Rosół w mojej świadomości jest zupą kultową, ponadczasową, smakuje zawsze. Od dzieciństwa w mojej rodzinie króluje podczas niedzielnych obiadów u babci, która gotowanie go opanowała do perfekcji. Nie znam nikogo, to potrafiłby przygotować tak esencjonalny i bogaty w smaki wywar. Jest doskonałą bazą do przygotowania innych zup, gdy będziemy chcieli urozmaicić menu. Pomocny przy problemach żołądkowych, zatruciach pokarmowych, przeziębieniu(...)ostatnim czasie przygotowywałam rodzinny obiad z okazji imienin. W ramach inspiracji zrobiłam przegląd ulubionych stron i blogów kulinarnych, gdzie znalazłam TEN przepis, na drobiowe pulpeciki, dodatek do domowego rosołu. Bardzo miłe, aromatyczne urozmaicenie tradycyjnego dania. Warte wypróbowania :) Składniki: 50 dag mięsa drobiowego mielonego sól pieprz estragon świeży lub suszony ząbek czosnku papryczka chilli 150 g sera pleśniowego 100 ml zimnej
Taste Of My DaySkładniki: 4 porcje kurczak z rosołu, 2 łyżki przyprawa do drobiu, 6 łyżek olej rzepakowy, 1 duży por, 3/4 szklanki pomidory suszone Royal Brand, 1 łyżeczka chilli suszone zmielone, - do smaku maggi, 3 szklanki rosół drobiowy, 1 kubek śmietana słodka, 2 łyżki mąka pszenna w rosole ugotowane porcje kurczaka wyjąć i dobrze wystudzić do rondla wlać olej i do gorącego(...)drobno pokrojony wsypać do kurczak i pod przykryciem dusić pomidory suszone namoczyć z 5 minut w letniej wodzie, pokroić je drobniej i dodać do kurczaka, wlać ze 3 szklanki rosołu, wsypać zmielone suszone chilli, maggi dusić z 15 minut na mniejszym ogniu pod przykryciem śmietanę 18% wymieszać z mąką pszenną wlać do sosu i mieszając zagęścić smaczny kurczak z rosołu
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1/2 sztuki kurczak ugotowany, 1 większa marchewka ugotowana, 3 sztuki jajka na twardo, 1 litr rosół drobiowy, 1 opakowanie żelatyna, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 1 łyżeczka sok z cytryny kurczaka z rosołu obrać z kości i pokroić na małe kawałki marchew z rosołu drobno pokroić w kostkę jajka na twardo ugotowane drobno pokroić w kostkę w naczyniu(...)posypać pieprzem i sokiem cytrynowym żelatynę kupiłam na 2.5 litra i użyłam na 1 litr rosołu 6 łyżeczek żelatynę rozpuścić w gorącym rosole i zalać mięsko ostudzone schować do lodówki do stężenia na całą noc.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwrzesień, szkoła, nauka, kompletny brak czasu na wszystko... Cieszmy się ostatnimi dniami wakacji, bo już za tydzień o tej porze będę w szkole. Obiad na szybko według mnie to rosół! Uwielbiam ten smak lekko słony z warzywami. Dodatkiem specjalnym były drobiowe klopsiki, które podkradłam mamie przygotowująca inne danie. Wykorzystałam nadmiar kaszy kuskus, która świetnie połączyłam się ze wszystkimi smakami. Gorąco(...)minut. Między czasie przygotowujemy klopsiki. W misce z mielonym mięsem dodajemy jajko, obraną cebulkę, bułkę tartą, sól, pieprz. Formujemy małe kuleczki i delikatnie obtaczamy w bułce tartej. Wrzucamy do rosołu 10 minut przed zakończeniem gotowania. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie dodajemy do miseczek z rosołem. Smacznego
Truskawkowa Fiestasię ukryć, że rosół to chyba najpopularniejsza zupa. Nie zgadzam się tylko na to by był to ciągle rosół z makaronem. Gotuję i podaję z kilkoma rodzajami klusek , kaszami, makaronem z naleśników, ziemniakami, pulpetami, kołdunami, pierogami wszelkiego rodzaju , itd. ( oczywiście prócz tego tradycyjnie z makaronem). Przyszła pora na pokazanie rosołów z kluseczkami warzywnymi. Na pierwszy ogień idą marchewkowe. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnigotowaniem rosołu to jest tak : potrzebuje czasu , dużej ilości mięsa i dużej ilości warzyw . No i oczywiście ,,świętego spokoju czyli podejścia z sercem". Bo prawda jest taka, że rosół to po prostu wywar wygotowany z mięs i warzyw . Im dłużej się gotuje tym lepiej. I właśnie dla tego ma ,, pyrkać "by białka zawarte w mięsach nie ścinały się(...)delikatnie rozpuszczały. Gotuję więc 1-1,5 litra rosołu co jak dla 2 osób jest o wiele za dużo . Ale za to robię z niego kilka wersji( nie licząc dań z gotowanego kurczaka i warzyw). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniskładników) i podamy w nietypowy sposób ? Pysznie będzie . Przy rozbieraniu piersi z gęsi okazało się , że zostało mi kawałek chudego mięsa z gęsiej piersi. Mogłam go wrzucić do gęsiego rosołu ale pomyślałam , że mogę spróbować użyć gęsiego mięsa do zrobienia gołąbków. Proponuję gołąbki robić następnego dnia po ugotowaniu rosołu lub później jeśli mięso na gołąbki i porcję rosołu zamrozimy. Czytaj
Buniabaje w kuchniNowy Rok zaczynamy wspaniałym rosołem z kaczki. Jest zupełnie inny w smaku niż na mięsie z kurczaka. Dodatek marchewki sprawił, że zupa jest tak słodka i pyszna. Do tego lane kluski. Polecam nie tylko na kaca! Składniki : * porcja rosołowa z kaczki * udko z kaczki * duża marchew * seler * pietruszka * por * ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty , liść laurowy , sól * natka pietruszki(...)mąka pszenna * jajko * ciepła woda * sól Przygotowanie : Mięso umyć i zalać wodą, zagotować. Zebrać szumowiny. Wrzucić pokrojone warzywa i gotować do miękkości razem z przyprawami. Wyciągnąć mięso z rosołu. Przygotować lane ciasto. Wlewać na gotujący rosół. Zagotować. Podawać z natką pietruszki. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
Magiczne Życie MartyCzas na królową polskich zup – domowy rosół z kury. Podzielę się z wami przepisem na bulion, który zawsze wychodzi klarowny i pyszny. W odległych czasach każda pani domu w naszym kraju z łatwością przygotowywała domowy rosół z kury. Nie potrzebowała do tego przepisu. Receptura przekazywana była z matki na córkę. Uwzględniała ona nawet skubanie z piór zabitego chwilę wcześniej(...)kurczaka. Dzisiaj sytuacja nieco się zmieniła, młode kobiety gotują w domach nieco mniej, kur także nie zabijają, ale przychodzi czas, że pragną zasmakować domowego rosołu z kury. Wtedy zaczynają się schody. Raz bulion wychodzi za mętny, a innym razem bulion jest mało aromatyczny. Spokojnie, do czego jest mój blog? Postaram się wam wszystko wyjaśnić w poniższym przepisie. Warto go sobie
Kuchennyviral.plJako że został mi wywar z przygotowania japońskiej zupy RAMEN , postanowiłam zrobić rosół na trawie cytrynowej. Od dziś wchodzi on na listę moich ulubionych dań! Polecam szczególnie tym, którym znudził się tradycyjny polski rosół i chcą wprowadzić odrobinę kuchni azjatyckiej do swojego jadłospisu :) Zupkę można przygotować na dowolnym wywarze drobiowym. Jeżeli jednak zaczynacie od podstaw, poniżej przedstawiam przepis na wywar
Tajskie smakijakiegoś czasu odeszłam od tłustych rosołów gotowanych z kury ( z wołowiną ) na rzecz takich lżejszych z kurczaka z dużą ilością warzyw ( karmelizowanych na suchej patelni).Dodatkowo zmieniam ich smak dodając nietypowe dodatki . A to coś orientalnego ( trawa cytrynowa, listek Kafiru, imbir ), gałązki tymianku lub np. paprykę. Nadal jest to rosół ale przestaje być monotonny. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniRosół to klasyk kuchni polskiej i jak mawiały nasze babcie jest dobry na wszystko. I miały rację, bo ma działanie przeciwzapalne, rozgrzewające i stymulujące nasz układ odpornościowy. Niezastąpiony w sezonie zimowym ponieważ bulion łagodzi katar i kaszel oraz rozrzedza śluz ułatwiając jego odkrzuszanie, jednym słowem pomaga w walce z przeziębieniem. W rosole aż roi się od witamin i minerałów! Domowy(...)rosół szczególnie bogaty jest w reaktywny aminokwas - cysteinę, który silnie wpływa na detoksyzację i regenerację ludzkiego ustoju. To jeden z powodów, dla którego wielu z nas nigdy nie nie przejdzie na dietę wegańską. Cysteina to magiczny składnik rosołu! Hamuje migrację białych ciałek krwi biorących udział w walce z różnego rodzaju zapaleniami. Ta cudowna substancja wytwarza się podczas długiego gotowania drobiu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ziemniak kontra makaron : Niedziela – Burger ze stoutem z pieczonymi frytkami Poniedziałek – Tagliatelle al ragu Wtorek – 3xB: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki Środa – Shepard’s pie Czwartek – Rosół z makaronem z ciasta naleśnikowego Piątek – Stir fry z krewetkami i pomidorami Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: 1 kg 250 g mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego(...)muszkatołowa (najlepiej świeżo otarta, ale może też być sproszkowana) Papryczka chili Imbir Sos sojowy Sos rybny Olej sezamowy Sól Pieprz Ze spiżarni: Olej rzepakowy/oliwa Masło Bułka tarta Dwie szklanki rosołu lub dwie kostki rosołowe Kieliszek czerwonego wina Miód Parmezan Mleko Zanim zaczniecie robić zakupy sprawdźcie czy części produktów nie macie w lodówce, albo czy nie musicie dokupić niektórych przypraw
Niedzielny kucharzziemniak kontra makaron : Niedziela – Burger ze stoutem z pieczonymi frytkami Poniedziałek – Tagliatelle al ragu Wtorek – 3xB: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki Środa – Shepard’s pie Czwartek – Rosół z makaronem z ciasta naleśnikowego Piątek – Stir fry z krewetkami i pomidorami Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: 1 kg 250 g mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego(...)muszkatołowa (najlepiej świeżo otarta, ale może też być sproszkowana) Papryczka chili Imbir Sos sojowy Sos rybny Olej sezamowy Sól Pieprz Ze spiżarni: Olej rzepakowy/oliwa Masło Bułka tarta Dwie szklanki rosołu lub dwie kostki rosołowe Kieliszek czerwonego wina Miód Parmezan Mleko Zanim zaczniecie robić zakupy sprawdźcie czy części produktów nie macie w lodówce, albo czy nie musicie dokupić niektórych przypraw
Niedzielny kucharzPierogi w rosole to propozycja na jednodaniowy obiad. Przygotowujemy składniki na rosół, czyli: -ok. 3 l wody -seler, por, pietruszka -marchewka -kilka suszonych grzybów -kilka ząbków czosnku -opalona cebula -ziele angielskie, listek laurowy -sól, pieprz Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego i 2 ćwiartek z kurczaka. Na ciasto(...)Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody a kiedy wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut. Zbieramy je łyżką cedzakową i przekładamy do przygotowanego rosołu. Gotujemy ok. 10 minut. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyRosół z domowej kury -brzmi dziwnie ale smakuje najlepiej pod słońcem. Zaczął się mój urlop a wraz z nim pobyt na wsi. Nic mnie tak nie cieszy jak właśnie wolny czas spędzony w rodzinnych stronach. Żadna Turcja, Grecja nie zastąpi naszej polskiej wsi. Dzisiaj mamy niedzielę w związku z tym w moim domu obiad tradycyjny, rosół drobiowy z makaronem(...)Kiedyś był z domowymi kluseczkami, teraz już jest taki wybór wśród makaronów, że śmiało można nim zastąpić domowy. Ile rodzin tyle smaków rosołu. Wszędzie smakuje inaczej, każdy ma jakiś sekret żeby smakował indywidualnie i wyjątkowo. Ja również mam i w tej chwili się z Wami nim podzielę. Bez wątpienia główną rolę tu odgrywa kura, z wolnego wybiegu najlepiej podwórkowa. Moja
pieprzny smaczekDzisiaj coś czego nie jadłam już dobrych parę lat. Każdy zna krokiety z rosołem, moje są jednak z ulubionym farszem mojej mamy więc muszę się tym z wami podzielić :) Nie będę się rozpisywała ochh bo są najlepsze, z krokietami każdy ma inne gusta. Jednak może ktoś z was skusi się :) Naleśniki Składniki: 300 g mąki pszennej(...)masła klarowanego do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się naleśnik zarumieni. Porcja na 8-10 Naleśników Ugotuj rosół na wołowinie, ugotowane mięso wyjmij z rosołu ostudź i zmiel przez maszynkę. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle , nie dodawaj oleju ! Następnie dodaj cebulę do mięsa
Niezły MłynekDzisiaj, tak okołoniedzielnie, będzie rosół. Ale to nie jest zwykły rosół, to smak mojego dzieciństwa, który jakiś czas temu postanowiłam odtworzyć i, nie chwaląc się, zrobiłam to niemalże wzorowo :) Na początek, coby nie było nudno, przydatny cytat: Aby zupa była esencjonalna i klarowna, powinna się gotować z początku na wielkim, potem na wolnym (to jest małym ) ogniu: inaczej przez zbyteczne(...)niewielki kawałek selera - takiż kawałek pora - dwie małe pietruszki (korzeń plus natka) - ćwiartka papryki czerwonej - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 3 kostki warzywne W sumie całą tajemnicą tego konkretnego rosołu był jego skład, teraz to już nawet nie ma czego opisywać ;) No ale po kolei - najpierw wrzucamy do garnka umyte i pokrojone mięso i zalewamy wodą, tak, by je przykryła
Kulinarne zapędy Kokosabyły skrzydełka , już się gotowały..i w sumie miałam gotować makaron do rosołku..ale wyjęłam skrzydełka [ przełożyłam je na patelnię -lubię takie podsmażone] - a w tym czasie do rosołu wsypałam kaszę kuskus ..i rosołek z kaszą już gotowy..[ kaszy nie gotujemy, zostawiamy tak w rosole na kilka minut] .. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości
Moje domowe kucharzenieRosołu nikomu przedstawiać nie trzeba. W mojej rodzinie lubimy wersję driobiowo-wołową, którą z reguły podajemy z uszkami. Mój dziadek jada rosół tylko z ziemniakami. Ja najbardziej lubię z makaronem. Przepis mojej mamy. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy
Przepisy AleksandryBardzo lubię chiński rosół z kukurydzą. Jest to pożywna zupa, która jednak nie kusi swoim wyglądem. Postanowiłam, więc ugotować jej elegantszą wersję. Z bulionem jest trochę pracy, ale dzięki temu wyjdzie klarowny i lekki (podczas drugiego przecedzania przewróciło mi się sito i zupa ponownie zrobiła się lekko mętna. Musiałam jeszcze zrobić zdjęcia, a słońce już zachodziło, więc zostawiłam rosół, taki
Przepisy AleksandryZupy rybne to w mojej rodzinie klasyka. Gotuję je w różnych wersjach- zabielane na gęsto, kremowe, z orientalnym smaczkiem, z jednego lub wielu gatunków ryb. Dwie odmiany lubię najbardziej- rosół z węgorza i koperkowy rosół z miętusa z lanymi kluseczkami. A , że ostatnio udaje mi się dość często kupić miętusa to pozwoliłam sobie na zrobienie ulubionej rybnej zupy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniDzisiaj dla Was przepis na rosół z domowym makaronem który jadłam na wakacjach u mamy. Ja makaron przeważnie kupuję, bo u mnie jedzą tylko cieniutki, ale z tym się nie równa nawet. Rosół standardowo robiony tyle że długo gotowany na naprawdę małym ogniu. Ja takiego nie robię, ale lubię jak jest słodki od marchewki. Składniki na makaron : * pół
Magiczne Życie Marty