 Filet z mintaja z prażoną cebulką 239
Filet z mintaja z prażoną cebulką 2396 filetów mintaja, 6 łyżek majonezu, około 1 szklanki starkowanego żółtego sera, 1/2 szklanki cebulki prażonej. Ciasto: 1,5 szklanki mleka, kilka łyżek mąki pszennej, szczypta
Świat Domowej Kuchni Sos chrzanowy w trzech wariantach - z serii przepisy Wielbłąda 228
Sos chrzanowy w trzech wariantach - z serii przepisy Wielbłąda 228Sos chrzanowy ma dla nas kilka niezaprzeczlnych zalet: - jest bardzo łatwy do przyrządzenia - nie jest pracochłonny (czas przygotowania to około 15 minut) - pasuje do wielu dań
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Ostry dip do mięsa i warzyw - salata hara 269
Ostry dip do mięsa i warzyw - salata hara 269Salata hara (znany też pod jemeńską nazwą zhug ) - to rodzaj pikantnego dipa do mięsa, ryb lub warzyw stosowanego na całym Bliskim Wschodzie . W zależności od
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Szpinakowa rolada z łososiem 505
Szpinakowa rolada z łososiem 505Szpinakowa rolada z łososiem... Jajeczno-szpinakowe ciasto. Oblepione puszystym serkiem twarogowym. Z dodatkiem wędzonego łososia. Smakowita przekąska! Składniki: Opakowanie szpinaku mrożonego (waga 450 g); 1 czubata
Gospodyni Miejska QUICHE Z ŁOSOSIEM I ZE SZPINAKIEM 219
QUICHE Z ŁOSOSIEM I ZE SZPINAKIEM 219Jeszcze jedna wersja quiche , tym razem z łososiem i ze szpinakiem. Również w wersji light - bez ciasta. Inspiracją quichów jest moja B.Dobra Znajoma
Smaczne Zdrowe Smoothie z mango i fig 232
Smoothie z mango i fig 232Smoothie z mango i fig to bardzo prosty i pyszny koktajl, który może zastąpić Ci codzienna owsiankę czy kanapkę z serem. Różnorodne śniadania spowodują, że chętniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować! Tarta szpinakowo-buraczana z wędzonym halibutem 227
Tarta szpinakowo-buraczana z wędzonym halibutem 227niekoniecznie opryski robią i można smacznie i zdrowo zjeść. Jak połączyć w jedno szpinak, buraki i rybę wędzoną? Dla mnie idealnym łącznikiem jest właśnie tarta, którą uwielbiam robić. Mam jeden, sprawdzony, idealny przepis na spód tarty i jestem mu wierna. Składniki na ciasto 250 g mąki pszennej 130 g zimnego masła 2 żółtka łyżeczka soli 2 łyżki lodowatej wody Wykonanie
gutfut Podróże kulinarne - Tunezja 225
Podróże kulinarne - Tunezja 225spożywa się wieprzowiny (wyjątkiem są hotele, w których serwuje się ją turystom). Popularne są tu ryby (zwłaszcza tuńczyk) i owoce morza ( krewetki, kalmary, ośmiornice) Macki na talerzu ;) Będąc w Tunezji trzeba spróbować tzw. Brick l’oeuf a-„pieroga” zrobionego z cieniutkiego ciasta (przypominającego ciasto filo) wypełnionego farszem z cebuli, natki pietruszki, tłuczonych ziemniaków, tuńczyka i surowego jajka. Taki „rożek
Zawsze głodna! Mini sałatka z tuńczykiem i jajkiem przepiórczym w serowej skorupce 218
Mini sałatka z tuńczykiem i jajkiem przepiórczym w serowej skorupce 218Kolejna przekąska, która sprawdzi się na Święta lub Sylwestra. Tym razem bardziej elegancka. Warstwowe mini sałatki z tuńczykiem, kukurydzą, natką pietruszki i serem, udekorowane przepiórczymi jajeczkami
Oryginalny smak PANNA COTTA Z TUŃCZYKA NA SEROWYM CIASTECZKU Z KAWIOREM WIŚNIOWYM 198
PANNA COTTA Z TUŃCZYKA NA SEROWYM CIASTECZKU Z KAWIOREM WIŚNIOWYM 198ścieramy na grubych oczkach, dodajemy mąkę, chili, sól, masło i żółtko. Zagniatamy gładkie, zwarte ciasto. Wałkujemy, wycinamy, pieczemy na złoto ( ok. 13-15 minut/200C ). PANNA COTTA Z TUŃCZYKA: Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Tuńczyka osączamy z zalewy i miksujemy. Ps. Jeżeli użyliśmy ryby w oleju możemy pozostawić troszkę zalewy i dodać do tuńczyka. Jeśli natomiast użyliśmy tuńczyka w sosie
Ostra na Słodko Ciasto marcepanowo – pomarańczowe 192
Ciasto marcepanowo – pomarańczowe 192mięsa i ryby. Spotykaliśmy się ze znajomymi. Teraz przyszedł czas żeby się trochę ruszyć, chociaż leń nie odpuszcza. Próbuję się zmobilizować, co nie jest w cale takie proste jakby się chciało – powolutku wdrażam się w nową codzienność. Przygotowuję taki plan przepisowy, który pomoże mi się ogarnąć. Na początek 2016 roku proponujemy Wam szybkie i aromatyczne ciasto. Do przygotowania ciasta
Szybko Tanio Smacznie Domowy makaron z łososiem i hummusem. 165
Domowy makaron z łososiem i hummusem. 165łyżki oliwy sól Wykonanie: Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne. Cienko rozwałkować, następnie zwinąć w rulon i kroić na ok 5 mm paski. Rozwinąć. Gotować w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Pozostałe: łosoś świeży ulubione przyprawy do ryby hummus natka pietruszki Wykonanie: Łososia oczyścić, przyprawić i usmażyć na patelni, przygotować
zadanie-gotowanie Pieczony naleśnik – dutch baby 347
Pieczony naleśnik – dutch baby 347nazwa – nie wiadomo. Być może powód jest taki sam, jak w przypadku naszej ryby w marchewce nazwanej „po grecku”. Dutch baby uchodzi obecnie za klasykę nowojorskich śniadań. Receptura jest niemal identyczna jak na nasze tradycyjne naleśniki – tyle tylko, że wlewamy ciasto na rozgrzaną patelnię i wstawiamy do piekarnika zamiast smażyć. Jak smakuje pieczony naleśnik? Jego środek
Poezja smaku Łosoś w cieście francuskim 183
Łosoś w cieście francuskim 183Dziś zrobiłam taki obiadek na szybko. Filet z łososia z dodatkami zamknięty w cieście francuskim. Świeży łosoś do tego żółty ser i szpinak z suszonymi pomidorami
Ewa w kuchni Tarta z jarmużem i wędzonym łososiem 217
Tarta z jarmużem i wędzonym łososiem 217Tarta z wędzonym łososiem, jarmużem i fetą. Przepyszne połączenie smaków na delikatnym spodzie z ciasta francuskiego. ok. 250 g ciasta francuskiego 100 g łososia wędzonego na
Bullio Pulpety rybne w zalewie octowej 252
Pulpety rybne w zalewie octowej 252Składniki: 1 kg fileta z ryb (morszczuk lub mintaj) 2 jajka 1 duża cebula 2 bułki 1 szklanka mleka pieprz i sól bułkę tartą olej do
kgwjanczewo Pasta z makreli 196
Pasta z makreli 196Jak Wasze brzuchy poświątecznie? Bardzo najedzone? Nie możecie już patrzeć na świąteczne mięsa, wędliny i ciasta? Proponuję dla odmiany lekką pastę kanapkową z wędzonej makreli
Bon appetit mon amie Twarogowe pierożki z tuńczykiem 202
Twarogowe pierożki z tuńczykiem 202Twarogowe pierożki z tuńczykiem... Złociste, twarogowe ciasto. Nadzienie z tuńczyka i jajek. Smakowita przekąska lub danie główne! Składniki: Ciasto: 250 g chudego twarogu; 250 g
Gospodyni Miejska