ryba smażona - 4845 przepisów (strona:19/323)

Ryba po grecku 177

Więc ryba po grecku zagościła i w mojej kuchni.  Składniki: 4 marchewki 4 pietruszki 1/2 selera  2 szklanki wody  1kg filetów z białej ryby (użyłam mintaja) jajko mąka olej do smażenia 2 cebule szalotki 1 por (tylko biała część) 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sól i pieprz papryka słodka 200g koncentratu pomidorowego (słoiczek) Marchewkę, pietruszkę(...)panieruję w mące. Smażę na gorącym tłuszczu z obu stron na złoto, odkładam filety do szerokiego naczynia.  Szalotkę i por tnę w pióra, podsmażam na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryby. Z ugotowanych warzyw wyciągam listek laurowy i ziele angielskie oraz pół szklanki wywaru. Przecier pomidorowy rozrabiam w odlanym wywarze i razem z podsmażoną cebulą z porem dodaję do garnka

Gotowanie i blogowanie
Łosoś w panierce z płatków kukurydzianych i orzechów 169

nudny. Przerabiam go na dziesiątki różnych sposobów, mniej trafionych (których nie publikuję na blogu) i trafionych w dziesiątkę, jak w przypadku tej wersji. :-) Myślę, że zasługuje na miano namiastki ryby smażonej w panierce, bo płatki kukurydziane nadają rybie niesamowitej chrupkości, jak panierka a smak orzechów dopełnia całość. Szybko i zdrowo, tak jak lubimy najbardziej. 2 filety z łososia

Szefowa kuchni
Makrela smażona 127

cytryny, oliwa Makrelę oczyścić, wypatroszyć, wyjąć skrzela i oczy. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, do środka ryby włożyć tymianek, odstawić na co najmniej 30 minut. Rybę smażyć na oliwie z dodatkiem tymianku. Smażyć 20 – 30 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest usmażona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba

królestwo garów
Grillowana Dorada z Ziołami i Olejem z Awokado 197

firmy Ballarini, grillowana ryba stała się ulubioną formą podania ryby. Nie będę ukrywać, że dobra patelnia grillowa to kluczowy element w przygotowaniu takiej ryby. Wtedy skóra ryby pozostaje na rybie, a nie na patelni, nie trzeba podlewać jej olejem, co najważniejsze nie musimy się martwić o przypalenie. To nie żadna reklama, dzielę się z Wami tylko moimi spostrzeżeniami.  Ostatnią(...)Dużym plusem jest wysoka temperatura dymienia, czyli idealnie nadaje się do podania zarówno na zimno jak i do smażenia w wysokich temperaturach. Daje maślany posmak, dlatego jest idealny do smażenia ryb, gdyż masło nie nadaje się do długiego smażenia, a olej z awokado jak najbardziej. To teraz wskakujemy w przepis :) Składniki: 2 średniej wielkości świeże dorady 4 łyżki oleju

Blondynka Gotuje
Dorsz smażony w tempurze 252

raczej nie zjem, ale ostatnio przygotowałam coś co mi trochę to przypomniało. Tempura jest to rodzaj ciasta pochodzącego tak naprawdę z Portugalii, ale spopularyzowanego przez Japonię w którym smaży się ryby, krewetki, warzywa na głębokim tłuszczu. Najważniejsze w przygotowaniu tempury jest aby woda była lodowata, można ją dodatkowo schłodzić kostkami lodu i aby nie mieszać jej zbyt długo, gdyż(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na dorsza smażonego w tempurze: 4 filety z dorsza 1,5 szklanki mąki 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej 1,5 szklanki bardzo zimnej wody Dorsz smażony w tempurze wykonanie: Rybę kroimy na mniejsze kawałki i osuszamy na papierowych ręcznikach. Mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy wodę i za pomocą rózgi wszystko szybko i dokładnie mieszamy. Zamaczamy rybę i obtaczamy

Delusional Trine
Ryba po grecku 219

warzyw daje niepowtarzalny smak :)Składniki :Około 0,5 do 1 kg soli ( ryby )Około 8 marchewek2 cebuleVegetaPieprz ziołowy PiątnicaPapryka czerwona Piątnica1 mały słoiczek przecieru pomidorowegoOliwa do smażenia rybyMąka do panierowania rybyWykonanie : Rybę umyć i osuszyć ręczniczkiem papierowym , pokroić na małe kawałeczki .Posolić i obtaczać w mące , smażyć na złoty kolor.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych

Sama słodycz i szczypta chili
Dorsz skrei z risotto 166

usmażenia bardzo biała i błyszcząca. Idealna do risotto! Odkryłam dorsza skrei kilka lat temu. Skrei można kupić jedynie w lutym. Dorsza smażę panierowanego, polewam zrumienionym masłem i podaję z risotto lub ziemniakami. Bardzo często przyrządzam ryby na obiad . Łosoś , śledź czy dorsz to ryby, które najczęściej przyrządzam. Dorsz skrei Składniki: na 4 porcje 600 g filetów z dorsza(...)Usmaż plasterki cytryny na maśle. Dodaj miód. Smaż jeszcze przez 1 minutę. Dopraw kawałki dorsza solą i pieprzem. Zamocz w rozmąconym jajku i obtocz w zmielonych migdałach lub bułce. Smaż rybę na złoty kolor po obu stronach. Ryba w środku powinna być śnieżnobiała i błyszcząca. Podaj skrei z risotto, groszkiem i karmelizowaną cytryną. Posyp koperkiem. The post Dorsz skrei

codojedzenia
Grillowany dorsz na puree z warzywami duszonymi 238

ugniatam ziemniaki, tworząc puree. Grillowany dorsz Mojito Rybę przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i smażę rybę po 2 minuty z każdej strony. Kroję na mniejsze kawałki. Duszone warzywa Na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną

Mango Papaja
Grillowany dorsz na puree ziemniaczanym z duszonymi warzywami 193

ugniatam ziemniaki, tworząc puree. Grillowany dorsz Mojito Rybę przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i smażę rybę po 2 minuty z każdej strony. Kroję na mniejsze kawałki. Duszone warzywa Na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną

Mango Papaja
Roladki z pstrąga w pikantnym sosie marchewkowym 146

Zamiast tradycyjnych smażonych ryb w tym roku będą gotowane na parze roladki z pstrąga w pikantnym sosie marchewkowym. Lekko i pysznie. Oczywiście nie musicie czekać do wigilii by je przygotować. Możecie to zrobić już dziś. Przepis powstał na potrzeby świątecznego e-booka zawierającego 50 przepisów na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl

Wiem co jem
Mintaj na obiad! 190

celu, mintaja osuszamy na ręczniku papierowym. Oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w cienkiej warstwie mąki i smażymy na rozgrzanej patelni, na mieszaninie oleju i masła (proporcje pół na pół). Rybę smażymy po około 1,5 do 2 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni dużą łopatką, oprószamy tymiankiem cytrynowym, możecie też podać z plastrem cytryny. Na talerz nakładamy sos dyniowy

SMYKWKUCHNI
RYBA PO GRECKU 260

przeze mnie ryby mają mało ości, co dla niektórych nie jest bez znaczenia. Tradycyjna ryba po grecku to smażona na patelni ryba, zapieczona pod warzywnym farszem. Ja proponuję ryby nie smażyć, a uparować. Danie nabierze lekkości i delikatności. Składniki na 4 porcje : 480g polędwicy z dorsza (albo filetów bez skóry z białej ryby) duża cebula (ok. 200g) 300g marchewki 150g

Dietolog
Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą 283

pomidorów papryka słodka w proszku sól i pieprz do smaku 2 listki świeżej bazylii mąka pszenna jajko bułka tarta olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą – Wykonanie: Jeśli używacie ryby mrożonej, to trzeba ją najpierw rozmrozić i osuszyć. Następnie delikatnie skropić sokiem z cytryny z obu stron, a kolejno(...)doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką. Każdy kawałek ryby otoczyć najpierw w mące pszennej, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć rybę z każdej strony na złoty kolor. Mozzarellę odsączyć z serwatki, pokroić na plasterki. Pomidory suszone odsączyć z oleju, pokroić w kosteczkę. Jeśli macie dużą patelnię, to spokojnie możecie

Kulinarne Przeboje
Dorsz po azjatycku 197

wypróbować, bo wygląda nieziemsko. Składniki: dorsz: 550 g filetu z dorsza 2 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki wytrawnego białego wina 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego olej do smażenia 2 łyżeczki chili sól, pieprz sok z połowy cytryny sos: 3 ząbki czosnku 1/2 łyżki mielonego imbiru 1 cebula 2 łodygi selera 2 suszone papryczki chili pół czerwonej papryki(...)Jajka z mąką, winem, chili i sosem sojowym wymieszać na gładkie ciasto. Wrzucić do niego rybę i starannie w nim obtoczyć. Olej rozgrzać w woku lub małym garnku i smażyć rybę porcjami przez ok. 3 minuty, do przyrumienienia. Po usmażeniu wyłożyć ją na papierowe ręczniki, żeby ociekła z tłuszczu, następnie przełożyć w ciepłe miejsce. Pozostawić w garnku ok. 1 łyżkę

Pasja Smaku
Smażony pstrąg łososiowy z sosem miodowo-musztardowym 153

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na smażonego pstrąga z dodatkiem sosu miodowo-musztardowego. Sos jest bardzo prosty, a jego przygotowanie zajmuje całe 3 minuty. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do pieczonych ziemniaków , czy nuggetsów z kurczaka . Do przygotowania ryby będziemy potrzebować: - 2 filety z pstrąga łososiowego (ok. 400 g) - 2 łyżki oleju - sok z 1/3 cytryny - sól i pieprz(...)płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 2. Następnie skrapiamy z obu stron olejem i cytryną oraz oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. 3. Zamarynowaną rybę smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) przez 3 minuty z każdej strony. 4. W tym czasie w małym garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy miód. Mieszamy przez chwilkę do połączenia

Bez Cebuli
Zioła w kuchni - ROZMARYN 202

więc należy dodawać go do potraw rozważnie. Rozmaryn w kuchni występuje zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Stosuje się go do przyprawiania dań z mięsa, zapiekanek, warzyw, makaronu, smażonych ryb, owoców morza, a także bulionów i marynat. Rozmaryn idealnie dopełnia również walory smakowe potraw z baraniny, dziczyzny, drobiu i ryb. Jest nieodzowny w potrawach z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami

Garniec Magalie
Smażony bakłażan w chrupiącym cieście kukurydzianym (bez glutenu, mleka i jajek) 200

podczas smażenia panierka mięknie, a co gorsze odpada i przywiera się do patelni. Ostatnio używałam tylko mąki kukurydzianej, która sprawdza się całkiem dobrze,  zwłaszcza przy smażeniu ryb. Bakłażan jest jednak gąbczasty i wchłania podczas smażenia dużo tłuszczu - aby temu zapobiec dodałam do ciasta mielone siemię lniane. Efekt okazał się rewelacyjny - panierka jest bardzo chrupiąca i świetnie trzyma

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania