Magda Nie wiem czy to przy okazji gotowania pysznego rosołu można upiec pyszny pasztet czy podczas przygotowania pasztetu można uzyskać pyszny rosół. Jest to przepis zdecydowani no waste, wszystko zostaje wykorzystane i wszystko jest pyszne. Podałam takie ilości warzyw jakie wykorzystujemy do pasztetu, ale polecam dorzucić jeszcze marchewki, jeśli potem chcemy zjeść rosół z marchewką. Pasztet nie tylko na Wielkanoc(...)międzyczasie możemy obrać i pokroić na drobno pozostałą cebulę i zeszklić ją na łyżce masła. Odstawiamy do ostygnięcia. Po upływie czasu gotowania, wyciągamy z rosołu kurczaka oraz warzywa do ostygnięcia. Czerstwą bułkę zalewamy rosołem do namoczenia. Gdy kurczak ostygnie, dokładnie obieramy mięso od kości oraz chrząstek. Mięso wraz z przesmażoną cebulką przepuszczamy przez maszynkę do mielenia dwa razy
Smaczna StronaPerliczka staje się coraz bardziej popularna i często gości w sklepowych lodówkach. Z ostatniej kupionej zrobiliśmy lekki, klarowny rosół z perliczki . Nowościami przy gotowaniu rosołu było podsmażenie warzyw i dodanie suszonych grzybów i suszonych pomidorów. Te niewielkie zmiany sprawiły, że rosół z perliczki nabrał głębokiego smaku i złocistego koloru. Dodatkiem do niego były małe pierożki nadziewane mięsem z perliczki(...)sprawiło, że zupa nabrała niecodziennego wymiaru. Udostępnij Składniki na rosół z perliczki 1 perliczka 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 suszone grzyby 2 suszone pomidory 3 licie laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarenek jałowca 7-10 ziarenek kolorowego pieprzu 1 płaska łyżka soli 1 / 2 łyżeczki kozieradki 1 łyżeczka lubczyku suszonego 1 kawałek pora (zielona część
niecodziennikparyPrzeglądając różne grupy kulinarne, co poniedziałek natrafiam na pytanie: "co z mięsa z rosołu?". Robiłam już kotleciki, pierogi oraz galaretkę. Tym razem proponuję krokiety z drobiowego mięsa z rosołu. Aby farsz nie był suchy wraz z mięsem zmieliłam warzywa z rosołu. Doprawiłam wszystko mocno cebulką, czosnkiem oraz dużą ilością pieprzu. Jeszcze gorące, prosto z patelni z kubkiem gorącego barszczyku(...)krokietów, które nie pękają. Z podanych proporcji będziemy mieli 14-15 dużych pysznych krokietów. P.s. jako dodatek polecam marynowane jalapeno- petarda Na farsz 4 ćwiartki z kurczaka z rosołu (ok. 1 kg) 2 gotowane marchewki z rosołu 1 gotowany por z rosołu 1 mała, gotowana pietruszka z rosołu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 duża cebula 1 ząbek czosnku sól
Krylowa Kuchniakotlety z ziemniaków trochę podrasowałam. Kotlety mają niesamowicie chrupiącą skórkę. W środku zaś mięciutkie wnętrze wypełnione mięsnym farszem. Farsz zrobiłam z mielonej wołowiny i drobiu, które pozostały po niedzielnym rosole, farsz nie jest suchy dzięki temu iż dodałam do niego również warzywa z rosołu. Kotlety podałam z pieczarkowym sosem. Jeśli zostaną wam gotowane ziemniaki z obiadu, a w lodówce leży(...)mięso z rosołu, nie wahajcie się, zróbcie te pyszne kotleciki. Są na prawdę smaczne, a do tego ograniczamy marnowanie żywności:) Na 16 kotletów: 2 kg ugotowanych ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka o poj. 250 ml) 1 jajko XXL lub dwa mniejsze sól Na Farsz: mięso obrane z wołowego szpondra 1 udko gotowane z rosołu 1 marchewka z rosołu
Krylowa Kuchniadanie na obiad właśnie z dodatkiem szparagów. Moja dzisiejsza propozycja na obiad jest trochę złożona. Żeby zrobić tę wersję, trzeba najpierw ugotować kurczaka w całości z warzywami. Z części rosołu robię sos, a resztę rosołu zamrażam w pojemnikach i wykorzystuję go później jako bazę do sosów, delikatnych zup i innych dań. Ale powrócę do mojego dzisiejszego dania. Mięso po ugotowaniu(...)zagotowaniu zebrałam szumy, dodałam ziele angielskie, ziarenka pieprzu, włożyłam listek laurowy i dodałam oczyszczone, umyte warzywa. Po zagotowaniu, zmniejszyłam ogień do minimum i tak sobie pyrkało (jak na rosół) prawie 2 godziny. W między czasie oczyściłam szparagi, pocięłam na kawałki. W rondelku zagotowałam wodę z 1 łyżeczką soli i szczyptą cukru. Do wrzątku włożyłam szparagi i gotowałam około
Kuchnia u KrysiPotrawka z kurczaka z rosołu to pomysł na wykorzystanie mięsa w duchu zasady Zero Waste. Jeśli mieliście w niedzielę rosół z kury, ( a w poniedziałek pomidorową to mam dzisiaj pomysł na wykorzystanie mięsa z zupy. Bardzo prosta i smaczna potrawka z kurczaka z marchewką, cebulką, doprawiona czosnkiem i ziołami. Robi się ją w 15 minut. Do tego kasza np. gryczana(...)ryż czy makaron oraz smaczna surówka i obiad w pół godziny gotowy. PRZEPIS NA POTRAWKĘ Z KURCZAKA Z ROSOŁU Składniki na potrawkę z kurczaka z rosołu: mięso z kurczaka z rosołu 3 marchewki 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 4 łyżki posiekane natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól pieprz łyżka masła łyżka oleju łyżka mąki Jak zrobić potrawkę z kurczaka
Dorota SmakujeCześć! Jeśli w niedzielę na obiad był rosół to na 99% jest pewne, że w poniedziałek będzie pomidorowa. Czasami robię pomidorową na maśle bez rosołu. Ta pomidorowa jednak nie jest na maśle czy bulionie z warzyw a na prawdziwym rosole! Skorzystałam z pomysłu mojej córki i gotuję tę zupę z maślanką. Składniki: * 1litr rosołu(...)drobiowego * przecier pomidorowy ok. 0,5 l. * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 1 łyżka mąki * 3/4 szklanki maślanki * sól, pieprz, natka z pietruszki, bazylia Rosół gotuję z przecierem i koncentratem. Mąkę rozprowadzam w 1/3 szklanki wody i zagęszczam gotującą się pomidorową. Maślankę łączę ze śmietaną i dodaję kilka łyżek gorącej zupy. Wszystko razem energicznie mieszam. Często do tego używam trzepaczki
Pieprzyć z FantazjąCześć! Podsuwam pomysł, gdzie przemycić mięso co zostało nam z rosołu. Te pyzy są bardzo smaczne a okraszone słoninką z cebulką to już rozkosz dla podniebienia! Uwielbiałam je od dziecka i nic się nie zmieniło. Teraz w sumie uwielbia je moje dziecko <3 Składniki: Na ciasto : * 1 kg ziemniaków ugotowanych * 1 jajko * mąka ziemniaczana * szczypta soli Na farsz(...)mięsa z rosołu * marchew i pietruszka z rosołu * 1 cebula * 3 łyżki masła * sol, pieprz czarny i ziołowy Na okrasę: * słoninka * cebula Dodatkowo: * szczypiorek bądź koperek Ziemniaki po ugotowaniu zgniotłam tłuczkiem do ziemniaków. Ostudzone już przecisnęłam przez praskę. W misce uklepałam dłonią ziemniaki i nożem podzieliłam na 4 części. Jedną część wyciągnęłam, ale nie wyrzucałam. W miejsce skąd wyciągnęłam
Pieprzyć z Fantazjąapetycznie, prawda?). Przy okazji pieczenia kury do pieca wkładamy też warzywa do innych dań – np. do ratatouille czy na zupę krem. Twoim bedrock recipe może być też duży garnek rosołu (będzie stanowił danie samo w sobie, bazę do innych zup, a mięso i warzywa wykorzystasz do innych potraw), albo rondel sosu pomidorowego (który możesz wykorzystać do spaghetti, zup, pizzy(...)większej ilości i zamrażaj podzielone na małe (najlepiej pojedyncze) porcje. Cześć zjesz w danym tygodniu, a pozostałe ułatwią Ci życie następnym razem. Nie ma nic wspanialszego niż domowy rosół gotowy w 5 minut. Wybierając konkretne potrawy uwzględnij: Daty ważności i możliwości przechowywania – dania i półprodukty, które mogą dłużej poleżeć zaplanuj na wtorek i środę, a na poniedziałek to co trzeba
Niedzielny kucharzMój odstawowy przepis na bulion. Rosół pełen kolagenu, glutationu, to prawdziwy balsam dla naszych jelit, stawów i energetyczny zastrzyk dla zdrowia. Gotuj przynajmniej 8 godzin (najlepszy jest 12-godzinny). Zrób duży garnek rosołu, przecedź i schowaj do lodówki. Używaj jako bazę do innych dań, podawaj na różne sposoby lub pij filiżankę rosołu dziennie. 🍖 Użyj dobrego jakościowo mięsa! Świetne(...)rosół są ogony wołowe, kości z chrząstkami. Możesz dodać wołowinę, indyka, kaczkę, cielęcinę (np. gicz), kurczaka wolno-wybiegowego, kurę wiejską. 🍗 Mięso wykorzystaj do PHO-sołku, podaj z rosołem, lub zrób pyszną galaretkę (dodaj czosnek, zielony groszek, gotowaną marchewkę, zalej rosołem z odrobiną żelatyny). Możesz też je zmielić, dodać gałkę muszkatołową, jajka lub siemię lniane, ulubione przyprawy i upiec pasztet. Składniki
Cytryna&Co.Składniki: na jedną porcję Rosół z pieczonych warzyw (około 300 ml) marchewka z rosołu + mała cebula sos sojowy (mała łyżeczka) lubczyk (pół łyżeczki) imbir (dałam na oko mały kawałek) papryka słodka i ostra (szczypta) makaron chiński lub ryżowy (50g) dodatki: jajko 2 pieczarki szczypiorek (garść) kukurydza (garść) 1. Przygotowujemy rosół z pieczonych warzyw https://mojtalerz.blogspot.com/2019/01/roso-z-pieczonych-warzyw.html 2. Do małego(...)garnka przecedzamy rosół. Odkładamy jedną małą marchewkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Marchewkę i cebulę miksujemy blenderem. Dodajemy do przecedzonego rosołu. 3. Gotujemy jajko na twardo. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. 4. Do rosołu z zmiksowaną marchewką i cebulą dodajemy makaron, sos sojowy, lubczyk, świeżo starty imbir i paprykę słodką, ostrą. Gotujemy zgodnie
NA MOIM TALERZURosół według przepisu prababci Podstawowe niedzielne danie w wielu polskich domach Składniki 550 g kości z antrykotu wołowego 550 g mięsa z indyka 2 nóżki z kurczaka 1 skrzydełko ok. 2,5 l wody (tak by zalać mięso wodą) 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka ½ pora ½ selera 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 ziela angielskie 1 liść laurowy(...)oprócz cebuli i czosnku kroimy na mniejsze kawałki (na pół lub na 4 części). Warzywa dodajemy do garnka jeśli mięso jest już ścięte. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Rosół pozostawiamy na małym ogniu przez 2 godziny, tak aby bulgotał ale nie gotował się. Po 2 godzinach dodajemy do rosołu kostkę rosołową do smaku oraz sól i pieprz według uznania
4stronykuchni.plSkładniki: na jedną porcję Rosół z pieczonych warzyw (około 300 ml) marchewka z rosołu + mała cebula sos sojowy (mała łyżeczka) lubczyk (pół łyżeczki) imbir (dałam na oko mały kawałek) papryka słodka i ostra (szczypta) makaron chiński lub ryżowy (50g) dodatki: jajko 2 pieczarki szczypiorek (garść) kukurydza (garść) 1. Przygotowujemy rosół z pieczonych warzyw https://mojtalerz.blogspot.com/2019/01/roso-z-pieczonych-warzyw.html 2. Do małego(...)garnka przecedzamy rosół. Odkładamy jedną małą marchewkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Marchewkę i cebulę miksujemy blenderem. Dodajemy do przecedzonego rosołu. 3. Gotujemy jajko na twardo. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. 4. Do rosołu z zmiksowaną marchewką i cebulą dodajemy makaron, sos sojowy, lubczyk, świeżo starty imbir i paprykę słodką, ostrą. Gotujemy zgodnie
Na moim talerzuJeśli nie wiecie co zrobić z mięsa pozostałego z rosołu, to ten przepis na pewno Wam się przyda. Zamiast mięsa z królika można użyć mięsa z kurczaka lub indyka. U nas akurat był królik, a konkretnie rosół z królika , z którego zostało mi mięso i warzywa. Dodałam też gotowaną marchewkę i pietruszkę, aby wzbogacić całe danie. Królik i marchewka(...)słodkie więc do doprawienia potrawki trzeba użyć ostrzejszych przypraw, np. ostrą paprykę czy przyprawę do gyrosa. mięso gotowane z królika - użyłam 2 udek gotowana marchewka z rosołu gotowana pietruszka z rosołu 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz papryka wędzona zioła prowansalskie przyprawa gyros 0,5 l. rosołu/bulionu garść mąki Cebulę pokroić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKapuśniak z kiszonej kapusty fot. Moja Książka Kucharska Przepis na tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty na sposób mazurski. Najsmaczniejszy kapuśniak z kiszonej kapusty gotowany na rosole, z cebulą, ziemniakami, zielem angielskim i liściem laurowym. Pyszna rozgrzewająca zupa kapuśniak przyprawiona papryką i koncentratem pomidorowym. Kapuśniak podajemy ze skwarkami ze świeżej słoninki. Zamiast słoniny kapuśniak można przygotować z boczkiem. Najlepszy(...)kapuśniaku jest tłusty rosół ugotowany na golonce lub żeberkach. Jak zrobić tradycyjny, polski kapuśniak z kiszonej kapusty - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Kapuśniak mazurski wyróżnia się pięknym pomarańczowym kolorem. Jest to zupa z dodatkiem papryki mielonej i koncentratu pomidorowego. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. Oto składniki i przyprawy na kapuśniak z kiszonej kapusty: 2,5 litra tłustego
Moja Książka Kucharska