porcje): plastrów wołowiny sól i pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżeczki musztardy nadzienie: 1-2 ogórki kiszone i 1/2 papryki 2 łyżki oleju roślinnego 2 i 1/2 szklanki rosołu lub bulionu wołowego lub drobiowego 1/3 cebuli 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Wołowinę rozbić tłuczkiem na cienkie filety, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, posmarować musztardą. Następnie przy krótszym brzegu położyć(...)słupek ogórka i papryki. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Obsmażyć na oleju z każdej strony na dobrej większej patelni na większym ogniu. W garnku zagotować rosół lub bulion, do wrzącego bulionu włożyć obsmażone roladki i zagotować. Na patelnię po roladkach włożyć posiekaną w kosteczkę cebulę i przepołowione ząbki czosnku, zeszklić i lekko zrumienić. Przełożyć do garnka. Gotować na ogniu
Oka w rosole czyli KaFka gotujeKiedy myślę zupa pomidorowa na myśl przychodzi mi dzieciństwo i pyszna zupa mojej mamy. Mama zawsze z połowy rosołu przygotowywała pomidorówkę a drug część zostawiała rosołem za którym nie przepadam. U mojego męża za to wszyscy jedli 2 dni rosół a później wszyscy jedli z rosołu pomidorową. Każdy z nas ma swoją ulubioną wersję tej zupy. Jeden lubi zupy kremy(...)inny zachwyca się jak pomidorowa podana jest z mozarellą a jeszcze inny preferuje zupę z pieczonych pomidorów. Ja w związku z tym, że mąż lubi rosół a ja nadal za nim nie przepadam od razu po ugotowaniu rosołu przygotowuje pomidorówkę... taką samą jak robiła moja mama. uważam, że jest to najlepsza zupa jaką jadłam. Podana z makaronem, zabielona śmietaną
Kuchnia w oparachmięsem. Z mąki orkiszowej. Pycha! Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej, razowej, typ 2000 1 szklanka ciepłej wody 1 szczypta soli 1 łyżka oleju farsz: ugotowane mięso z rosołu wraz z marchewką ( rozbudowany opis farszu i jego wykonania znajdziesz w przepisie na rosół z kołdunami – https://okawrosole.pl/2018/01/06/rosol-z-koldunami/ ) Przygotowanie: ciasto zagnieć – przepis jak to zrobić znajdziesz TUTAJ
Oka w rosole czyli KaFka gotujemożna zrobić z resztek kurczaka? Z upę pho, klasyk wietnamskiej kuchni, zrobioną na aromatycznym bulionie z warzyw, orientalnych przypraw i – szkieletu oraz kostek z upieczonego w niedzielę kurczaka. Rosół można wykorzystać na wiele sposobów, np. jako bazę do innych zup lub sosów. Zupa pho to tylko jeden z patentów na zagospodarowanie pysznych pozostałości z pieczystego. W tym tygodniu codziennie(...)powinno się marnować, a już na pewno nie szkielet upieczonego kurczaka, kaczki, czy gęsi, pełen smaków i aromatów, który może stać się podstawą pysznego, zdrowego, pachnącego przyprawami rosołu i wielu innych zup. Nie wyrzucamy obranych z mięsa kostek i korpusów, ale ponownie je przetwarzamy, zamieniając w smakowite dania. Po upieczeniu drobiu, obrany z mięsa szkielet zawsze wykorzystujemy do przygotowania bulionu
Niedzielny kucharzSałatka jarzynowa z warzyw z rosołu króluje praktycznie w każdym polskim z domu i zdecydowana większość z Was ją doskonale zna, prawda? Jednak w każdej rodzinie przygotowuje się ją trochę inaczej. Jedni dodają do sałatki pora, drudzy kukurydzę, a jeszcze inni nie dodają na przykład jabłka. Przepis na taką sałatkę warzywną jest więc jest dość uniwersalny, do modyfikowania, w zależności(...)tego jakie składniki lubimy najbardziej. Pamiętajcie, aby kolejnym razem, kiedy będziecie gotować rosół , włożyć do niego trochę więcej warzyw, aby następnie zrobić sobie pyszną kolację czy śniadanie, właśnie w takiej formie Zapraszam po mój przepis! Smacznego! Zobacz też: Sałatki na imprezę – 12 sprawdzonych przepisów 10 przepisów na smaczne i pożywne sałatki Przepis na sałatkę jarzynową z warzyw z rosołu Drukuj
Kuchnia Bazyliiciasno zawińcie je w zaparzone liście nadając gołąbkom bardziej okrągły niż podłużny kształt. Częścią masła wysmarujcie formę żaroodporną, przełóżcie i ciasno upchnijcie w formie gołąbki. Podlejcie gołąbki rosołem, pozostałe pokrojone masło rozłóżcie na wierzchu, zamknijcie naczynie i wstawcie je na środkowy poziom piekarnika rozgrzanego do 180⁰C. Gołąbki będą się piec przez półtorej godziny. Szybki sos naszykujemy bazując(...)rosole i przecierze pomidorowym (można użyć też passaty pomidorowej, wtedy zachowajcie proporcje 1:1 – 300ml rosołu i 300ml passaty). Zagotowujemy rosół, w gorącym rozprowadzamy przecier. Doprawiamy solą i pieprzem (z solą ostrożnie, rosół już na pewno jest słony!). W pół szklanki zimnej wody dokładnie rozprowadzamy dwie pełne łyżki mąki pszennej. Wlewamy ją do pomidorowego bulionu, cały czas mieszając. Gotujemy całość
Karo in the KitchenRosół to pierwsza z zup, które nauczyłam się gotować i stąd też nazwa bloga. Dziś chcę Cię zaprosić na talerz domowego rosołu ugotowanego na indyku Składniki: porcja rosołowa z indyka włoszczyzna ziele angielskie i liść laurowy sól, pieprz do smaku Przygotowanie: porcję rosołową umyj, włóż do garnka i zalej wodą wstaw na mały ogień i gotuj około godzinę, w międzyczasie
Oka w rosole czyli KaFka gotujeprzydomowego ogródka) 1/2 selera 1 cebula w łupince 2-3 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki (z gałązkami) + łyżka posiekanej natki do posypania gotowego rosołu 5-6 listków świeżej bazylii 4 gałązki lubczyka 5 ziarenek ziela angielskiego 5 listków laurowych 2 suszone grzybki lub 1 duży Kurczaka dzielimy na części, myjemy. Do garnka (mój 5 litrowy(...)lubczyk - również z gałązkami, świeże liście bazylii, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Solimy i dodajemy zmielony pieprz Nie zapominamy o grzybkach suszonych - "podkręcą" zarówno aromat jak i smak Rosół gotujemy na małym ogniu. U mnie duży palnik, ale mały ogien. Można ustawić garnek również na małym palniku Co 45 minut skraplamy rosół zimną wodą, około 1-2 łyżeczki jednorazowo
Szczęśliwa kuchniawersji rosołu absolutnie nic się nie zmarnuje. Najmniejsza składowa wykorzystana do wykonania zupy będzie wykorzystana :) Moja gęsia porcja rosołowa była baaardzo tłusta, więc pozwoliłam sobie wyciąć najtłustsze części i wytopić z nich smalec. Wyszło kilka dużych łyżek. Część powstałego smalcu, mięso obrane z kości po ugotowaniu wywaru i część warzyw zamieniły się w farsz do kołudnów. Pycha <3 Składniki(...)pierogi (1/2 porcji) klik - obrane mięso z porcji rosołowej - gęsi smalec (u mnie wytopiony z najtłustszych części z porcji rosołowej) - marchewka i cebula pozostała po przecedzeniu rosołu Porcję z gęsi dokładnie myję, osuszam, wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Zagotowuję na małym ogniu. Gdy na wierzchu zacznie zbierać się szum, zbieram go dokładnie łyżką do momentu
Cook&Lovedomów, tyle przepisów na rosół, jedni dodają suszone grzybki, inny liść kapusty, jeszcze inni ostrą papryczkę, opalaną cebulę czy goździki. Podobnie jest z wyborem mięsa, wołowina, kurczak, indyk, kaczka czy też wszelkie kombinacje - nie ma jednej uniwersalnej receptury. Idąc tym tropem, postanowiliśmy wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, jako bazę do stworzenia rosołu orientalnego. Dodatek do zupy stanowiły pierożki nadziane mięsem(...)podudzi kurczaka. W tym daniu chcieliśmy zawrzeć nasze ulubione smaki kuchni chińskiej. Finalnie wyszło przepysznie. Do ugotowania rosołu wykorzystaliśmy m.in. podudzia z kurczaka, które posłużyły, jako farsz do pierożków. ZUPA: PIEROŻKI: ok. 1 l rosołu 1 średnia marchew mięso z rosołu - u nas z 3 podudzi ok. 1 l wody seler - tyle ile marchwi 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Kuchnia od dwojgaRosół to taka zupa, z której można wykorzystać nie tylko bulion, ale również mięso i warzywa. Czasami gotowane udka z rosołu lądują na talerzu jako drugie danie - opanierowane i usmażone, albo upieczone w piekarniku z chrupiącą skórką. Warzywa najczęściej wykorzystuję do sałatki warzywnej. Można również, a nawet trzeba!, przygotować galaretę drobiową - przystawkę w czasach PRL-u serwowaną na imieninach(...)cioci, weselach, czy też będącą zakąską do wódeczki. Czasy się zmieniły, ale smak tamtej galarety pozostał przez lata ten sam ;) SKŁADNIKI: Około 6 porcji. 700 - 800 ml rosołu 2 ćwiartki z kurczaka z rosołu 2 marchewki z rosołu 1 puszka groszku konserwowego 5 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 15 g żelatyny sól, pieprz do smaku
W kuchni KatieZawsze kiedy gotuję rosół , wykorzystuję z niego wszystkie super pyszne i aromatyczne dodatki jakie dodawałam na początku gotowania pysznego rosołu , i tu zapraszam na pyszne pierogi z kurczaka gotowanego z warzywami , do tego skwarki z szynki długo dojrzewającej , to połączenie eksploduje smakiem , zapraszam koniecznie do wypróbowania . Składniki na pierogi 4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju(...)szklanka wody ( można dodać w zależności cista ) szczypta soli Składniki na farsz 3 sztuki udek podwójnych z kurczaka 5 sztuk marchewek z rosołu 1 pietruszka z rosołu pora z rosołu cebula z rosołu 1 cebula surowa sól pieprz 5 plastrów szynki długo dojrzewającej pęczek szczypioru sól różowa himalajska
Mój Smakgotowałam tutaj a dzisiaj jest inna koperkowa. Z lanymi kluseczkami. To takie przypomnienie dzieciństwa. Zupa jest dietetyczna a zarazem bardzo pożywna. Najpierw ugotowałam pyszny rosół a na jego bazie właśnie zupę koperkową i do tego smaczne, zapomniane, bo dawno nie robione lane kluski... Składniki: 1,5 l rosołu czystego(...)pęczki koperku sól pieprz świeżo zmielony 1 łyżka masła 200 g gęstej śmietany (18%) Do lanych klusek: 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Rosół zagotowałam. Koperek umyłam. Odcięłam łodyżki i związałam nitką. Łodyżki włożyłam do gotującego się rosołu a koperek posiekałam. Połowę wsypałam na patelnię na rozgrzane masło. Chwilę podsmażyłam i dodałam
Kuchnia u Krysi