ryba w ciescie - 2820 przepisów (strona:116/188)

Szpinakowo-bazyliowe ptysie z tuńczykiem, twarożkiem i warzywami 216

Wiem, że będę nieskromna w tym co napiszę, ale sama nie wiem skąd przychodzą mi do głowy takie genialne pomysły ;) Te ptysie wyszły tak pyszne, że

Mienta blog
Parmigiana di melanzane 257

Parmigiana di melanzane jest klasyczną potrawą kuchni włoskiej. To smażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i serem, następnie zapieczone. Sycylijczycy dodają do niej również tuńczyka, natomiast

Oryginalny smak
Pannukakku wytrawne z łososiem, szpinakiem i oliwkami. 185

Pannukakku to fiński naleśnik pieczony w piekarniku zazwyczaj podawany na słodko np. z cukrem pudrem lub dżem, jednak ja postanowiłam poeksperymentować i wykonać go w wersji

Symfonia smakowa
Zatar czyli za'atar - z kuchni emigranta 200

Jeszcze na długo przed moim wyjazdem do Arabii Saudyjskiej ( klik na bloga ) często eksperymentowaliśmy w kuchni z różnymi bliskowschodnimi przyprawami, ale dopiero w Al-Khobar poznaję

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z serem, łososiem i warzywami 144

Świetna alternatywa dla pizzy, wspaniała na obiad lub ciepłą kolację. Różnorodność smaku jest wręcz nieograniczona...polecam również dla Wegetarian  Tartę z cukinią i pomidorami  

Gosia gotuje
Pasta z makreli na ostro 267

Pasta z makreli to obok pasty z tuńczyka jedna z popularniejszych rybnych past. W dzisiejszym przepisie pokażę Wam jak zrobić pastę w której pozbędziemy się makrelowego

Kuchnia PROzdrowotna
Flądra z ziołowym masełkiem 218

Wspomnienie lata w środku zimy! Bałtycka flądra z domowymi frytkami i masełkiem ziołowym jest odtworzeniem najbardziej dostępnej ryby nad polskim morzem. U mnie na blogu w

Kuchnia PROzdrowotna
Sos cytrynowy nie na słodko wg Buni 206

słodko do ciast i deserów .A już od chwili kiedy zaczęła być popularna angielska wersja sosu ( masełka) cytrynowego tzn. lemon curd - to taki sos króluje. Ale przecież robi się też wytrawny sos cytrynowy - coś zbliżonego do klasycznej potrawki tyle, że o zdecydowanie cytrynowym aromacie i smaku. U mnie w domu bardzo popularny jest do gotowanych ryb , gotowanego delikatnego chudego mięsa

Buniabaje w kuchni
Kurczak w marynacie teriyaki 175

Kurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Lniane kotlety z orzechami, morwą, ostrym sosem gryczanym i prażonymi pestkami moreli 188

Lubicie wyzwania? no to proszę... obiad bez mięsa, ryby, laktozy, glutenu, jajek a jednak da Wam dużego kopa energetycznego. Len to nie jest smakołyk lecz dzięki

Kuchnia PROzdrowotna
Kardamon - czym go zastąpić i jak "przeliczyć" na mielony 254

W  Arabii Saudyjskie j  różne gatunki kardamonu czyli zielony (najbardziej popularny w Polsce), biały i czarny  można kupić dosłownie wszędzie. Kardamon jest tutaj

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Łosoś.Wino. Cytryna. 187

winem wprawia mnie w dobry nastrój. Na szybko zrobiłam w głowie listę swoich ulubionych aromatów. Lubi ę gdy dom przenika wo ń czekolady lub korzennych przypraw w czasie pieczenia ciasta. Szczególnie jesienią i zim ą przygotowywanie takich da ń sprawia mi przyjemność. Lubi ę te ż gdy zapach rozgrzanego oleju miesza się z czosnkiem. Od razu robię się głodna. Kiedyś(...)cytryny starta skórka z połowy cytryny 100 ml białego wina wytrawnego 200 ml śmietany 2 szalotki 4 gałązki szczypiorku 300 g kwiatków brokuła sól, pieprz oliwa do upieczenia ryby wykonanie: Brokuły gotujemy na parze 10 minut. Łososia doprawiamy solą, pieprzem, smarujemy lekko oliwa i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut

Przysmaki Karolki
Dorsz pieczony 138

Składniki : • 800 g filetów z dorsza • 4 średnie ziemniaki • 3 ząbki czosnku • pęczek dymki (biała i zielona część) • puszka pomidorów w puszce (całych) • 1 por - biała

KUCHNIA POLSKA
Tort podwójnie truskawkowy 130

Dlaczego tort podwójnie truskawkowy ? A dlatego, że są w nim truskawki świeże i jest też konfitura z truskawek. Niestety konfitura nie jest mojego wyrobu ale jest

Ewa w kuchni
Jak się nie przejeść w Święta? 180

zdrowia. Także ryby, w szczególności, jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast w śmietanie, możemy podać z jogurtem, a smażonego karpia zamienić na wersję w galarecie. Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez ciasta, ale tu również

Szybko Tanio Smacznie
Naleśniki pieprzowe nadziewane pstrągiem w chrzanie Graal 119

naleśniki 1 jajko 1/3 szkl mleka 2 łyżki mąki pieprz pomarańczowy Skworcu sól nadzienie rukola rzeżucha ogrodowa pomidor 1 puszka pstrąga w sosie chrzanowym Graal Z

Gotowanie jest łatwe
Surf & Turf – stek wołowy i krewetki z rustykalnymi ziemniakami 224

pływało – krewetek, ryb, homara, małży, przegrzebków, etc. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon. W wersji niskobudżetowej – krewetki i antrykot będą równie dobre. Wszystkie składniki mieszanki przypraw ucieramy w moździerzu na jednorodny pył, jak najdrobniej. Jeśli nie macie moździerza, przyprawy można włożyć do grubego foliowego woreczka i ostro potraktować drewnianym wałkiem do ciasta lub tłuczkiem

Karo in the Kitchen
FISHBURGER 141

drożdże. Dodać 2-3 łyżki mąki i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość dodać resztę mąki, sól, roztopione letnie masło i jajko. Wyrobić na jednolite sprężyste ciasto, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte podzielić na 8 części, uformować kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć wilgotna ściereczką i odstawić do wyrośnięcia(...)solą. Piec z funkcją pary około 15 minut (do zrumienienia) w temperaturze 190st. Gdy nie posiadamy takiej funkcji na dnie umieścić naczynie żaroodporne, wypełnione wodą. KOTLETY RYBNE 70 dag ryby (u mnie szczupak) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku szczypiorek 2 jajka kawałeczek słoninki lub boczku 1 czerstwa kajzerka sól, pieprz, mąka do panierowania, olej Rybę (bez skóry) zmielić

Pieguskowa Kuchnia
Wigilia Świętego Mikołaja 137

Joulutortut ) z ciasta francuskiego z suszoną śliwką na wierzchu są bardziej ozdobą, aniżeli deserem. Napój zwany "glogg" zastępuje nasz kompot z suszu - to mieszanka soku z czarnej porzeczki, " odrobiny " czerwonego wina, miodu, przypraw (cynamon, goździki, imbir), skórka pomarańczowa oraz migdały i rodzynki dodawane na koniec. W wersji dla dorosłych glogg jest dodatkowo "wzmocniony". Finlandia słynie również z ryb, zapewne

Cztery Fajery
10 prezentów kulinarnych pod choinkę 166

ciasto piecze się równomiernie. Nieprzywieralna powłoka ułatwia wyjmowania wypieku i czyszczenie formy.  Cena: 145,99 zł Gdzie kupić?  www.mniammniam.com Garnek rzymski VITOS KERAMIA  Potrawy przygotowywane w garnku rzymskim mają wyjątkowy smak i aromat. Dzięki pieczeniu w garnku rzymskim dania są zdrowe i lekkie, a mięsa kruche i soczyste. W takim garnku można piec różne mięsa, ryby

My Chcemy Jeść
Paszteciki z grzybami i barszczyk czysty 585

Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy całe naszą pastą grzybową. Tniemy przy pomocy radełka w trójkąty o boku ok 6x23x23 cm Zwijamy je w małe ruloniki zaczynając od boku 6 cm , Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok 30 min  temp 210 st. Barszczyk 1-2 buraki ugotowane lub upieczone 1 szkl zakwasu z buraków wywar ryby lub rosół

Gotowanie jest łatwe
Labraks z zieloną herbatą i granatem 272

Okoń morski nazywany tez labraksem to całkiem ciekawa ryba. Ma zupełnie inną strukturę mięsa niż np. dorsz. Wydaje się gumowaty, ale jest na tyle delikatny że

Kuchnia PROzdrowotna
Ustka i jej morskie opowieści 250

Podróże to wdzięczny temat, na który składa się wiele elementów tworzących to co nazywamy przygodą . Tak wiele przecież zależy od naszych zmysłów, które tylko czekają by

Kuchnia PROzdrowotna
Wigilijna wieczerza. 120

się za ryby smażone w zalewie pomidorowej i w zalewie octowej. Przygotuje i ugotuje już makaron na łazanki i makiełki, usmażę grzybki do łazanek i farszu do krokietów i pasztecików. Myślę, że farsz zrobię już na gotowo. A wieczorem nastawie barszcz i zupę grzybową, wyjmę karpia wymoczę go w mleku, wysuszę i przyprawię- smażenie jutro. No jeszcze ciasta, więc makowiec

Kuchnia Beaty