ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:61/134)

Kedgeree z wędzoną makrelą 197

bazie ryżu, jajek na twardo, curry w proszku, z dodatkiem masła lub śmietany i rybą, w kuchni brytyjskiej  tradycyjnie z wędzonym łupaczem. N iestety, u nas ten gatunek jest raczej trudno dostępny, dlatego zastąpiłam go wędzoną makrelą, która sprawdziła się doskonale. Potrawa z pewnością zasmakuje miłośnikom orientalnej kuchni. Czosnek, por, papryka i przyprawa curry doskonale dopełniają ten pyszny posiłek

Kuchnia Ellie
Śledzie na ostro - marynowane w oleju z cytryną i chili 233

Święta coraz bliżej, więc pora rozpocząć przygotowania. Jedną z pierwszych potraw, za które wzięłam się w tym roku są śledziki marynowane w cytrynie i

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieprzna Tilapia na oleju kokosowym 146

Wpadł mi ostatnio w ręce olej kokosowy  i pomyślałam, że warto go mieć w lodówce by robiąc  potrawy kuchni tajskiej ( karaibskiej itp. ) używać nie tylko

Buniabaje w kuchni
Zapiekanka makaronowa z łososiem, brokułami i sosem beszamelowym. 219

oczywiście ;)). Migdały miały być uprażone, ale siłą rozpędu dodałam je potrawy, zapominając o swoim wcześniejszym zamiarze. Cóż, i tak bywa ;) Składniki: 300 g łososia (świeżego) 100 g makaronu (u mnie świderki) 250 g mrożonych różyczek brokułów  4 łyżki tartej mozzarelli  sól pieprz ulubiona przyprawa do ryb (opcjonalnie) 4 łyżki płatków migdałowych sok z cytryny (do skropienia ryby

zadanie-gotowanie
Bliskie spotkania trzeciego stopnia – sałatka, wędzona ryba i Vasco da Gama 169

hipster upewniwszy się, że będzie wyglądała drogo i modnie, wziął kawałek i poszedł knuć do działu nabiałowego. Ja już nie miałam siły uczestniczyć w dramacie szopingowym. Polazłam na ryby. Konkretnie wędzone. Dziś sałatka z wędzonego pstrąga i warzyw. W sumie powinnam jakieś wypasione nazwy trzaskać, żeby moje gotowanie wyglądało profesjonalnie, modnie oraz nosiło znamiona cholernie skomplikowanego i wymagającego lat doświadczeń(...)śliwki. Dobrze? Bo jeśli tak, to moją następną potrawą będzie aromatyczna wieprzowina, podana na chmurce z warzyw okopowych, w towarzystwie emulsji z długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną na ładne kawałki ugotowane w mundurkach

ladykitchen
Kotlety rybne 165

rybne. Przygotowujemy je z dowolnie wybranego mrożonego gatunku ryby z rozmaitymi dodatkami. W przepisie dodałyśmy cebulkę i czosnek (wersja dla 5 latka). Przygotowując taką rybkę  dla młodszych dzieci, pomijamy te elementy, a dodajemy np. kawałek ugotowanej marchewki i pietruszki. Kompozycja dodatków może być dowolna w zależności od wieku biesiadnika :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: 4Czas(...)mleku około 10 minut, a następnie odsączamy. Cebulę siekamy na drobno oraz podsmażamy na rozgrzanej patelni z kapką oleju. Czekamy, aż będzie miała złoty kolor i zestawiamy z ognia. Rybę, bułkę oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy surowe jajko, posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli masa rybna będzie za luźna można dosypać odrobinę bułki

Kolizje Smaków
Indonezyjskie czerwone curry z rybą 205

pikantne albo pozostawiamy albo usuwamy pestki papryczki chili). Paprykę wydrążyłem z gniazd nasiennych i pokroiłem ją w cienkie paski, które następnie przekroiłem w poprzek na 3 części. Filety z ryby pokroiłem na dość spore kawałki, przypominające kwadraty o boku około 3 cm. Wszystkie trzy limonki dokładnie umyłem, a następnie dwóm z nich odkroiłem górny i dolny kawałek skórki, a następnie(...)około minucie na patelnię dodałem 3 łyżeczki czerwonej pasty curry. Przez cały czas potrawę smażyłem na maksymalnym ogniu, dość intensywnie mieszając, aby nie dopuścić do jej przypalenia się. Kiedy curry zaczęło intensywnie pachnieć, czyli mniej więcej po upływie kolejnej minuty, dodałem do woka pokrojone filety z ryby. Całość bardzo delikatnie mieszałem, aby nie doprowadzić do rozdrobnienia kawałków ryby

Wyprawy kulinarne
Śledzie z ogórkiem kiszonym, jabłkiem i cebulką w śmietanie 157

Świątecznych potraw. Jedną z nich jest nasz rodzimy, prosty i smaczny śledź w śmietanie. Przepis trywialny, chociaż ja wychodzę z założenia, że tyle co gospodyń to tyle przepisów. Dlatego i mój zamieszczam Wam, ponieważ różni się nieco od tych dostępnych w Internecie. Takiego śledzia jem bardzo często, nie tylko od Święta. Kiedy mam ochotę na taką rybę zawsze wybieram

Mango Papaja
Ciasto na pizzę 258

pizzy, pozwolę sobie przypomnieć kilka faktów historycznych, dotyczących tej popularnej dziś na cały świecie włoskiej potrawy. Jak wiemy, pizza wywodzi się Włoch. Już w 997 roku słowo 'piza' zostało pierwszy raz zapisane w dokumentach. Placki z ciasta makaronowego z dodatkiem sera, ziół i ryby znane już były w XVII wieku, a pierwsze pizzerie powstały w XVIII wieku w Neapolu

Obiad gotowy
Śląska sałatka śledziowa - Hekele 244

tradycyjnych. Sałatkę wybrała Renata z  bloga "Codziennik kulinarny" w ramach styczniowej akcji Regionalne smaki. Potrawa występuje w dwóch wersjach, jako sałatka - podawana wówczas z ziemniakami w mundurkach lub jako pasta do chleba w wersji zmielonej. Przygotowałam sałatkę z przyjemnością, ponieważ generalnie lubimy ryby. Połączenie śledzia z cebulką i ogórkiem to klasyk, lecz dodatek gotowanego jajka bardzo łagodzi smak ostrych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kilka pomysłów na... 178

jadłam w ostatnich dniach i z czego to było zrobione to sporo mi wychodzi potraw całkowicie(no lub prawie) wegańskich. Nie, nie, weganką zostać nie zostanę, przynajmniej w przeciągu dość długiego czasu(naprawdę długiego), bo za bardzo lubię jednak jaja, nabiał, czy rybę i tego kurczaka. Po prostu czasami lubię tak czegoś nowego popróbować, czy w inny sposób też

More food, love and dreams
Kardamon - czym go zastąpić i jak "przeliczyć" na mielony 254

użyciu) Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony  - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek.  Paweł dodaje zielony lub czarny kardamon także do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały  - to wybielony zielony kardamon,  używany jest głównie do deserów(...)pieczywa. kardamon czarny  - jest bardziej aromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach dymu i stanowi główny składnik mieszanki garam masala. Dodaje się go też do pikantnych potraw oraz dań wymagających długiego czasu gotowania. Czarny kardamon często dodawany jest w całych strąkach, które zgniata się lekko, tak aby nasiona nie wypadały z torebki nasiennej. Może być stosowany

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Flądra po toskańsku! / RYBA 191

dymka - świeża bazylia - 2 -3 ząbki czosnku - 4 -6 łyżek oliwy z oliwek - sól morska - pieprz kolorowy - łyżka masła - 5 łyżek mąki pszennej (do obtoczenia ryb) WYKONANIE: 1. RYBA - ryby oczyść, osusz, oprósz solą morską - obtocz w mące pszennej - rozgrzej patelnię - wlej oliwę z oliwek i smaż flądry na złoty kolor 2. SOS POMIDOROWY TOSKAŃSKI - cebulę pokrój w drobne plasterki(...)listki bazyli, wykorzystaj je do dekoracji potrawy 3. ZIEMNIAKI ZAPIEKANE  - ziemniaki obierz i ponacinaj aby utworzyły harmonijkę - oprósz solą morską - w nacięcia powkładaj listki rozmarynu i kilka cieniutkich plasterków czosnku - polej oliwą z oliwek i piecz w piekarniku 55 minut w temp 200 stopni C. Na talerzu ułóż rybę, następnie sos podawaj z zapiekanymi ziemniaczkami, udekoruj dymką

SMYKWKUCHNI
Zupa rybna z sosem Mojo Verde Canario 215

ryby, które wcześniej marynujemy w  sosie sojowym Kikkoman Less Salt. Nuda zabija radość życia, dlatego my jak wiecie ;) lubimy eksperymentować. Największą pożywką dla naszej radosnej twórczości są podróże, z których to przywozimy walizki  pełne  przypraw i lokalnych produktów, często za cenę nadbagażu, karteczki z przepisami i pomysłami na nowe potrawy poutykane w kieszeniach oraz zdjęcia(...)Niezależnie od specjalizacji lokalu nieodłącznym dodatkiem do każdego posiłku są sosy mojo,  obowiązkowo podawane do papas arrugadas, (pomarszczonych ziemniaczków w mundurkach gotowanych w roztworze soli) a także do ryb i jajek.   Mojo  Rojo to sos na bazie czerwonej papryki i chili (pikantny lub łagodny),  Mojo Verde z dodatkiem kolendry.  W rożnych regionach hiszpańskojęzycznego świata podaje

SzczyptaSmaQ
Pasta z łososia pieczonego 141

Pasta zrobiona z łososia pieczonego, bardzo szybka i prosta do zrobienia.Można ją zrobić z innych ryb też, na przykład jak nam zostanie od obiadu. 2

wesoła kuchnia