prosty przepis na rybę. Polecam Wam na obiad! PRZEPIS NA RYBĘ POD WARZYWAMI SKŁADNIKI: - 2 -3 flądry - sól morska - 3-4 łyżki maki pszennej - masło + oliwa do smażenia Rybę umyj, osusz na ręczniku, oprósz solą i mąką, smaż na złoty kolor. Warzywa: - 2-3 szalotki - 2 duże marchwie - 500 ml przecieru z pomidorów - 2 gałązki pomidorków cherry(...)tartce warzywa, duś do miękkości. Dodaj pomidorki i przecier z pomidorów zagotuj i dopraw solą i pieprzem cytrynowym Dodaj świeże zioła i wymieszaj sos. Warzywami w sosie polej obficie ryby. Obiad dla całej rodziny gotowy. Przepis na rybę jest prosty i bardzo smaczny. Polecam na niejeden obiad
SMYKWKUCHNIWakacje, urlop, morze, świeża rybka... cudowny łańcuszek skojarzeń. Póki co, niestety, nadmorskie wojaże mi nie grożą, więc postanowiłam przywołać jakoś miłe wspomnienia w ramach rekompensaty. Nie przepadam za rybami smażonymi w grubych, ciężkich i niejednokrotnie tłustych panierkach, ale nie oznacza to, że smażona rybka nie jest smaczna. Absolutnym hitem dla mnie są smażone śledzie. Po pierwsze dlatego, że są bardzo(...)smaczne, taka kwintesencja ryby w rybie, a po drugie dlatego, że nie trzeba uważać na ości, których obecność potrafi zepsuć najbardziej wyśmienity posiłek. Smażone śledzie odkryłam stosunkowo niedawno. Zwykle jednak kojarzyły mi się z tymi z zalewy, w formie przystawki, a także z nieodłączną ich obecnością podczas wigilii czy zakrapianych spotkań. Może nie są niczym wyszukanym, czy wyrafinowanym
PichceniomaniaUwielbiam ryby. W każdej postaci. Pstrąga najczęściej przygotowuję piekąc go zawiniętego w folię aluminiową w piekarniku, tym razem pokusiłam się o bardziej kaloryczną wersję - na masełku z chrupiącą skórką z unoszącym się aromatem świeżych ziół.Cóż mogę powiedzieć? Przepyszny. Mniam:) Składniki: 2 pstrągi sok z dużej cytryny 4-6 łyżek mąki pszennej gałązka świeżych ziół (np.rozmaryn, tymianek, oregano(...)oprószyć z wierzchu mąką, kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć ok. 5-10 min. aż dobrze się zrumieni, potem delikatnie przewracać na drugą stronę i przykryć patelnię. Rybę smażyć jeszcze
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakoncentratu pomidorowego, 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 goździki 6 ziarenek pieprzu, sól, pieprz, cukier...do smaku 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka 2 jajka Sposób przygotowania: Gdy ryba tak jak u mnie była mrożona, najpierw ją całkowicie odmrażamy , a następnie osuszamy papierowymi ręcznikami, lekko solimy W międzyczasie warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i ścieramy(...)dusimy do miękkości. Na koniec do warzyw wrzucamy usmażoną cebulę, koncentrat, cukier. Mieszamy i sprawdzamy smak, ewentualnie jeszcze doprawiamy.Tak przygotowany sos pozostawiamy w garnku i bierzemy się z smażenie ryby. Do miseczki wybić jajka i dokładnie roztrzepać. Do drugiej miseczki wsypać mąkę. Rybę pokroić na kawałki.Obtoczyć delikatnie mące, jajku a następie ponownie w mące. Dzięki takiej panierce, ryba się
Gosia gotujeSposób wykonania: Warzywa ugotuj. Zetrzyj na tarce o grubych otworach. Filety podziel na porcje, oprósz mąką z obu stron. Usmaż na oleju. Ułóż na talerzu. Do oleju pozostałego po smażeniu ryb włóż warzywa starte na tarce. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Smaż przez kilka minut ciągle mieszając. Przesmażone warzywa wyłóż na upieczone porcje ryby. Potrawę podawaj
Przepisy kulinarne babci Antoninyprzyprawą do ryb, skrapiamy olejem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.Marchewkę kroimy w plasterki. Cebulę w półplasterki. Posypujemy przyprawą warzywną. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy rybę. Rybę zdejmujemy a na olej wrzucamy marchewkę i cebulę.Smażymy do zeszklenia warzyw. Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w szklance wody i wlewamy do warzyw.Dokładamy kilka listków
Maminek kulinarnydomu, że ryby są przepyszne i zarażając domowników miłością do ich jedzenia. Najczęściej gości u mnie pstrąg , który to jest taką tradycyjną i chyba najbardziej popularną w Polsce rybą – smażony lub pieczony w całości. Dziś pokażę Wam jeden ze swoich ulubionych przepisów! Świeżego Pstrąga Patroszonego Marinero usmażyłam razem z dodatkiem szpinakowo-migdałowego pesto. Delikatna panierka z mielonych migdałów nadała(...)cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu ( w razie potrzeby doprawiamy już po zmiksowaniu ). Blendujemy tak, by kawałki migdałów były jeszcze wyraźnie wyczuwalne. Oczyszczone ryby nadziewamy pesto, oprószamy (panierujemy ) w mące migdałowej. Smażymy na patelni grillowej na rumiano ( po kilku minutach delikatnie obracamy na drugą stronę ). Podajemy na gorące delikatnie skropione sokiem z cytryny. Smacznego! Ps. do tego przepisu
Ostra na Słodkoschować do lodówki na 2 godziny filety obtaczać w mące (mąkę sypię do woreczka, nie sypie po blacie mąką), na patelni Taurus "zobacz TUTAJ: #myambition" , na której doskonale się smaży ryby, na mocno gorącym oleju rzepakowym smażyć na rumiano filety, usmażone odkładać na talerz na umytą patelnię wlać olej i rozgrzać, wsypać cebulę pokrojoną, posypać cukrem, podsmażać obrane ząbki czosnku
W Mojej Kuchni Lubięświeżych ziół ;-) Zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki: - 2 filety z tuńczyka - sól morska - pieprz - sok z cytryny - ryż 3 kolory - 1 łyżeczka masła + 1 łyżeczka oliwy z oliwek; do smażenia ryby - melisa + szałwia+ sól morska + sok z limetki Rybę delikatnie oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Smaż na w/w mieszance tłuszczu. Zdejmij z patelni i ułóż na posiekanych ziołach
SMYKWKUCHNIżadnych udziwnień. Najprostsza na świecie! Składniki: 1 filet z dorsza 2-3 łyżki soku z cytryny tymianek pieprz ziołowy sól olej rzepakowy do smażenia Na panierkę: 1 jajko mąka bułka tarta Rybę po rozmrożeniu umyć i bardzo dokładnie(!) osuszyć ręcznikiem papierowym Następnie, na środku, wzdłuż dorsza, przesunąć palcem w miejscu ości, przekroić w tym miejscu rybę... ... i powyciągać wszystkie(...)jajko... ... i bułka tarta Jeśli zostanie jeszcze jajko, to czynność można powtórzyć ale z pominięciem mąki. Panierka będzie grubsza - jeśli ktoś tak lubi Rozgrzać na patelni olej rzepakowy i smażyć rybę na niewielkim ogniu z obu stron, na złoty kolor Czego chcieć więcej? :) Może jeszcze ewentualnie kaszy gryczanej oraz zielonej sałaty z jogurtem naturalnym kozim i jajkiem na twardo drobno
Szczęśliwa kuchniażadnych udziwnień. Najprostsza na świecie! Składniki: 1 filet z dorsza 2-3 łyżki soku z cytryny tymianek pieprz ziołowy sól olej rzepakowy do smażenia Na panierkę: 1 jajko mąka bułka tarta Rybę po rozmrożeniu umyć i bardzo dokładnie(!) osuszyć ręcznikiem papierowym Następnie, na środku, wzdłuż dorsza, przesunąć palcem w miejscu ości, przekroić w tym miejscu rybę... ... i powyciągać wszystkie(...)jajko... ... i bułka tarta Jeśli zostanie jeszcze jajko, to czynność można powtórzyć ale z pominięciem mąki. Panierka będzie grubsza - jeśli ktoś tak lubi Rozgrzać na patelni olej rzepakowy i smażyć rybę na niewielkim ogniu z obu stron, na złoty kolor Czego chcieć więcej? :) Może jeszcze ewentualnie kaszy gryczanej oraz zielonej sałaty z jogurtem naturalnym kozim i jajkiem na twardo drobno
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdużych cebul 3 szklanki białego , półwytrawnego wina 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki ,mielonego ,białego pieprzu 1 cytryna sól do smaku mąka do obtoczenia ryby 1/2 kostki masła olej do smażenia ryby Cebulę obieramy , kroimy w kawałki , ja preferuję paski, ale może być dowolnie , kształt nie ma wpływu na smak Podsmażamy na patelni , aż zmięknie .Połowę cebuli , układamy na blaszce
Ogrodnik w podróżykawałki, z obu stron skropić cytryną, posolić, popieprzyć i posypać majerankiem. Bułkę tartą wymieszać z mąką pszenną ( pół na pół) i opanierować rybę. Rozgrzać olej na patelni i smażyć rybę do zarumienienia z obydu stron. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego lub słoika lub też do innego naczynia, w jakim się będzie chciało trzymać rybę w zalewie. Zalewa: Cebule pokroić
W kuchni u MonikiPrzepis dotyczy świeżego, wypatroszonego i wymytego śledzia.I nie tylko na święta, i nie tylko dla śledzia, możesz użyć każdej innej ryby.Na 1.5 kilograma ryby przygotuj:--- sól- mąkę- olej do smażeniaNa marynatę:- 0,5 litra wody- 0,5 litra wina białego półwytrawnego, najtańszego jakie znajdziesz- szklanka octu 6 %- jedna marchewka, pietruszka, kawałek selera- 2 większe cebule- 3 łyżeczki soli(...)czasie wyłącz i zostaw aby marynata przestygła. Śledzie oczyść, poodcinaj głowy i osusz. Wrzuć do miski i dobrze posól, a następnie oprósz mąką. Rozgrzej porządnie olej i smaż rybę na złoty kolor z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Gdy ryba również trochę przestygnie, poukładaj śledzie w naczyniu, przekładając ją warzywami z marynaty, a na koniec zalej
Pasje Jolkijapońsku – uwielbiam jeść, zaś nie cierpię nazwy. Niestety taka się przyjęła i pewnie dużo osób będzie jej szukać właśnie pod tymi słowami. A o czym mowa? O smażonej rybie w zalewie pomidorowo-octowej w towarzystwie cebuli, ogórków i konserwowej papryki. Tytułowa ryba z Japonią ma tyle samo wspólnego, co jej koleżanka – ryba po grecku – z Grecją. Mniejsza(...)papierowym ręcznikiem, jeśli jest potrzeba – tniemy na mniejsze kawałki, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w cieście i od razu kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron, aż panierka stanie się złoto brązowa, a ryba się usmaży. Odkładamy na papierowy ręcznik. Cebulę kroimy w drobną kostkę, zaś ogórki konserwowe i paprykę w drobne, cienkie paseczki. Wszystkie składniki zalewy wlewamy
Poezja smaku