płatków chilli2 listki lauroweszklanka bulionu rybnego, warzywnego lub wody (mój bulion ugotowałam na jarzynach i pancerzykach krewetek)1 puszka 400 g fasoli cannellini (lub zwykłej białej)600 g filetów ryby o białym mięsie (np. dorsza), pokrojonych na 4 cm kawałki8 krewetek tygrysich, usunięty pancerz i jelito (surowych lub mrożonych)16 małży w muszlach (surowych lub mrożonych)posiekana natka pietruszki(...)smaż chwilę, aż zmiękną. Dodaj czerwoną paprykę, passatę pomidorową, bulion, suszone pepperoncino i listki laurowe. Dopraw do smaku solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i duś ok. 20 min.Dodaj fasolę i gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj rybę i małże i gotuj 2-3 minuty. Dodaj krewetki i gotuj jeszcze ok. minutę, aż staną się różowe. Wszystkie
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj na obiad zębacz pieczony . Jest to ryba żyjąca w wodach Oceanu Atlantyckiego, o białym , jędrnym I przepysznym mięsie. Danie jak najbardziej dietetyczne, dostarczające dużo białka , oraz witamin . Polecam.Zaczynamy Składniki:ok 1 kg zębacza1 cytrynapieprz , sól,2 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnku Najpierw zaczęłam od sosu tatarskiego- przepis znajdziecie(...)tutaj.Myjemy zębacza, porcjujemy. Do miseczki nalewamy oliwę z oliwek, sos z cytryny, rozgnieciony ząbek czosnk, szczyptę soli I pieprzu. Mieszamy. Zębacza układamy w naczyniu I polewamy sosem z oliwek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 15 min. Ryba gotowa. Zębacza podałam z sosem tatarskim I z smażonymi warzywami.Smacznego
Smaki Edytyprzecier pomidorowy 6 łyżek octu sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy WYKONANIE: filety kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, maczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle, ogórek i cebulę kroimy w kostkę, potrawę układamy w misce: ryby na przemian z ogórkiem i cebulą, całość zalewamy gorącą zalewą A teraz rozkoszujemy się smakiem, smacznego
Kuchnia BeatyOdcedź go i wrzuć jeszcze ciepły do sałaty. Dopraw pieprzem i czubrycą. Wymieszaj i SMACZNEGO. CMOK . Do sałaty nie dodaję soli, gdyż ser jak i oliwki czy tuńczyk są doprawione, nie dodaję również oliwy, ponieważ pomidory i ryba były w nim marynowane. POZDRO
Pasje Jolkidnie morza. Są ważnym elementem ekosystemów wodnych, ponieważ filtrują wodę z nadmiaru zanieczyszczeń organicznych. Stanowią pożywienie dla wielu skorupiaków, ryb i ssaków (np. morsów i fok). A także ludzi :) Małże są bogatym źródłem pełnowartościowego białka oraz soli mineralnych. Niestety mogą kumulować szkodliwe substancje pochodzące z bardzo zanieczyszczonych wód, dlatego też tak ważne jest odpowiednie przygotowanie muli przed spożyciem.Wyprawa
W kuchni Katielaurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 5 goździków pół łyżeczki ziaren pieprzu pół łyżeczki kardamonu w ziarnach 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania 1 jajko Przygotowanie: Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Do miseczki wbić jajko i dokładnie roztrzepać
Gosia gotujeplasterków imbiru 6-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej Pstrągi oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek wraz z kolendrą, solą i sokiem z limonki ugnieść w moździerzu. Część ziół włożyć do środka pstrąga razem z plastrami imbiru, pozostałą częścią nasmarować skórę. Rybę owinąć plastrami szynki, zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika
Jemy Pijemybulion lub kostka warzywna do namoczenia kotletów 1 koncentrat pomidorowy 150 ml 6 listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka łyżek mąki lub bułki tartej opakowanie przyprawy do ryby 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Przygotowanie: Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule pokrój i podsmaż na łyżce oleju do miękkości. Następnie(...)małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa będą miękkie dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze przez 5 minut i dodaj cukier. Kotlety sojowe namocz w bulionie. Następnie je dokładnie odsącz i oprósz przyprawą do ryb. Każdy kotlet dokładnie obtocz w mące. Smaż kotlety na gorącym oleju dociskając je np. widelcem. Usmażone
wegujemySkładniki: 4 średnie flądra świeża, 3 łyżki mąka pszenna, - ile potrzeba olej rzepakowy, - ile potrzeba sól ziołowa, - ile potrzeba pieprz kolorowy ziarnisty, - do smaku cytryna świeże
W Mojej Kuchni Lubięnacięcie zaczynamy tuż za łbem, a kończymy przy płetwie grzbietowej). Teraz ostrymi nożycami przecinamy kręgosłup ryby za łbem i przy grzbietowej płetwie a następnie wyjmujemy kręgosłup ( cały czas nożem oddzielając mięso od ości), razem z wnętrznościami. Szczupaka znów myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny. Drobne rybki ( oczyszczone i umyte) wkładamy
Miód i pieprzłyżki octu jabłkowego szczypta soli morskiej z papryczką chili W łososia wetrzeć ocet jabłkowy i posolić solą morską z papryczką chili i odstawić na 10 minut W tym czasie szalotkę pokroić w piórka Włączyć piekarnik na 180 stopni C Łososia posypać słonecznikiem i obłożyć szalotką pokrojoną w piórka i posypać ziołami Rybę szczelnie zamknąć w folię aluminiową i włożyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka czarnego pieprzu Przygotowanie: W średnim naczyniu wymieszać ocet balsamiczny, sok z cytryny. Powoli mieszając dodać oliwę z oliwek, musztardę Dijon, kolendrę, skórkę z cytryny, sól i pieprz. W tak przygotowanej marynacie marynować: ryby nie więcej niż 30 minut; drób i wieprzowinę 1 godzinę a wołowinę około
naRuszcieplastry szynki parmeńskiej sól pieprz cytrynowy zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Filety umyć, natrzeć solą i wyłożyć do żaroodpornego naczynia lub blachę. Posypać świeżo zmielonym pieprzem cytrynowym i przykryć szynką. Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie na rybę położyć pokrojoną w plastry mozzarellę, posypać ziołami prowansalskimi i wstawić ponownie do piekarnika. Piec
W SMAKwięcej niż tylko sałatka ;) Z książki dowiemy się także o tym czy tłuszcz tak naprawdę tuczy, czy powinniśmy używać soli i ostrego chili. Znajdziemy także podstawowe informacje (takie jak kaloryczność, zawartość błonnika i białka) o roślinach strączkowych i rybach (zawartość tłuszczu i kwasów omega-3). To, o której powinniśmy jeść kolację, oraz jak poradzić sobie z nocnymi atakami głodu
Mr. Tastewrzątku, odcedzić. Odkroić skórę od łososia, rybę pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na suchej patelni. Pora dokładnie umyć, posiekać, dodać do ryby, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości, około 10 minut. Pod koniec duszenia dodać serek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać wraz z makaronem. Posypać posiekanym szczypiorkiem
Z miłości do słodkościcytryny1 duża cebula szczypiorek1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mlekubułka tarta do panierkimąka do panierkisól, pieprz cytrynowyMięso z ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. Mieszamy mięso z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju
Bon Appetit Małgorzaty