ryba na parze - 1502 przepisów (strona:27/101)

Dorsz w zielonej herbacie 129

Maćkowi Siąkowskiemu nasze menu wzbogaciło się o kolejną pyszną potrawę. Smaczny i lekkostrawny dorsz w zielonej herbacie ugotowany na parze, to zdrowa odmiana po świątecznych bigosach i smażonych karpiach. Zamiast dorsza możemy zrobić w zielonej herbacie inne ryby np. mirunę, dzikiego łososia lub pstrąga łososiowego. Dorsz w zielonej herbacie daje też sporo możliwości eksperymentowania, można go doprawić drobno

Cztery Fajery
Jak połączyć posiłki, żeby były zdrowe? 198

smak. Jest jedno ale (!): ma być mleko, a nie napój. Mleko jest po prostu zdrowsze od napoju.  🍎   Podobnie jest z rybami - sałatki, surówki, z dodatkami orzechów czy migdałów, warzywa na ciepło: gotowane, zapiekane, na parze. Np. brokuł z prażonym sezamem . 🍎   Dodałam zdrowe tłuszcze w postaci oleju kokosowego i domowej roboty masła klarowanego . Zwiększyłam ilość warzyw

Szczęśliwa kuchnia
Podgrzewanie, rozmrażanie i gotowanie w kuchence mikrofalowej – wszystko, co musisz wiedzieć 201

można także przygotowywać potrawy – energooszczędna mikrofalówka może być znacznie tańsza niż korzystanie z innych urządzeń kuchennych. W kuchence można ugotować warzywa na parze – można kupić do tego celu specjalne pojemniki, można też przygotowywać zapiekanki, mięsa oraz ryby, a nawet upiec ciasto – zarówno szybkie ciasto w kubku, jak i większe, na przykład z owocami. W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotleciki z łososia 182

Ciepłe przecisnąć przez praskę i ostudzić. Łososia opłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i białym pieprzem. Ugotować na parze ( lub w durszlaku, przykryte folią aluminiową, nad gotującymi się ziemniakami ). Zdejmij skórę z ryby, rozdrobnij i wymieszaj z łyżką mąki. Dodaj jajko, posiekana natkę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Zetrzyj drobno skórkę z jednej cytryny

Atlas Smaków
L’ARC Varsovie – prezentacja menu 122

owoców: cytryny, agrestu, melona oraz aromaty kwiatowe. Wino ma przyjemną kwasowość, jest świeże, owocowe, żywe i bardzo smaczne. Stworzone do dań z ryb , owoców morza, sałatek z kurczakiem i delikatnie przyprawionych dań orientalnych. Z ostrygą tworzyło parę idealną. Wieczór bardzo udany, wspaniała kuchnia, miłe towarzystwo i pyszne wino... Dziękuję Restauracji L’ARC Varsovie za zaproszenie. zdjęcia L`arc i królestwo

królestwo garów
Kotlety kaszubskie 115

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Rybne menu na Kaszubach jest bardzo bogate. Jednak przyzwyczailiśmy się do myślenia o rybach, jako o postnym daniu. Na tapetę wzięliśmy pyszne połączenie ryby(...)style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Rybę mielimy z odciśniętą z mleka bułką oraz przysmażonym, drobno pokrojonym boczkiem

R'n'G Kitchen
ŁOSOŚ PIECZONY Z ORZECHAMI, JABŁKIEM I SEREM Z NIEBIESKĄ PLEŚNIĄ - szybki różowy "mężczyzna" na talerzu. 154

jako najgroźniejszy zawodnik. Słodycze nie muszą martwić się o pozycję i nie narzekają na II miejsce, a my... my kochamy łososia. Szlachetną rybę, która w gruncie rzeczy nie wymaga ani pracy, ani zaangażowania, ani czasu za wiele. Parę razy w tygodniu aplikujemy sobie endorfiny w królewskiej postaci. Największego kopa daje ta wersja - łosoś zapiekany z jabłkiem, pleśniowym, niebieskim serem(...)ćwiartki i układać na serze. Całość posypać orzechami. Zawinąć szczelnie papilot z folii. PIEC: 15-20 minut w temperaturze 150 stopni (góra-dół, z termoobiegiem). Serwując tą niesamowitą rybę zapraszamy na konkurs: TUTAJ . Nagroda spodoba się każdemu, tym bardziej, że idą Walentynki. Niby komercyjne święto, ale cholera, kto nie lubi dostawać prezentów od serca

Wypisz Wymaluj
ŁOSOŚ TERIYAKI , KREM SEROWO-CEBULOWY + TEST SPRZĘTU MONSIEUR CUISINE PLUS 201

800W – miksowanie / 1000W – gotowanie CO ROBI: smaży – gotuje na parze – ubija – emulguje – gotuje – rozdrabnia – sieka – miesza – ugniata – miksuje – blenduje – waży CO MOŻNA W NIM PRZYGOTOWYWAĆ: ciasta – mięsa -zup -warzywa – koktajle – ryby – konfitury – sosy Całość jest bardzo ciężka, co świadczy o wyjątkowej(...)czas gotowania, temperaturę, program i moc działania. W zestawie znajduje się 2,2 litrowy pojemnik ze stali szlachetnej ( do miksowania ) , wkład do gotowania, 2 wkłady do gotowania na parze oraz 3 nasadki ułatwiające siekanie, ubijanie, mieszanie. GWARANCJA : 3 lata PRZEPISY: W zestawie znajduje się fantastyczna książka z pięknym zdjęciami i ciekawymi przepisami, które inspirują do użycia Monsieur Couisine Plus

Ostra na Słodko
Łosoś atlantycki w idealnym towarzystwie. 217

swoim składzie szkodliwe dla organizmu toksyny. Wynika to z rodzaju paszy, która podawana jest rybom w masowych hodowlach. Naukowcy zalecają, aby kobiety w ciąży i dzieci ograniczyły spożycie tego gatunku ryb, przez wzgląd na niezbadany jak dotąd wpływ szkodliwych pierwiastków w mięsie ryby na organizm.  Przypuszcza się, że mogą one mieć niekorzystne oddziaływanie na układ nerwowy człowieka(...)organizmie. Wniosek jest następujący. Należy jeść dużo ryb, pamiętać jednak musimy, żeby wybierać okazy z małych hodowli. A jeśli już postanowimy zaopatrzyć się np. w łososia norweskiego  z supermarketu, spróbujmy wybierać te, które są karmione naturalną paszą, jak np. zooplanktonem, rybami, krewetkami czy kałamarnicami. Obecnie na polskim rynku najzdrowszą rybą z rodziny łososiowatych jest dziki łosoś z Alaski, łowiony

Moja Mama Gotuje
Pieczone kofty z indyka, komosa ryżowa i miętowy sos jogurtowy 87

konsumpcję tłustego mięsa i unikaj mięsa przetworzonego. Sięgaj po białe mięso (np. indyk lub kurczak). Jak przyrządzać mięso, żeby było zdrowe? Rekomendowane metody obróbki: gotowanie (w wodzie lub na parze), pieczenie (w folii lub naczyniu żaroodpornym), duszenie (bez obsmażania lub krótko), krótkie smażenie lub grillowanie na patelni. Do metod, które autorzy publikacji zalecają odrzucić, zalicza się, m.in.: smażenie(...)chęcią dołączyłam do kampanii Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości ). Indyk to jeden z moich ulubionych wyborów, tuż obok kurczaka i ryb. Staram się przygotowywać go tak, żeby było jednocześnie smacznie i zdrowo – piekę z warzywami , gotuję na parze albo przygotowuję dzieciakom odchudzone spaghetti z drobiowymi pulpetami w pomidorowym sosie. Tym razem zainspirowałam się przepisem na kofty, które

Dietolog
Pieczone kofty z indyka, komosa ryżowa i miętowy sos jogurtowy 107

konsumpcję tłustego mięsa i unikaj mięsa przetworzonego. Sięgaj po białe mięso (np. indyk lub kurczak). Jak przyrządzać mięso, żeby było zdrowe? Rekomendowane metody obróbki: gotowanie (w wodzie lub na parze), pieczenie (w folii lub naczyniu żaroodpornym), duszenie (bez obsmażania lub krótko), krótkie smażenie lub grillowanie na patelni. Do metod, które autorzy publikacji zalecają odrzucić, zalicza się, m.in.: smażenie(...)chęcią dołączyłam do kampanii Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości ). Indyk to jeden z moich ulubionych wyborów, tuż obok kurczaka i ryb. Staram się przygotowywać go tak, żeby było jednocześnie smacznie i zdrowo – piekę z warzywami , gotuję na parze albo przygotowuję dzieciakom odchudzone spaghetti z drobiowymi pulpetami w pomidorowym sosie. Tym razem zainspirowałam się przepisem na kofty, które

Dietolog
Ziemniaki faszerowane pstrągiem 218

smętnie w niego patrzyłam. Miałam ambitne plany zrobienia koperkowego ,,mleczka" z pstrąga , jajek i kopru na parze .Tyle , że plany mi przeszły- jest za gorąco- zrobię kiedy indziej. Zaczęłam od obrania ziemniaków licząc , że ostatecznie zjemy po paseczku smażonej ryby , ziemniaki i jakąś surówkę. Jak popatrzyłam na ziemniaki to uświadomiłam sobie że są jednakiej wielkości i kształtu

Buniabaje w kuchni
Najlepsza pieczona dorada 125

pieczona dorada jaką zjesz. Dajemy na to gwarancję. Jeśli z tego przepisu nie wyjdzie ci najlepsza pieczona dorada to zwracamy kasę za ryby. Czas : 60 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2   Dorada jest tak pyszną rybą, że naprawdę szkodą ją popsuć jakimś kiepskim przepisem. Dlatego skorzystać z receptury sprawdzonej, która daje gwarancję, że na twoim stole wyląduje najlepsza(...)folię aluminiową. Szczelne opakowania sprawia, że wszystkie aromaty zostają w środku, a najlepsza pieczona dorada dusi się na parze, we własnych sokach. Czas pieczenia jest długi – 50 minut – i to na dodatek w wysokiej temperaturze. Jeśli martwisz, że ryba się spali – to niepotrzebnie. Będzie w sam raz! Składniki: 2 dorady 6 łyżek dobrej oliwy 2 łyżki soku

Niedzielny kucharz
Łosoś pieczony w folii z ziołami 152

pietruszki, czosnku i bazylii przygotowaliśmy puree z pietruszki oraz lekką sałatkę z jarmużu. Palce lizać, taki obiadek chciałoby się jeść częściej nie patrząc na fakt, że łosoś jest tłustą rybą i jest kaloryczny. Jako fakt to równoważący można dodać, że łosoś to wspaniałe źródło wielonasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, a upieczenie go z dużą ilością natki pietruszki(...)sposób przygotować każdy kawałek marynowanego łososia. Przygotowaną rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 o C z termoobiegiem . Łosoś pieczony w folii z ziołami będzie gotowy po 20-25 minut, w zależności od wielkości kawałków ryby. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Łosoś pieczony w folii z ziołami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Carpaccio z buraka z serem pleśniowym i orzechami włoskimi 159

bardzo cienkie plastry surowej wołowiny podawane z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Takie carpaccio można przygotować również z warzyw czy ryb. Ja ze względu na porę roku postanowiłam przygotować je z buraków, które ugotowałam na parze. Do tego ser pleśniowy oraz orzechy włoskie, które doskonale się uzupełniają. Dodatkowo do ozdoby talerza użyłam sałaty strzępiastej, ponieważ akurat

Życie ze smakiem
Żabnica z salsą z awokado 199

Pierwszy raz kupiłam tą rybę. Ładne białe mięsko, bez ości. Dla mnie to wielki plus. Przygotowanie ryby – jak macie rybę ze skórą to skórę usunąć. Skropić rybę cytryną, doprawić solą i czarnym pieprzem. Skropić rybę oliwą z oliwek i obsypać natką pietruszki. Przygotowanie salsy – miąższ z awokado wydrążyć i pokroić w małą kostkę. Cebulę, pomidorki pokroić drobno. Natkę(...)doprawić solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut. Rozgrzać girl – położyć rybę na gorący gril. Smażyć z każdej strony 2-3 minuty lub aż ryba będzie przesmażona. To zależy od grubości ryby. Grubsze kawałki trzeba smażyć dłużej. Podawać rybkę na salsie z dodatkiem warzyw ugotowanych na parze. Moja propozycja na dietetyczny obiad. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Wegański pasztet z warzyw z zupy 181

gryczaną, startą marchewkę, usmażoną cebulkę, dodajemy bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną, 4 łyżeczki chrzanu i doprawiamy przyprawami. Około 2 łyżeczki przyprawy do ryb, 1 łyżeczkę soli ziołowej, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich 1 łyżeczkę papryki słodkiej i dodatkowo parę szczypt soli i pieprzu.  6. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, jeśli używamy formy silikonowej

Mój pomysł na
Jak się nie przejeść w Święta? 179

Wielkanoc . Kapusta z grzybami, tradycyjny barszcz czy kompot z suszu, to potrawy nie tylko niskokaloryczne, ale bardzo korzystne dla zdrowia. Także ryby, w szczególności, jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast w śmietanie, możemy podać

Szybko Tanio Smacznie
Łosoś w rękawie pieczony z porem 154

Czas na łososia. Obecnie dostępny w wielu sklepach i bardzo dobrze, bo to smaczna i zdrowa ryba. Ogólnie ryby są zdrowe, można je nie tylko smażyć, ale piec, gotować w wodzie, i na parze. Dzisiaj łosoś trochę inaczej, upieczony w rękawie foliowym. Składniki: Łosoś (kawałki ) 1 por Pieprz cytrynowy Sól Wykonanie: Łososia myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym

Smaki Ewy
Pstrąg łososiowy na parze z kaszą gryczaną i warzywami 220

Ryby i kaszę często lubię jeść. Idealne połączenie na bardzo szybki i smaczny obiad, który robi się w niecałe 15 minut. :) Składniki: 80g płatu z pstrąga

Truskawkowa Fiesta