ryba na parze - 1502 przepisów (strona:60/101)

Śledź w śmietanie 198

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

W garach u Gosi
Sos paprykowo-cebulowy z ananasem, słodko-kwaśny w słoiki 219

padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sos świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Doskonały do mięs, grilla, ryżu a także ryby. Przed podaniem można dodać do sosu kukurydzę lub go zaostrzyć dodając pieprz cayenne . Składniki: 3kg papryki różnokolorowe ( waga po oczyszczeniu z pestek) 1kg marchwi 8-10 cebul 1 puszka ananasa

W garach u Gosi
Łosoś otulony miętą z marchewką w sosie sojowym 242

padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin(...)theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} A ja wiosnę powitałam smaczną, zdrową rybką  - zapraszam!    Łosoś otulony miętą z marchewką w sosie sojowym Ryba: - 400g łososia +marynata: pieprz, sól, ząbek czosnku, sok z połowy pomarańczy Marchewka: - 4 duże marchewki - 4 łyżki sosu sojowego - łyżka miodu - 100ml białego wina półwytrawnego Miętowa otoczka: - 10 listków świeżej

Sajkofanka smaku
Warstwowa sałatka wielkanocna na 3 sposoby FIT 145

Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam przepis na moją ulubioną sałatkę wielkanocną. Co roku przygotowuję ją na święta, jednak czasami zmieniam formę jej podania. Właśnie dlatego lubię sałatki

Be Fit Be Strong
Pieczenie na deskach cedrowych w piekarniku 162

Jeśli chcemy cieszyć się wyjątkowym aromatem potraw przygotowywanych na drewnianych deskach w domu zachęcamy do wykorzystania piekarnika. Domowy piekarnik jest doskonałym sposobem aby nadać pachnący aromat

naRuszcie
Pieczenie na deskach cedrowych w piekarniku 262

Jeśli chcemy cieszyć się wyjątkowym aromatem potraw przygotowywanych na drewnianych deskach w domu zachęcamy do wykorzystania piekarnika. Domowy piekarnik jest doskonałym sposobem aby nadać pachnący aromat

naRuszcie
Fasolka po bretońsku 134

nasz polski klasyk i najpopularniejsza potrawa, jeśli chodzi o dania z fasoli, natomiast zapewniam Was, że w Bretanii nikt nigdy o nim nie słyszał. Zresztą tak samo jak o rybie po grecku w Grecji, ruskich pierogach w Rosji czy też kawie po turecku w Turcji. W naszej kuchni ten przepis zagościł już dosyć dawno, gdzieś na początku XX wieku. Swoją(...)Przygotowywane jest z łatwo dostępnych składników, które z reguły zawsze mamy pod ręką. Jest bardzo aromatycznie, sycące i zdrowe, bo fasola, to bardzo zdrowa roślina strączkowa. Fasolka po bretońsku Parę słów o fasoli Jakie wartościowe składniki znajdziemy w tym pysznym ziarenku? Jest doskonałym źródłem białka. Fasola jest trzecim, po soi i grochu, źródłem białka (22%), daleko wyprzedzając pod tym względem

Kulinarne przygody Gatity
Bulion rybny z zielonymi tortellini z rybą 190

łososia wędzonego 100 g filetu dorsza 1 łyżka serka Almette z chrzanem kolorowy młotkowany pieprz Przygotowanie: Bulion:  Włoszczyznę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy razem z rybą do garnka. Dodajemy przyprawy i wlewamy 2,5 l wody. Gotujemy na średnim ogniu, zbieramy pojawiającą się szumowinę. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Przecedzamy. Ciasto na tortellini(...)Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto, aż nabierze jednolitej, elastycznej konsystencji. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Farsz:   Dorsza gotujemy na parze, następnie odstawiamy do wystudzenia, po czym rozdrabniamy widelcem. Wędzonego łososia drobno kroimy, mieszamy z dorszem i serkiem Almette chrzanowym. Przyprawiamy młotkowanym kolorowym pieprzem. Zielone ciasto wałkujemy na bardzo cienki

Smakowity Blog Kulinarny
Paella z krewetkami 166

Tym razem trochę dłuższy przepis i do tego nie na słodko. Na blogu zdecydowanie dominują wypieki i słodkości, bo po prostu najbardziej lubię piec (i jeść

Healthy food explorer
Ravioli z tuńczykiem i szpinakiem w sosie cytrynowym 224

często, więc to skłoniło mnie do pójścia w drugą stronę, w stronę pierogów. I tutaj miałam dylemat nie mały, bo o ile jadłam je w różnej postaci, tak z rybą nie zjadłam w życiu ani jednego pieroga. Nawet nie wiem czy takowe się robi, czy nie :P Zbytnio ryzykować nie chciałam, bo myśli, "co będzie jak mi nie posmakuje?" troszkę(...)było innej opcji. Mało tego, zdradzę Wam, że kilka pierożków które mi zostały odgrzałam nazajutrz na maśle, a później także skropiłam sokiem i były fantastyczne! Jeśli więc lubisz ryby, a boisz się spróbować pierogów z właśnie takim nadzieniem, to ja Ci mówię z ręką na sercu, że warto! Co jeszcze warto? Oczywiście wziąć udział w konkursie na stronie www.konkurstunczyk.eu

Kuchnia w czekoladzie
Łosoś z parowaru z kiszonymi cytrynami i szczypiorkiem 199

Zdjęcie ze strony producenta Ponieważ niedawno nasza kuchnia wzbogaciła sie o kolejne urządzenie - tym razem parowar, więc przyszedł czas na eksperymenty. Na pierwszy ogień (a właściwie na pierwszą parę) poszedł łosoś, bo to jedno z najprostszych i najszybszych dań. Czas przygotowania to raptem 10 minut i 15 minut parowania. Składniki (proporcje na dwie osoby) 400 g filetów z łososia skórka(...)smaku solanka - 3 łyżki stołowe soli rozpuszczone w takiej ilości zimnej wody, aby filet był całkowicie zanurzony folia aluminiowa  Filet zanurzyć w solance na 15 minut, dzięki temu ryba będzie bardziej soczysta. Po wyjęciu z solanki, przekroić filet na dwie części, każdą doprawić solą i pieprzem. Na folii aluminiowej położyć w podanej niżej kolejności: - 2 plasterki masła

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fasolka szparagowa z rybą na ostro 171

garnka z curry dodajemy sól, cukier i sok z cytryny. Następnie wkładamy pokrojoną na 3-4 cm kawałki rybę. Gotujemy ok. 6 minut, co jakiś czas delikatnie przewracając rybę. Wykładamy na talerz, dodajemy ugotowaną fasolkę, ewentualnie doprawiamy mieloną papryką ostrą. 1 porcja zawiera: 429 kcal, 27,4 g białka, 257, g tłuszcze, 22,4 g węglowodany, 5,1 g błonnik(...)tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan

Powiedz dietom nie
Rúgbrauð - islandzki chleb wulkaniczny 214

ognia i lodu. Wyspa o surowym klimacie jest mroźna i otoczona zewsząd oceanem, jednocześnie będąc niezwykle przytulną wewnątrz, podszytą gorącymi źródłami i tryskającymi wrzącym strumieniem gejzerami. Gejzerami, przy których parę centymetrów pod ziemią zakopane są naczynia, w których przygotowuje się tradycyjny islandzki żytni chleb. To właśnie stąd wzięła się jego nazwa, bo Rúgbrauð, to chleb wulkaniczny, pieczony kilka(...)upiec w domu pomimo braku gejzerów i lawy pod podłogą ;) Gliniaste, ciężkie kromki o mocno słodkawym posmaku najlepsze są z samym masłem ale równie wyśmienite będą z kawałkami wędzonej ryby, czy innymi dodatkami. W Islandii najczęściej serwuje się go z jagnięciną pod wieloma postaciami, śledziem lub innymi rybami, a kiedy chleb nie jest już pierwszej świeżości miksuje się

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rybka z mozarellą i migdałami 191

Przed nami znowu upragniony, wyczekiwany weekend, budowa mieszkania idzie pełną parą, w następnym tygodniu musimy już wiedzieć gdzie chcemy mieć kontakty (spotkanie z elektrykiem), tak więc muszę przemyśleć jak to sobie zorganizować w moim małym królestwie (oczywiście chodzi o kuchnię!:)), żeby mi nie zabrakło ich podczas przyrządzania przysmaków. W niedzielę jedziemy oglądać meble do kuchni... (w końcu!) A dzisiaj nakupiłam(...)się napełniania ich i układania na półkach! Ale to jeszcze troszkę... :) A teraz zapraszam Was na pyszną rybkę pod mozarellą, obsypaną po same brzegi migdałami. Składniki: ok 300 g ryby, np. pstrąg łososiowy sól pieprz tymianek skórka otarta z cytryny 1/2 cukinii kulka mozarelli pomidor natka pietruszki garść płatków migdałowych odrobina masła dodatkowo: mix sałat bagietka masło ząbek czosnku Wykonanie

Trufelkowo
Jak zacząć ? 203

dowiedzieć jak to było u mnie, śmiało można napisać. Dziś odpowiem na pytanie, które wiele razy słyszałam... Jak w ogóle zacząć i jak nie zrezygnować na samym początku ?! Oto parę najważniejszych punktów. http://www.biomedeo.pl/wp-content/uploads/2011/10/biomedeo-mix1.jpg ODCHUDZANIE ZACZYNA SIĘ W TWOJEJ GŁOWIE. Musimy sobie jasno powiedzieć, dlaczego chcemy zmiany ?! Nie może być ona krótkotrwała- na jeden sezon, np. do ślubu. Świadomie(...)wytrwać nam w postanowieniu: słone i słodkie przekąski, dania gotowe, zupy oraz sosy w proszku, wędliny paczkowane itp. Kupujemy warzywa, owoce (głównie sezonowe), produkty zbożowe (pełnoziarniste), nabiał, chude mięsa, ryby a także zaopatrujemy się w wodę, herbaty, zioła oraz przyprawy. Pamiętajmy, że należy czytać etykiety na wszystkich produktach jakie lądują w koszyku.      3.  PRZESTRZEGAMY ZASAD RACJONALNEGO

Życie na widelcu

Proponowane wyszukiwania