jedzenia tej szlachetnej ryby (oraz oczywiście wszystkich innych ryb!). Wszystko zostało już powiedziane i napisane. Ale według mnie to właśnie łosoś ma najwspanialsze walory smakowe ze wszystkich ryb, jakie jadłam. To moja ostatnia inspiracja: Łosoś w orzeźwiającym sosie limonkowo-bazyliowym 600 g łososia (filet lub dzwonka) 1 mała cytryna sól, pieprz 3 łyżki masła Sos maślano-cebulowy (do zapiekania(...)kiedy będziemy go podawać). Na małej patelni rozgrzewam na średnim ogniu 2 łyżki oliwy. Cebulę kroję w drobną kostkę i wrzucam, żeby się zeszkliła. Zmniejszam ogień i przykrywam patelnię. Duszę ok. 10-u minut. Potem dodaję sól, cukier, szczyptę vegety i tymianek, wodę i duszę pod przykryciem kolejne 5 minut. Wlewam łyżeczkę octu, przykrywam na dalsze 5 minut, dodaję masło
Kuchnia Prezydentowejraczej już nie zostanę ale jakoś tak coraz mniej mięsa jest w naszej diecie i to z przyzwoleniem pozostałych członków rodziny Tak naprawdę z mięsa to najbardziej lubię ryby Na pewno na blogu będą się dalej pojawiać mięsne dania więc mięsożerni czytelnicy nie muszą się martwić Dzisiaj jednak zapraszam na bezmięsne kotleciki z kalafiora. Smakują rewelacyjnie! Czosnek, koperek i kmin(...)niego bez problemu wbić widelec). Odcedzić i zostawić do przestudzenia.2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać. Na 3-4 łyżkach oleju rzepakowego zeszklić cebulę, wcisnąć czosnek i dusić 2-3 minuty. Zostawić do przestudzenia.3. Kalafiora rozdrobnić widelcem. Dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem -bez oleju, opłukany i posiekany koperek i 2 jajka. Doprawić solą i pieprzem i odrobiną mielonego kminu
UgotujmyTo.plsposobów. Uwielbiam ten rodzaj mięsa. Przede wszystkim za to, że jego oprawa termiczna nie zajmuje wiele czasu i obiady z wykorzystaniem drobiu przygotowuje się bardzo szybko . Po zachwytach nad rybą ze szpinakiem przyszedł czas na zachwyty nad kurczakiem ze szpinakiem. Nie zawiodłam się. Zachwyty były, ochy i achy też. Mięso wyszło pyszne, niezwykle aromatyczne i kruche. Jak będziecie słyszeli(...)dnia). Cebulę kroimy w cienkie piórka. Szklimy ją na patelni. Odgarniamy cebulę na bok. Wkładamy kurczaka. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wlewamy śmietanę i bulion. Dodajemy pomidory. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do kurczaka dodajemy szpinak i ser. Dusimy jeszcze ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą
Pobite gary Barbaryprzy smażeniu tradycyjnym. To klasyczny przepis na bakłażany z północnych Włoch. Możemy tak upieczone warzywa zjadać jako samodzielne danie, stanowią też znakomity dodatek do mięs i ryb. Smaczne na ciepło i na zimno. wg przepisu z tej strony Składniki 500 g - 2 bakłażany oliwa z oliwek 1 cebula, obrana i drobno posiekana 3 ząbki(...)zalać wrzątkiem, potrzymać w nim ok minuty, ostudzić i zdjąć skórę), a następnie pokroić w kostkę. Dodać pomidory do cebuli, czosnku i oregano, dobrze wymieszać, a następnie przykryć i dusić na małym ogniu przez 15 minut. W międzyczasie mocno rozgrzać suchą patelnię grillową. Plastry bakłażanów opiec partiami na patelni grillowej z obu stron, aż będą lekko zwęglone. Gotowe
Stare GarySłońce wstaje wcześniej niż do tej pory. Promienie przenikają przez cienkie zasłony i atakują śpiącą dziewczynę. Zakrywa kołdrą głowę i próbuje śnić dalej, śnić o księciu
W kuchni Karmel-itkiDawno już nie było przepisu na pyszną rybkę. Uwielbiamy z mężem najbardziej dorsza,dlatego pojawia się u Nas co najmniej raz w tygodniu. Dziś
Niespełnione zdolności kulinarneMule to niezwykle proste danie dla wszystkich osób zaczynających swoją przygodę z owocami morza i małżami. Jest niezwykle delikatne i smaczne. Małże to jedne z najbardziej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Aromatyczne tajskie czerwone curry z krewetkami tygrysimi. Rozgrzewające proste danie, którego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Składniki: 250 g obranych krewetek tygrysich cebula 2 cm korzenia
wyzwania kuchenneZamykam się w swoim kulinarnym laboratorium, gdzie garnuszki, miseczki, talerze, łyżeczki niczym laboratoryjny sprzęt, którym posługuję się podczas codziennych eksperymentów. Kuchnia jest jak laboratorium. Bo zaiste
W kuchni Karmel-itkiBardzo lubię proste potrawy podane w oryginalny sposób:) Jak np. ta sałatka. Kolorowy makaron, do tego tuńczyk, pomidory i dla pikanterii odrobina suszonych papryczek
Z miłości do słodkościObiecałam, że powrócę w postach do Krakowa. I to zapewne niejednokrotnie,to miasto pełne magii. Pod każdym względem. Przechadzając się tu i ówdzie, błądząc po Starym
W kuchni Karmel-itkiNiedawno robiłam makaron z cukinią i bardzo nam zasmakował.więc zrobiłam ponownie. Ale tym razem danie wzbogaciłam wędzonym łososiem i koperkiem. Wyszło pysznie:)składniki:250
Monia miesza i gotujeIdziesz chodnikiem i ani się nie spostrzeżesz, już leżysz. Sól, piach czy popiół nie mają racji bytu, ślisko jak na lodowisku. Samochody na zakrętach kręcą się
W kuchni Karmel-itkiPodróż do krainy szczęścia, gdzie zapach roznosi się wokół Ciebie - tak bardzo byś chciał. Podróż za jeden uśmiech, poproś tylko, a myślę, że coś Ci przyrządzę
W kuchni Karmel-itkipierwsze curry to sposób w jaki przygotowujemy potrawę, a czy dodamy mięso ,warzywa, rybę, to właśnie te składniki będą naszym głównym składnikiem w sosie. Przyjęta u nas przyprawa curry to nic innego jak gotowa mieszanka przypraw. Samo curry to danie. Tak przygotowane ,bardziej przypomina te z kuchni tajskiej za sprawą mleka kokosowego które nadaje mu wyjątkowego smaku i delikatności. Był(...)osuszamy, marynujemy je w 4 łyżeczkach curry i sokiem z limonki najlepiej na noc. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i obsmażamy z dwóch stron kurczaka, następnie przykrywamy i dusimy wszystko na małym ogniu około 20 min . Dodajemy imbir, posiekane papryczki chilli , posiekane 2 ząbki czosnku, łyżkę czerwonej pasty curry. Całość zalewamy 200 ml mleka kokosowego, przykrywamy i dusimy jeszcze
Niezły MłynekBędąc na majówce w Trójmieście, poza tradycyjnymi i obowiązkowymi rybami, raz zdecydowaliśmy się na bardziej orientalny obiad, czyli shoarmę. Zasmakowała nam wszystkim bardzo, i mimo, że Malwince nie za bardzo wolno jeść mięso wieprzowe, na "wakacjach" pozwoliliśmy i jej odrobinę uszczknąć. Postanowiłam odtworzyć ten smak w domu. Udało się! Obiad był pyszny, choć odrobinę czasochłonny, bo mięsko musi się poddusić(...)lodówki na całą noc, jednak godzinka też wystarczy. Olej rozgrzać na sporej patelni, mięso usmażyć najpierw na dużym ogniu na mocno rumiano, następnie podlać 1/2 szklanki wody i dusić na małym ogniu około pół godziny do 40 minut. Mięso ma być miękkie, ale sprężyste, nie może się rozpadać. Podawać z sałatą, frytkami i sosem
Cakes By Kejt