ryba w folii - 1016 przepisów (strona:42/68)

Zapiekanka szpinakowa z cukinią 295

Zapiekanka wegetariańska na obiad lub kolację. Może być to fajny dodatek dodatek do mięsa lub ryby. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 Składniki: 350 g szpinaku mrożonego 250 g cukinii 125 g sera mozzarella 100 g ryżu 330 g jogurtu greckiego 4 jajka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka oregano 1 łyżeczkę pieprzu szczyptę(...)cukinią. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, przełożyć połowę farszu i połowę pokrojonego w kostkę sera, następnie wyłożyć kolejną warstwę farszu i resztę sera. Naczynie przykryć folią i piec 20 minut w 200 stopniach, po tym czasie zdjąć folię, przełączyć piekarnik na funkcję grzania od góry 230 stopni i zapiec całość przez

KuchniaWeDwoje.pl
Kotlety siekane z łososia 157

Moim zdaniem łosoś to jedna z najlepszych ryb. Możemy go przygotować na bardzo wiele sposobów. Smażony, pieczony, gotowany, grillowany, w sałatkach, zupach, pastach… każdy będzie wspaniały. Jako danie główne, kolacja, przystawka – jednym słowem możliwości są nieograniczone. Kotlety siekane z łososia.   Składniki: - filet z łososia ok. 600g - 2 jajka - 1,5 czerstwej bułki (najlepsza 3 dniowa kajzerka) - 1 cebula(...)doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy 2 łyżki oliwy, 1,5 łyżeczki wędzonej papryki, startą skórkę z wyszorowanej i wyparzonej cytryny, sok wyciśnięty z ½ cytryny – dokładnie wyrabiamy masę. Przykrywamy folią i odstawiamy na 15 minut. Na papierze do pieczenia formujemy kotlety używając foremki w kształcie obręczy. Nożyczkami „docinamy” porcje papieru. Kładziemy papierem do góry (ułatwi to nam układanie na patelni

mojewypiekiinietylko
Nototenia pieczona z ziarnami 162

A wczoraj na kolację gościłam w kuchni Nototenię. To było Nasze pierwsze spotkanie i ta mała rybka od razu skradła moje serce :) Z mrożonych tuszek zakupionych

upichcona
Burgery z łososiem, brokułem i ziemniakami z koperkiem 191

Mój ulubiony, zdrowy obiad. Burgery z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem, podsmażone na odrobinie oleju, podane z pyszną sałatką z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych

Moja Delicja
Rolada szpinakowa z łososiem i kremowym serkiem 7463

szpinaku, posmarowana kremowym serkiem i nadziana wędzonym łososiem. Wbrew pozorom bezproblemowa i szybka w przygotowaniu- z samym ciastem szpinakowym zabawa jest bardzo przyjemna, reszta, czyli posmarowanie serkiem i wyłożenie rybą, to już przysłowiowa bułka z masłem 😄 W świąteczny klimat wpasuje się kapitalnie (czy na zbliżającą się małymi krokami karnawał, hmmm?). * mrożony szpinak w całych liściach - 350 g * jajka(...)Papier odwrócić do góry i powoli oderwać od ciasta.  Na cieście rozsmarować serek, potem ułożyć łososia i bardzo ciasno zwinąć, zaczynając zwijanie od krótszego boku. Roladę owinąć w folię, a potem wstawić do lodówki na minimum 1-2 godziny. Smacznego! :) * zrobiłam roladę na dużej blaszce, dzięki czemu rolada jest cieńsza i po przekrojeniu powstanie kilka warstw ciasta- w takim

Kraina Miodem Płynąca
Pomidorowy łosoś z talarkami 202

Polecam łososia w marynacie pomidorowej z dodatkiem oliwy truflowej. Gdy ją ugrillujemy, to oryginalny smak ryby wydobędziemy . Talarki zaś smakują jak z pieca kaflowego, takiego babcinego.    Składniki: 3 porcje 3 szt. łosoś dzwonka, 2 łyżki soku z limonki, 50 ml oleju rzepakowego, 2 łyżki oliwy z oliwek z truflą, 2 łyżki posiekanego koperku, 4 szt. pomidorów(...)Odstawiamy na  ok. 1 godziny do lodówki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na jak najcieńsze plasterki. Suszymy papierowym ręcznikiem smarujemy olejem i oprószamy solą.  Łososia przekładamy na folię aluminiową i grillujemy na rożnie.  Ziemniaki bezpośrednio układamy na rożnie i grillujemy do uzyskania złotawo - brązowego koloru.  Na talerzu układamy łososia, talarki, ozdabiamy listkami bazylii i podajemy

Moniki Smakołyki
JOGURTOWIEC NA ZIMNO Z BORÓWKAMI. 307

Zapatrzona w słońce, zamyślona, rozmarzona, czekam. Miał przyjść już kwadrans temu, a ja sama siedząc w parku obserwuję inne pary. Zapomniał? Coś mu wypadło? Czuję wibrowanie

W kuchni Karmel-itki
Czarne fettuccine z parowanym pstrągiem i warzywami 196

Dzisiaj bardzo szybki i pożywny obiad z pomocą parowaru. Takie obiady uwielbiam bo robią się same, a ja mam czas na przygotowanie jakiegoś fajnego

Niezły Młynek
Tarta z łososiem i pomidorami 183

W weekend zawsze robię takie dania, które od razu mogę podać na stół bez odgrzewania. Stwierdziłam, że dawno nie robiłam tarty wytrawnej, a ponieważ bardzo lubimy

O kuchni z uczuciem
PEŁNOZIARNISTA TARTA Z KAJMAKIEM I KOKOSEM 203

Łatwiej się już nie dało. Bardziej kruche ciasto wyjść nie mogło. Bardziej słodki kajmak nie istnieje. Uwieńczeniem delikatny kokos. Nie znam nikogo, kto by odmówił! Ostatnio

W kuchni Karmel-itki
Quiche z wędzonym łososiem i pomidorkami 190

Ciekawy pomysł na wędzonego łososia - wytrawna tarta na kruchym spodzie z dodatkiem cebulki i  pomidorków koktajlowych. Zapewniam, że jest pyszna zarówno na ciepło jak i

wyzwania kuchenne
Łosoś wędzony w galarecie 230

Prosty i efektowny sposób na wędzonego łososia. Idealnie byłoby użyć bulionu rybnego, ale warzywny też się sprawdzi. Nigdy wcześniej nie łączyłam łososia z marynowanym imbirem - to

Stare Gary
Kebab z kurczaka - Shish Taouk 214

kija. Skojarzenie poniekąd słuszne, jednak nie do końca poprawnie oddające prawdziwe danie o tej nazwie.  Kebab  to po prostu danie składające się z kawałków mięsa, ryby lub warzyw grillowanych lub pieczonych w postaci szaszłyka. Ja przygotowałam dziś pewna odmianę kebaba, a mianowicie  Shish taouk , czyli tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, które składa się z marynowanych kawałków kurczaka, który(...)dokładnie wymieszać paprykę, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, jogurt, czosnek, sok z cytryny i oliwę. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, dodać do marynaty, wetrzeć ją dokładnie w mięso. Miskę przykryć folią i odstawić, aby się marynowało na co najmniej godzinę do trzech w temperaturze pokojowej lub przez noc w lodówce. Następnie luźno nadziewać mięso na patyczki do szaszłyków i grillować

Codzienne Gotowanie
PIECZONE SZPARAGI W PANIERCE PARMEZANOWEJ Z DIPEM CZOSNKOWO - CYTRYNOWYM 242

pieczone szparagi w panierce z parmezanu, otrębów i płatków migdałowych. Podane wraz z pysznym dipem czosnkowo - cytrynowym są świetną przekąską na imprezy, pasują idealnie do dań mięsnych czy ryb, a także mogą stanowić wartościową kolację lub lunch. Idealnie sprawdzą się również jako dodatek do grilla.  😋  Takie szparagi możecie również przygotować w tańszej wersji, zastępując otręby(...)cytryny lub limonki odrobina płatków chili sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku odrobina cukru WYKONANIE: Piernik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końcówki, obierz.  Zmiksuj na sypko otręby, płatki migdałowe, ser, czosnek, sól i pieprz. Szparagi obtaczaj w roztrzepanym jajku, a następnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Wyniki Konkursu - wygraj książkę Karola Okrasy Ryby Są Super z autografem 222

Trochę spóźnione, ale w końcu są wyniki konkursu, gdzie do wygrania była książka Karola Okrasy Ryby Są Super z autografem. Pisałem Wam kilka razy na FB, że mam mało zgłoszeń, ale jakoś chętnych dużo nie przybyło. Czasami zasypujecie mnie 150 zgłoszeniami, a czasami nie ma nawet 40 tak jak tym razem :) Wybór mimo małej ilości zgłoszeń nie był łatwy(...)masło połączy się z mąką w formę grudek. 2.Jajko roztrzepujemy z wodą i dodajemy do ciasta. Ciasto ugniatamy aż uzyskamy jednolitą masę, którą formujemy w kulę i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 3.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek grubości mniej więcej 4 mm i wykładamy nim formę do tarty. 4.Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem

Parowar Faceta