ryba w ciescie - 2820 przepisów (strona:110/188)

Soda oczyszczona - niezbędna w każdej kuchni. 119

Soda dodana do ciasta piernikowego spulchnia go i nadaje mu ciemniejszą barwę. Wystarczy dodać 5 g sody na 50 dkg ciasta.                            ********** Soda służy również jako środek usztywniający pianę z białek - wystarczy dodać szczyptę sody(...)Eliminuje intensywny zapach na desce do krojenia ( np. z ryb, mięsa ) należy wypłukać deskę w wodzie ze szczyptą sody.                             ********** Soda jako nie niszczący tkaniny wybielacz. Gdy chcemy wybielić firany lub inne białe tkaniny

Przepisy i porady kulinarne
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 295

miesięcy.  Doskonale smakują z ziołami, mięsem, rybami, warzywami, owocami…    Do przygotowania tortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji.  Puszysty krem różany na bazie serka mascarpone świetnie łączy się z wilgotnym i sprężysty ciastem batatowym z korzennym akcentem.  Jeśli nie macie

SzczyptaSmaQ
Ciasto z sokiem marchwiowym i delicjami 201

zakrapianej imprezie na następny dzień lubicie zjeść coś słodkiego ? ja tak :-P Impreza Andrzejkowa była wyśmienita. Były tańce na stole, uginający się stół od swojskiego bigosu, domowych wędzonych ryb, oraz wódka z miskami haribo :) Ale najlepszą andrzejkową aurę stworzyło doborowe towarzystwo moich przyjaciół :) ...no ale wracając do tematu... w niedzielę musi być ciacho. W takim razie prezentuję takie w którym(...)Mieszamy a następnie czekamy około 5 min aż pojawi się piana. Potem żółtka dodajemy do białek i mieszamy mikserem.  Następnie dodajemy przesiane mąki i mieszamy całość drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Masa budyniowa: Gotujemy budyń

Bon Appetit Małgorzaty
Pomysł na resztki kurczaka: zupa won ton 453

Niezwykle smakowite pierożki won ton z nadzieniem z gotowanego kurczaka, posiekanego z krewetkami. Wszystko w otulinie z bardzo delikatnego ciasta, podane w aromatycznym chińskim sosie. Wykwintny

Niedzielny kucharz
Menu sylwestrowe czyli jedzenie na Sylwestra 629

wykorzystam do nadzienia francuskiego ciasta. Przystawki z francuskiego ciasto to najszybsze i najprostsze przekąski na ciepło. Popularne zarówno wśród dorosłych jak i dzieci. Lubimy mini pizze i od dawna są one w moim sylwestrowym menu. Tutaj fantazja nie ma granic. Pizze można obłożyć krewetkami, salami, pieczarkami, pleśniowym serem, a nawet rybą. Mięsna czy jarska, każdy znajdzie coś dla siebie. Małe

codojedzenia
Placuszki z dorsza z brokułami i kukurydzą czyli pomysł na obiad 117

uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać majonez, tarty ser, przyprawy. Rybę pokroić na drobne kawałki, umyte różyczki brokuła podzielić na małe cząstki, kukurydzę odsączyć. Wszystko to umieścić w masie w rondelku, wymieszać bardzo delikatnie. Jeśli masa wydaje się zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody. Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy placuszki, formując ciasto łyżką, podobnie jak racuchy. Artykuł Placuszki z dorsza

Raj dla Podniebienia
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 197

hodowli tak żeby było jak najwięcej ryby w rybie. Jeśli chodzi o śledzie, to oczywista sprawa - unikamy tych w oleju i śmietanie, wybieramy raczej te w occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą i grzybami Im cieńsze ciasto, tym lepiej - pierogi są mniej "zapychające" i kaloryczne. Możemy

Powiedz dietom nie
Tartaletki na 2 sposoby: łosoś i pieczarki 171

Tartaletki na winie -  czyli co się nawinie do tartaletek :)   Miałam akurat ochotę na coś nietuzinkowego, ale szybkiego w przygotowaniu i niezbyt skomplikowanego. Rzuciło mi

Grunt to przepis!
Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska. 261

owoców lasu, zupa rybna pikantna) mięsa i ryby (np. medaliony cielęce z borówkami, kotlety schabowe zapiekane z winem) dania mączne z ziemniaków i z kasz (np. jajka zapiekane po wiejsku, babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków) dania z warzyw (np. surówka z ogórków wiosenna, marchewka glazurowana) słodkości, przetwory, nalewki (np. ciasto ze śliwkami, jałowcówka szlachecka) Czy warto? Na pewno! Nawet jeśli

Brzuszki Łakomczuszki
Sałatka z łososiem, brokułem i jajkiem 256

Łosoś świetnie komponuje się z wieloma rzeczami jak brokuły, jajka, kremowe serki - można powiedzieć że jest uniwersalny. Mając do dyspozycji tą rybę możemy sporo eksperymentować w

Kuchnia Pełna Pasji
Sałatka grecka - na polski sposób 253

Kuchnia śródziemnomorska często jest określana mianem najzdrowszej na świecie. W Grecji jedzenie zawsze miało olbrzymie znaczenie - przede wszystkim kulturowe oraz religijne. Potrawy nie tylko spożywano, ale

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sos tatarski z kaparami 254

Pyszny i niezastąpiony sos tatarski z kaparami. Idealnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami i daniami z grilla, którym nadaje oryginalnego smaku. Pasuje również do jajek

Oryginalny smak
12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. 3480

zawsze. U nas przygotowania do tej uroczystej wieczerzy ruszają pełną parą już na kilka dni przed Wigilią. Zaczyna się szał zakupów, przygotowanie rolmopsów, lepienie uszek i pierogów, pieczenie ciast, sprawianie karpia. Potraw do przyszykowania nie jest mało, bo 12 potraw wigilijnych, które mają symbolizować 12 apostołów, niektórzy twierdzą, że ilość dań bierze się od 12 miesięcy w roku. Według polskiej(...)się u nas od podania zupy, a tradycyjną zupą wigilijną w całej naszej rodzinie jest barszcz i uszka z grzybami ale w innych regionach jada się zupę grzybową, zupę rybą lub zupę migdałową Jako przystawki ważne miejsce pośród 12 potraw wigilijnych zajmują: – obowiązkowo rolmopsy , ale też śledzie w oleju lub pod różnymi postaciami, – ryba w pomidorach – kapusta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ŁOSOŚ ze SZPINAKIEM ZAPIEKANY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 187

Ostatni piątek tego roku i zarazem ostatni tegoroczny wpis w ramach Fish Friday chciałabym uczcić łososiem w cieście francuskim na kalafiorowym puree. Danie jest absolutnie fantastyczne

Dietolog