szynkę i oczywiście zdrowe tłuszcze . Sałatka z arbuza 4 porcje Składniki: 150 g burrata 100 g prosciutto 400 g arbuza 3 nektarynki 1 ogórek 1 sałata rzymska 50 g rukoli 2 łyżki pestek dyni i słonecznika garść świeżej bazylii Dressing 50 ml oliwy z oliwek lub rzepakowego oleju tłoczonego na zimno 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu(...)agave syropu ¼ łyżeczki suszonych płatków chili sólo i czarny pieprz do smaku Na półmisku ułożyć pokrojoną sałatę rzymską i rukolę. Następnie dodać pokrojone arbuz, nektarynki i ogórek. Posypać listkami bazylii. Na środku położyć kulkę sera burrata. Obłożyć sałatkę prosciutto. W małym słoiczku umieścić wszystkie składniki na dressing, zakręcić i mocno wstrząsnąć. Polać sałatkę dressingiem. Pestki dyni i słonecznika uprażyć
codojedzeniaOboje z Mężem uwielbiamy takie proste, szybkie i lekkie sałatki jak np ta z dodatkiem tortellini, która miała być sposobem na wykorzystanie rukoli, która nam bujnie wyrosła i mimo mojej miłości do tej orzechowej sałaty nie jestem w stanie jej "przejeść". Tylko kilka składników, a do tego dressing miodowy i obowiązkowo prażony słonecznik i pyszna kolacja gotowa. Ja uwielbiam takie(...)także przyrządzać na spotkania z przyjaciółmi. Składniki: opakowanie makaronu tortellini (tym razem z szynką) 1 kulka mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych kilka oliwek zielonych 2 spore garście rukoli garść słonecznika Sos: 4 łyżki oleju lnianego (może być oliwa z oliwek) 1 czubata łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu z białego wina sól, pieprz. Tortellini gotujemy zgodnie
Cynamonowe szczęścieobiad będzie idealny! Przepis na lemoniadę cytrusowo -ziołową znajdziecie TU A jak przygotować takie danie? Składniki (na 2 porcje) 200 g makaronu spaghetti 100 g świeżego szpinaku garść świeżej rukoli kilka migdałów, orzechów nerkowca, orzechów makadamia kawałek prawdziwej greckiej fety 30ml oliwy z oliwej szczypta tymianku sól, pieprz kawałki świeżej cukinii Wykonanie W blenderze umieść przepłukany na sicie szpinak(...)rukolę. Dodaj oliwę, orzechy, zioła, szczyptę soli i pieprzu. Całość zblenduj mocno. Pesto przełóż do miseczki. Makaron ugotuj tak jak lubisz. Odcedzony makaron połącz delikatnie z pesto, przełóż na talerz. Dodaj pokrojoną w słupki świeżą cukinię i pokruszoną fetę grecką. Warto zainwestować w prawdziwą, słoną fetę, tę twardszą, z makaronem będzie smakowała przepysznie! I już! Takie to proste! Smacznego
Raj dla PodniebieniaSzybka i pożywna sałatka z tortellini z wiosennymi dodatkami. W warzywniaku mam dużo rukoli więc zrobiłam duży słoik pesto , które jest idealnym dodatkiem do takich sałatek, makaronu czy kanapek. Do tortelinii dorzuciłam chrupiące rzodkiewki i ogórka oraz trochę słonego serka. I nic więcej nie potrzeba. składniki: 500 g tortellini, u mnie świeże z szynką 400 g rzodkiewek 2 długie(...)ogórki ( też ok 400g ) 250 g sera sałatkowego lub fety 4-5 łyżek pesto, u mnie ulubione z rukoli Tortellini ugotować al'dente, dobrze osączyć i wymieszać z pesto, wystudzić. Rzodkiewki pokroić w plasterki lub drobną kostkę. Ogórki obrać i również pokroić w drobną kostkę. Ser pokruszyć lub pokroić w drobna kostkę. Pokrojone warzywa i ser dodać do tortellini. Wymieszać
Monia miesza i gotujesię z przepisem! PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z CAMEMBERTEM I WINOGRONEM Składniki 250 g fileta z kurczaka 80 g orzechów nerkowca 250 g winogrona 120 g sera camembert 2 garści rukoli sos 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i papryką słodką. Następnie(...)podsmażamy na odrobinie oliwy. Ser camembert kroimy w trójkąty i podsmażamy na suchej patelni do zarumienienia. Na dużym talerzu rozkładamy rukolę i przestygniętego kurczaka. Następnie wykładamy winogron, ser camembert oraz orzechy. Oliwę mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Powstałym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka z camembertem i winogronem pochodzi
Przepiski.pldodatek brzmi dla Ciebie dziwnie, ale uwierz mi, że jest doskonały do sałatki. Połączenie słodkiego arbuza i słonej fety sprawdza się doskonale. Do tego świeże listki mięty i aromatyczna rukola i właściwie to tyle! @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin(...)wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację SAŁATKA Z ARBUZEM I FETĄ PRZYGOTOWANIE: 10 minut ILOŚĆ PORCJI: 1-2 SKŁADNIKI: – 3-4 garści różnych sałat – do arbuza idealnie pasuje rukola – pół małego arbuza – 100 g sera feta – 3-4 łyżki świeżych listków mięty – świeżo mielony pieprz – 1-2 łyżki oliwy cytrynowej lub oliwa z dodatkiem odrobiny
nietylkopasta.plciosem ukręciłem urzekający swoją soczystą zielenią chlebek z pesto . Puszysty, aromatyczny, chrupiący… WSPANIAŁY! Zakręcony chlebek z pesto Dzisiejszy chlebek zrobiłem z zielonym pesto, w skład którego wchodzi bazylia, rukola oraz pietruszka . Korciło mnie, żeby zblendować razem właśnie taki miks zielonych liści, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić klasyczne pesto bazyliowe lub pesto z rukoli . Własnej roboty
Blendmanpieczonego, kotletów. Papryka w tej wersji smakuje z mięsem, np. z pieczonym kurczakiem . Paprykę duszoną na talerzu możesz posypać dodatkowo parmezanem, serem feta lub serem kozim, udekorować natką, bazylią, rukolą. Jeżeli lubisz ostrzejsze potrawy, do papryk dodaj posiekaną drobno ostrą papryczkę. Jeśli do dania dodasz pokrojone na kawałki soczyste piersi kurczaka to powstanie zupełnie nowe danie kuchni(...)Doprawiam do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano. Danie z papryk podaję z pieczywem lub grzankami, Możesz je udekorować na talerzu świeżymi ziołami, np. natką, bazylią lub rukolą. Papryka duszona z cebulą i czosnkiem Smacznego
Zasmakuj Kuchnifrittatę z szynką i fetą, w którym paprykę z powodzeniem zastąpisz kilkoma pomidorkami koktajlowymi. Poniżej dokładny opis przygotowania oraz kilka porad. Gotowe danie posyp świeżymi ziołami: natką, szczypiorkiem, rukolą, kolendrą, a nawet koperkiem lub bazylią. Frittata z szynką i fetą SKŁADNIKI: 5 jajek 2 łyżki mleka 130 g szynki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 65 g tartego żółtego sera 1 ząbek(...)szczególnie na brzegach) dodaj posiekaną fetę. Rozrzucam ją równomiernie na daniu. Całe danie duszę na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem. Usmażoną frittatę podawaj udekorowaną świeżymi ziołami, szczególnie natką, bazylią, rukolą, szczypiorkiem, kolendrą. Zioła nadadzą dodatkowego smaku i aromatu gorącemu daniu. Frittatę zajadaj samą lub z grzankami maślanymi albo chrupiącą bagietką. Smacznego
Zasmakuj Kuchniporządnie zarumienione od spodu przewróć je drewnianą łopatką na drugą stronę i smaż kilka minut. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z jogurtem i ulubionymi liśćmi np. rukolą. Składniki na 2 porcje 1 – 1,2 kg ziemniaków przed obraniem 1 duża czerwona cebula 1 mała pikantna papryczka (chili lub peperoncino) garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki lub kolendra(...)duże jajka czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki mąki pełnoziarnistej żytniej lub pszennej 1/2 łyżeczki soli odrobina oleju do smażenia jogurt do podania opcjonalnie – liście rukoli i szpinaku Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!okresie warto także zaopatrzyć się w mango i rabarbar. Warzywa, które znajdziesz na targach na wiosnę, pozwolą Ci wzbogacić Twoje codzienne menu. Można do nich zaliczyć: bób, groszek, rukolę, botwinkę, cebulę, karczochy. Sezonowe warzywa i owoce latem Latem swoje grono powiększają sezonowe warzywa. Czerwiec to miesiąc, w którym możesz już spotkać bakłażany , które utrzymują się aż do końca sierpnia. Wykorzystaj(...)warzywa, jakie wówczas znajdziesz to: daktyle, jabłka, gruszki, śliwki, papaje, pigwę, ananas, grejpfruty, kiwi, dziką różę, jarmuż, dynie, seler, por, marchewkę, buraki, młode ziemniaki, cebule, chrzan, por, kalarepę, rukolę. Znajdziesz również wiele innych owoców i warzyw, które pozwolą Ci się wzmocnić. Wyświetl ten post na Instagramie Post udostępniony przez Asia Brzykcy (@rozdomowiona) Grudzień to zdecydowanie czas, kiedy potrzebujesz jeszcze bardziej
Rozdomowionaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 pełnoziarniste tortille 200 g fileta z piersi indyka (lub ewentualnie kurczaka) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ogórek kilka pomidorków koktajlowych garść mix sałat, rukoli lub roszponki czosnek granulowany, pietruszka, Vegeta, sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Na początku kroimy indyka na małe kawałki, kształt nie ma znaczenia. Następnie na patelnię wlewamy łyżkę(...)tortille","200 g fileta z piersi indyka (lub ewentualnie kurczaka)","1 \u0142y\u017cka oliwy z oliwek","1 og\u00f3rek","kilka pomidork\u00f3w koktajlowych","gar\u015b\u0107 mix sa\u0142at, rukoli lub roszponki","czosnek granulowany, pietruszka, Vegeta, s\u00f3l i pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Na pocz\u0105tku kroimy indyka na ma\u0142e kawa\u0142ki, kszta\u0142t nie ma znaczenia. Nast
ProstePesto.plsuszonych pomidorów i kaparów Sos z szalotkami Świeże zioła Pasta z suszonych pomidorów i kaparów : Duża garść szuszonych pomidorów (mogą być z zalewy) Garść kaparów Kilka garści dowolnych ziół: rukoli, bazylii, szczypiorku Garść pomidorków koktajlowych Sok z cytryny Pieprz Oliwa Sos z szalotek : 10 cebulek szalotek 1/3 szklanki brązowego cukru 2 łyżki masła 1/4 szklanki octu balsamicznego 200 ml czerwonego(...)koniec estragon, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Krok 3 Zabieramy się za pastę do bagietek. Siekamy drobno suszone pomidory i kapary, dodajemy świeże zioła (bazylia, rukola, pietruszka) i mieszamy. Przekrawamy bagietki wzdłuż i na połowy, jeśli są długie i smarujemy pastą. Krok 4 Rozgrzewamy piekarnik do 180 st i wstawiamy do środka camambert w żaroodpornym naczyniu
Niedzielny kucharz