Rukola – Jak przechowywać – zapraszam do przeczytania mojego poradnika. Dlaczego lubimy gotowe mieszanki sałat sprzedawanych w folii? Bo z reguły z folii wysypujemy je prosto na talerz, bez mycia, bez płukania, czyszczenia, przebierania, wirowania i przechowywania. Tym czasem kupowanie całych sałat czy jak w przypadku rukoli pęczka listków jest tańsze i zdrowsze a możemy sobie w bardzo prosty sposób(...)zieleniną raz, szybko i skutecznie a potem właściwie go przechowywać. To sprawi, że będziemy mieć fajną, świeżą zieleninę na wyciągnięcie ręki, zawsze wtedy kiedy będziemy mieć na nią ochotę. RUKOLA JAK PRZECHOWYWAĆ – PORADNIK: Zaczynamy od tego, że rukolę wyjmujemy z opakowania. Już na wstępie przebieramy i wyrzucamy nieładne listki. Następnie rukolę wrzucamy do dużej miski lub do zatkanego zlewu
Dorota SmakujeZielone warzywa bardzo często goszczą w moich przepisach. Najchętniej używam ostatnio rukoli, z której robię przeróżne sałatki, łączę z makaronami, ale i miksuję w koktajlach, których na blogu nazbierało się już ponad 41! Czy wiesz, że z brokułów można przygotować rewelacyjne pesto, a jarmuż smakuje najlepiej w koktajlach? Jak najlepiej wykorzystać natkę z pietruszki, aby zachować wszystkie jej właściwości zdrowotne(...)delikatnym sosie Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Kasza bulgur
Moja smaczna kuchniaSzybkie, zdrowe -przymykamy oko na mascarpone ;)- i aromatyczne Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaZnowu pizza, czyli: KOCHAM-LUBIĘ-SZANUJĘ :) tym razem nie z czerwonym sosikiem a na biało Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaZajrzałam wczoraj do lodówki, by przekąsić coś po pracy :) kawałek sera, hmm..? może szybka sałatka? ooo.. tak :) I nieskromnie mówiąc: Najlepsza jaką jadłam w życiu
Pasja tworzeniaBardzo lubię włoską kuchnie i najczęściej mam chęć ją gotować, Ze względu na zapracowany tydzień szukam także szybkich i smacznych rozwiązań. Tym razem u siebie w
Pasja tworzeniaSzybkie i proste śniadanie to właśnie taka sałatka. Wystarczy tylko wcześniej upiec kilka buraków, które świetnie nam posłużą jako składnik do wielu dań. Jeśli ktoś
Mango PapajaSKŁADNIKI:1 średnia cukinia1 jajko1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki bułki tartejŚwieży koperekok. 70 ml mlekaSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajko, posiekany
kulinarnyJaSobota była dniem wyjadaczy. Jedliśmy mnóstwo smacznych rzeczy ot tak bez okazji a niedziela była nie lepsza :) Hitem sobotniego popołudnia były pszenne tortille. Placki jak placki
Dzieje kuchennej Wiewióry