ryba na parze - 1502 przepisów (strona:65/101)

Patelnie i garnki Ambition, które ułatwiają gotowanie 117

kolei obowiązkowy zakup dla wszystkich miłośników cienkich placków w różnych odsłonach. Materiał użyty do ich produkcji zapobiega przywieraniu ciasta do dna i ułatwia odwracanie naleśników. Patelnia Ambition do smażenia ryb wyposażona w dzióbki do zlewania tłuszczu to jedna z ciekawszych propozycji, jakie oferuje swoim klientom firma. Naczynia oferowane przez markę mogą służyć także do smażenia jaj – patelnia z czterema wgłębieniami(...)służąca do przyrządzania dań kuchni azjatyckiej. Garnki Ambition do zadań specjalnych – co potrafią? Kompletując wyposażenie kuchni, warto sięgnąć po garnki Ambition – ich cena nie jest wygórowana i idzie w parze z wysoką jakością. Możliwość mycia w zmywarce to ich dodatkowy atut. Oprócz standardowych modeli służących do gotowania zup i innych tradycyjnych potraw warto rozważyć także zakup nietypowych naczyń

Smaki Na Talerzu
SZPARAGI W TEMPURZE 228

ulubionego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a. W podobny sposób możecie przygotować inne warzywa, na przykład cukinie pokrojone w talarki, kalafior, brokuły czy oberżyny, a także owoce morza i ryby. Możecie serwować szparagi same lub z sosem np. z jogurtu i mięty lub z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i ziaren sezamu, ja osobiście wolę je same, bez żadnych dodatków(...)zielonych szparagów nie trzeba obierać. Zagotuj osoloną wodę, i wrzuć szparagi i gotuj około 5 -10 minut, w zależności od ich grubości, jeśli wolisz, możesz je ugotować na parze. Szparagi powinny pozostać jędrne i lekko chrupiące. Ugotowane szparagi ostudź zimną wodę, aby zachowały kolor i odsącz na durszlaku. Przygotowanie tempury : w misce wymieszaj energicznie trzepaczką rózgową żółtko, sól, lodowatą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem 242

Oto kolejna propozycja, którą przygotowałam w ramach diety. Taka porcja z powodzeniem może wystarczyć na obiad. Również dla mężczyzny - wiem, bo sprawdzałam. Brak tuczących dresingów sprawia

Pasja Smaku
Sałatka ziemniaczana 106

wyjąć, a gdy one i jajka już ostygną, kroi się wszystko w kostkę, dodaje groszek, majonez, doprawia solą oraz pieprzem i sałatka ziemniaczana gotowa. Najchętniej jemy do niej smażoną rybę, ale poza Bożym Narodzeniem kiełbasa też się nada. Składniki na sałatkę ziemniaczaną 1 / 2 kg ziemniaków 2 duże marchewki 2 średnie korzenie pietruszki 1 / 2 małego selera 1 mała cebula(...)kostkę, wsypać do miski, dodać majonez, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę ziemniaczaną pozostawić do przegryzienia się smaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka ziemniaczana pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Śledzie po sułtańsku 219

Śledzie po sułtańsku swoją nazwę zawdzięczają zawartości rodzynek! Śledzie i rodzynki? Intrygujące połączenie! Szczególnie gdy dodamy do tego cebulę oraz ketchup. Ale zapewniam was - nie pożałujecie

Taste Therapy
Ananasowa Rybka 137

style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif(...)Olej do smażenia ·        2 jajka ·        Mąka pszenna do obtoczenia Sposób przygotowania: 1.    Rybę dzielimy na mniejsze kawałki, solimy. 2.    Zanurzamy w roztrzepanym jajka. 3.    Obtaczamy w mące pszennej. 4.    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 5.    Cebulę

Kulinarna Chwila
Szczepanówka zaprasza na śniadanie w jabłkowym sadzie 173

spotkania w gronie znajomych, najlepiej smakuje schłodzony do 10-12stC, a swoją świeżością przyniesie orzeźwienie w upalne dni. Cydr pasuje do wielu potraw na bazie warzyw, lekkich dań z ryb czy drobiu, sałatek oraz deski serów, jak również potraw z grilla. Odnajdzie się również w towarzystwie deserów i owoców. Cydru można używać do duszenia mięs, jako dodatek do zup (również(...)name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language

Obiad gotowy
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 225

Dzisiaj mam dla Was egzemplarz książki "Kuchnia Staropolska" od  Grupy Wydawniczej Foksal (Wydawnictwo Buchmann) .   Najpierw parę słów o samej książce - całkiem świeże jeszcze wydanie zbiorowego opracowania staropolskich przepisów - napisanych tak, by można je było współcześnie przyrządzić! Znajdujemy tutaj aż 100 przepisów staropolskiej kuchni, niektóre z nich - trochę zapomniane, inne doskonale znane z kuchni naszyć Babć i Mam. Oprócz(...)przepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab, szynki, sztuki mięsa, dziczyznę, zrazy czy żeberka.  Dania z drobiu - przegląd receptur na gęś, indyka, kurczaka i kaczkę. Dalej ryby: oczywiście karp, szczupak, ale i ciekawe przepisy na przyrządzenie węgorza. Galarety i pasztety - bez nich nie ma typowo polskiej biesiady! W tym dziale bardzo ciekawe farsze do pasztecików! Kolejny dział

Moje Kuchenne Rewelacje
Łosoś w orientalnym sosie 129

Jednak podstawą jest, by nie przedobrzyć. Natłok smaków może zabić produkt, więc uważajmy z doborem przypraw.   Dzisiaj proponujemy łososia w sosie orientalnym, na bazie soku ze świeżych mandarynek. Ryba lekko muśnięta owocem idealnie komponuje się ze świeżymy warzywami. Składniki: 1 kg filetów z łososia ze skórą 200 ml sosu sojowego 2 łyżki cukru palmowego 50 ml octu ryżowego(...)temperatura pokojowa). Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, filety układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy kilkoma łyżkami marynaty, przykrywamy i pieczemy 25 minut. Podajemy z ulubionymi warzywami. U nas brokuł na parze i świeże pomidorki koktajlowe(jak zwykle pchamy pomidory, bo kochamy). Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Ryżowa sałatka z łososiem i wakame 118

Jak już ostatnio pisałam Wam, moje smaki coraz bardziej podążają w stronę Orientu.  Bardzo lubię te już coraz mniej egzotyczne dla nas produkty, przyprawy i

Kulinarne przygody Gatity
Śledź z żurawiną 165

Chciałabym się dzisiaj podzielić z wami bardzo prostym i bardzo szybkim przepisem na śledzika :) Przygotowanie go zajmie max 10 minut! Składniki: 8 matjasów 1 czerwona cebula

Taste Therapy
Gulasz z łososiowymi kabanosami 144

Polecamy nie tylko w piątki, choć nie wiedzieć czemu tak wszyscy upierają się, że w piątki "mięsa" nie jada się...a ryba, to też mięso przecież :/ Składniki 1 duża marchew 3 kiszone ogórki 1 cebula 2 łyżki oleju 500 ml passaty pomidorowej 250 g kabanosów z łososia sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language

R'n'G Kitchen
Miętus z młodymi ziemniakami i ajwarem 171

padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin(...)Olej rzepakowy- 1 łyżka Papryka wędzona – 1 łyżeczka Wykonanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki myjemy i gotujemy, aż będą prawie miękkie. W między czasie myjemy i osuszamy rybę, a następnie przyprawiamy ją wędzoną papryką i pastą ajwar. Pokrojone warzywa mieszamy z ziemniakami, kaparami, olejem, wędzoną papryką i pastą ajwar. W naczyniu do zapiekania układamy warzywa i ziemniaki

Kuchnia Bon Appetit
Gyros - rodem z Grecji, w wersji polskiej :) 145

size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language(...)samej Grecji podaje się ją jednak w nieco innej wersji. Jednak, Kochani nie ukrywajmy, jesteśmy narodem niezwykle kreatywnym – i chwała nam za to! Nikt w Grecji nie słyszał o rybach po grecku, ani też nikt w Izraelu nie słyszał o karpiu po żydowsku ;) Ale Grecy z pewnością słyszeli i świetnie znają GYROS – potrawę, pod nazwą której skrywa się pita

Kuchnia smaków
Boże Narodzenie 182

zakonne. Prosfora to odpowiednik katolickiego opłatka. Kolacja wigilijna to także dwanaście postnych potraw, sianko pod obrusem i dodatkowe nakrycie. Na stole królowały zawsze ryby na różne sposoby (przede wszystkim ryba po grecku i karp w galarecie), barszcz z uszkami, cudownie słodka kutia, kapusta z grzybami... Nie mogło zabraknąć świątecznych symboli: czosnku (zdrowie), miodu (powodzenie), soli (obfitość) i chleba (jedzenie(...)wierzymy, jak świętujemy ważne dni, ale to czy umiemy być z innymi ludźmi i dzielić z nimi radość. Wszak Boże Narodzenie to radość z Narodzin. A może znacie takie pary, które szanując własne tradycje żyją podwójnie? Bo jakże inaczej to określić? Każde z nich bierze coś dla siebie od drugiego, ale daje również od siebie . Myślę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet rybny 157

pieprz sos worcester sól PONADTO żółtko -1 szt marchewki -2 szt seler -1 szt por -1 szt bulion warzywny filety rybne o białym zwartym mięsie -250 g przyprawa do ryb-1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Ciasto  Mąkę zagnieść z jajkiem,solą i margaryną na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię,odstawić do lodówki na 1 godz.  FARSZ  Filety opłukać(...)tłuszczem. Wyłożyć połowę farszu na ciasto,wyrównać. Na środku farszu ułożyć filety rybne,przykryć resztą farszu. Górną część pasztetu przykryć,pozostałym ciastem,zrobić w cieście otwory dla wydostającej się pary podczas pieczenia. Ciastem ozdobić pasztet. Żółtko wymieszać z odrobiną wody,posmarować nim pasztet. Piekarnik nagrzać do 180 stop.włożyć pasztet piec 60 minut. (function

Kuchnia Danusi