Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 240Kuchnia Stanów Zjednoczonych to nie tylko hamburgery. To przede wszystkim kuchnia napływowych mieszkańców Nowego Świata. Warto co jakiś czas się w nią zagłębić. Jak w miskę
Karo in the Kitchen
Makaron z łososiem i brokułami 219Nie jest to najpiękniejszy makaron, który przygotowałam. Ale był smaczny i chyba to się liczy najbardziej. Łosoś z puszki i ugotowane na parze brokuły stworzyły fajny
Pasja Smaku
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 215Temperatura coraz niższa. Przez ostatnie dni straszliwy wiatrporywał starszym panom kapelusze, a eleganckim paniom szarpał parasole.Deszcz wieczorami ostro zacinał w szyby, powodując rumor przypominającyjadący pociąg.Już
W kuchni Karmel-itki
Patelnia tytanowa Woll Saphir Lite – recenzja 181potraw, jakie podajemy w towarzystwie sosu powinny być przygotowane z deglasowaniem, czyli z banalną techniką polegająca na „odklejeniu” smaku z patelni, który pozostał po smażeniu głównego składnika (mięsa, drobiu, ryb lub warzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości płynu (wody, bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy(...)mówiąc kolokwialnie – “rozwalimy” :) ) Poza tym ważna jest również temperatura smażenia: za wysoka przypali nam danie, pozostawiając środek surowy; za niska spowoduje, że produkty będą się albo dusić we własnym sosie (chyba, że jest to zamierzone) lub chłonąć nadmiernie tłuszcz (tego na pewno nie chcemy). Kolejna sprawa, to brak zapoznania się z instrukcją dołączoną do zakupionych patelni oraz
Moja Delicja
Patelnia tytanowa Woll Saphir Lite – recenzja 214potraw, jakie podajemy w towarzystwie sosu powinny być przygotowane z deglasowaniem, czyli z banalną techniką polegająca na „odklejeniu” smaku z patelni, który pozostał po smażeniu głównego składnika (mięsa, drobiu, ryb lub warzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości płynu (wody, bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy(...)mówiąc kolokwialnie – „rozwalimy” :) ) Poza tym ważna jest również temperatura smażenia: za wysoka przypali nam danie, pozostawiając środek surowy; za niska spowoduje, że produkty będą się albo dusić we własnym sosie (chyba, że jest to zamierzone) lub chłonąć nadmiernie tłuszcz (tego na pewno nie chcemy). Kolejna sprawa, to brak zapoznania się z instrukcją dołączoną do zakupionych patelni oraz
Moja Delicja
Śledzie w sosie pomidorowym 174powodu w składnikach poniżej użyłam przy rybie słowa LUB. Tak naprawdę o prawdziwe matjasy w Polsce o tej porze roku bardzo trudno. Matjas to młodziutki śledź sam w sobie i aby śledź mógł być nazywany Matjasem musi spełniać wiele rygorystycznych kryteriów. Nie będę się tu rozwodzić na ten temat, bo nie o to tu chodzi, choć osobiście zachęcam do poczytania(...)odsączyć i pokroić. Cebulę obrać, cienko pokroić i zeszklić na oleju ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodać koncentrat, sól i paprykę do smaku, wrzucić ziarenka pieprzu, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić przez 5 minut. Marynatę ostudzić, zalać śledzie staranie wymieszać, przełożyć do słoików, zamknąć i odłożyć na jedną dobę. Możemy przechowywać okres około tygodnia w lodówce
Tradycyjna Kuchnia
FASOLA CZERWONA A'LA PO BRETOŃSKU WEGE. 214Zrzuca z siebie czarne pantofle, ażurowy sweterek i elegancką sukienkę. Rozpuszcza zwinięte w kok włosy i daje wiatrowi możliwość do zabawy. Słońce ogrzewa rozluźnioną już twarz
W kuchni Karmel-itki
Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu - Chorwacja 237jagnięcej oraz hvarską smutnicę, wino czerwone z dodatkiem mleka koziego.Co drugi dzień zaczynaliśmy od porannej wizyty na targu rybnym. Ambitny plan - przetestować w kuchni wszystkie dostępne gatunki i rodzaje ryb raz owoców morza – nie został zrealizowany mimo długich wakacji. Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu to szybka, prosta i pachnąca świeżością potrawa. Przywołuje wspomnienie cudownego morza(...)minuta z każdej strony).Wyjąć przegrzebki na talerz, masło wylać, na patelni roztopić pozostałą część masła, dodać chili i cebulkę dymkę, smażyć ok. 1 minutę. Dodać czosnek i dusić kolejną minutę na małym ogniu. Wlać wino, zwiększyć ogień, odparować alkohol (1-2 minuty), dodać śmietanę, estragon i przegrzebki, przyprawić solą i pieprzem, duś chwilę żeby smaki się połączyły
SzczyptaSmaQ
Śledź po litewsku 257Ostatnia już propozycja przed świętami na wykorzystanie śledzia. Tym razem pyszny śledź po litewsku z aromatem wędzonych szprotek. Składniki: 4 filety ze śledzia 4 szprotki wędzone
Kolizje Smaków
Makaron w sosie puttanesca 207Kolejna włoska klasyka, czyli szybkie danie z makaronem w roli głównej, tym razem z sosem na bazie pomidorów z dodatkiem oliwek, kaparów i anchois. Ostrości nadaje
wyzwania kuchenne
DYNIOWY GULASZ Z KIEŁBASĄ. 206Jak wiadomo, dynia na słodko króluje i takie jej zastosowanie jest powszechnie znane. Jednak i na wytrawnie można ją przedstawićw bardzo kuszącej wersji. Pewnie już wspominałam
W kuchni Karmel-itki
WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULĄ I PIWEM NA MAKARONIE 276Nie potrafię okiełznać panującej aury.Za oknem, w ciągu dnia upał taki, że rozpuszczam się na samą myśl o wyjściuz klimatyzowanego sklepu, w którym pracuję w tegoroczne
W kuchni Karmel-itki
GROSZEK ZIELONY Z CHORIZO. 205Groszek obrodził w tym roku bardzo obficie. Karmel-itka uradowała się na widok obwieszonych suto strączkami krzaczkówna swoim ogródeczku, gdzie zagląda zawsze, kiedy wraca wieczorem z
W kuchni Karmel-itki
Sos ze świeżych leśnych grzybów - prosty i szybki 284Sezon grzybowy rozpoczął się na dobre, warto zatem dary lasu wykorzystać do przygotowania pysznego obiadu, ma się rozumieć z grzybami w roli głównej. Sos grzybowy pasuje do mięs, ryb, makaronów, kasz, a jego dodatek uświetni każdy posiłek. Dla mnie jednak grzyby to smak tak dosonały, że dodatek kulki tluczonych ziemniaków to wszystko czego potrzebuje pyszny sos grzybowy. Uwielbiamy wszystkie grzyby(...)ręcznikiem ewentualne pozostałości z lasu. Trzonki dużych grzybów oskrobać i pociąć w plasterki. Kapelusze podgrzybków pokroić w paski cebulę pokroić dowolnie i zeszklić na tłuszczu. Dodać pokrojone grzyby i dusić na patelni. Początkowo puszczą sporo wody, gdy woda prawie odparuje dodać bulion i dusić około 15 minut, następnie dodać śmietanę, sól, pieprz i wymieszać. Gdy myjesz grzyby w wodzie pewnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!