ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:94/134)

Noże - który, do czego ? 226

Rozpoczynamy dzisiaj cykl poświęcony najbardziej niezbędnym kuchennym sprzętom. Nie bez kozery jako pierwsze z nich chciałabym omówić noże, bez których w kuchni funkcjonować nie sposób. 

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy. 196

przez 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odwijamy folię aby odparował płyn, który się wytworzył' Ser pleśniowy kroimy w paski, oliwki w krążki Gdy szpinak i ryba ostygną, zabieramy się za rzeźbienie z ciasta :) Na papierze do pieczenia układamy dobrze schłodzone ciasto francuskie. Wykładamy na środku szpinak (rozmiar filetu z łososia), na szpinak układamy filet bez skórki, okładamy serem(...)bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek. To niesamowicie aromatyczna "zielenina", która uzależnia (jak na "zielsko" przystało). Smaki podrasowane tą bezglutenową, pozbawioną konserwantów mieszanką ochoczo otulają podniebienie i sprawiają, że potrawa Cię uwiedzie. Zabawne, jak niesamowicie może smakować połączenie oregano i pietruszki! Ileż barwnych smaków kryje się na palecie zieleni. "Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie

Wypisz Wymaluj
Brokuł Zapiekany pod Parmezanem 263

Jeśli nie lubicie brokuła ze względu na jego charakterystyczny smak, musicie spróbować tego. Mój syn zwykle brokuła wybiera z potraw i zostawia. W przypadku tego dania zjadł cały talerz. Da się? Da się! Zapracowani? Żyjecie w biegu? Przepis w sam raz, szybki, prosty i smaczny. Mało skomplikowany, więc nie trzeba lecieć do sklepu po całą listę składników. Ja użyłam(...)się ładnie i równo rozpuścił. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam ok 5 minut.Można zjeść brokuła jako starter, ale świetnie pasuje jako dodatek do ryby, czy drobiu. Smakowało bardzo :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Sałatka śledziowa z ogórkami, czerwoną cebulą i kaparami 208

W czwartkowe popołudnie prezentuję przepis na pyszną sałatkę śledziową. Sałatka jest łatwa do przygotowania. To doskonałe połączenie smaków, które sprawdzi się na każdej imprezie. SKŁADNIKI: 4

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron ryżowy ze szparagami i pieczonym łososiem 183

T ak długo wyczekiwany przeze mnie sezon na szparagi rozpoczął się na dobre, a wraz z nim przyszły pomysły na nowe dania z ich wykorzystaniem. Zawsze

Food Square
Wiecie jak bąbluje tortilla?? 190

tortilli.. to tak naprawdę nic trudnego: mąka, woda i olej... Pamiętajcie, że te palcki to pra pra pra pradziadkowie dzisiejszego chleba. Zawijamy w nie ulubione dodatki: warzywa, mięso, ryby..Są na tyle uniwersalne, że pasują zarówno do pikantnego kurczaka jak i twarożku z wędzonym łososiem..Świetnie sprawdzą się też jako przekąska, np. do piwa - placki kroimy w małe trójkąty(...)zwijały. Oto mój: Po usmażeniu placki układać jeden na drugim na wilgotnej  ściereczce. Taką też należy je przykryć z wierzchu. A wiecie jak bąbluje tortilla??? Właśnie tak... Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Dorsz na bakłażanie w aioli z czerwonej papryki. 212

Dorsz na bakłażanie . Składniki. 1 bakłażan mały 1 papryka duża 400 g dorsza filet 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 żółtko 1 łyżka soku z

Kulinarny karnet Christophera
Dieta oczyszczająca poświąteczna lub wiosenna 179

trzy miesiące będzie równie na miejscu. Skończą się wtedy bardziej tłuste i treściwe posiłki, a ustąpią miejsca lżejszym. A teraz, po świętach i Sylwestrze, kiedy jedliśmy tłustych potraw więcej niż zwykle, ciast, tortów i serników, a przy tym mniej się ruszaliśmy, detoks poświąteczny będzie idealny. Tak sobie myślę, że samo słowo detoks w tym przypadku jest też trochę(...)mają problemów z wrzodami żołądka i mogą jeść surowe owoce. PLAN DIETY : Pierwszy dzień - jemy tak, aby przygotować swój organizm na następny dzień. To znaczy - nie jemy mięsa, drobiu, ryb i wędlin oraz cukru (słodycze, w tym drożdżówki i czekoladki). Nie pijemy mleka, czarnej herbaty i kawy. Dozwolony jest chudy jogurt lub kefir. Jemy warzywa, owoce, nabiał i pieczywo

Posadzone i zjedzone
Novotel Warszawa Airport od kuchni 185

nierozerwalnie wiążącą się ze zmianami architektonicznymi jest zmiana w ofercie gastronomicznej. Już niedługo w hotelach Novotel będzie można w czwartkowe wieczory posłuchać muzyki jazzowej na żywo. Karta oferuje międzynarodowe potrawy przygotowane w oparciu o zbilansowaną dietę (dobór naturalnych produktów i rekomendowanych dostawców), dania bezglutenowe oraz wegetariańskie (część z propozycji dostępna jest również w usłudze room-service). W menu znajdują(...)opowiadał Mirosław Borkowski. - Manzoni Borgo Gritti Prosecco DOC – delikatne musujące wino, idealne jako aperitif, San Oro Chardonnay z Sycylii, z wyczuwalną nutą owoców tropiklanych, jabłka i agrestu. Doskonałe do ryb, owoców morza i sałatek. Weingut Robert Weil Rheingau Riesling Trocken 2012 - jak dla mnie najlepsze wino wieczoru, tu odezwała się moja miłość do rieslinga :) Dawson Creek Cabernet Sauvignon 2012 - dobrze

królestwo garów
Tarta szpinakowo-buraczana z wędzonym halibutem 188

zgrozo w marketach. Do tego buraczki od rodzimych rolników, co to niekoniecznie opryski robią i można smacznie i zdrowo zjeść. Jak połączyć w jedno szpinak, buraki i rybę wędzoną? Dla mnie idealnym łącznikiem jest właśnie tarta, którą uwielbiam robić. Mam jeden, sprawdzony, idealny przepis na spód tarty i jestem mu wierna. Składniki na ciasto 250 g mąki pszennej(...)stopni, termoobieg) przez 40 minut. Jest to i tak krótko jak na buraczki, bo jeśli chcemy aby były naprawdę miękkie (szczególnie jeśli chcemy dodać do sałatek, czy innych potraw bez dalszej obróbki termicznej), należy je piec nawet ok. 2 godzin. A ponieważ tarta i tak „szła” do piekarnika, czas pieczenia buraka został odpowiednio skrócony. Wykonanie: Umyty, świeży

gutfut
Polskie potrawy regionalne, które warto spróbować 196

Smak to jeden z najcenniejszych doznań, które możemy wzbogacić w czasie podróży. Kuchnia regionalna daje możliwość poznania dogłębnie kultury i historii regionu. Dzięki potrawom możemy poznać od kuchni życie mieszkańców. Jakie smakołyki czekają na nas w Polsce? Oto kilka z nich. Kartacze z Suwalszczyzny Kartacze lub też cepeliny to znane podlaskie placki z farszem mięsnym podawane z masłem(...)podawane są w knajpach także poza Wielkopolską. Warte spróbowanie lekkie i pożywne danie. Zupa z rybich głów – Kaszuby Leżące nad morzem Kaszuby słyną z wyśmienitych przepisów na ryby. Wśród nich znajduje się wyborna zupa rybna z dorsza - aromatyczny i nieco pikantny wywar przyrządza się podobnie jak standardowy rosół. Zupa rozgrzewa i syci, dlatego jest jednym z ulubionych dań turystów przyjeżdżających

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Książki kucharskie 160

Książkę czyta się jak smaczną opowieść okraszoną kreatywnymi przepisami, to wszystko jest skonstruowane tak, że czytając układa się w głowie plan działania na całe gotowanie, czujecie smak i zapach potraw. Czytacie, a nie kartkujecie patrząc na zdjęcia. Strony są wypełnione literkami, treścią i wiedzą. U nas niestety bardzo często po lewej stronie mamy zdjęcie, a po prawej 12 zdań(...)nowa tamże. „Curry” – opracowanie zbiorowe – wydanie w języku angielskim Obowiązkowa pozycja dla wszystkich wielbicieli curry. Kilkaset pachnących przyprawami stron i pomysłów na dania curry. Od jagnięciny, przez ryby i drób, po dania wegetariańskie. Wietnam, Indie, Tajlandia i Indonezja. Dokładnie opisane przyprawy, jakie i dlaczego pasują do danego składnika. Ta książka pokazuje, że prawdziwe curry to długa lista przypraw

ladykitchen
FILET Z OKONIA MORSKIEGO Z MASŁEM WANILIOWYM I CZARNYM RYŻEM 173

Dzisiaj proponuję Wam proste a zarazem wyrafinowane danie - filet z okonia morskiego z masłem waniliowym i czarnym ryżem. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu, a szczególnie miłośnikom ryb. Danie to dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool z okazji jej 3. Jubileuszu. Życzę Akademii i jej gospodarzom - Marco Ghia i Emiliano Castagna - wielu nowych sukcesów, licznych fanów i miłośników gotowania, kreatywnych(...)ryżem.** *Pozostawionego uprzednio do zmiękczenia w temperaturze pokojowej. ** Pamiętaj o tym, że czarny ryż wymaga dłuższego czasu gotowania niż ryż biały. Aby ładnie podać ryż użyj obręczy do formowania potraw lub ramekinów

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sos paprykowo-cebulowy z ananasem, słodko-kwaśny w słoiki 198

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

W garach u Gosi
Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 243

kostkę. W małej miseczce lub filiżance łączymy składniki marynaty: sos sojowy, sok z cytryny, chilli, imbir oraz świeżo mielony pieprz. Dokładnie mieszamy tak, aby nie było żadnej grudki. Mięso ryby i pora wrzucamy do miski. Dodajemy surowe żółtko oraz marynatę. Dokładnie mieszamy. Tatar już jest gotowy, ale będzie smaczniejszy, gdy przez godzinę składniki „przegryzą się” w lodówce. Podajemy(...)prosty i przyjemny konkurs organizowany wspólnie z marką Gerlach . Do wygrania zestaw dwóch pięknych i solidnych desek dębowych z serii Natur. Świetnie nadadzą się do krojenia, a także serwowania potraw czy fotografii kulinarnej. Aby wygrać deski wystarczy odpowiedzieć w komentarzu pod postem na pytanie: Która seria noży Gerlach najbardziej pasuje do Twojej kuchni (obecnej lub wymarzonej) i dlaczego ( serie

Poezja smaku