu­szyć ręcz­ni­kiem papie­ro­wym i opró­szyć solą. Na patelni

Kuchcik gotuje
Ryż po chińsku z łososiem 430

muszę Was zapewniać, ale ten sposób przyprawiania i pieczenia- polecam w szczególności- łosoś jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną, paluszkami rybnymi , czy też z kurczakiem- to co lubimy najbardziej lub to co mamy w lodówce. Obiad jest przepyszny, polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu. Zaczynamy: Składniki na marynatę(...)patelni rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie omlet. Odkładamy do ostudzenia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 200 C , łososia rozkładamy na folię w blaszce i pieczemy 5-7 min. W  woku rozpuszczamy masło, dodajemy poszatkowaną cebulę. Smażymy około 3 min. Dodajemy ryż z marchewką i groszek. Dodajemy sos sojowy i olej

Smaki Edyty
PAELLA MARINARA. 193

fot.: Karmel-itka Wszystkie już na stanowiskach. Noże w dłoniach, w garnkach bulgocze woda, składniki drżą na widok zasadzającychsię na nie kobiet. Zupełnie niepozorne, normalne dziewczyny

W kuchni Karmel-itki
Zupa pomidorowa zapiekana z tortellini cytrynowo-szpinakowymi 159

dają do popisu. Oczywiście wszelkie konkursy są świetnym katalizatorem takich pomysłów, inspiracji i odrobiny rywalizacji. To taka szczypta adrenaliny i ekscytacji, a ja w takich klimatach czuję się jak ryba w wodzie, a Wy? ;) Składniki Cytrynowo - szpinakowe tortellini: ok 1,5 szklanki mąki typ 550 1 jajko skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek woda(...)zagnieść ciasto, dodając tyle wody ile wchłonie mąka tak, aby ciasto było zwarte, ale elastyczne i miękkie (nie może kleić się do rąk). pozostawić pod miską lub owinięte w folię na 30 minut do wypoczęcia. Rozwałkować na grubość ok. 3mm i wycinać szklanką kółka.  3. Nakładać farsz małą łyżeczką, składać na pół i sklejać, pozostawiając brzeg ciasta

Kuchnia Prezydentowej
Kolorowa salatka śledziowa 225

Swieta Wielkanocne zgodnie z tradycja katolicka poprzedza obowiazkowo Wielki Post.Nie moze w tym czasie zabraknac oczywiscie sledzi.Przepisow na potrawy z ta niezwykle smaczna i zdrowa ryba jest cale multum.Ja przedstawiam kolorowa salatke ze sledziem w roli glownej.Salatka jest niezwykle smakowita ,choc sledzikowi towarzysza tak proste dodatki jak:ziemniak,burak,cebula,jablko i jajko.Jest jednak jeden warunek,trzeba dac salatce czas(...)kostke.Jablko i buraki zetrzec na grubych oczkach tarkiukladac warstwami w salaterce:ziemniaki,cebule,sledzie,majonez,jablka,ogorki,buraki,majonez .Posypac startymi na tarce jajkami i zielonym pieprzem.Naczynie przykryc folia i wstawic do lodowki najlepiej na cala noc.Wowczas skladniki sie przegryza,a salatka smakuje wybornie.Przed podanie posypac sowicie zielony rzezuchaUwagi:buraki i ogorki dobrze osusz w reczniku papierowym przed pokrojeniem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TARTA CEBULOWA 293

"Co innego cebula. Ona nie ma wnętrzności. Jest sobą na wskroś cebulą, do stopnia cebuliczności."* Cebula stanowi podstawowy składnik w moim domu, zarówno jak świeży czosnek

W kuchni Karmel-itki
Aromatyczny pieczony łosoś 211

Łosoś jest rybą wyjątkową,  nie tylko ze względu na smak, ale na  jego bezcenne wartości odżywcze.  Jest on jednym z najlepszych źródeł kwasów Omega-3 i Omega-6, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, więc muszą zostać dostarczone w pożywieniu. Łosoś zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na jod i potas. Pierwszy(...)ziołowa pieprz czarny lub cytrynowy papryka słodka troszeczkę papryki cayenne ( chili) troszeczkę carry suszony majeranek Przygotowanie: Filet z łososia myjemy, suszymy i usuwamy ości. Przekładamy skórą do dołu na folię aluminiową i opruszamy wszystkimi ziołami podanymi w składnikach. Pieczemy w 180 stopniach Celcjusza około 40 minut, funkcja piekarnika: góra - dół. Do pieczenia nie potrzeba dodawać tłuszczu. Podawać z ziemniaczkami, kaszą

Wołowina od rekina