rosół - 7627 przepisów (strona:18/509)

Galaretka z kurczaka z rosołu 83

Pyszna i lekka galaretka z kurczaka z rosołu. Tak można określić tą potrawę. Wbrew pozorom jej wykonanie wcale nie jest takie trudne i z moimi wskazówkami poradzi sobie nawet osoba początkująca w gotowaniu. Galaretka z kurczaka może być również jedzona przez osoby będące na diecie. Wystarczy jedno lub dwa udka zamienić na pierś z kurczaka lub indyka. Ja tak czasami(...)łyżki żelatyny na 1 litr wywaru pół puszki groszku konserwowego Opcjonalnie. Można też użyć kukurydzy z puszki i jajek ugotowanych na twardo. Sposób wykonania galaretki z kurczaka z rosołu Krok 1 – gotuję wywar na rosół Mięso kurczaka dokładnie myję, można je również wymoczyć przez pół godziny. Warzywa takie jak marchew, seler i pietruszkę obieram, a cebulę pozbawiam łupiny. Galaretkę

Ania gotuje
Pasztet z żurawiną 63

sklepowe są tragiczne, jeżeli chodzi o skład. Nie kupuję ich praktycznie wcale. Pasztet z żurawiną nie był na mojej liście tegorocznych świątecznych przepisów. Miałam jednak ochotę na pomidorową na rosole. Wiecie, taką prawdziwą. Zawsze, gdy robię rosół, kminię co później zrobić z mięsem. Teraz znowu kombinowałam. Że kotlety, że potrawka, że galareta. I potem nagle ciach! No pasztet przecież(...)mnie nowa/stara maszynka do mielenia mięsa. Chciałam uzyskać konkretną konsystencję i taką udało mi się zrobić. Pasztet wyszedł dokładnie taki jak chciałam. Pycha. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g karczku wieprzowego 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 5 łyżek bułki tartej duża garść suszonej żurawiny 2 jajka 2 duże

Kardamonovy
Rosół po chińsku 60

Rosół gotowany jak tradycyjny ale o smaku orientu, z dużą ilością mięsa, warzyw i makaronu ryżowego. Gęsty, pożywny i sam się gotuje. Doskonały jako główny posiłek jednodaniowy. Bardzo wszystkim nam smakował i pomimo dużego ganka zniknął bardzo szybko. Do rosołu chińskiego można dodać również pędy bambusa, a prawdziwki zamienić na grzybki mun. Składniki: ? indyk, u mnie skrzydło, szyja(...)umyć, zalać zimną wodą, zagotować i zdjąć szumowiny. ? Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora oraz obrane i przekrojone na pół cebule. ? Wsypać płaską łyżkę soli, dodać zioła i grzyby. ? Rosół ma się gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez 2 godziny. Jeśli pojawią się szumowiny, należy je zdjąć siteczkiem lub łyżką. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych

To co kocham
Sałatka z mięsem z rosołu 76

Sałatka z kurczaka z rosołu Pyszna sałatka z mięsem z rosołu, znakomity pomysł na kolację czy posiłek do pracy. Prosta i szybka sałatka z gotowanym kurczakiem, winogronem i selerem. Już się nie zastanawiaj co zrobić z mięsem z rosołu? Przygotuj znakomitą sałatkę z mięciutkim kurczakiem, chrupiącym selerem i aksamitnym sosem. Na Blogu znajdziesz inne pomysły na mięso z rosołu(...)rosół. Wyrazisty seler, słodki winogron to znakomite uzupełnienie gotowanego kurczaka. Z samych tych składników sałatka wychodzi łagodna, jeżeli lubisz ostrzejsze smaki dopraw ją mocniej. Stopień ostrości to już indywidulana sprawa, musisz popróbować i zobaczyć co dodać, aby podarować sobie i bliskim pyszny posiłek. Sałatka z mięsem z rosołu idealna na co dzień jak i od święta. Nie musisz robić

Dieta moja pasja
PASZTET Z MIĘSA I WARZYW Z ROSOŁU 163

mnie pozostaje zawsze mnóstwo mięsa z rosołu? Przygotować można z tego wiele różnych potraw. Dziś mam dla Was przepis na pyszny pasztet z mięsa i warzyw z rosołu . Podawany pokrojony w plasterki to doskonałe dodatek do chleba czy bułek. Pasztet jest naprawdę smaczny, łatwy i szybko do przygotowania. A że moja córka uwielbia rosół, to mięsa mam co chwilę(...)nadmiarze. Wykorzystuję go na różne sposoby... pierogi, krokiety, sałatka. Tym razem zrobiłam pasztet. Znikł bardzo szybko, więc chyba rodzince smakował :) Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu - składniki na keksówkę o długości 20 cm: * 400 g mięsa gotowanego z rosołu (np. uda z kurczaka, waga już bez skóry i kości) * 300 g gotowanych warzyw z rosołu (marchewka, seler, pietruszka

Zrób to smacznie
Kebab z mięsem z rosołu z domowymi wrapami 124

można zrobić z mięsa z rosołu? Kebab! Ma wszystko to co kebs powinien mieć: miękkie i zarazem chrupiące nadzienie, charakterystyczny smak. I możesz go zrobić w 20 minut. Łącznie z wrapami, w które je zawiniesz. Czas: 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Problem co zrobić z mięsa z rosołu to jeden z największych dylematów kucharza. Z jednej strony(...)jest to już mocno przetworzony, bo wygotowany produkt, z drugiej żal i grzech nic z niego nie zrobić. Pytanie co zrobić z mięsem z rosołu? Sporo rzeczy. Polecamy np. pyszny pasztet z mięsa z rosołu, soczewicy i batata . Polecamy też inne patenty. Kiedy nie mamy czasu, żeby wymyślać co zrobić z mięsa z rosołu robimy tak, że po przestudzeniu kroimy

Niedzielny kucharz
ZUPA POMIDOROWA 131

Pyszna, domowa zupa pomidorowa na rosole. Zupa pomidorowa na rosole. Prosty przepis na klasyczną zupę pomidorową bez mięsa.     Przepis na pyszną, tradycyjną zupę pomidorową na rosole. Pomidorówka z cebulą, jabłkiem i marchewką, ugotowana na soku pomidorowym. Klasyczna pomidorowa bez mięsa, doskonale smakuje podprawiona śmietanką albo mleczkiem kokosowym - zyskuje wówczas delikatny, lekko słodki smak - dzieci taką uwielbiają :) Do zupy(...)można dodać bazylię i czosnek, smak pomidorowej będzie wtedy jeszcze lepszy.    Domowa, klasyczna zupa pomidorowa jak u babci - przywołuje na myśl smak dzieciństwa. Najczęściej gotowana z rosołu pozostałym z niedzieli. A jeżeli dodacie do niej jeszcze własnoręcznie robiony, domowy makaron...no po prostu pycha!  Zupa pomidorowa podawana jest z wieloma różnymi dodatkami. Moja ulubiona to pomidorowa

Moja Książka Kucharska
Pasztet z żurawiną 104

sklepowe są tragiczne, jeżeli chodzi o skład. Nie kupuję ich praktycznie wcale. Pasztet z żurawiną nie był na mojej liście tegorocznych świątecznych przepisów. Miałam jednak ochotę na pomidorową na rosole. Wiecie, taką prawdziwą. Zawsze, gdy robię rosół, kminię co później zrobić z mięsem. Teraz znowu kombinowałam. Że kotlety, że potrawka, że galareta. I potem nagle ciach! No pasztet przecież(...)mnie nowa/stara maszynka do mielenia mięsa. Chciałam uzyskać konkretną konsystencję i taką udało mi się zrobić. Pasztet wyszedł dokładnie taki jak chciałam. Pycha. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g karczku wieprzowego 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 5 łyżek bulki tartej duża garść suszonej żurawiny 2 jajka 2 duże

Kardamonovy
Rosół wołowy / Beef broth 95

przepisem na rosół jest tak samo jak z przepisem na sałatkę jarzynową – każdy ma swój. Dzisiaj zrobimy wołowy, który poza kilkoma szczegółami nie różni się specjalnie od każdej innej wersji rosołu w moim wykonaniu. Dobry, klarowny rosół zajmuje bardzo dużo czasu, ale wart jest każdej godziny wolnego gotowania, czekania. Składników niewiele, ale czasu potrzeba bardzo dużo! Mimo wszystko(...)koniec (na godzinę przed końcem) gotowania, moim zdaniem tak jest bezpieczniej, ponieważ wywar może się okazać zbyt słonym jeśli zostanie posolony na początku, a tego nie chcemy. Jak rosół osiągnie odpowiedni smak wyłącz kuchenkę, przelej rosół do innego garnka przed sito/durszlak. Ja przelewam rosół dwa razy, drugi raz przez pieluchę, ponieważ warzywa się rozpadają podczas tak długiego gotowania i durszlak/sito

Martyna Cooks
Dwa przepisy na rosół- klasyczny z pulpecikami warzywnymi i staropolski z pieczonej kaczki 142

dzisiejszym menu rosół, który od wielu, wielu lat gości na naszych stołach, na który receptury są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wersji na rosół nie jest wiele, a dzisiaj zapraszam Was na klasyczny na kurczaku i- w wersji staropolskiej- na pieczonej kaczce. Tradycyjny rosół na kurczaku z wołowiną, wolno i długo gotowany gwarantuje smak jak mamy czy babci. Z dużą(...)ilością włoszczyzny, która bardzo często zostaje Nam w nadmiarze, dlatego też proponuję wykorzystać ugotowane warzywa i przygotować mini pulpeciki, po które dzieci zawsze chętnie sięgają. Druga propozycja, to rosół z pieczonej kaczki, który ma bardzo wyrazisty smak, aromat i kolor, a i sam rosół jest bardziej tłusty. Do tego obowiązkowo opalona nad ogniem cebula, która była i jest sekretem staropolskiego

Kraina Miodem Płynąca
Rosół domowy – przepis 134

Rosół domowy to zupa najczęściej chyba przygotowywana w polskich domach. Najpopularniejszy jest rosół z kury oraz drobiowo – wołowy, potem rosół domowy czy z kaczki. Tradycyjnie rosół podaje się z makaronem nitki, choć w niektórych regionach również z ziemniakami czy kluskami zacierkami. PRZEPIS NA ROSÓŁ DOMOWY: Składniki na rosół domowy: ok 1-1,5 kg mięsa drobiowego – może być kura(...)wolnego wybiegu lub mieszanka: korpus kury, skrzydełka indyka 300g wołowiny 1 włoszczyzna 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 5 szt pieprzu w ziarnach sól Jak zrobić rosół domowy: Mięso pokroić na części, umyć dokładnie. Mięso przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (ok 2,5l) zagotować, zebrać szumowiny. Zmniejszyć ogień, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok dwie godziny

Dorota Smakuje
Ziemniaki fondant – rozpływają się w ustach! 643

kaczki w sklepie mięsnym obok). Oliwa z oliwek, a już na pewno olej rzepakowy, ryżowy czy słonecznikowy nie pasują do tak szykowanych ziemniaków. Płynem używanym najczęściej jest klasyczny, drobiowy rosół . Rzadziej spotyka się ziemniaki fondant szykowane na rosole z cielęciny. Czosnek, tymianek i niewielka ilość rozmarynu to klasyczne dodatki podbijające maślany smak ziemniaków – ale uwaga z rozmarynem. Nie wolno(...)maślany smak ziemniaków. WYKONANIE Ziemniaki (na zdjęciach ziemniaki typu B, odmiany Ditta) obieramy ze skórki i kroimy każdego ziemniaka w poprzek na równe kawałki, o wysokości około 4cm. Podgrzewamy rosół. Na patelni, na średnim ogniu, rozpuszczamy i mocno rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy osuszone ziemniaki i smażymy je z obu stron przecięcia do zezłocenia, po około 5-6 minut na stronę

Karo in the Kitchen
ZUPA POMIDOROWA JAK U MAMY 171

Kiedy myślę zupa pomidorowa na myśl przychodzi mi dzieciństwo i pyszna zupa mojej mamy. Mama zawsze z połowy rosołu przygotowywała pomidorówkę a drug część zostawiała rosołem za którym nie przepadam. U mojego męża za to wszyscy jedli 2 dni rosół a później wszyscy jedli z rosołu pomidorową. Każdy z nas ma swoją ulubioną wersję tej zupy. Jeden lubi zupy kremy(...)inny zachwyca się jak pomidorowa podana jest z mozarellą a jeszcze inny preferuje zupę z pieczonych pomidorów. Ja w związku z tym, że mąż lubi rosół a ja nadal za nim nie przepadam od razu po ugotowaniu rosołu przygotowuje pomidorówkę... taką samą jak robiła moja mama. uważam, że jest to najlepsza zupa jaką jadłam. Podana z makaronem, zabielona śmietaną

Kuchnia w oparach
Podkręcony rosół z kurczaka z mini pulpecikami i makaronem jajecznym 128

Klasyka polskiej kuchni, która jest obowiązkowym elementem podczas niedzielnego obiadu- rosół. Oprócz mięsa i włoszczyzny- koniecznie z opieczoną cebulą, dzięki której uzyskamy głębszy aromat i słoneczny kolor- ważne są zioła, dlatego też mój rosół ma posmak ziela angielskiego, listka laurowego oraz świeżego lubczyku. W większości domów nieodłącznym elementem do rosołu jest makaron, najlepiej jajeczny i drobny- jak makaron w formie(...)nitek od Lubelli, robiony aż z 5 jaj! A zamiast ugotowanego mięsa polecam zrobić maleńkie pulpeciki, które ucieszą nie tylko najmłodszych 😊 Rosół: * kurczak- 2,5 kg * woda- 4 litry * marchewka- 3 szt. * pietruszka- 2 szt. * por- 1 szt. * cebula- 1 duża * seler- 1/4 szt. * przyprawy: 6 ziaren ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe, 1gałązka świeżego lubczyku, oraz sól

Kraina Miodem Płynąca
Pierogi z kaczką 244

tradycyjnej kuchni polskiej jest wiele rozwiązań umożliwiających zrobienie pełnego obiadu i wykorzystanie wszystkich składników. Podstawą bardzo często jest rosół. Mamy wiele pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu, jarzynową sałatkę którą zrobimy z warzyw. Dziś taki własnie pomysł, bazujących na rosole z kaczki który będzie doskonały na pierwsze danie. Z kaczki ugotowanej w rosole oraz z warzyw zrobicie natomiast pyszny farsz(...)pierogów Przygotowanie: 50 minut Składniki: – 1,5 porcji ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 1 kaczka około 2 kg, możecie użyć mrożonej – jarzyny z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 kawałek selera – sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano – 8-12 łyżek rosołu Przygotowanie: Kaczkę ugotuj tak jak w przepisie na rosół z kaczki

nietylkopasta.pl
Jak zrobić domowy rosół? Sprawdź listę składników 762

Prawdziwy domowy rosół, na bazie którego przyrządzane są np. zupy podawane w restauracji Biesiadowo w Łodzi, powstaje w oparciu o naturalne składniki. Jakie? Na pewno nie znajdziesz pomiędzy nimi kostki rosołowej. To wywar mięsny lub mięsno-warzywny, który swój smak uzyskuje w wyniku długiego gotowania. Zobacz, czego potrzebujesz, by go przyrządzić. Mięsny czy warzywny? Wybór należy do Ciebie. Jeżeli chcesz(...)przyrządzić rosół w wersji wegetariańskiej, możesz to zrobić. Jego aromat jednak będzie nieco uboższy niż wersja mięsna. W wersji tradycyjnej będziesz potrzebować: mięsa – najlepiej kilku rodzajów, by powstały wywar był intensywny. Sięgnij np. po: pręgę wołową, prawdziwą wiejską kurę i nogę z kaczki; włoszczyzny, czyli warzyw: odrobiny selera, kilku pietruszek, kilku marchewek, małego pora, kawałka kapusty włoskiej, 1 cebuli

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zupa śmietanowa z kurczakiem i zielonym groszkiem, z delikatną nutą mięty 179

zrobić z resztką rosołu, która została po niedzielnym obiedzie? Nie, dzisiaj nie będzie pomidorowej 😊 Dzisiaj będzie nieco inaczej, kolorystycznie i smakowo znacznie delikatniej. W wielu domach panuje tradycja niedzielnego rosołu. W poniedziałek faktycznie zastanawiamy się co zrobić z jego resztką. Pomidorowa? Owszem, bardzo chętnie. Lubię pod każda postacią i trzeba przyznać, że to najszybsze rozwiązanie. Jednak z takiego dobrego rosołu(...)można zrobić znacznie więcej pysznych zup. Ja przygotowałam zupę śmietanową z zielonym groszkiem i nutą mięty. Do tego odrobina mięsa z rosołu i naprawdę mamy pyszny obiad. Gwarantuję, że najecie się nim. Składniki: 1 litr rosołu (lub dowolnego bulionu) ok. 400 ml dobrej kwaśnej śmietany 1 szklanka zielonego groszku (świeży lub mrożony) 1 łyżka posiekanej świeżej mięty sól i pieprz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tradycyjna kuchnia polska: Rosół wołowy 156

Cześć Dzisiaj trafiło na mnie przygotowanie obidu. Była klasyka kuchni polskie - rosół wołowy. Osobiście wolę rosół wołowy lub mieszany niż ten drobiowy. Do rosołu powinno się dodawać całą włoszczyznę, ale ze względu na upodobania domowników u mnie w domu pomija się seler. Z żadka dam tylko parę listków selera naciowego. Może dzisiaj pogoda za oknem sprzyjała bardziej letnim daniom(...)domu jest już niestety dość chłodno. Łatwo też o przeziębienie. Dzisiejszy rosół przyjemnie rozgrzał wszystkich domowników i posłuszył jak profilaktyczne lekarstwo. Rosół wołowy Przygotuj garnek, nóż, widelec, łyżkę, widelec, łyżkę cedzakową, chochlę, głębokie talerze lub bulionówki, ewentualnie łyżeczkę. Przygotuj składniki: ½ kg wołowiny rosołowej, np. szpondra, 1-2 marchewki, 1-2 pietruszki, zieloną część dość sporego pora, 10-20 ziarenek czarnego

blog.moje-pasje.info
Rosół po chińsku 161

Rosół gotowany jak tradycyjny ale o smaku orientu, z dużą ilością mięsa, warzyw i makaronu ryżowego. Gęsty, pożywny i sam się gotuje. Doskonały jako główny posiłek jednodaniowy. Bardzo wszystkim nam smakował i pomimo dużego ganka zniknął bardzo szybko. Do rosołu chińskiego można dodać również pędy bambusa, a prawdziwki zamienić na grzybki(...)zdjąć szumowiny. • Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora oraz obrane i przekrojone na pół cebule. • Wsypać płaską łyżkę soli, dodać zioła i grzyby. • Rosół ma się gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez 2 godziny. Jeśli pojawią się szumowiny, należy je zdjąć siteczkiem lub łyżką. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych

To co kocham
ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH 141

ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH Rosół, podstawa podstaw. Baza do wszystkich zup, przydatny przy gotowaniu sosów, pieczeniu mięs. Dzisiaj klasyczny, drobiowy, z którego powstaną dwie zupy – pomidorowa i kokosowa z kurczakiem, ale to w najbliższej przyszłości – dziś rosół gra główną rolę. Przepis niewiele się różni od przepisu na rosół wołowy , który gotowałam jakiś czas temu. Broth, the base(...)powrotem do garnka, zalej wodą i zacznij gotować na średnim ogniu. Gdy mięso zacznie się gotować sukcesywnie zdejmuj szumy, aż przestaną wypływać na powierzchnię. Jeśli przy okazji zdejmowania szum rosół radykalnie zmniejszył swoją objętość (w moim przypadku zawsze ;)), zagotuj wodę w czajniku i dolej trochę wrzątku do garnka. Dorzuć warzywa i przyprawy i postaw na najmniejszym możliwym ogniu, żeby rosół

Martyna Cooks
ROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH 136

ROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH Z przepisem na rosół jest tak samo jak z przepisem na sałatkę jarzynową – każdy ma swój. Dzisiaj zrobimy wołowy, który poza kilkoma szczegółami nie różni się specjalnie od każdej innej wersji rosołu w moim wykonaniu. Dobry, klarowny rosół zajmuje bardzo dużo czasu, ale wart jest każdej godziny wolnego gotowania, czekania. Składników niewiele, ale czasu potrzeba(...)koniec (na godzinę przed końcem) gotowania, moim zdaniem tak jest bezpieczniej, ponieważ wywar może się okazać zbyt słonym jeśli zostanie posolony na początku, a tego nie chcemy. Jak rosół osiągnie odpowiedni smak wyłącz kuchenkę, przelej rosół do innego garnka przed sito/durszlak. Ja przelewam rosół dwa razy, drugi raz przez pieluchę, ponieważ warzywa się rozpadają podczas tak długiego gotowania i durszlak/sito

Martyna Cooks
Galaretki drobiowe. 190

wyjdą. Myślałam, że są bardziej skomplikowane do zrobienia, a okazało się, że bardzo się pomyliłam. Galaretki są dość łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Podstawą jest dobrze ugotowany rosół. Trzeba się postarać by był klarowny, wtedy galaretki będą się ładnie prezentowały. Galaretka zrobiona z 0,8 L rosołu, gdzie ilość żelatyny jest na 1L (wyjdzie wtedy bardziej sztywna): Galaretka zrobiona(...)rosołu, gdzie ilość żelatyny jest również na 1L ( galareta wychodzi wtedy bardziej miękka): Składniki: drób na rosół (mogą to być udka lub piersi, a także dodatkowo korpus kurczaka - dla mnie rosół musi być ugotowany na korpusie), kawałek selera, 3 marchewki, 1 pietruszka, połowa pora, sól, pieprz, 3 jajka, puszka zielonego groszku, kilka listków natki pietruszki ( ja tym razem niestety

W kuchni u Moniki
Pierogi z farszem drobiowym. 160

Pierogi z farszem drobiowym najlepiej jest zaplanować na dzień, w którym gotowany ma być rosół.  Składniki: (na ok.38 pierogów) Farsz: 540g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu, oddzielonego od kości ( ja do rosołu dałam całego kurczaka, który ważył 1,5kg), 1 większa marchew z rosołu, 1 pietruszka z rosołu, 1 cebula,  garść zielonej pietruszki (5g), 1 łyżka masła, sól(...)także spokojnie można zrobić z mniejszej ilości mąki) 670g mąki pszennej tortowej, szczypta soli,  jajko,  1 łyżka oleju, ok. 500ml gorącej wody. Ponadto: 2 cebule, olej. Przygotowanie: Rosół: Kurczaka oczyścić, podzielić na mniejsze części i zalać wodą. Dodać warzywa ( oprócz wymienionych wyżej potrzebnych do farszu warzyw dodaj te warzywa, na których gotujesz rosół - u mnie jest

W kuchni u Moniki
Rosół królewski 159

Rosół królewski to zapewne tradycyjny polski rosół z którego wywodzą się wszystkie jego odmiany i wersje. Jak powiedziała mi mama – taki rosół zawsze przygotowywała jej mama. Nazwałam go królewski – gdyż składniki jakie dodajemy do tego rosołu niektóre są uważane za „dostojne”. Po wielu gotowaniach, mój rosół królewski został wzbogacony dodatkowymi przyprawami: płatki chili […] The post(...)Rosół królewski appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Rosół alla Pavese 162

Rosół ten pochodzi z XVI wiecznej Francji, wedle znalezionych przez nas informacji, Ówczesny król francuski postanowił podczas swojej wyprawy odwiedzić biedne domostwo. Gospodyni przerażona tym, że miałaby podać zwykły rosół głowie państwa dodała na szybko do rosołu żółtko od jajka mające sprawić by zupa stała się delikatna, aksamitna a przez to bardziej szlachetna, na wierzch dodała grzankę i posypała(...)serem. Król był zachwycony daniem, które od tej pory stało się jednym z ulubionych dań na dworze i w całej Francji. Składniki: (na 2 porcje) rosół drobiowy bez mięsa (może być również rosół drobiowo-wołowy, bądź bulion warzywny- bezmięsny) 2 żółtka 4 grzaneczki 150-200 g tartego sera żółtego  świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Rosół jeśli macie swoją tajną- domową

KreatywnePiny
Rosół z gęsi 75

Rosół z gęsi – zapraszam was dzisiaj do wypróbowania przepisu na pyszny rosół z gęsiny! Na początku listopada, tuż przed świętem polskiej gęsiny dostałam od czytelniczki pytanie Czy gęś nadaje się na rosół . Zadałam potem to pytanie również na moim facebooku i otrzymałam sporo odpowiedzi, że u nich właśnie na kuchence pyrka, że gotuje się od rana, że taki najlepszy(...)zimowy rosół musi być z gęsiną albo że gęsina to super dodatek do rosołu mieszanego z innych mięs. Potwierdzam, rosół z gęsi jest pyszny! Jeśli macie ochotę spróbować, zapraszam do przygotowania go z mojego przepisu. PRZEPIS NA ROSÓŁ Z GĘSI Składniki: porcja rosołowa z gęsi: korpus, szyja, skrzydła, można dodać też podroby jak żołądek, serce, wątróbka, można dodać odkrojony

Dorota Smakuje
Zupa ogórkowa 139

Jestem fanką zup, jednak nie robię ich zbyt często, gdyż w domu nie mam żadnych fanów zup. Więc jak już je gotuję, to zazwyczaj jest to rosół, część zjadam, część mrożę jako czysty bulion i wykorzystuje jako baza do gulaszu, klopsików czy innych dań a z pozostałego rosołu drugiego dnia robię pomidorową, krupnik bądź właśnie zupę ogórkową. Dzięki zawartości ogórków(...)oraz ogórki kiszone. Jeśli nie chcesz dodawać ziemniaków nada się dobrze również ryż, makaron albo ulubiona kasza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa ogórkowa – Składniki Składniki na rosół porcja rosołowa z kurczaka (2 udka plus korpus) bądź indyka (szyja plus skrzydło) 1 niewielki seler 1 średnia pietruszka 3 marchewki 1 cebula 2.5 litra wody przyprawy: 2 liście laurowe

To Musisz Wiedzieć
Rosół z kaczki 130

Rosół z kaczki najczęściej gotuje się z połowy tuszki (korpusu z szyją, jednym skrzydłem i nogą). Ponieważ ja nogi z kaczki potrzebuję do innych dań (do przygotowania aromatycznego sosu z kaczki lub do confitu z kaczki), zamiast nogi daję drugie skrzydło. Dzięki temu z jednej całej kaczki mam kilka obiadów. Rosół z kaczki jest tłustą zupą, ale w prosty sposób(...)możecie go odtłuścić (szczegóły w przepisie). Kiedyś nie byłam fanką rosołu z kaczki. Najzwyczajniej mi nie smakował, a wszystko przez brak dwóch przypraw, dzięki którym “nieprzyjemnie pachnący rosół”, nabiera wspaniałego aromatu. To dodatek kilku goździków i lubczyku powoduje kompensacje charakterystycznego zapachu rosołu z kaczki i sprawia, że w całym domu pięknie pachnie. Rosół z kaczki podaję z mięsem z gotowania

Moja Delicja
Krokiety z mięsem po rosole 213

Krokiety są świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa z rosołu Wystarczy je jedynie zemleć z podsmażoną cebulką i gotowy farsz zawinąć w naleśniki. Najczęściej bywają podawane do barszczu czerwonego. Będą też smakowały podane z sosem (np. pieczarkowym, czosnkowym), surówką lub sałatką obiadową. Fajnym pomysłem jest też upieczenie gotowych krokietów pod pierzynką z pieczarek lub sosu pomidorowego i żółtego sera.. Polecam(...)też kotlety z mięsa po rosole , paszteciki z mięsem z rosołu i pasztet drobiowy z rosołu .   Dodatki do krokietów… ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty   Składniki: 2 jajka 1 szkl mleka 3/4 szkl wody 1 szkl mąki pszennej 2 łyżki oleju

Kulinarny S.O.S.
Krokiety z mięsem po rosole 213

Krokiety są świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa z rosołu Wystarczy je jedynie zemleć z podsmażoną cebulką i gotowy farsz zawinąć w naleśniki. Najczęściej bywają podawane do barszczu czerwonego. Będą też smakowały podane z sosem (np. pieczarkowym, czosnkowym), surówką lub sałatką obiadową. Fajnym pomysłem jest też upieczenie gotowych krokietów pod pierzynką z pieczarek lub sosu pomidorowego i żółtego sera.. Polecam(...)też kotlety z mięsa po rosole , paszteciki z mięsem z rosołu i pasztet drobiowy z rosołu .   Dodatki do krokietów… ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty   Składniki: 2 jajka 1 szkl mleka 3/4 szkl wody 1 szkl mąki pszennej 2 łyżki oleju

Kulinarne S.O.S.
Klasyczny rosół drobiowy 140

Rosół to nic innego, jak wywar z warzyw i mięsa (najczęściej drobiowego) gotowane na wolnym ogniu. Gdy przed laty stawiałam pierwsze kroki w kuchni, uważałam przygotowanie tej zupy za „wyższą szkołę jazdy”. W rzeczywistości wcale nie jest skomplikowana? Dla nas rosół to środek wzmacniający w czasie choroby. Gdy dopada nas przeziębienie lub grypa, zjadamy miseczkę gorącego rosołu obficie(...)każdą połówkę przyrumień nad gazem (możesz lekko przypalić) . Dodaj ją do zupy wraz z pozostałymi warzywami (marchewką, pietruszką, selerem) . Całość gotuj przez około 30 minut na małym ogniu. Gotowy rosół podawaj z makaronem i pokrojoną natką pietruszki.   Rady: 1. Robienie rosołu należy rozpocząć od zalania mięsa zimną wodą i zagotowania – w ten sposób większość składników z mięsa przejdzie

Kulinarne S.O.S.
Klasyczny rosół drobiowy 133

Rosół to nic innego, jak wywar z warzyw i mięsa (najczęściej drobiowego) gotowane na wolnym ogniu. Gdy przed laty stawiałam pierwsze kroki w kuchni, uważałam przygotowanie tej zupy za „wyższą szkołę jazdy”. W rzeczywistości wcale nie jest skomplikowana Dla nas rosół to środek wzmacniający w czasie choroby. Gdy dopada nas przeziębienie lub grypa, zjadamy miseczkę gorącego rosołu obficie(...)każdą połówkę przyrumień nad gazem (możesz lekko przypalić) . Dodaj ją do zupy wraz z pozostałymi warzywami (marchewką, pietruszką, selerem) . Całość gotuj przez około 30 minut na małym ogniu. Gotowy rosół podawaj z makaronem i pokrojoną natką pietruszki.   Rady: 1. Robienie rosołu należy rozpocząć od zalania mięsa zimną wodą i zagotowania – w ten sposób większość składników z mięsa przejdzie

Kulinarne S.O.S.
Tradycyjny polski rosół 329

Któż nie lubi rosołu? Mam wrażenie, że bardzo mało jest takich osób. Kiedyś żaden domowy niedzielny obiad nie mógł się obyć bez tej zupy, a i do dziś w niektórych domach dalej jest podawany głównie w ten dzień. Idealny rosół, intensywny i aromatyczny musi być ugotowany na dużej ilości warzyw i na różnych gatunkach mięsa. Najlepszy oczywiście jest taki ugotowany(...)wiejskiej kurze, choć niektórzy preferują w tej roli koguta. Natomiast najważniejsza rzeczą jest czas jego gotowania. Zdecydowanie nie jest to zupa dla niecierpliwych, rosół lubi się gotować długo i na minimalnym ogniu. Warto też pamiętać, szczególnie gdy gotujemy rosół, gdy za oknem jest ciepło, żeby nie przechowywać go w garnku wraz z warzywami i mięsem; niestety potrafi się skisić

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z mięsa z rosołu 210

Składniki: 650 g mięsa z kurczaka, pozostałego z gotowania rosołu (waga samego ugotowanego mięsa, po oczyszczeniu z kości i skór); 100 g włoszczyzny ugotowanej w rosole (np. marchewka, seler, por, pietruszka, grzyby suszone); 1/2 szklanki rosołu drobiowego; 1/4 szklanki bułki tartej; 2 duże surowe jaja + 4 jaja ugotowane na twardo; 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu; 1/2 płaskiej łyżeczki  mielonego(...)gałki muszkatałowej; 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego; 1 czubata łyżeczka majeranku; Sól. Dodatkowo: Forma keksowa; Folia aluminiowa do wyłożenia keksówki; Szklanka = 250ml. Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka ugotowane w rosole (obrane z kości i skór) wraz z włoszczyzną z rosołu zmielić w maszynce do mięsa. Pół szklanki rosołu podgrzać. Do gorącego rosołu dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać i odstawić

Gospodyni Miejska
Galareta drobiowa 133

Rosół mogłabym jeść codziennie, klasyczny, gorący z makaronem i kawałkami kurczaka. Często jednak po zjedzeniu rosołu i jego całej pływającej zawartości zostaje mi tylko garnek bulionu. Czasem uratuje się jakieś mięso. O marchewkach z pewnością można zapomnieć, one są zjedzone pierwsze. Ostatnim razem bulionu zostało mi prawie 2 litr, więc postanowiłam wieczorową porą przerobić go na galarety drobiowe - pracy może(...)minut a efekt cudowny. Cały groszek niestety poleciał na dno, wiec galaretki wyglądają na bardzo nadziane groszkiem. Składniki: 2 litry rosołu 40g żelatyny mięso drobiowe z rosołu słoiczek marchewki z groszkiem Rolnik listki natki pietruszki sól, pieprz opcjonalnie jeśli zostały warzywa z rosołu - seler, pietruszka Rosół podgrzewam tylko by był lekko ciepły, ale nie gorący i doprawiam go pieprzem

Gotowanie i blogowanie
Rosół z gęsi ze szczypiorkowymi kluseczkami 186

porcję i mrożę. W takich sytuacjach pozostają spore ilości kości, tzw. porcje rosołowe. Je też pakuję oddzielnie i wykorzystuję jako bazę do zup. Z gęsi można ugotować także pyszny rosół. Bardzo aromatyczny i esencjonalny, na pewno zasmakuje wielbicielom rosołów. Składniki: porcja rosołowa z gęsi 5-6 średnich marchewek 3-4 średnie pietruszki pół średniego selera około 12-15 cm pora(...)wrzenia i nadal gotować bardzo delikatnie. Gdyby okazało się, że zaczął nam gotować się zbyt mocno, wtedy można wlać odrobinę zimnej wody. Wbrew obiegowej opinii nie spowoduje to zmętnienia rosołu, lecz wręcz przeciwnie, rosół może wyklarować się lekko dzięki takim własnie zabiegom. Sól wsypujemy pod koniec gotowania, gdyż zamyka ona pory i mięsa, i warzyw, przez co mniej smaku oddają

Codzienna kuchnia niecodzienna
Niedzielny rosół z domowym makaronem 65

Niedzielny rosół z domowym makaronem. Niedzielny Rosół z Domowym Makaronem Składniki na rosół: 1 kurczak o wadze około 2 kg 300 g wołowiny (np. antrykot, szponder) Podroby drobiowe: 8 serduszek i 8 żołądków kurzych Woda 2 marchewki 1 pietruszka 1 opalona lub podpieczona cebula Kawałek selera 1 por 1 gałązka świeżego lubczyku Przyprawy: 1 łyżka soli morskiej, 1 liść laurowy(...)angielskiego i pieprzu Składniki na domowy makaron: 1 szklanka mąki pszennej 450 lub 00 1 średnie jajko 2 żółtka 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy lub zimnej wody Przygotowanie rosołu: Przygotowanie mięsa: Kurczaka podziel na części, umyj dokładnie mięso drobiowe, wołowe oraz podroby. Włóż mięso do dużego garnka i zalej zimną wodą, aby całkowicie pokryła mięso (około 4 litry). Postaw

Moja Książka Kucharska
Paszteciki z warzyw i mięsa z rosołu 68

dużo zup dla swojej rodziny, pewnie masz podobny problem z “odpadkami” po ugotowaniu bulionu. Nie od dziś szukam fajnych rozwiązań jak wykorzystać warzywa i mięso po ugotowaniu rosołu. Mam na to kilka sprawdzonych patentów i dzisiaj podzielę się jednym z nich. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszne paszteciki z mięsa i warzyw z rosołu. Paszteciki wychodzą bardzo delikatne(...)najmłodszych dzieci. Możesz je przygotować dla dziecka któremu rozszerzasz dietę metodą BLW, warto wtedy pominąć dodatek soli zarówno podczas gotowania bulionu jak i przygotowywania pasztecików. Wystarczy że po ugotowaniu rosołu wyjmiesz z niego mięso i warzywa, mięso należy oddzielić od kości i chrząstek. Następnie musisz połączysz je z kilkoma innymi składnikami, rozdrobnić na gładką masę i upiec w foremkach silikonowych

ProstePesto.pl
Paszteciki z warzyw i mięsa z rosołu 80

dużo zup dla swojej rodziny, pewnie masz podobny problem z “odpadkami” po ugotowaniu bulionu. Nie od dziś szukam fajnych rozwiązań jak wykorzystać warzywa i mięso po ugotowaniu rosołu. Mam na to kilka sprawdzonych patentów i dzisiaj podzielę się jednym z nich. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszne paszteciki z mięsa i warzyw z rosołu. Paszteciki wychodzą bardzo delikatne(...)najmłodszych dzieci. Możesz je przygotować dla dziecka któremu rozszerzasz dietę metodą BLW, warto wtedy pominąć dodatek soli zarówno podczas gotowania bulionu jak i przygotowywania pasztecików. Wystarczy że po ugotowaniu rosołu wyjmiesz z niego mięso i warzywa, mięso należy oddzielić od kości i chrząstek. Następnie musisz połączysz je z kilkoma innymi składnikami, rozdrobnić na gładką masę i upiec w foremkach silikonowych

ProstePesto.pl
Rosół pieczysty. Ma piękny kolor i bardzo intensywny smak. Mięso i warzywa trzeba specjalnie przygotować. PRZEPIS 159

sposób gotujemy rosół na specjalne okazje, takie jak święta albo gdy na obiad mają przyjść goście. Nie ma bowiem co ukrywać, że przepis jest czasochłonny. Kolor i smak tego rosołu wynagradza jednak każdą minutę. Wychodzi wybitnie. Przepis na rosół pieczysty Składniki: Wołowina (najlepiej z kością – na przykład goleń), elementy kurczaka i indyka – łącznie około 2 kg, 4 marchewki(...)korzeń selera lub podobna ilość korzenia pietruszki, 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 por, przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić rosół pieczysty? Marchewkę, seler, cebulę i czosnek obierz. Seler przekrój na pół, a potem w grube plastry, marchewki wzdłuż, cebulę i czosnek na pół. Przekrój wzdłuż także por i przepłucz w wodzie, aby pozbyć się drobinek ziemi

Kulinarna Polska
Pasztet z kaczki z orzechami włoskimi 70

trzeci pasztet z kaczki na blogu. Jeden był z pistacjami, drugi z suszonymi śliwkami, a ten teraz z orzechami włoskimi. Każdy z nich wykonuję na bazie gotowanej kaczki z rosołu, mam więc i rosół, i pasztet. Pasztet z orzechami wyszedł wyjątkowo smaczny. Pachnie grzybami i przyjemnie chrupie dzięki orzechom. Kawałek został skonsumowany w okamgnieniu, a resztę zamroziłam na świateczny stół(...)Składniki: ? 1 gotowana kaczka z rosołu ? warzywa z rosołu – 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 pory, 3 cebule ? tłuszcz z rosołu ? 1 szklanka rosołu ? 500 g wątróbki z indyka ? garść suszonych grzybów leśnych ? 250 g pieczarek ? 2 garści orzechów włoskich + do dekoracji ? 3 jajka ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżeczki majeranku ? gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: ? Po ugotowaniu

To co kocham
Rosół z kluseczkami z kaszy manny 82

Często gotuję rosół oraz inne zupy. Zazwyczaj pierwszego dnia po ugotowaniu jemy świeży rosołek, w kolejnym dniu przygotowuję jakąś inną zupę na bazie bulionu. Zupę jemy praktycznie 6 dni w tygodniu. Główną tego przyczyną jest to że moja córka uwielbia zupy, uważam że to bardzo wartościowy posiłek więc staram się żeby prawie każdego dnia mogła zjeść śwież i ciepłą zupę(...)Najczęstszym dodatkiem jaki dotychczas podawałam do rosołu był makaron, ale przyznam że ostatnio mam już dość makaronu w zupie. Szukając innego dodatku wpadłam na pomysł połączenia rosołu z kluseczkami z kaszy manny, to jest nasza największa miłość ostatnio. Kasza manna jest też o wiele zdrowsza od tradycyjnego makaronu. Kluseczki z kaszy manny są miękkie, przygotowuje się je szybko, wychodzą bardzo

ProstePesto.pl
Szarpane mięso z kurczaka po gotowaniu rosołu. Świetne do kanapek na ciepło. PRZEPIS 110

zrobić z mięsem po gotowaniu rosołu? To pytanie pojawia się bardzo często. Mamy na nie świetną odpowiedź. Ten szarpany kurczak wychodzi tak, że nadmiar gotowanego mięsa nie będzie już żadnym problemem. Można użyć go do kanapek na ciepło i zimo, zwinąć w tortillę albo naleśnika. Przepis na szarpane mięso z kurczaka po gotowaniu rosołu Składniki: Kawałki ugotowanego kurczaka z rosołu(...)wykorzystaliśmy całego dużego kurczaka. Rosół jak zawsze przygotowaliśmy według tego przepisu . 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki papryki wędzonej w proszku, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki mielonego kuminu, 200 ml dobrej jakości ketchupu, 2 łyżeczki musztardy, 2 chochle rosołu, olej, sól, pieprz. Jak zrobić szarpane mięso z kurczaka po gotowaniu rosołu? Mięso oddziel od kości i chrząstek, porwij

Kulinarna Polska
Pomysły na rozgrzewający obiad – 10 sprawdzonych przepisów 109

oknem szaro i zimno, przyda się kilka sprawdzonych pomysłów na rozgrzewający obiad. Poniżej lista wybranych przepisów, które idealnie nadają się na te zimowe dni. 1. Rosół Król rozgrzewających posiłków i lekarstwo na wszystkie smutki. Jest Ci zimno – zjedz rosół. Jesteś chory – zjedz rosół. Jest Ci smutno – a co tam, zjedz rosół. W moim domu przygotowaniem rosołu zazwyczaj(...)zajmuje się mój Drugi Połówek. Jest on tak kochany, że pozwolił mi podzielić się swoim przepisem z Wami. Uwierzcie mi – ten rosół jest bezkonkurencyjny – intensywny w smaku i cudownie złoty w kolorze. Klasyczny rosół z kury Królowa polskich zup Sprawdź przepis 2. Pieczone polędwiczki wieprzowe Jeden z najpopularniejszych przepisów na stronie i mój niekwestionowany faworyt w kategorii pieczonych

Na-talerzu.pl
Quiche z kurczakiem z rosołu 94

Często gotuję rosół lub bulion, ale jakoś nie za bardzo lubie mięso z rosołu i często mam problem co z niego zrobić. Ale już kilka pomysłó zrealizowałam, pewnie pojawią się w dalszym czasie na tym blogu. Na dzisiaj mam przepis na quiche, czyli zapiekankę jajeczno śmietanową na kruchym cieście a do nadzienia użyłam właśnie mięso z kurczaka z rosołu. (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Quiche z kurczakiem z rosołu składniki Danie z wykorzystaniem mięsa z rosołu składniki: Ciasto jajko łyżka mleka  150g masła 250g mąki łyżeczka soli łyżeczka cukru Nadzienie:  mięso z rosołu, u mnie są to zazwyczaj dwa udka 500 ml śmietany 30% 4 jajek 1 cebula czerwona (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Quiche z kurczakiem z rosołu wykonanie Danie

Do Garów!
Rosół. 141

Rosół, nasza niedzielna tradycja. Nie tylko nasza, bo tak jest w większości  polskich domów. Nie ma niedzieli bez rosołu :) Każdy ma swój sposób na pyszny rosół.  Ile gospodyń, tyle sposobów. Dlatego wcześniej nie dodawałam wpisu na temat rosołu.  Pomyślałam, że każdy robi po swojemu. Każdy ma swój najlepszy przepis.  Jedni dodają mięso do gorącej wody, inni(...)zalewają zimną wodą.  Ja robię tym pierwszym sposobem. Zawsze wkładam mięso do gorącej wody   Pomyślałam, że skoro rosół jest u nas co niedzielę, to nie może zabraknąć  go na blogu :) Powiem Wam w tajemnicy, że mój mąż robi przepyszny rosół.  Zawsze kiedy ma wolną niedzielę, to właśnie on gotuje. Ja mam wtedy wolne

Agusiowe smakołyki
Zupa pomidorowa z ryżem 130

Zupa pomidorowa z ryżem. Zupa pomidorowa na rosole z ryżem to ulubiona zupa mojej mamy. Pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup ., ale obowiązkowo z makaronem. Natomiast moja mama pomidorówkę jadała tylko z ryżem , więc w naszym domu gdy była zupa pomidorowa mama gotowała dwa dodatki do zupy: makaron i ryż, a każdy z nas wybierał to co lubi. Tradycyjna(...)zupa pomidorowa jest u nas w domu gotowana na rosole, natomiast inne zupy z pomidorów przygotowuje się różnie, w zależności od tego kto gotuje. Przepis na rosół znajdziecie tu taj i inne ulubione zupy . SKŁADNIKI n zupę pomidorową z ryżem na rosole: 1 litr rosołu 2-3 ugotowane marchewki kawałek ugotowanego mięsa z rosołu 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pyszna pasta do chleba z mięsa z rosołu czyli #zerowaste 184

Pyszna pasta do chleba z mięsa z rosołu czyli #zerowaste Pyszna pasta do chleba z mięsa z rosołu czyli . # zerowaste   Kto z nas nie zna tego uczucia, zrobiliśmy rosół i użyliśmy go jako bazy do innej zupy. Zostało więc mięso i co z nim zrobić ? Pomysł na fb które ostatnio widziałam to .. dać psu, zrobić farsz do krokietów, pierogów(...)które jak zwykle już jutro nie nadawałyby się do jedzenia. Ile bym ich nie kupiła, zawsze kilka zostaje. Ktoś też tak ma ? Pyszna pasta do chleba z mięsa z rosołu czyli #zerowaste około 30 dkg mięsa z rosołu ( u mnie kaczka, golonka z indyka ) 1 marchewka + 1 pietruszka z rosołu 10 pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju

Kuchnia na wzgórzu
Pasta na kanapki z warzyw z rosołu 211

wykorzystać warzywa z rosołu? Zawsze robiąc rosół wyjadałam jedynie marchewki bo jedynie one same w sobie mi smakują.  Z racji tego iż staram się jak najwięcej oszczędzać, ale i nie marnować jedzenia do mojego życia wprowadziłam wiele zmian. Między innymi wykorzystywanie tego co się da.  O ile mięso z rosołu można śmiało porozrywać i dodać do np. ryżu(...)warzywami może być problem. Rosół robię przynajmniej raz w tygodniu więc tych warzyw niestety do kosza (seler i pietruszka same dla mnie nie są do przejścia) szło sporo. Postanowiłam coś z nich zrobić i NIE MARNOWAĆ JEDZENIA.  Warzywa z rosołu można wykorzystać do np. bigosu ale i zrobić z nich P ASTĘ WARZYWNĄ Z ROSOŁU na kanapki. Smakuje bardzo

Czarnawisienka
DOMOWY ROSOŁEK. TYM RAZEM Z RYŻEM 172

Smak dzieciństwa ... rosół z ryżem ❤❤❤  Sto lat nie jadłam takiej wersji, a przecież jest taka pyszna!  Koniecznie muszę gotować ją częściej ...  Składniki: 3 udka 2 podudzia 5 skrzydełek 1 porcja rosołowa 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 por 1 gałązka selera naciowego ziele angielskie liść laurowy sól pieprz mała cebulka Wykonanie: Części kurczaka myjemy pod zimną(...)zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na kuchence na średnim ogniu, po zagotowaniu zmniejszamy gaz. Po chwili gotowania zbieramy powstałe na powierzchni wody szumowiny. Mniej więcej po pół godziny gotowania się rosołu (na jak najmniejszym ogniu, ma tylko pyrkać jak to mówią) dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie obrane warzywka oraz trochę soli. Cebule obieramy przekrawamy na pół i kładziemy na najmniejszym palniku

Walijskie Pichcenie
Rosół z kaczki 194

domów tyle oryginalnych przepisów na rosół i ulubionych wersji tej zupy. Ja tradycyjnie dodaję odrobinę wołowiny oraz drobiu w postaci kurczaka. Taki rosół lubię najbardziej, ale często zmieniam, modyfikuję i robię inne wersje. Tak jak tym razem, do przygotowania rosołu użyłam kaczki, tym razem całej kaczki która po ugotowaniu zamieniła się w pyszny farsz do pierogów. Dzięki temu jednak kaczka(...)zupy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na zupy kremy – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa rosół z kaczki PRZYGOTOWANIE: 2 h SKŁADNIKI: – kaczka ok 2 kg – 3 marchewki – 1 por – 2 pietruszki – kawałek selera – 1 cebula – pęczek natki pietruszki

nietylkopasta.pl
Knedelki z mięsem mieszanym 171

Przeważnie zimno, deszcz i wiatr. No i dużo nie trzeba. Choroba czai się wszędzie. Mnie przeziębienie dopadło też nagle. A co jest najlepsze na taką chorobę? Oczywiście wspaniały gorący rosół z domowym makaronem . Rosół okazał się pyszny i zbawienny a mięso, które zostało w rosole postanowiłam wykorzystać do pierogów . Pomyślałam żeby zrobić coś nowego, ciekawego i smacznego. Tak oto powstały(...)moje knedelki z ciasta „kopytkowego” z nadzieniem z mięsa z rosołu. Rewelacja... Składniki na ciasto „kopytkowe”: 10 szt. ziemniaków (sypkie, mączyste). Po ugotowaniu około 900 g 250 g mąki pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko sól Farsz: 350 g ugotowanego mięsa (z rosołu: kurczak, indyk, wołowina) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku (wg uznania) 1 łyżka

Kuchnia u Krysi
Rosół drobiowo wieprzowy z pierożkami 218

Już nieraz mówiłam Wam, że mięsa drobiowego z rosołu mi przybywa i przybywa, a ja nie nadążam go przerabiać. Postanowiłam więc, że kolejna porcja ze świeżo gotowanego rosołu drobiowo- wieprzowego pójdzie właśnie na pierożki, a te podam zamiast makaronu. Okazało się to świetnym rozwiązaniem, mało tego- bardzo dobrym. Zjadł zarówno Mąż jak i Syn, a ten jest prawdziwym niejadkiem(...)ciężko się wpasować w jego upodobania, bo zazwyczaj od razu na moją propozycję "A może zjadłbyś...?" pada kategoryczne i stanowcze nie... Składniki na : Rosół drobiowo- wieprzowy: 3 udka drobiowe ½ kg żeberek wp. ½ kg kości schabowych 2 marchewki 2 pietruszki średni kawałek selera (korzenia) ½ pora 1 średnia cebula 3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 gałązka lubczyku sól, pieprz

Kuchnia w czekoladzie
Pasztet z kaczki z orzechami włoskimi 151

był z pistacjami, drugi z suszonymi śliwkami, a ten teraz z orzechami włoskimi. Każdy z nich wykonuję na bazie gotowanej kaczki z rosołu, mam więc i rosół, i pasztet. Pasztet z orzechami wyszedł wyjątkowo smaczny. Pachnie grzybami i przyjemnie chrupie dzięki orzechom. Kawałek został skonsumowany w okamgnieniu(...)resztę zamroziłam na świateczny stół. Składniki: • 1 gotowana kaczka z rosołu • warzywa z rosołu – 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 pory, 3 cebule • tłuszcz z rosołu • 1 szklanka rosołu • 500 g wątróbki z indyka • garść suszonych grzybów leśnych • 250 g pieczarek • 2 garści orzechów włoskich + do dekoracji • 3 jajka • sól, pieprz

To co kocham
Pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli. Gęsina na Świętego Marcina. 159

przepisie wychodzą 4 spore porcje. A to zdecydowanie za mało, aby nacieszyć się ich smakiem;) Pierogi z gęsiną są dosyć pracochłonne, ale warte wysiłku. Dodatkowo powstaje garnek pysznego gęsiego rosołu, który można wykorzystać do przygotowania innych zup. Składniki farszu do pierogów: 2 uda gęsi 2 spore cebule 2 marchewki i 1 pietruszka (ugotowane w rosole) 1/2 szkl. rosołu z gęsi(...)łyżki gęsiego tłuszczu (zebrany z rosołu) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry olej do smażenia sól, jasny sos sojowy, pieprz czarny do smaku Składniki na rosół: 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera (niedużego) kawałek pora 1 cebula 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych kilka gałązek świeżego tymianku woda

Codziennik Kuchenny
Rosół ze szparagami – nie można się najeść 183

Wiele osób dobrze pamięta smak rosołu gotowanego przez babcię … Ja od czasu do czasu przygotowuje rosół jak mam ochotę lub czujemy się źle tym razem Rosół ze szparagami . Rosół ze szparagami Rosół ze szparagami Składniki: 2 marchwie por ok. 30 g 1 pierś kurczaka (nie za duża) kawałek wołowiny rosołowej 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz w ziarna pół cebuli(...)koniec gotowania spróbować i doprawić solą . Dzięki cebuli powinien być wystarczająco pikantny i klarowny, ale jeśli uważasz, że jest taka potrzeba, dopraw go pieprzem mielonym. Po wystygnięciu dobrze jest rosół przecedzić. Podawaj tradycyjnie, z makaronem, wyjętą z rosołu marchewką , mięsem i szparagami. Smacznego Artykuł Rosół ze szparagami – nie można się najeść pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Rosół drobiowo-wołowy 192

Przepisów na rosół jest wiele. W każdym domu gotuje się go trochę inaczej. Ja z dzieciństwa pamiętam przepyszny rosół mojej Babci. Zawsze gotowała go z wiejskiej kury, która wcześniej biegała sobie u niej po ogrodzie. Taki rosół jest najlepszy na świecie. Ale jeśli nie mamy kury wiejskiej trzeba zadowolić się taką ze sklepu ;) My lubimy rosół drobiowy więc najczęściej taki(...)gotuję ale czasami dodaję do niego kawałek wołowiny. Rosół podałam w talerzu "Julia Gold" od Porcelany Bogucice. 30 dag wołowiny na rosół np. pręgi 3 duże udka z kurczaka 3-4 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 małe cebule kawałek kapusty włoskiej 1/2 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe po 4 ziarenka

Smakołyki Asi
Ramen po polsku z kaczką 166

starają się stworzyć coś na wzór ramenu, na blogach pojawiają się przepisy na japońską zupę. Uczą się robić makaron ramen. W tym szaleństwie zupełnie zapomina się o naszym dobrym rosole, z domowym makaronem, żółtkiem... . Nasuwa się powiedzenie – cudze chwalicie, swego nie znacie. Proponuję dobry rosół, z kaczką, domowym makaronem, jajkiem w koszulce. Można ugotować prosty rosół, ja proponuję rosół(...)przekroić na pół i opalić. Mięso włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą (tak, aby przykryła mięso), dodać przyprawy i włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Rosół przecedzić i dobrze go schłodzić aby zdjąć cały tłuszcz. Można sklarować – do zimnego rosołu wlać rozbełtane białka, mieszając gotować. Gdy się zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Z piersi kaczki zdjąć

królestwo garów
Rosół 154

zdrowie, jakieś wredne wirusy krążą po Polsce. Do lekarzy kolejki, w aptekach kolejki… Może warto wspomóc kurację lekiem naszych Babć, Mam…. Warto poświęcić chwilę czasu i ugotować prawdziwy rosół, który jest bardzo pożywny, rozgrzewający i wcale nie musi tuczyć. Aby ugotować prawdziwy rosół potrzebne są co najmniej dwa gatunki mięsa. Tradycyjnie jest to kura (może być kurczak) oraz wołowina (lepiej(...)jest chuda), ale może być również cielęcina czy dziczyzna. Do tego dużo warzyw i przypraw. A to mój sposób na rosół kura lub kurczak mięso wołowe – szponder, mostek, łata warzywa – około 1 kilograma – marchewka, seler, pietruszka, por 1 burak, 2 cebule, 8 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu czarnego 2-3 listki laurowe, 3-4 goździki, sól, pół łyżeczki cukru

królestwo garów
Rosół 267

znosi chorobę najlepiej z nas wszystkich i poza nieprzyjemnym katarem, nic jej nie jest. Przy tradycyjnej niedzieli, niesprzyjającej aurze i niedomaganiu większości rodziny, nie ma innego wyjścia, jak ugotować rosół. Dobry, polski rosół, który wzmocni i szybko postawi na nogi. Tosia jest już na tyle duża, że może jeść wywar z mięsa, dla dzieci poniżej roku proponowałabym jednak bulion warzywny(...)który przepis także postaram się zamieścić. A zatem na specjalną prośbę mojej dobrej znajomej, przed wami moja wersja rosołu. Rosół 2 udka z kurczaka 200g wołowiny rosołowej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego kilkanaście ziaren pieprzu włoszczyzna (seler, 2 pietruszki, 2 marchewki, por) 1 średnia cebula mieszanka ziołowa z lubczykiem (bez soli i glutaminianu) Mięso umyć i wrzucić

Przepysznik - BLW i nie tylko
rosół z gęsi 181

Wczoraj mieliśmy okazję brać udział w V Festiwalu Rosołu. Nasz rosół z gęsi zajął III miejsce z czego jesteśmy bardzo zadowoleni dlatego też chcielibyśmy się z Wami podzielić przepisem na ów rosołek Składniki: - korpus + szyja z gęsi - 1 noga z gęsi - 300 g szponder wołowy - 1 ćwiartka kurczaka - 1 por - 2 średnie marchewki - 1 pietruszka - ćwiartka selera - 1 cebula - natka(...)domowy z pietruszką i lubczykiem Składniki na 10 porcji. Do garnka wrzucamy gęś, kurczaka, szponder wołowy i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza) gdyż jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Cebulę kroimy na pół i rumienimy

Kuchenne Wariacje
Rosół Prezydentowej 3304

Każdy, kto umie gotować ma swój sposób na rosół i chyba każdemu smakuje najbardziej ten domowy. Ja też mam swój i powiem bardzo nieskromnie, że mój uważam za najlepszy. ;) Jak ktoś ma ochotę, może wypróbować przepis Prezydentowej na jej rosół. A jak nie, niech robi po swojemu. Ale niech robi, bo każda szanująca się polska gospodyni powinna co niedzielę gotować(...)rosół i tłuc schabowe. "Taka świecka tradycja..." :)    Do zrobienia idealnego, moim zdaniem, wywaru biorę mięso drobiowe i wołowe w proporcji 3:1 Składniki (zawsze kupuję całego kurczaka, porcjuję go, piersi zamrażam, o ile nie planuję ich tego samego lub następnego dnia zużyć, resztę biorę do rosołu): 1 porcja rosołowa  1-2 ćwiartki  - uda (jeśli kurczak jest

Kuchnia Prezydentowej
Co zrobić z mięsa z rosołu? 387

zwykle robicie z mięsem, które wam zostaje z rosołu? Część oczywiście można poskubać i wrzucić do rosołu, zintensyfikuje to smak. Ale tego mięsa jest sporo, trzeba by je jakoś spożytkować. Pół biedy jeśli robimy rosół na kurczakowych udkach. Można je po prostu zapiec w piekarniku i razem z ziemniakami będą idealnym drugim daniem. Ale jeśli robimy rosół na innych częściach(...)ucieszą. Ale można też przerobić po prostu na pasztet. Co właśnie chcemy wam zaproponować. Okazało się, że pasztet wyszedł fantastyczny. I niejako przy okazji, bo mięso było kupione na rosół przecież. Więc pasztet w cenie rosołu niemalże. My zawsze robimy niemal przemysłową ilość rosołu, w 9 litrowym garnku. Więc i mięsa mieliśmy sporo. Jeśli wy macie mniej, to odpowiednio przeliczcie

Marder&Marder Manufacture