ryba duszona - 1427 przepisów (strona:61/96)

Marchewka to zdrowie! 180

obiad bez mięsa uważa za marnostrawstwo czasu, którego mama musiała przetrzymywać w kuchni, by zjadł choć łyżkę surówki, kompletnie się do niej przekonał!Marchewka ta świetnie komponuje się z rybami, jest sycącym dodatkiem do dań głównych. Robi się praktycznie sama, zanim zdążysz zorientować się, że jesteś w kuchni. Dla zapracowanych mam, zabieganych   kobiet, mężczyzn i wszystkich tych, którzy cenią(...)marchewki, przykryj pokrywką i zostaw, by chwilę się podsmażyła. Kiedy już trochę (minimalnie) zmięknie ( to powinno zająć trochę ponad 5 minut), wlej na patelnię wodę i dodaj kostkę rosołową. Duś pod przykryciem na małym ogniu do całkowitej miękkości, od czasu do czasu mieszając. Kiedy marchewka będzie gotowa - to znaczy miękka i sprężysta, podnieś pokrywkę i odparuj pozostałą wodę. Dodaj dwie

Gotowanie to kochanie
Miruna panierowana na piatkowy obiad 211

Miruna . Pierwszy raz kupiłam rybkę i powiem szczerze, bardzo nam zasmakowała. Filety były grube,świeże, więc postanowiłam na tradycyjnie panierowana rybkę do obiadu. Przepis prosty i

Kuchnia z widokiem na ogród
Śledzie w pikantnej salsie 171

 składniki* 500 g filetów śledziowych małosolnych * 2 czerwone papryki* 4 ogórki konserwowe * 2 średnie cebulki* 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego* 8 łyżek pikantnego ketchupu * 1-2

Mix smaku
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 222

Za oknem skwar, słońce wlewa się małym oknem do ciasnej kuchni, gdzie słychać, jak zawsze jej krzątaninę. Fartuszek zawiązany na szyi, rękawy brudne od ciasta. W

W kuchni Karmel-itki
Ziołowy ryż z dorszem w sosie pomidorowym 142

Ziołowy ryż z dorszem w sosie pomidorowym to udany mariaż kuchni włoskiej i azjatyckiej :) Chuda ryba w aromatycznym sosie podana z ryżem jaśminowym i dużą porcją superfood - niepozornej rukwi wodnej, która m.in. oczyszcza i wzmacnia organizm, działa antyrakowo, poprawia trawienie i wygładza zmarszczy.  Czas przygotowania: 20 minut Porcja: 3 Składniki: 200 g ryżu jaśminowego pęczek rukwi wodnej (rukoli, bazylii(...)chili, oliwki, sos sojowy, sos rybny, gotuj 3 minuty, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Do sosu włóż dorsza podzielonego na trzy kawałki i pomidory koktajlowe w połówkach. Duś pod przykryciem 10 minut. W między czasie ugotuj ryż, wymieszaj go z gałązkami rukwi wodnej i skórka z cytryny, dopraw do smaku. Podawaj na ciepło

SzczyptaSmaQ
Kurczak w sosie śmietanowo - paprykowym / Chicken in Creamy Red Bell Pepper Sauce 160

ewentualnie przyprawy. Świetnie pasują do niego również świeże zioła (na przykład koperek lub natka pietruszki), a także pokrojone w plasterki pieczarki. Zawsze dobrze smakuje, pasuje do mięsa i ryby. Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z papryką pysznie smakuje z ryżem, makaronem, kaszą lub ziemniakami. To świetny przepis dla początkujących i nie tylko. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów(...)kurczaku wrzucić pokrojone w kostkę warzywa: paprykę, cukinię i cebulę. Pod koniec smażenia warzyw dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso i zalać całość wodą lub bulionem. Dodać serek. Dusić około 15 minut lub do miękkości wszystkich składników i zgęstnienia sosu (jeśli używamy śmietanki dodać ją pod koniec duszenia i dusić kilka minut do zgęstnienia - gdyby sos był za rzadki, można

Lekcje w kuchni
Ciecierzyca à la ryba po grecku 201

wielu stołach wigilijnych gości ryba po grecku.      Alternatywą dla tej ryby jest ciecierzyca, która dla wielu wegetarian lub wegan stanowi zastępstwo białka. W 100 g gotowanej ciecierzycy jest prawie 9 g białka. Dla nas może stanowić urozmaicenie menu wigilijnego stołu. Zawiera także około 27% węglowodanów i do tej grupy jest zaliczana.     Należy więc pamiętać(...)Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pora pokroić w piórka. Warzywa podsmażyć na tłuszczu. Podlewamy 300 ml wody, dokładamy listek laurowy i dusimy. Pod koniec duszenia wkładamy koncentrat, doprawiamy przyprawami i dusimy jeszcze ok. 10 min. Gdy warzywa wystygną układamy w salaterce razem z ciecierzycą (pierwsza warstwa warzywa, druga ciecierzyca i tak na zmianę

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Małże w sosie curry 165

Jak zwykle prosty i szybki w przygotowaniu przepis na mule w aromatycznym sosie. Dzisiaj z przyprawą curry, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą, czyli z pikantną azjatycką

wyzwania kuchenne
Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 202

Kuchnia Stanów Zjednoczonych to nie tylko hamburgery. To przede wszystkim kuchnia napływowych mieszkańców Nowego Świata. Warto co jakiś czas się w nią zagłębić. Jak w miskę

Karo in the Kitchen
Makaron z łososiem i brokułami 162

Nie jest to najpiękniejszy makaron, który przygotowałam. Ale był smaczny i chyba to się liczy najbardziej. Łosoś z puszki i ugotowane na parze brokuły stworzyły fajny

Pasja Smaku
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 175

Temperatura coraz niższa. Przez ostatnie dni straszliwy wiatrporywał starszym panom kapelusze, a eleganckim paniom szarpał parasole.Deszcz wieczorami ostro zacinał w szyby, powodując rumor przypominającyjadący pociąg.Już

W kuchni Karmel-itki
Patelnia tytanowa Woll Saphir Lite – recenzja 135

potraw, jakie podajemy w towarzystwie sosu powinny być przygotowane z deglasowaniem, czyli z banalną techniką polegająca na „odklejeniu” smaku z patelni, który pozostał po smażeniu głównego składnika (mięsa, drobiu, ryb lub warzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości płynu (wody, bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy(...)mówiąc kolokwialnie – “rozwalimy” :) ) Poza tym ważna jest również temperatura smażenia: za wysoka przypali nam danie, pozostawiając środek surowy; za niska spowoduje, że produkty będą się albo dusić we własnym sosie (chyba, że jest to zamierzone) lub chłonąć nadmiernie tłuszcz (tego na pewno nie chcemy). Kolejna sprawa, to brak zapoznania się z instrukcją dołączoną do zakupionych patelni oraz

Moja Delicja
Patelnia tytanowa Woll Saphir Lite – recenzja 174

potraw, jakie podajemy w towarzystwie sosu powinny być przygotowane z deglasowaniem, czyli z banalną techniką polegająca na „odklejeniu” smaku z patelni, który pozostał po smażeniu głównego składnika (mięsa, drobiu, ryb lub warzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości płynu (wody, bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy(...)mówiąc kolokwialnie – „rozwalimy” :) ) Poza tym ważna jest również temperatura smażenia: za wysoka przypali nam danie, pozostawiając środek surowy; za niska spowoduje, że produkty będą się albo dusić we własnym sosie (chyba, że jest to zamierzone) lub chłonąć nadmiernie tłuszcz (tego na pewno nie chcemy). Kolejna sprawa, to brak zapoznania się z instrukcją dołączoną do zakupionych patelni oraz

Moja Delicja
Śledzie w sosie pomidorowym 125

powodu w składnikach poniżej użyłam przy rybie słowa LUB. Tak naprawdę o prawdziwe matjasy w Polsce o tej porze roku bardzo trudno. Matjas to młodziutki śledź sam w sobie i aby śledź mógł być nazywany Matjasem musi spełniać wiele rygorystycznych kryteriów. Nie będę się tu rozwodzić na ten temat, bo nie o to tu chodzi, choć osobiście zachęcam do poczytania(...)odsączyć i pokroić. Cebulę obrać, cienko pokroić i zeszklić na oleju ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodać koncentrat, sól i paprykę do smaku, wrzucić ziarenka pieprzu, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić przez 5 minut. Marynatę ostudzić, zalać śledzie staranie wymieszać, przełożyć do słoików, zamknąć i odłożyć na jedną dobę. Możemy przechowywać okres około tygodnia w lodówce

Tradycyjna Kuchnia