ryba sola - 1000 przepisów (strona:10/67)

Ryba po grecku 327

czubate łyżeczki cukru- 3 x ziele angielskie- 6-7 ziaren pieprzu- 3 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki.- sól, pieprz- pieprz cytrynowy- mąka- olej do smażeniaPrzygotowanie:Rozmrożoną rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i zwykłym. Następnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę pokroić w sporą kostkę, a marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać(...)minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec duszenia dodać sok z cytryny, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Zostawić jeszcze na 5 minut. W dużym naczyniu ułożyć warstwę warzyw, przykryć rybą i tak na zmianę aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę muszą stanowić warzywa. Podawać zależnie od preferencji - na ciepło lub na zimno

W poszukiwaniu inspiracji
Ryba po grecku 226

bądź dwie małe 2 cebule ćwiartka selera woda 150 g przecieru pomidorowego 5 filetów z mintaja  sól pieprz cukier mąka  masło Wykonanie:  Rybę dokładnie osuszyć i oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Następnie każdą z części obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebulę pokroić(...)cebuli dodać resztę jarzyn i chwilę podsmażyć. Następnie jarzyny podlać wodą i dusić pod przykryciem do zmięknięcia. Całość przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru, wymieszać. Do jarzyn dodać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać i pogotować jeszcze chwilę. Podawać z usmażoną rybą. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Filet z dorsza z pieczarkami 123

sól i pieprz do smaku 2 jajka mąka pszenna  do panierowania olej do smażenia  Dodatkowo: 5 pieczarek 1 łyżka masła sól Sposób przygotowania: Rybę umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem, gorczycą i tymiankiem. Odstawić pod przykryciem na godzinę do lodówki. Do miseczki wbić jajka i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę. Rybę panierować najpierw

Gosia gotuje
Grillowany łosoś z zapiekanymi ziemniakami w ziołach 171

części mniej więcej jednakowej wielkości. Posypać przyprawami i solą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub żaroodporną brytfankę wysmarować olejem - przełożyć ziemniaki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Piec odkryte do miękkości i zrumienienia.W czasie, kiedy ziemniaki będą się piekły, przygotować rybę.Ryba:filety z łososia,sól, pieprz (najlepiej biały),cytryna,suszona bazylia,suszony tymianek,olej.Rybę opłukać(...)osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić odrobiną soli, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem i bazylią. Odstawić na kilka minut.Tak przyprawioną rybę grillować (lub opiec na patelni lekko posmarowanej olejem) z obu stron przez kilka minut, w zależności od grubości mięsa.Na talerzu układać upieczone ziemniaki, a na nich rybę. Podawać z ulubioną surówką lub posypane obficie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bulion rybny 264

jednej strony żeby upewnić się, ze jest zdrowa. Ząbki czosnku obieramy z łupinek. Duży garnek wypełniamy wodą (1,5l wody na 0,5kg mięsa), wkładamy rybę i wsypujemy ok. 2 łyżeczek soli. Podgrzewamy powoli do temperatury bliskiej wrzeniu (nie gotując!) i starannie odszumowujemy jak inne buliony lub rosół, w razie potrzeby powtarzając to 2-3 razy. Dodajemy warzywa oraz

Kulinarna Pokusa
Pasta z makreli na kanapki 155

czubate łyżki majonezu - sól - pieprz Przygotowanie: Z ryby zdejmujemy skórę i usuwamy kręgosłup razem z ośćmi. Mięso rozdrabniamy w dłoniach i usuwamy wszystkie ości. Do rozdrobnionej ryby dodajemy poszatkowany drobno szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby smaki się połączyły. Podajemy z pieczywem

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa grzybowa nie tylko wigilijna 140

mięsem lub rybą – jeśli używamy – zalewamy wodą. Podgotowujemy na niewielkim ogniu, zdejmujemy szumowiny. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, doprawiamy wstępnie solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Mięso/ rybę wyjmujemy. Warzywa wyciągamy, lekko przestudzamy. Wywar rybny przecedzamy (ości!). Do garnka w wywarem wrzucamy obrane ziemniaki przekrojone na mniejsze kawałki (ale nie za małe). Ugotowane prawie(...)powinna wrzeć); dodajemy starte warzywa oraz świeże/ mrożone grzyby pokrojone na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości grzybów. Dodajemy śmietanę (ilość wg uznania, zupa powinna być gęsta, kremowa), doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby (u mnie się jeszcze nie zdarzyło) – zagęścić niewielką ilością mąki.   Post Zupa grzybowa nie tylko wigilijna pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
TILAPIA Z MIGDAŁOWĄ SKORUPKĄ 151

zmielić blenderem i dodać do mąki, w ten sposób panierka będzie bardziej aromatyczna, bo mąka sama w sobie nie jest aż tak pachnąca migdałem. Rybę skropić porządnie cytryną, z każdej strony oprószyć odrobiną soli i pieprzu, następnie obtoczyć w mące. Smażyć z każdej strony na oleju kokosowym.  W trakcie smażenia, w ogóle nie czuć zapachu ryby, kokos

pieprzny smaczek
Tradycyjny karp smażony 190

odmiennie to smak bezsprzecznie każdemu kojarzy się z wigilią. Składniki: Wyfiletowany kawałek karpia Jajko Mąką Olej do smażenia Przyprawy: sól, biały pieprz, majeranek Kawałek karpia oprószamy solą, białym pieprzem i majerankiem. Idealnie jeśli ryba poleży przyprawach w chłodzie nawet kilka godzin. Jeśli nie mamy tyle czasu, to pół godzinki w lodówce starczy. Następnie obtaczamy rybę w roztrzepany jajku i mące

Kolizje Smaków
Tymbaliki rybne z warzywami 192

dodatkiem imbiru i curry, przykryte duszonymi warzywami w sosie pomidorowym.Zaczynamy od przygotowania wartstwy rybnej. Rybę mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Sprawdzić czy filety nie mają ości. Składniki marynaty wymieszać w głębokim talerzu, włożyć filety i wysmarować je z dwóch stron w marynacie. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.Rybę przełożyć(...)wodą.Dodać tartą marchewkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, smażyć tak jak poprzednio przez kolejne 10 minut, w międzyczasie dodać więcej wody gdyby warzywa były za suche. Doprawić czerwoną papryką i chili.Gdy warzywa będą miękkie, dodać przecier i gotować wszystko przez około 1 minutę.Przygotować 6 ramekinów. Na dnie ułożyć kawałki ryby, lekko je docisnąć. Przykryć warzywami i ponownie lekko

Świat Domowej Kuchni
Tatar w wedzonej ryby 108

Wędzone ryby, a zwłaszcza makrela są bardzo popularne na polskich stołach. Zwykle serwujemy je na kanapkach w formie pasty lub solo, jedynie z dodatkiem masła.  Jednak zbliżające się święta skłoniły nas do eksperymentowania z daniami wykorzystującymi ryby, w tym również wędzone. Dzisiaj mając chwilę czasu i pięknego wędzonego dorsza w lodówce postanowiliśmy stworzyć z niego pyszne śniadanie(...)Następnie kroimy w dość drobną kostkę. Jest to znacznie łatwiejsze w przypadku dorsza, bo ryba nie jest tak tłusta, jak popularna makrela. Cebulkę kroimy drobno, podobnie oliwki i ewentualnie anchois.  Wszystko przekładamy do miski, dodajemy kiełki i oliwę i delikatnie mieszamy. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.  WSKAZÓWKA: Aby uzyskać kształt jak na zdjęciu należy użyć obręczy

Kuchnia od dwojga
Pollock w cieście piwnym 172

filety z Pollocka (może być inna ryba)- sól- sok z cytrynyCiasto piwne:- 1 szklanka mąki pszennej- 1 jajko- ½ łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- ½ szklanki wody (dałam gazowaną)- ¾ szklanki piwa Dodatkowo:- olej do smażenia Rybę miałam świeżą, więc najpierw trzeba było ją oczyścić, oprawić, wyfiletować i osuszyć. Następnie solimy ją i skrapiamy sokiem z cytryny. Jeżeli mamy dużo

mojewypiekiinietylko
Fasolka szparagowa z rybą na ostro 112

szparagowej, pokrojonej 1,5 łyżeczki pasty curry (u mnie zielona) łyżeczka mielonej kurkumy łyżka oleju 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego łyżeczka cukru szczypta soli łyżka soku z cytryny, starty imbir Fasolkę i rybę rozmrażamy, dokładnie osuszamy. W garnku mieszamy 3 łyżki wody z pastą curry, dodajemy mleko kokosowe, olej i kurkumę. Chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje

Powiedz dietom nie
Łosoś z piekarnika w ziołowej oprawie 204

minut.  Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Spód naczynia żaroodpornego posmarować lekko masłem i posypać tymiankiem. Łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego, przyprawić lekko solą, pieprzem cytrynowym, oprószyć tymiankiem i przyprawą do ryby. Na koniec posypać dosyć mocno ziołami prowansalskimi. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i piec 15-20 minut. Jeżeli macie w lodówce brokuła lub inne warzywa, to można ułożyć

Passions hobbies life
Wrapy z wędzoną makrelą 160

Rukola,Ząbek czosnku,Gęsta Śmietana,Trochę zielonej pietruszki, bazylii i szczypiorkuSól i pieprz.Przygotowanie Zioła drobno kroimy czosnek wyciskamy i dodajemy do Śmietany która przyprawiamy solą i pieprzem.  Pomidory kroimy na połówki. Rybę dobrze obieramy z skóry i ości jednocześnie dzieląc ja na mniejsze kawałki. Na foli plastikowej kładziemy tortille i smarujemy łyżka gęstej śmietany z ziołami

cookpl