zbiornikach hodowlanych. Z tego też powodu mięso pstrąga jest wartościowe, bowiem nie zawiera (a jeśli już to minimalną ilość) środków chemicznych, antybiotyków i metali ciężkich w porównaniu z innymi rybami hodowlanymi. 100 g świeżego pstrąga dostarcza około 160 kcal, 19 g białka i 10 g tłuszczu. Białko jest łatwo przyswajalne i pełnowartościowe, co oznacza, że zawiera wszystkie(...)ząbek czosnku. 2. Warzywa myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 3. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 40 minut. 4. Gdy warzywa są już miękkie zdejmujemy przykrywkę, układamy
W kuchni KatieŁatwe, jak się okazuje, może być jeszcze łatwiejsze. Po co komplikować sobie życie, skoro i tak wystarczająco jest zagmatwane? Niech chociaż gotowanie będzie prostsze!Przyznaję się
W kuchni Karmel-itkiWłosi mają najlepsze jedzenie na świecie i basta. Najlepsze, najprostsze. Zaledwie kilka składników do mocnego i aromatycznego sosu, do tego domowy makaron. Do jego samodzielnego zrobienia
Karo in the KitchenDzisiaj bardzo ciekawa przystawka, może fajnie wkomponować się na Wielkanocnym stole albo na imprezie. Taka trochę rozbieżność jeżeli chodzi i imprezy, jednak rukolowe rożki będą
Niezły MłynekNie ma co wiele o niej pisać... Nie, wróć! Jest do napisania o niej zbyt wiele. To nie zmienia faktu, że jest pyszna. Cudownie rozkoszna
W kuchni Karmel-itkiIdealny pomysł na lekką przystawkę :) Przepis na łososia znalazłam na stronie Kuchnia Azjatycka.Składniki (dla 3-4 osób):3 dzwonki z łososiaMarynata:2 łodygi trawy cytrynowej4
Tajskie smakiTen rodzaj sałatki przygotowałam z myślą o wigilii. Ale żeby nie było jakiejś przykrej niespodzianki, zrobiłam ją najpierw na próbę. Mnie smakowało bardzo. Mam nadzieję, że
Weekendy w domu i ogrodziePrzy ostatnim wspisie, czyli poście o CZEKOLADOWYM SERNIKU BEZ SERA (klik), podałam, że przepis jest mój, autorski.Pod postem Majana napisała mi, że takie same ciasto znane
W kuchni Karmel-itkiMieszam w Gdańsku, choć pochodzę z Podkarpacia. U mnie w rodzinnym domu nigdy nie było śledzi po kaszubsku. W tym roku po raz pierwszy święta są
Kuchnia MagdaLenyMożna powiedzieć, że Święta się skończyły, przed nami natomiast Nowy Rok i oczywiście Sylwester. Po dwu dniowej przerwie prezentuję śledzie z kolorową papryką i cebulką. Można
Smaki Ewyduś około 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki. Zblenduj na gładką masę. Gdy nadzienie wystygnie, posmaruj nim równomiernie biszkopt, zwiń w roladę i owiń w folię aluminiową. Odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smakuje i na ciepło i na zimno. Przepis dodaję do akcji: POLSKA SUPERŻYWNOŚĆ - cz. 2 Borówki/czarne porzeczki/aronia - zawierają(...)ciągu dnia jako przekąskę. Olej lniany - olej lniany tłoczony na zimno posiada idealną proporcję NNKT omega-3 i omega-6 (szczególnie ważne dla tych, którzy nie jedzą ryb). Te substancje są niezbędnym składnikiem komórek, (m.in. tkanki mózgowej) i muszą być dostarczane z pożywieniem (nasz organizm sam nie jest w stanie ich wyprodukować). Ich niedobór przyczynia się
Qlinarnie i QlinarnieUpały mnie rozkładają na czynniki pierwsze, na małe cząstki elementarne.Czuję na sobie ten ciężar powietrza, z jakim napiera na mnie, kiedy idę chodnikiem.Zerkając na
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: świeże dorsze bez głów nieduże 6 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa chimichurri Royal Brand 3 łyżeczki, olej rzepakowy 3 łyżki te pyszne nieduże dorsze przygotowałam
W Mojej Kuchni Lubięważny jest aspekt estetyczny. Potrawa musi być przygotowana do zjedzenia na jeden kęs oraz wyglądać ładnie i być starannie podana. Nigiri są to ręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza bądź warzyw. Po temari sushi zapraszam na nigiri sushi z łososiem. Składniki: - 250g ryżu do sushi - 300ml wody - 50 ml sushi su (zaprawa do ryżu) - 200g wędzonego łososia(...)górze umieszczamy plaster łososia, całość lekko ściskamy przy użyciu kciuka i palca wskazującego drugiej ręki. Tak przygotowywane jest nigiri przez fachowca . Ja wykorzystałam sposób z przygotowania temari. Na kawałek folii kładziemy porcję łososia, smarujemy chrzanem wasabi i kładziemy podłużną porcję ryżu. Rogi folii ściskamy nadając kształt nigiri sushi (patrzy gif), odwijamy z folii i postępujemy tak do wyczerpania wszystkich składników
mojewypiekiinietylkosię od niego trochę uzależniłam... Ajwar to pikantny sos z pieczonych warzyw - bakłażana, papryki i pomidorów z dodatkiem chili i czosnku. Genialnie podkręca smak delikatnych dań - pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać do tortilli, burgerów albo jako pikantny dip do maczania pasków z warzyw lub chipsów. Domowy ajwar(...)grzałkę i nastawić na 200 stopni. Kiedy skórka na papryce się przypali to znak, że warzywo jest gotowe. Należy je wyjąć z piekarnika, włożyć do miski i przykryć szczelnie folią spożywczą. Po 15 minutach, kiedy papryka trochę wystygnie można zdjąć z niej skórkę, powinna ładnie odchodzić. Wszystkie warzywa wkładamy do malaksera, dodajemy posiekaną chili, przeciśnięty przez praskę czosnek
Kulinarne Inspiracje