ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:55/134)

Nasza grecka musaka (moussaka) 235

pamięci. Sprzedawane tam były piękne kolorowe owoce, warzywa, różnego rodzaju sery, owoce morza i ryby. Był to niezwykły widok. Korzystając z tych wyjątkowych składników sami przygotowywaliśmy np: sałatkę grecką czy zapiekane warzywa.           Musaka to wspaniała grecka potrawa. Podczas urlopu obowiązkowo musieliśmy jej skosztować. Próbowaliśmy jej w dwóch restauracjach i obie różniły

Pan i Pani Smith w kuchni
Fotoreportaż: Wigilia Małopolski Smak 176

miniony weekend na krakowskim Rynku spacerujący mogli spróbować potraw przygotowanych przez kucharzy i blogerów podczas Wigilii Małopolski Smak. Były słodkie zupy jak i wytrawne (barszcz, zupa migdałowa czy czekoladowa), różne ryby (karp, pstrąg), kanapki z kapustą i oscypkiem czy sałatki śledziowe w kilku wariantach. To kolejna impreza z cyklu Małopolski Smak i choć tym razem było dużo zimniej niż

Kuchenne Wariacje
Terrina szpinakowa 176

Terrina to danie przypominające pasztet na bazie mięsa, ryb lub warzyw. Moja terrina jest nieco oszukana bo jej nie piekłam - potraktujcie ją jako wersję uproszczoną dla początkujących :) Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam jajka przepiórcze, które są drobne przez co łatwo je zanurzyć w masie, a dodatkowo są bardzo zdrowe. Masę przygotowałam na bazie liściastego mrożonego szpinaku i śmietany

Milion Smaków
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 235

Toskańska kuchnia jest różnorodna. Na stołach spotkamy warzywa i owoce, ryby morskie i owoce morza oraz dziczyznę. Jest przy tym prosta, wiejska i zaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza(...)FLORINA FB gdzie dowiecie się więcej o wspaniałych produktach za rozsądną cenę i być może , kto wie , kto wie wygracie niejeden organizowany na stronie konkurs? W proponowanej potrawie użyłam przypraw od Skworcu

Z Kuchni Do Kuchni
Miruna patagońska ...jedziemy nad Ocean! 241

ostatnio pojadłam troszkę lasagne, Rafaello i innych takich jakby kaloryczniejszych dań..to na swoje usprawiedliwienie wzięłam tę rybę..i poleciałam, daleko, daleko... Pomogła mi w tym brytfanna Florina, do zadań specjalnych. Jedyna ,która do tej pory nie przyżeliła mi potrawy i mogłam ją śmiało zostawić bez opieki nawet na kilka godzin, bez obaw, że coś się tam będzie działo

Z Kuchni Do Kuchni
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 282

kupujemy kilkanaście procent zbędnych artykułów. 3. Przechowywanie produktów Przechowuj produkty oddzielnie, najlepiej w osobnych pojemniczkach. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość. 4. Zamroź małe porcje Przygotuj sobie małe porcje mrożonych potraw np. uszka, pierogi, gołąbki. Rozmrażaj tyle ile potrzebujesz. 5. Nie wyrzucaj dojrzałych owoców Często w koszu lądują zbyt dojrzałe owoce. Nie ma powodu aby je wyrzucać! Z bananów można(...)obiad w inne dni :) 13. Na ratunek rybce Karp, pstrąg, łosoś... Ryba wiedzie prym na wigilijnym stole. Często jednak spora jejczęść zostaje. Co z nią zrobić? Najlepiej zamrozić (o ile nie kupiliśmy ryby mrożonej- wówczas nie możemy) lub zamarynować w occie. Polecam tą drugą opcję, ponieważ zamrożona ryba (np. w panierce) zmienia smak ze względu na pochłonięcie wody. 14. Mrozimy

Tradycyjna Kuchnia
Finał konkursu Taste the Summer by Almette Fruit - relacja 155

swoim czteroosobowym zespołem. Mieliśmy 90 minut na ugotowanie dwóch dań. W sumie ugotowaliśmy 20 potraw, więc jury miało twardy orzech do zgryzienia. Na miejscu panował ogromy (ale pozytywny) chaos, uwijaliśmy się jak mrówki. Dla mnie to wymarzone miejsce pracy, czułam się jak ryba w wodzie. Strasznie żałuję, że to trwało tak krótko. Nie zdążyłam się nacieszyć a już się(...)osób: roladki z kurczaka z szynką oraz serkiem z wiśnią i żurawiną, duszone z warzywami a podane z sosem z suszonych owoców i cytrusów oraz nutką cynamonu.   Wszystkie potrawy przygotowane przez uczestników były tak wspaniałe i oryginalne, że zachwytom nie było końca. Tym razem najlepsza okazała się Asia z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki.  Pojechałyśmy się dobrze bawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
śledzie po kaszubsku 188

                  śledzie po kaszubsku Śledzie przyrządzone w ten sposób, należą do moich ulubionych potraw. Nie może

Miód i pieprz
Łosoś z jagodami goji i szafranowym amarantusem z cukinią 205

Delikatny filet z łososia ze zdrowymi, suszonymi jagodami goji stanowią idealną kompozycję smaków. Suszone jagody goji pod wpływem temperatury stają się mięciutkie i rozpływają się w

Oryginalny smak
Śledzie po sułtańsku 226

Z uwagi na przyczyny osobiste, mało ostatnio publikuję i wiele zdjęć potraw czeka na swój opis. Dzisiejszy wpis będzie z Wielkanocy, śledzie te przygotowałyśmy z

Gosia gotuje
Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo-śmietankowym /ryba 212

Dzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z

Oryginalny smak
Mus z wędzonego łososia w sosie z rukoli 227

Delikatny mus z wędzonego na gorąco łososia z bitą śmietaną i sosem z rukoli. Smaczna przystawka na eleganckie przyjęcie, imprezę lub Święta.Składniki (na 5 porcji

Oryginalny smak
Toskania: Zapraszam na toskański targ! 202

też mają u siebie kurki. Na jednym ze stoisk sprzedawali śliczne okrągłe cukinie, idealne do faszerowania. Nie brakowało też pomidorów we wszystkich odmianach i kolorach. Po lewej stoisko z rybami. W wielkiej puszce małe rybki, chyba sardynki. To białe to suszony, solony dorsz, bardzo popularny również w kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Po prawej stoisko z serami i wędlinami - sprzedawali(...)mięsie i podrobach (np. wątróbce). Ja podrobów nie tykam, ale mój Mąż chętnie próbował tych potraw i był bardzo zadowolony.  Gdy jestem na targu w kraju śródziemnomorskim chętnie odwiedzam stoiska rybne, choćby po to, aby popatrzeć. W Polsce z kupnem dobrych ryb i owoców morza ciągle jest problem. O takich stoiskach możemy tylko pomarzyć. W Mercado Centrale kupicie

Chilli Czosnek i Oliwa
Halibut w imbirowo-miodowej marynacie 210

ciekawych przepisów na ryby dla dzieci. Nie jest to łatwe zadanie, jeśli dzieci nie przepadają za rybami. Nie mam ambicji wciskać im niczego, raczej zachęcać smakiem, zapachem i aromatem, a przede wszystkim – co u dzieci kluczowe – pięknym, kolorowym wyglądem potrawy. Idąc tym tropem przygotowałam halibuta zapieczonego z warzywami. Halibut […] Artykuł Halibut w imbirowo-miodowej marynacie pochodzi

Wiszniówka

Proponowane wyszukiwania