jestem wegetarianką „z krwi i kości”. Przyznaję się, że od czasu do czasu robię coś mięsnego (tylko indyk lub jakaś ryba). Ale staram się pomimo wszystko, aby w mojej kuchni było mięsa jak najmniej. Dlaczego? Są dwa powody. Po pierwsze, szkoda mi po prostu zwierząt… uważam, że w dzisiejszym świecie napędzonym konsumpcjonizmem tak, że bardziej się(...)musimy je jeść. Już od roku staram się tak odżywiać i oczywiście umieszczać tutaj przepisy, dzięki którym również możecie urozmaicić swoje jadłospisy o dania bezmięsne. W tym wpisie znajdziecie parę wskazówek, pomocnych linków, z których możecie skorzystać, jeśli szukacie ciekawych przepisów na dania wegetariańskie. I nieważne, czy po prostu chcecie wprowadzić więcej warzyw na swój talerz czy jesteście wegetarianami
rabarbarowoKolejny przepis z łososiem, ale tym razem smażonym. Roladka z łososiem i szparagami w wodorostach nori , podana ze słodkim sosem tamaryndowym i świeżą kolendrą. Rewelacja! Danie
Oryginalny smakKolejny przepis z łososiem, ale tym razem smażonym. Roladka z łososiem i szparagami w wodorostach nori , podana ze słodkim sosem tamaryndowym i świeżą kolendrą. Rewelacja! Danie
Oryginalny smakWitajcie po kolejnej dłuższej przerwie. Świat gna do przodu a ja razem z nim bez chwili wytchnienia. 😋 No, ale jak mam co do minuty wypełniony dzień
Zdrowie i pysznie na talerzuZatęskniliśmy za naszym Bałtykiem :) i wygrzebałam fląderkę z zamrażalki. Jak zwykle smakowała pysznie. Flądra sama w sobie jest dobra, nie potrzebne więc są jej wyszukane dodatki
Piekielna Kuchnia PatiNiedziela była niesamowita. Razem z Kasią, prowadzącą stronę W KRAINIE SMAKU wybrałyśmy się na RESTAURANT DAY. Aha, już od razu powiem, że niepodpisane zdjęcia pochodzą od
W kuchni Karmel-itkimiejscu. W możliwie wysokim i wąskim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, po czym umieszczamy w niej szparagi pionowo, tak by dolna część się gotowała, zaś górna robiła na parze. Cały proces powinien nam zająć ok. 10 minut, w zależności od grubości szparagów. Czas na sos, który wbrew obiegowej opinii jest naprawdę łatwy w wykonaniu :) Potrzebujemy miski(...)gorąco, ponieważ zimny bardzo dużo traci. Pozostaje już tylko wyłożyć na talerz ugotowane szparagi, polać sosem i zajadać :) Jest to bardzo dobry dodatek do różnych rodzajów mięs oraz ryb, z powodzeniem zastępuje dodatki skrobiowe. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosazastanawiam się co można jeszcze wynaleźć w kwestii urozmaicenia jedzenia... Przy okazji przypomniało mi się, dlaczego ludzie zaczęli jeść kotleta z ziemniakami, ryż z kurczakiem lub rybami... Przypomniała mi się jakaś informacja, którą kiedyś, gdzieś przeczytałem...❗ Ta informacja daje odpowiedź na pytanie, dlaczego ludzie się trują mieszając białka z węglowodanami , chociaż organizm ludzki nie jest przystosowany(...)łyżki oleju lub oliwy plus dodatkowy tłuszcz do podsmażenia pieczarek Przygotowanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i gotujemy na parze lub w wodzie. Pieczarki obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni, dodajemy do nich cebulkę pokrojoną w kostkę i podsmażamy. Gdy pieczarki i cebulka jest gotowa zestawiamy
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePo wyjątkowo ciężkim dniu potrzebowałam czegoś, co sprawi mi choć odrobinę radości. Padło na quiche w zielono-różowych, optymistycznych kolorach. Uwielbiam łososia, więc często wymyślam coś
Poezja smakuŚledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym Składniki: 80 dkg filetów matjasów 1 cebula 4-5 ząbków czosnku mały jogurt naturalny
Aromatyczne Podróżetakiej ilości energii i składników odżywczych, aby mógł wykorzystywać swoje możliwości na 100 %. Wbrew pozorom nie jest to trudne, czasem wystarczy zmienić tylko parę nawyków, a efekty mogą być niesamowite. Spadek nadprogramowej masy ciała, poprawa stanu włosów, skóry i paznokci, dobre samopoczucie, a przede wszystkim poprawa zdrowia(...)katuj się, wymyślonymi tylko i wyłącznie dla zysku, dietami. Po prostu zacznij się odżywiać zdrowo i czerp z tego radość! Urozmaicaj swoją dietę, jedz warzywa, owoce, ryby, produkty pełnoziarniste. Nie objadaj się, jedz powoli i delektuj się każdym kęsem jedzenia. Pamiętaj o regularności posiłków - jedz co 3-4 godziny , aby nie dopuszczać do napadów wilczego głodu
Powiedz dietom nieRyby są zawsze dobrą propozycją na szybki i zdrowy obiad. Nasz dzisiejszy łosoś pieczony jest jedną z najprostszych wersji, jaką można zrobić. Ta prostota dobrze komponowała się z pieczonymi ziemniakami i pieczoną czerwoną kapustą. Możemy dodać, że obiad ten przygotowaliśmy podczas jednego pieczenia, dokładając kolejne jego składniki. Łosoś pieczony potrzebował najmniej czasu, więc włożyliśmy go do piekarnika na sam koniec(...)filetów. Łosoś pieczony może być dodatkiem do frytek, pieczonych ziemniaków, ale równie dobrze smakuje z sałatką ze świeżych warzyw. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Łosoś pieczony pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparypublikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis: z marca - 2 x ryba i 5 x wege z kwietnia - 2 x kurczak, 2 x ryba, 3 x wege z maja - przepisy do lunchboxa z czerwca - 6 x wege, 1 x ryba Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój(...)filmem. Wariacja: Zamiast ciecierzycy do sałatki możesz dodać ugotowany bób lub białą fasolę. Sałatka komponuje się dobrze również z upieczoną/ugrillowaną piersią z kurczaka lub filetem z ryby. ➤ Kliknij - Przepis na sałatkę tabbouleh + FILM Wtorek - Kotleciki z kalafiora i kuskusu i dip z awokado Raczej nie miałabym ochoty zjeść na zimno kotleta schabowego, ale wegetariańskie i wegańskie kotleciki
Chilli Czosnek i Oliważyciu jest pełen nadziei zawartej w życzeniach, które sobie składamy. Wybaczamy sobie wszelkie urazy wspominamy bliskich, którzy odeszli na zawsze. U nas przygotowania do tej uroczystej wieczerzy ruszają pełną parą już na kilka dni przed Wigilią. Zaczyna się szał zakupów, przygotowanie rolmopsów, lepienie uszek i pierogów, pieczenie ciast, sprawianie karpia. Potraw do przyszykowania nie jest mało, bo 12 potraw wigilijnych(...)się u nas od podania zupy, a tradycyjną zupą wigilijną w całej naszej rodzinie jest barszcz i uszka z grzybami ale w innych regionach jada się zupę grzybową, zupę rybą lub zupę migdałową Jako przystawki ważne miejsce pośród 12 potraw wigilijnych zajmują: – obowiązkowo rolmopsy , ale też śledzie w oleju lub pod różnymi postaciami, – ryba w pomidorach – kapusta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię