świata, jak doskonałe Ossobuco Milano z grillowanymi gnocchi czy papardelle z łososiem, pomidorkami cherry i szpinakiem.Restauracja Milano przygotowała również bogatą kartę win włoskich i francuskich, które podkreślą wyborny smak potraw.( info ze strony ).______________________________________________________________________________________________________13.11. wybrałam się tam z kolegą Rafałem ( wielbicielem szalonych podróży , muzyki i dobrego jedzenia ;) ).Ze względu na charakter restauracji i miejsce nastawialiśmy się na bardzo(...)wegetarianie, jak i wielbiciele doskonałych mięs.Ceny wysokie , jak to na taką restaurację … w takim mieście … i w takiej lokalizacji przystało.W menu owoce morza …. najlepsze ryby …. dziczyzna … cielęcina , jagnięcina , wołowina i wiele innych specjałów.Całe menu z cennikiem dostępne tutaj:http://www.milanokrakow.pl/nasza-kuchnia/karta-dan ______________________________________________________________________________________________________My zdecydowaliśmy się na makarony.Rafał wybrał : Cannelloni z karmazynem zapiekane
Ostra na SłodkoWpadłam na chwilkę :) Pomiędzy kupowaniem firanek a wybieraniem kolorów farb;) Duże zmiany mi się szykują, mam nadzieję, że już tylko na lepsze;) Pochwalę się efektem końcowym
My simple kitchensmaki oraz aromaty, a wraz z nimi… tahini. Tahini (arab. طحينة tahina), chiń. zhimajiang (芝麻醤), jap. nerigoma (ねりごま), masło sezamowe – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażanych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromaty). Składniki na pastę tahini: - 1 szklanka sezamu- 4 łyżki oleju sezamowegoSkładniki(...)skórkę i sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę kuminu. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.Sos tahini, chlebek pita i falafel, to idealna kompozycja. Można go też podać do ryb, mięsa, przekąsek, marynat… i nie tylko. Warto wspomnieć o samych ziarnach sezamu. „Zaklęcie „Sezamie, otwórz się” otwiera w arabskiej baśni ukryte wejście do niezmierzonego bogactwa – złota i klejnotów
mojewypiekiinietylkoMyślę, że ta nazwa była też związana ze wzgórzami, którymi ówczesne miasto było otoczone, a dziś przez swój rozwój jest na nich położone. Co jadają Lubuszanie? Poszukiwania tradycyjnych potraw lubuskich mogą okazać się dość trudne, gdyż region nasz to prawdziwa mieszanka narodów i ich kultur. Po II wojnie światowej zostało tutaj przesiedlonych wielu ludzi, a część z nich(...)się, że specyfiką lubuskiego są dary natury. Nasz region to lasy bogate w dziczyznę, grzyby i jagody; to niezliczona ilość malowniczo położonych jezior (spójrzcie na zdjęcie powyżej) bogatych w ryby. Przy takim bogactwie nie sposób nie zagospodarować nadwyżek, których nie da się zjeść na bieżąco. Ryby w zalewie octowej trafiły na listę produktów tradycyjnych naszego województwa. Podobnie jak nadnotecka kapusta
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab, szynki, sztuki mięsa, dziczyznę, zrazy czy żeberka. Dania z drobiu - przegląd receptur na gęś, indyka, kurczaka i kaczkę. Dalej ryby: oczywiście karp, szczupak, ale i ciekawe przepisy na przyrządzenie węgorza. Galarety i pasztety - bez nich nie ma typowo polskiej biesiady! W tym dziale bardzo ciekawe farsze do pasztecików! Kolejny dział(...)domu przy wielu okazjach! Jak wspomniałam na początku, egzemplarz książki Wydawnictwo podarowało również dla moich Czytelników :) Jak zdobyć książkę? Na adres meg.chyla@gmail.com przyślijcie proszę odpowiedź na pytanie: jaka potrawa wigilijna jest w Waszej rodzinie od pokoleń? Możecie (ale nie jest to koniecznością) podać przepis, albo opisać jakąś ciekawą historię/anegdotę z nią związaną. Jak zwykle wszystkie Wasze propozycje
Moje Kuchenne RewelacjeBrytanii podstawą świątecznego obiadu jest indyk bądź gęś. Do tego uroczystego obiadu zasiada się dopiero 25 grudnia. Współcześni Brytyjczycy sięgają jednak ostatnio chętnie po … wędzonego łososia. Przyznać trzeba, że ryba ta również coraz częściej gości na naszych stołach, choć do wyparcia karpia jeszcze jej daleko. Choinka, kartki i prezenty – uniwersalne tradycje W obu krajach spotkamy pięknie przystrojoną choinkę(...)Liczba „dwanaście” - ważna jest zarówno dla Polaków, jak i Brytyjczyków, choć ma dla obu nacji nieco inne znaczenie. W Polsce tradycyjnie na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw – spróbowanie każdej z nich przynosi szczęście w nadchodzącym roku. Dla mieszkańców Wielkiej Brytanii liczba „12” wiąże się z tradycją 12 świątecznych dni, które rozpoczynają się 26 grudnia i trwają
Poezja Smaków - blog kulinarnyPomysł na to danie podpatrzyłam w pewnym pubie, gdzie zatrzymaliśmy się na popas podczas pewnej wycieczki rowerowej . Danie wyglądało bardzo efektownie, a jednocześnie jego wykonanie wydawało
Codzienne GotowanieBataty – to inaczej słodkie ziemniaki, na naszych stołach goszczą niezmiernie rzadko. A może nie wszyscy wiedzą, że mają wiele właściwości zdrowotnych. Bataty są bogatym źródłem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jakie są najlepsze imprezy? Spontaniczne! Takie przygotowywane w 1 godzinę. Bo tyle miałam czasu od podjęcia decyzji, że chcę zaprosić gości. Przygotowałam finger food przy pomocy
Bon Appetit MałgorzatyŻółta sałatka ze śledziem będzie na pewno ciekawym i przepysznym akcentem na naszym świątecznym stole. Jest aromatyczna, pełna ciekawych smaków i tekstur. Delikatne ziemniaki, słonawy śledź
Smaczna PyzaJako ciekawostkę dodam, że są bardzo popularne wśród kulturystów. Swoją sławę zawdzięczają temu, że wzmacniają stawy i wspomagają budowę mięśni. Mają bardzo delikatny smak i idealnie się komponują w potrawach. Brokuły pieczone z migdałami. Składniki: - 1 brokuł- czosnek wędzony (2-4 ząbki)- skórka starta z ½ wyparzonej cytryny- 1,5 łyżki soku z cytryny- różowa sól himalajska- świeżo zmielony(...)Posypujemy płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C i pieczemy ok. 30 minut. W połowie pieczenia brokuły mieszamy.Brokuły pieczone z migdałami możemy podać jako dodatek do mięs, ryb i nie tylko. Na pewno wzbogacą każde, nawet najprostsze i najskromniejsze danie obiadowe. Nie każdemu odpowiada smak gotowanych brokułów, ale smak pieczonych z migdałami zaskakuje bardzo pozytywnie. Smacznego. Wydrukuj przepisThe
mojewypiekiinietylkoKalmary faszerowane chorizo z sosem pomidorowym Kalmary ostatnio rozgościły się u mnie w domu na dobre, bo to kolejny przepis z ich udziałem.
Kuchnia na wzgórzuwygląda wspaniale i bardzo słonecznie za sprawa kurkumy. Jest to idealne danie do przygotowania na szybko po pracy, ale jego wygląd i smak sparawia, że może także być idealną potrawą do zaserwowania na większym przyjęciu. Polecam! Składniki: 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łodygi trawy cytrynowej (użyłam suszonej) 0,5 łyżeczki kurkumy puszka mleka kokosowego (400ml) 1 limonka(...)cukier - dokładnie wymieszać. Zagotować, zmiejszyć ogień i gotować przez 10 minut, do czasu aż sos zgęstnieje. Dodać łososia pokrojonego w kawałki wielkości kęsa i gotować przez kilka minut, aż ryba będzie gotowa, a sos gęsty i kremowy. Dodać kolendrę, delikatnie wymieszać i natychmiast podawać, najlepiej z ryżem. Smacznego
Codzienne Gotowanienaleśniki 1 jajko 1/3 szkl mleka 2 łyżki mąki pieprz pomarańczowy Skworcu sól nadzienie rukola rzeżucha ogrodowa pomidor 1 puszka pstrąga w sosie chrzanowym Graal Z
Gotowanie jest łatwe