rosół - 7682 przepisów (strona:24/513)

Zrazy wołowe 143

porcje): plastrów wołowiny sól i pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżeczki musztardy nadzienie: 1-2 ogórki kiszone i 1/2 papryki 2 łyżki oleju roślinnego 2 i 1/2 szklanki rosołu lub bulionu wołowego lub drobiowego 1/3 cebuli 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Wołowinę rozbić tłuczkiem na cienkie filety, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, posmarować musztardą. Następnie przy krótszym brzegu położyć(...)słupek ogórka i papryki. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Obsmażyć na oleju z każdej strony na dobrej większej patelni na większym ogniu. W garnku zagotować rosół lub bulion, do wrzącego bulionu włożyć obsmażone roladki i zagotować. Na patelnię po roladkach włożyć posiekaną w kosteczkę cebulę i przepołowione ząbki czosnku, zeszklić i lekko zrumienić. Przełożyć do garnka. Gotować na ogniu

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
ZUPA POMIDOROWA JAK U MAMY 128

Kiedy myślę zupa pomidorowa na myśl przychodzi mi dzieciństwo i pyszna zupa mojej mamy. Mama zawsze z połowy rosołu przygotowywała pomidorówkę a drug część zostawiała rosołem za którym nie przepadam. U mojego męża za to wszyscy jedli 2 dni rosół a później wszyscy jedli z rosołu pomidorową. Każdy z nas ma swoją ulubioną wersję tej zupy. Jeden lubi zupy kremy(...)inny zachwyca się jak pomidorowa podana jest z mozarellą a jeszcze inny preferuje zupę z pieczonych pomidorów. Ja w związku z tym, że mąż lubi rosół a ja nadal za nim nie przepadam od razu po ugotowaniu rosołu przygotowuje pomidorówkę... taką samą jak robiła moja mama. uważam, że jest to najlepsza zupa jaką jadłam. Podana z makaronem, zabielona śmietaną

Kuchnia w oparach
Pierogi z mąki orkiszowej z mięsem 239

mięsem. Z mąki orkiszowej. Pycha! Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej, razowej, typ 2000 1 szklanka ciepłej wody 1 szczypta soli 1 łyżka oleju farsz: ugotowane mięso z rosołu wraz z marchewką ( rozbudowany opis farszu i jego wykonania znajdziesz w przepisie na rosół z kołdunami – https://okawrosole.pl/2018/01/06/rosol-z-koldunami/ ) Przygotowanie: ciasto zagnieć – przepis jak to zrobić znajdziesz TUTAJ

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Co można zrobić z resztek kurczaka – przepis na zupę pho 242

można zrobić z resztek kurczaka? Z upę pho, klasyk wietnamskiej kuchni, zrobioną na aromatycznym bulionie z warzyw, orientalnych przypraw i – szkieletu oraz kostek z upieczonego w niedzielę kurczaka. Rosół można wykorzystać na wiele sposobów, np. jako bazę do innych zup lub sosów. Zupa pho to tylko jeden z patentów na zagospodarowanie pysznych pozostałości z pieczystego. W tym tygodniu codziennie(...)powinno się marnować, a już na pewno nie szkielet upieczonego kurczaka, kaczki, czy gęsi, pełen smaków i aromatów, który może stać się podstawą pysznego, zdrowego, pachnącego przyprawami rosołu i wielu innych zup. Nie wyrzucamy obranych z mięsa kostek i korpusów, ale ponownie je przetwarzamy, zamieniając w smakowite dania. Po upieczeniu drobiu, obrany z mięsa szkielet zawsze wykorzystujemy do przygotowania bulionu

Niedzielny kucharz
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu 338

Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu króluje praktycznie w każdym polskim z domu i zdecydowana większość z Was ją doskonale zna, prawda? Jednak w każdej rodzinie przygotowuje się ją trochę inaczej. Jedni dodają do sałatki pora, drudzy kukurydzę, a jeszcze inni nie dodają na przykład jabłka. Przepis na taką sałatkę warzywną jest więc jest dość uniwersalny, do modyfikowania, w zależności(...)tego jakie składniki lubimy najbardziej. Pamiętajcie, aby kolejnym razem, kiedy będziecie gotować rosół , włożyć do niego trochę więcej warzyw, aby następnie zrobić sobie pyszną kolację czy śniadanie, właśnie w takiej formie Zapraszam po mój przepis! Smacznego! Zobacz też: Sałatki na imprezę – 12 sprawdzonych przepisów 10 przepisów na smaczne i pożywne sałatki Przepis na sałatkę jarzynową z warzyw z rosołu Drukuj

Kuchnia Bazylii
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, kaszą gryczaną i sardynkami 239

ciasno zawińcie je w zaparzone liście nadając gołąbkom bardziej okrągły niż podłużny kształt. Częścią masła wysmarujcie formę żaroodporną, przełóżcie i ciasno upchnijcie w formie gołąbki.   Podlejcie gołąbki rosołem, pozostałe pokrojone masło rozłóżcie na wierzchu, zamknijcie naczynie i wstawcie je na środkowy poziom piekarnika rozgrzanego do 180⁰C. Gołąbki będą się piec przez półtorej godziny. Szybki sos naszykujemy bazując(...)rosole i przecierze pomidorowym (można użyć też passaty pomidorowej, wtedy zachowajcie proporcje 1:1 – 300ml rosołu i 300ml passaty). Zagotowujemy rosół, w gorącym rozprowadzamy przecier. Doprawiamy solą i pieprzem (z solą ostrożnie, rosół już na pewno jest słony!). W pół szklanki zimnej wody dokładnie rozprowadzamy dwie pełne łyżki mąki pszennej. Wlewamy ją do pomidorowego bulionu, cały czas mieszając. Gotujemy całość

Karo in the Kitchen
Domowy rosół na indyku 222

Rosół to pierwsza z zup, które nauczyłam się gotować i stąd też nazwa bloga. Dziś chcę Cię zaprosić na talerz domowego rosołu ugotowanego na indyku Składniki: porcja rosołowa z indyka włoszczyzna ziele angielskie i liść laurowy sól, pieprz do smaku Przygotowanie: porcję rosołową umyj, włóż do garnka i zalej wodą wstaw na mały ogień i gotuj około godzinę, w międzyczasie

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Po prostu... rosół 224

przydomowego ogródka) 1/2 selera 1 cebula w łupince 2-3 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki (z gałązkami) + łyżka posiekanej natki do posypania gotowego rosołu 5-6 listków świeżej bazylii 4 gałązki lubczyka 5 ziarenek ziela angielskiego 5 listków laurowych 2 suszone grzybki lub 1 duży Kurczaka dzielimy na części, myjemy. Do garnka (mój 5 litrowy(...)lubczyk - również z gałązkami, świeże liście bazylii, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Solimy i dodajemy zmielony pieprz Nie zapominamy o grzybkach suszonych - "podkręcą" zarówno aromat jak i smak Rosół gotujemy na małym ogniu. U mnie duży palnik, ale mały ogien. Można ustawić garnek również na małym palniku Co 45 minut skraplamy rosół zimną wodą, około 1-2 łyżeczki jednorazowo

Szczęśliwa kuchnia
rosół z gęsi z kołdunami 189

wersji rosołu absolutnie nic się nie zmarnuje. Najmniejsza składowa wykorzystana do wykonania zupy będzie wykorzystana :) Moja gęsia porcja rosołowa była baaardzo tłusta, więc pozwoliłam sobie wyciąć najtłustsze części i wytopić z nich smalec. Wyszło kilka dużych łyżek. Część powstałego smalcu, mięso obrane z kości po ugotowaniu wywaru i część warzyw zamieniły się w farsz do kołudnów. Pycha <3 Składniki(...)pierogi (1/2 porcji)  klik - obrane mięso z porcji rosołowej - gęsi smalec (u mnie wytopiony z najtłustszych części z porcji rosołowej) - marchewka i cebula pozostała po przecedzeniu rosołu Porcję z gęsi   dokładnie myję, osuszam, wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Zagotowuję na małym ogniu. Gdy na wierzchu zacznie zbierać się szum, zbieram go dokładnie łyżką do momentu

Cook&Love
Rosol z rosolu z wczoraj 169

domów, tyle przepisów na rosół, jedni dodają suszone grzybki, inny liść kapusty, jeszcze inni ostrą papryczkę, opalaną cebulę czy goździki. Podobnie jest z wyborem mięsa, wołowina, kurczak, indyk, kaczka czy też wszelkie kombinacje - nie ma jednej uniwersalnej receptury. Idąc tym tropem, postanowiliśmy wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, jako bazę do stworzenia rosołu orientalnego. Dodatek do zupy stanowiły pierożki nadziane mięsem(...)podudzi kurczaka. W tym daniu chcieliśmy zawrzeć nasze ulubione smaki kuchni chińskiej. Finalnie wyszło przepysznie. Do ugotowania rosołu wykorzystaliśmy m.in. podudzia z kurczaka, które posłużyły, jako farsz do pierożków. ZUPA: PIEROŻKI:  ok. 1 l rosołu  1 średnia marchew  mięso z rosołu - u nas z 3 podudzi  ok. 1 l wody  seler - tyle ile marchwi  1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Kuchnia od dwojga
Galareta drobiowa 185

Rosół to taka zupa, z której można wykorzystać nie tylko bulion, ale również mięso i warzywa. Czasami gotowane udka z rosołu lądują na talerzu jako drugie danie - opanierowane i usmażone, albo upieczone w piekarniku z chrupiącą skórką. Warzywa najczęściej wykorzystuję do sałatki warzywnej. Można również, a nawet trzeba!, przygotować galaretę drobiową - przystawkę w czasach PRL-u serwowaną na imieninach(...)cioci, weselach, czy też będącą zakąską do wódeczki. Czasy się zmieniły, ale smak tamtej galarety pozostał przez lata ten sam ;) SKŁADNIKI: Około 6 porcji. 700 - 800 ml rosołu 2 ćwiartki z kurczaka z rosołu 2 marchewki z rosołu 1 puszka groszku konserwowego 5 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 15 g żelatyny sól, pieprz do smaku

W kuchni Katie
Light pierogi z kurczaka 168

Zawsze kiedy gotuję rosół , wykorzystuję z niego wszystkie super pyszne i aromatyczne dodatki jakie dodawałam na początku gotowania pysznego rosołu , i tu zapraszam na pyszne pierogi z kurczaka gotowanego z warzywami , do tego skwarki z szynki długo dojrzewającej , to połączenie eksploduje smakiem , zapraszam koniecznie do wypróbowania . Składniki na pierogi  4 szklanki mąki  pszennej  1 łyżka oleju(...)szklanka wody ( można dodać w zależności cista )  szczypta soli Składniki na farsz  3 sztuki udek podwójnych z kurczaka  5 sztuk marchewek z rosołu 1 pietruszka z rosołu pora z rosołu  cebula z rosołu  1 cebula surowa  sól  pieprz  5 plastrów szynki długo dojrzewającej  pęczek szczypioru   sól różowa himalajska

Mój Smak
Zupa koperkowa z lanymi kluskami 195

gotowałam tutaj a dzisiaj jest inna koperkowa.   Z lanymi kluseczkami. To takie przypomnienie dzieciństwa. Zupa jest dietetyczna a zarazem bardzo pożywna. Najpierw ugotowałam pyszny rosół a na jego bazie właśnie zupę koperkową i do tego smaczne, zapomniane, bo dawno nie robione lane kluski...           Składniki: 1,5 l rosołu czystego(...)pęczki koperku sól pieprz świeżo zmielony 1   łyżka masła 200 g gęstej śmietany (18%)   Do lanych klusek: 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej     Wykonanie: Rosół zagotowałam. Koperek umyłam. Odcięłam łodyżki i związałam nitką.   Łodyżki włożyłam do gotującego się rosołu a   koperek posiekałam. Połowę wsypałam na patelnię na rozgrzane masło. Chwilę podsmażyłam i dodałam

Kuchnia u Krysi