rosół - 7682 przepisów (strona:8/513)

Idealny przepis na rosół 253

Rosół to zupa, która gości co niedzielę w każdym polskim domu. To również najlepszy posiłek podnoszący naszą odporność w wszelakich chorobach, ponieważ uważany jest za bombę witaminową. Każda gospodyni domowa posiada swój własny sposób na gotowanie rosołu, jednak nie każda robi to prawidłowo. Jak prawidłowo przygotować rosół? Diabeł tkwi w szczegółach, a w zasadzie w produktach, które wybierzemy do sporządzenia(...)mięso, a także warzywa i zioła, najlepiej z przydomowego ogródka. Niestety nie każdy posiada swój własny warzywnik, dlatego kupujmy warzywa polskie od lokalnych dostawców. Co powinno znaleźć się w rosole? mięso to podstawa , najlepiej jeżeli będzie to zarówno drobiowa porcja rosołowa połączona z kawałkami wołowiny, która nada głębokiego smaku warzywa – duża ilość marchewki, pietruszki, seler, kawałek kapusty włoskiej, cebula

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Flaczki (flaki) wołowe na rosole 196

liść laurowy - 2         olej do  smażenia         margaryna – 1 łyżka         mąka – 2 łyżki Ugotować rosół z kości, pora, marchewek, selera, pietruszki, cebuli, czosnku. Ugotowane jarzyny wyjąć i zetrzeć na tarce albo pokroić (dowolną ilość wg uznania) i podsmażyć na oleju. Do rosołu włożyć flaki pokrojone w paseczki(...)Jest to przepis jest z parzonych flaków. Jeśli gotujemy z flaków surowych, należy je wyczyścić, wymoczyć, obgotować, zmienić   wodę i następnie gotować do miękkości.  Flaki wołowe na rosole

Bon Appetit Małgorzaty
Kołduny w rosole (kuchnia kresowa) 197

szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić jak uszka. Kołduny gotować kilka sekund w osolonym wrzątku, na małym ogniu a następnie gotować przez 5-8 minut w rosole (bez przykrycia). Podawać z rosołem, najlepiej wołowym. farsz z wołowiny kołduny w rosole

Bon Appetit Małgorzaty
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 329

pomysł jak można wykorzystać mięso drobiowe z rosołu. Składniki: Naleśniki: 2 jajka 250 dag mąki 1 szklanka wody 1 szklanka mleka szczypta soli 2 łyżki oleju Farsz: mięso obdarte z dwóch udek gotowanych w rosole 100 g pieczarek marchewka gotowana w rosole 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 surowe jajko dowolne przyprawy, np. majeranek Panierka: jajko mleko

Kuchnia domowa Ani
Pierożki vonton w aromatycznym rosole 283

łyżki drobno posiekanej pak choi 3 - 4 łyżki posiekanego drobno szczypioru 1 żółtko (bia łko zostawić do smarowania pierożków) 2 łyżki  rosołu, jeżeli farsz jest za suchy bulion 1l domowego wywaru lub lub bulion z kostki 4 ząbki czosnku ok 4 cm kawałek imbiru, pokrojony w plasterki 1/2 chili trawa cytrynowa , ewentualnie(...)każdego kwadratu  ułożyć farsz i sklejać jak uszka, lub tak jak nam wygodnie. Pierożki gotować w osolonej wodzie przez ok 4 minuty. W międzyczasie zagrzać rosół i dodać do niego pak choi, gotować ok 4 - 5  min aż kapusta trochę zmięknie.  Do każdej miski włożyć nieco kapusty

Stare Gary
Bazyliowo - cytrynowe pulpeciki z piersi kurczaka w rosole 266

skórkę cytrynową, sól i pieprz, a następnie zimną wodę i wyrobić dokładnie masę. Odstawić na kilkanaście minut do lodówki.  Najsmaczniej byłoby ugotować pulpeciki na rosole, ale można obyć się bez niego. Jeśli nie mamy rosołu, wtedy wystarczy z agotować wodę (około 1 litra) z listkami laurowymi, zielem angielskim i łyżeczką soli. Żeby wywar(...)mięsnej formujemy małe kuleczki i wkładamy je (bez żadnego obtaczania w mące) do wrzącego wywaru. Gotujemy przez 8-10 minut na delikatnym ogniu. Pulpeciki z powstałym podczas gotowania rosołem podaję z makaronem. Tak tak, własnoręcznie zrobionym :)  Smacznego! p.s jak przygotować makaron domowy? :) pisałam o tym tam:  KLIK! Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę

Codzienna kuchnia niecodzienna
zupa fasolkowa z kalarepką na rosole... 153

Składniki: 3 litry rosół drobiowy, 1/2 kg fasola szparagowa, 2 sztuki kalarepka młoda, 1 pęczek natka pietruszki, 8 sztuk ziemniaki młode, 1 łyżeczka papryka ostra, - do smaku maggi rosół z niedzieli zagotować, jak jest mniej niż 3 litry to dolać wody do rosołu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować z 10 minut dodać pokrojoną kalarepkę w słupki i fasolkę

W Mojej Kuchni Lubię
zupa kremowa z białych szparagów na rosole... 183

łyżeczka, mleko 3,2% 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku szparagi białe obrać obieraczką i odciąć czubki i twarde końcówki szparagi włożyć do rosołu, wsypać cukier i gotować z 35 minut na niedużym ogniu - ugotowałam też te końcówki gdyż mają sporo aromatu czubki ugotować na parze z 15 minut i później je dodać do zupy(...)przetarte resztki miksuję pałką blendera i jeszcze raz ale przez sito przecieram - jeszcze sporo miąższu można tak uzyskać do zupy dodać przyprawy do smaku /soli nie trzeba bo rosół był już doprawiony/ - wlać mleko, wsypać mąkę, dodać marchewki z rosołu i wszystko blenderem pałką zmiksować następnie cały czas mieszając zagotować i zdjąć z ognia zupa jest kremowa, smakuje ciepła

W Mojej Kuchni Lubię
Rosół 350

wiele wyższe temperatury, a zamiast śniegu, deszcz. Nie poprawiło to bynajmniej naszego humoru, ani bynajmniej nie podnsioło odporności. W związku z figlami pogodowymi chciałyśmy Wam zaproponować przepis na rosół. Jest bardzo smaczny, klarowny i mega rozgrzewający. Czas przygotowania: 2h Ilość porcji: 4 Składniki: porcja rosołowa dwie marchewki dwie pietruszki cebula seler por sól, pieprz makaron Porcje rosołową myjemy pod bieżącą

Kolizje Smaków
"ANGIELSKI ROSÓŁ", czyli gotujemy zupę kiedy w sklepach pustki 358

Dlaczego zupa nazwana została "rosołem angielskim" choć z takim prawdziwym nie ma nic wspólnego? Będę musiała to krótko wyjaśnić :). W czerwcu zeszłego roku przyjechała do mnie moja mama na wakacje. Pogoda nam nie dopisała (co chyba nikogo nie zaskoczy). W najzimniejszy dzień miesiąca, gdzie widywałyśmy ludzi ubranych w kurtki/płaszcze zimowe, wybrałyśmy się na festiwal muzyki afrykańskiej

Przepisy Aleksandry
,,Tajszczyzna,, po rosole 202

Został mi kawałek indyka z rosołu . A z ostatnich zakupów gotowe przyprawy z kuchni tajskiej. Makaron ryżowy zawsze mam w zapasie. Nic więc nie stało na przeszkodzie by zrobić tajskie obiad ,,na skróty". No może nie do końca tajski ale z tymi smaczkami. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce 189

dnia gotujemy mocny wywar rosołowy , a jak nam zostanie gromadzę różne dodatki , doprawiam wywar ,, π ( pi) razy oko" czyli wg własnego zrozumienia tajskiego smaku :). Nalewam do miseczki gorącego rosołu. Wkładam jajko, a potem wrzucam wszystko co mi się komponuje. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Rosół z kury (drobiowy) 552

Post Rosół z kury (drobiowy) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Rosół z gęsi, z korzenną nutą 191

piersi oraz wszystkie skórki został mi szkielet gęsi razem z szyją i skrzydłami. Pocięłam go na nieco mniejsze kawałki, takie żeby zmieściły się do gara, i postanowiłam ugotować dobry rosół. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza