ryba duszona - 1427 przepisów (strona:71/96)

Zapiekanka mięsno-makaronowa z patelni FIT 734

Chyba każdy z nas lubi szybkie i proste w wykonaniu nietypowe obiady. Dlatego dzisiaj, chciałabym zaproponować Wam rewelacyjny przepis na zapiekankę mięsno-makaronową z patelni! Bez

Be Fit Be Strong
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 172

Obraną ze skóry i ze środka dynię czyli banię, lub inaczej harbuza  pokrajać w kawałki, nalać gotowanem mlekiem tyle, aby objęło banię i dusić póki nie zmięknie, potem przecisnąć massę przez gęste sito i używać do ciasta, zamiast jaj biorąc pół kwarty tej massy do garnca mąki, co odpowiada 15 żółtkom. Smak ma bardzo przyjemny, jednak do bab używać(...)każdy dzień roku! Gdybym tylko zdołała się odpowiednio przygotować, dziś miałabym do wyboru taki oto zestaw: "26 październik:  Zupa grzybowa - Szczupak ze zrazowym sosem - Pierożki z powidłami - Ryby smażone lub polędwica z sałatą czerwoną - Blamanż czekoladowy Rosół z makaronem - Sztuka mięsa z chrzanem - Polędwica, sałata kartoflana" Szalenie podoba mi się słowa blamanż , choć musiałam się wesprzeć pomocą słownika

KUCHARNIA
Indyk w kulinarnych tradycjach świata 124

boczku, po czym równomiernie posmaruj nadzieniem. Na koniec zwiń w ruloniki i zepnij wykałaczką lub zwiąż sznurkiem kuchennym. Podsmaż na maśle równomiernie z każdej strony, następnie dolej bulion i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 25 minut. Na koniec wyciągnij roladki, do sosu dodaj pozostały koperek i śmietanę, po czym ponownie zagotuj. Tajlandia – pałeczki satay z indyka(...)upiecz na patelni grillowej z odrobiną oleju. Podawaj wraz z sosem. Wielka Brytania – indyk w musztardzie z purée z bekonem Kuchnia Angielska kojarzy nam się przede wszystkim z rybą z frytkami. To najpopularniejsze danie wyspiarskiej klasy robotniczej już od XIX wieku, a dzisiaj niemal turystyczna wizytówka kraju. Na domowych stołach goszczą natomiast i inne potrawy. W tym te, przyrządzone

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łosoś z sosem porowym i kawiorem 214

grillujemy – na patelni, ale jednak. Korzystamy ze wspominanej już tutaj kilka razy techniki: 7 minut skórą do góry i tyle damo skórą do dołu, następnie ją zdejmujemy i wykładamy rybę na talerz. Pora kroimy w wąskiej paski, ale przede wszystkim dokładnie płuczemy liście ze środkowej części – to wyjątkowo „wredne” warzywo w tym sensie, że między liśćmi lubi zebrać się sporo(...)roztopiony tłuszcz zacznie wrzeć, wrzucamy pora i smażymy przez 3-4 minuty często mieszając. Dolewamy bulion i wino, doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy patelnię i przestawiamy na mały ogień. Pora dusimy powoli przez ok. 25 minut. W razie potrzeby na koniec odparowujemy nadmiar płynu, by sos był gęsty. Dodajemy czubatą łyżeczkę musztardy i rozprowadzamy dokładnie w sosie. W międzyczasie przygotowujemy łososia

Kulinarna Pokusa
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 231

Toskańska kuchnia jest różnorodna. Na stołach spotkamy warzywa i owoce, ryby morskie i owoce morza oraz dziczyznę. Jest przy tym prosta, wiejska i zaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza(...)mięso mielone i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy około 3 łyżek oleju z suszonych pomidorów.  Olej ten ma niesamowity smak i idelanie nadaje się do duszenia mięsa. Kroimy w paski suszone pomidory i dodajemy do mięsa, sprawdzamy nasza kaszę, mieszamy mięso . Dodajemy Kuchmistrza i suszone pomidory z czarnuszka i czosnkiem niedziwedzim, mieszamy, przykrywamy, dusimy.  W razie

Z Kuchni Do Kuchni
Mule w pomidorach 205

Uwielbiamy mule w każdej postaci. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, podane ze świeżą bagietką. Mule to danie bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Idealnie nadaje się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak odmienić wygląd kuchni? Lodówki w stylu retro. 189

piękne i klimatyczne lodówki w stylu retro. Z pewnością zgodzicie się ze mną, że te lodówki wyglądają fantastycznie i w jedną chwilę odmienią wygląd każdej kuchni. Lubię przedmioty z duszą i historią, dlatego takie stylizowane na dawne lata lodówki bardzo mi się spodobały i z przyjemnością przyjęłam zaproszenie od firmy Gorenje, aby napisać o nich kilka słów na blogu. Lodówki(...)wysychaniem i pomagająca zachować witaminy oraz minerały szuflada Fresh Zone zapewniająca świeżość owocom i warzywom szuflada Zero Zone, w której panuje temperatura ok. 0 stopni C idealna do przechowywania ryb, owoców morza i mięsa, a także system dostosowania wysokości półeczek w drzwiach lodówki, ułatwiający przechowywanie butelek i słoików.  Którą wybieracie? Jestem ciekawa, która lodówka podoba się Wam najbardziej

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring 310

Dziś, rzutem na taśmę, ostatni w tym sezonie świątecznym przepis na wigilijnego śledzika. Jest on podobny do mojego zeszłorocznego przepisu na śledzia a’la Milanówek

karmelowy
KOMPOT RABARBAROWO-MIĘTOWY. Garść wspomnień. 227

Najmniejsze drobiazgi wiążą ze sobą ważne dla nas chwile.Przybierają na wadze, pod ciężarem wspomnień i przeżyć,emocji, zapachów, uczuć. Stają się, pomimo braku konkretnej wartości

W kuchni Karmel-itki
Okrasa łamie przepisy: Zimą nad morzem (odc. 149) 469

W tym odcinku swojego programu Karol Okrasa wybrał się tym razem do Dębek – popularnej miejscowości nadmorskiej. Na plaży przygotowuje trzy propozycje potraw, oparte o tradycyjne dania

WojnaNaSmaki.pl
PAPRYKARZ Z BIAŁĄ KASZĄ GRYCZANĄ 218

Uwielbiam domowy paprykarz.  Wszelkie sklepowe nie umywają się do takiego zrobionego w domu. Nie dosyć, że robiąc w domu"wiem co jem", to jeszcze te

Walijskie Pichcenie
Łosoś atlantycki w idealnym towarzystwie. 227

swoim składzie szkodliwe dla organizmu toksyny. Wynika to z rodzaju paszy, która podawana jest rybom w masowych hodowlach. Naukowcy zalecają, aby kobiety w ciąży i dzieci ograniczyły spożycie tego gatunku ryb, przez wzgląd na niezbadany jak dotąd wpływ szkodliwych pierwiastków w mięsie ryby na organizm.  Przypuszcza się, że mogą one mieć niekorzystne oddziaływanie na układ nerwowy człowieka(...)organizmie. Wniosek jest następujący. Należy jeść dużo ryb, pamiętać jednak musimy, żeby wybierać okazy z małych hodowli. A jeśli już postanowimy zaopatrzyć się np. w łososia norweskiego  z supermarketu, spróbujmy wybierać te, które są karmione naturalną paszą, jak np. zooplanktonem, rybami, krewetkami czy kałamarnicami. Obecnie na polskim rynku najzdrowszą rybą z rodziny łososiowatych jest dziki łosoś z Alaski, łowiony

Moja Mama Gotuje
Keczup łagodny z cynamonową nutą 160

był taki, jakim go dzisiaj znamy. Pierwszy keczup, czyli "kee-chiap" (lub "ke-chiap") powstał w Chinach i z pomidorami nie miał nic wspólnego. Był to sos z marynowanych ryb i przypraw. Za sprawą angielskich kolonizatorów pod koniec XVII wieku trafił do Europy jako catsup, a później został przemianowany na ketchup. W następnej kolejności zawędrował do USA. Pierwsza wersja(...)moździerzu. Na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i chili, dodać przyprawy, podsmażyć razem ok. 1 minuty. Dodać przetarte pomidory z papryką i korę cynamonu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc. Dusić na małym ogniu przez ok. 1 - 1,5 godziny, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku solą, miodem i octem. Ponownie przetrzeć przez sito. Przelać do wyparzonych i suchych słoiczków

Pełny talerz
Łosoś z jagodami goji i szafranowym amarantusem z cukinią 197

Delikatny filet z łososia ze zdrowymi, suszonymi jagodami goji stanowią idealną kompozycję smaków. Suszone jagody goji pod wpływem temperatury stają się mięciutkie i rozpływają się w

Oryginalny smak
Dorsz z warzywami w sosie pomidorowym 165

Dzień dobry kochani w poniedziałek :-) Pogoda brzydka, wczoraj koszmarna była, wiało, padało, nic nie było widać. U Was też tak samo? Mam nadzieję, że szybko się

kruche babeczki
Łosoś w sosie mango-jabłkowym z pikantną marchewką i ryżem 138

Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, że łosoś i mango to połączenie idealne. Pojawiało się na blogu nie raz, ale tym razem jest to wersja

Mienta blog
Tarta ze szpinakiem i serem bałkańskim 226

uznałam to za dobry znak, bo mogłam choć na chwilę się zdrzemnąć razem z Frankiem. I tak leżąc zaczęłam myśleć... jak wrócą, to odgrzeję im rosół. Mam rybę, ryż i fasolkę szparagową, ale nie wiem czy wystarczy dla wszystkich. A jutro poniedziałek, nie lubię jak w poniedziałek nie mam obiadu (najlepiej jak zostaje coś z niedzieli). I do pracy muszę(...)jajka gałka muszkatołowa, sól, pieprz 100 - 150 g sera typu bałkańskiego 1-2 pomidory Świeży szpinak płuczemy i lekko siekamy. Zamrożony przekładamy od razu do rondelka. Dusimy na oliwie lub maśle, aż zmięknie (zamrożony powinien całkowicie odparować). Dodajemy miażdżone ząbki czosnku. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy do szpinaku. Doprawiamy do smaku solą

bistro mama