ryba na parze - 1502 przepisów (strona:22/101)

Przysmaki chińskiej kuchni w pigułce 177

Wybór takich dań jest ogromny. Nie zmienia to jednak faktu, że najpopularniejszą potrawą związaną z chińską kuchnią jest kaczka po pekińsku. Warte spróbowania są też ryby (zarówno te smażone, jak i gotowane na parze), które podaje się wraz z warzywami. Kuchnia chińska chętnie sięga też po owoce morza, które są ciekawym składnikiem wielu orientalnych dań. Chińczycy okazują także zamiłowanie

Codogara
Łosoś gotowany na parze z salsą pomidorowo - paprykową 150

Jeść trzeba i ktoś musi to przygotować. No to dzisiaj rybka. Troszkę inna niż standardowo i podana z innymi dodatkami. Jest to jednak wspaniałe danie na lato, skusicie się? :) Ryba: filety z łososia , sól , pieprz , łyżeczka ziaren pieprzu , łyżka pociętej suszonej trawy cytrynowej - opcjonalnie, cytryna . Salsa: 3 duże pomidory , 2 średnie czerwone słodkie papryki , główka czosnku , mały pęczek zielonej(...)szerszym garnku zagotowujemy wodę (nalaną do ok. 1/4 wysokości) z dodatkiem ziaren pieprzu i trawy cytrynowej. Nad wodą ustawiamy rybę ułożoną na przykład na metalowym sicie (lub durszlaku) i przykrywamy. Gotujemy około 20 minut - do miękkości ryby.  Pomidory i paprykę w całości ułożyć na płaskiej blasze i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 220 stopni. Czosnek owinąć folią aluminiową

Codzienna kuchnia niecodzienna
Poisson Meuniere – ryba według młynarzowej – z sosem z brązowego masła i cytryny 162

opcją – niczego więcej nie trzeba już więcej gotować, a świetnie wchłonie maślany sos. Jeśli macie ochotę na warzywny dodatek do tej ryby, poza ziemniakami świetnie sprawdzą się delikatne zielone szparagi, zielony groszek, marchewka albo brokuł na parze lub z wody. Dokładnie sprawdzamy czy w kupionych filetach nie ma ości. Jeśli są, wyjmujemy je pęsetą, ryby oczyszczamy i osuszamy papierowymi

Karo in the Kitchen
Grillowany łosoś z kaszą gryczaną z karmelizowaną gruszką oraz orzechami i brokuł na parze 276

    Wczoraj oceniliśmy to danie jako najlepsze jakie jedliśmy w naszym życiu. Coś w tym jest, idealny balans między wszystkimi smakami. Spróbujcie, polecam.    

Mango Papaja
GALARETKI DROBIOWE. 325

Przygotowania trwają jeszcze pełną parą. Domownicy krzątają się w pocie czoła, dokonując ostatnichpoprawek. Okna już umyte, obrusy wyprasowane, baby i serniki upieczone, galarety tężeją, żurstygnie... Jeszcze

W kuchni Karmel-itki
KAPUSTA Z GRZYBAMI. 172

Krzątanina w kuchni. Buchająca para, terkoczące pokrywki, skwierczący tłuszcz. Tu coś spadnie, tam coś brzęknie,ktoś coś powie, drugi szepnie, gwar i chaos. A w

W kuchni Karmel-itki
Dorsz musztardowy w papilotach. Dieta - szybka przemiana 144

Dzięki pergaminowym paczuszkom ryba zachowuje cały aromat, a tak upieczona jest wyjątkowo soczysta i smaczna. Rybę przygotowałam na potrzebę diety przyspieszającej metabolizm, do II fazy. Faza II trwa 2 dni i nie używamy wówczas żadnego tłuszczu i węglowadanów. Do dorsza podałam ugotowanego na parze brokuła i obiad gotowy! To było pyszne! Składniki: 400 g filetu z dorsza sól, pieprz(...)następnie osuszyć papierowym recznikiem. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć sola i pieprzem. Na górze ryby, na stronie bez skóry rozsmarować musztardę. Zapakować w przycięty na rozmiar ryby pergamin, boki związać sznurkiem piec w 180`C około 20 minut. W międzyczasie ugotować na parze brokuł, około 8 minut ostrożnie rozciąć pergamin (gorąca para!). Podawać z plasterkami cytryny i natka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łazanki z dorszem i szpinakiem 184

zredukować ilość szpinaku, wedle potrzeb. Jednak bardzo mi smakowało. Użyłam dorsza, więc w ogóle nie było czuć smaku ryby, tzn. danie nie śmierdziało rybą, co byłoby pewnikiem przy większości ryb, które kiedyś jadałam. Zuzi bardzo smakowało. Z uwagi na nią ne doprawiałam zbyt intensywnie, więc danie było łagodne. Jednak spora doza pieprzu i ewentualnie szczypta ostrej papryki mielonej dodałaby jeszcze(...)oliwek lub oleju 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 12% lub 18% 1-2 łyżeczki mąki pszennej 1/4 szklanki wody 100 g makaronu łazanki + parę szczypt soli do gotowania   Przygotowanie: Jeśli masz mrożoną rybę, wyciągnij ją minimum godzinę wcześniej, by się rozmroziła. Podobnie szpinak. Marchewkę, cebulę i czosnek obierz. Opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę i marchewkę drobniutko pokrój. Czosnek

Anioszek w kuchni
Pieczony łosoś z buraczano-ziemniaczanym puree i warzywami gotowanymi na parze 158

gotujemy na parze (możemy nałożyć nakła dkę na garnek z gotującymi się ziemniakami i przykryć pokrywką, jeżeli nie mamy garnka do gotowania na parze). Łososia dzielimy na porcje, solimy i pieprzymy. Ukła damy rybę  na folii, kła dziemy na nią o drobinę masła i po 2 plastry cytryny. Zawijamy folię szczelnie i wkła damy do rozgrzanego piekarnika

ChilliJemy
Ryba po grecku na dorszu 181

użyłam dorsza. Spróbujcie. Rybkę po grecku robi się szybko i jest pyszne. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 6   Ryba po grecku na dorszu 1 kg dorsza 50 dag cebuli mały słoiczek koncentratu 10 łyżek ketchupu parę pasków papryki sól pieprz nać pietruszki olej do smażenia mąka, jajko i bułka tarta do panierki ryb Dorsza pokroić w kawałki

Gotuję Testuję
Pstrąg pieczony z masłem i koperkiem 423

Lubicie ryby? My bardzo, pod każdą postacią, marynowane, smażone, wędzone, na parze, pieczone....  Tym razem podzielę się z Wami przepisem, na pysznego pstrąga pieczonego w piekarniku, z masłem i koperkiem.  Użyjcie prawdziwego masła, pstrąg i masło to duet idealny:)  2 pstrągi tęczowe świeże polecam z KLIK sok z cytryny pieprz cytrynowy sól masło KLIK koperek Pstrągi(...)moje były wypatroszone, mąż tylko usunął oczka) oczyszczam z łusek, myję dokładnie i osuszam. Ryby układam na folii aluminiowej ( matową stroną na zewnątrz) Nacinam skórę, skrapiam sokiem z cytryny. Następnie nacieram solą i    pieprzem cytrynowym. Odstawiam na 10 minut,(ryba szybko ”łapie” smaki)    po czym do każdej rybki wkładam plastry masła i po dwie, trzy gałązki

Takie tam pichcenie
Pstrąg gotowany 176

Dwie ryby na świecie (póki co) mogłabym jeść nieustannie - łososia i pstrąga. Lubię je zwłaszcza w wersji "na parze" bądź, jak w przypadku pstrąga, "gotowanej". Przygotowuje się go bardzo szybko, jest sycący, przepyszny i, co w rybach szczególnie ważne, ma więcej mięsa niż ości :) Ja gotuję pstrąga w osolonej tylko wodzie z warzywami, ale wiem, że istnieją również

Życie zamknięte w smaku
Sernik z Varomy 158

Przepisy Thermomix. Sernik z Varomy. Przepis na sernik z Varomy do wykonania w Thermomix TM31 i Thermomix TM5 Składniki: spód sernika: 40 g czekoladowych kruchych ciasteczek

Themo przepisy
Pstrąg łososiowy gotowany na parze 182

zawsze i wszystkim smakuje :-) Możecie ją podać z ziemniakami pieczonymi, gotowanymi, ryżem bądź komosą ryżową. Najważniejsze żeby było delikatnie i tak jak lubicie :-) No i obowiązkowo surówka - przy rybie w takiej wersji raczej odpuśćcie tradycyjną kiszoną kapustę, wybierzcie raczej kapustę pekińską, sałatę rzymską, albo inna wiosenną kompozycję :-)  SKŁADNIKI ok. 700 g filetów ze świeżego pstrąga łososiowego ze skórą(...)kroimy na mniejsze kawałki, a następnie każdy skrapiamy olejem i posypujemy solą i koperkiem; odstawiamy na 15 - 20 minut. w garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę i układamy na wkładce z dziurkami kawałki ryby. Przykrywamy i gotujemy 6 - 8 minut (w zależności od grubości kawałków). Gotowe

Czary - gary w kuchni
BURGERY RYBNE ( BEZ GLUTENU I NABIAŁU ) 130

białej ryby (dorsz, mintaj)  1 ugotowany batat  1/2 marchewki  1/2 pora  koperek  mieszanka ziół sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Rybę doprawiamy solą ,pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny - gotujemy na parze , lub pieczemy w foli . Batata kroimy w ćwiartki i pieczemy w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek Pora kroimy na małe kawałki , a marchewkę(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach . Podduszamy na odrobinie oliwy (można doprawić przyprawą curry dla wzmocnienia koloru i podkręcenia smaku )  Rybę , bataty , podduszone warzywa , miksujemy . Doprawiamy i formujemy burgery ( ja użyłam foremek , aby nadać im ciekawy kształt ) . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w temp. 180 st. C ok 10-15 min . Bardzo dobrze będą smakowały

Marcepanowa kuchnia