Strudel z jabłkami na maśle kokosowym i ksylitolu. Zdrowe ciasto. Jednak mój syn kiedy go zobaczył powiedział: mamo to ciasto jest n i e f o t o g e n i c z n e. Myślę sobie: skubany wybrnął jak spec od public relation. Po mamusi:) Mamusia pracowała w PR. Bo fakt strudel piękny nie jest. Ale to Kopciuszek(...)ksylitolu łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto i schować do lodówki na ok 30 minut 4 dorodne antonówki łyżka ksylitolu cynamon Jabłka obrać pokroić w małe kawałki, zasypać ksylitolem i cynamonem. Wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować spory prostokąt. Rozłożyć równomiernie jabłka i zawinąć jak roladę. Całość przenieść ostrożnie na blachę i piec ok 60 minut
AZgotuj!Przepis wybrany przez Córcię, jako pierwszy, z książki "What Katie Ate. Weekend Katie". My go sobie trochę uprościłyśmy kupując gotowe ciasto francuskie. Ciastka robi się dzięki temu szybko i spokojnie dziecko może pomagać mamie albo nawet spróbować zrobić ciastka samemu. Ja robiłam razem z Córcią, przekładanie ciastek na blachę wymagało trochę wprawy. Ciastka są chrupiące i pełne smaku(...)Blachę wyściełamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy na blacie podsypanym lekko mąką, Rozwałkowujemy bo otrzymać prostokąt 30 na 40 cm lub o podobnej powierzchni. W miseczce mieszamy miód, imbir, cynamon, wanilię. Rozprowadzamy masę na cieście zostawiając 3 cm wzdłuż dłuższego boku ciasta. Całość posypujemy jabłkami i migdałami, i dość ciasno zwijamy tak by otrzymać roladę. Kroimy
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: Ciasto: 500 g mąki 30 g drożdży 250 ml mleka 80 g masła 2 żółtka 50 g cukru szczypta soli Masa: 200 g masy marcepanowej 2 białka 2 łyżki cukru 100 g płatków migdałowych 2 łyżki rumu lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody Cukier puder utrzeć z wodą Wykonanie: Ciasto Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże(...)Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto i dobrze wyrobić. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. U mnie trwało to 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy masę Masa: Marcepan utrzeć wraz z cukrem, białkami, rumem, a następnie wsypać migdały i dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości 50x40
O kuchni z uczuciemczystą ściereczkę. Zdejmujemy papier do pieczenia. Jeszcze ciepła roladę zawijamy w ściereczkę. Pozostawiamy do wystygnięcia. Żelatynę mieszamy z odrobiną zimnej wody, zostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Dodajemy do jagód w żelu lub konfitury. Rozwijamy roladę i dokładnie smarujemy ją jagodami. Zwijamy i wstawiamy do lodówki. Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Krem: Żelatynę mieszamy z odrobiną(...)płat biszkopta. Nasączamy go 4 łyżkami likieru o smaku pinacolady. Biszkopt smarujemy połową kremu jagodowego. Przykrywamy go kolejnym blatem ciasta. Znów nasączamy 4 łyżkami likieru. Smarujemy samą śmietaną. Układamy ostatni placek biszkopta. Wierzch oraz boki wykańczamy reszta kremu jagodowego. Roladę dzielimy na 11 kawałków. Każdy przykładamy do boków tortu. Na wierchu tortu wykładamy borówki amerykańskie do dekoracji
VioletoweKucharzeniewierzch oblewa aromatyczna czekolada, a wierzchołek zdobią wisienki koktajlowe oraz kryształki galaretki to propozycja idealna na Walentynkowy wieczór i romantyczną kolację. Ciasto bardzo efektownie się prezentuję i jest z pewnością jest ciekawym pomysłem na Walentynkowy prezent. Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżek cukru pudru czubata łyżka żelatyny-fix w proszku galaretka wiśniowa Polewa: 70 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 70 ml śmietany kremówki 30% Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką - Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml gorącej wody i gdy lekko przestygnie wlewamy do wysokich naczyń, np. szklanek, a najlepiej użyć plastikowych jednorazowych
Słodka Stronakierunku, bo paszteciki i pierogi mogę jeść w ciągu roku. A na to cudo pozwolę sobie w święta. Ciasto:0,5 kg mąki pszennej30 g drożdży20 g cukru250 ml mleka2 jajka2 żółtka100 g masła (płynne, ale zimne)sólJak do każdego ciasta drożdżowego rozpoczęłam od rozczynu. Drożdże, 2 łyżeczki cukru rozpuściłam w 1/2 szklance letniego mleka, dodałam 1 łyżkę mąki(...)środku ustawiłam szklankę (jeśli macie wkładkę z kominem, szklanka jest zbędna ;))1 roztrzepane żółtkosól do dekoracjiziarna kminkuWyrośnięte ciasto wyjęłam je na stół oprószony mąką i chwilę ugniatałam. Następnie rozwałkowałam na (prawie) prostokąt, na który wyłożyłam przestudzony farsz. Całość zwinęłam w roladę i (przy pomocy Misia) przeniosłam do tortownicy. Wierzch posmarowałam roztrzepanym żółtkiem, posypałam ziarnami kminku (zrobiłam to celowo, bo wspaniale
bastalenazbędnych ceregieli powiem, że ta rolada jest rewelacyjna. Z całą pewnością od pierwszego kęsa została jednym z moich ulubionych ciast. Kwaśny rabarbar, słodka beza i kremowy, aksamitny jogurt. Rewelacja. Za niedługi czas, jak truskawki stanieją nieco chcemy spróbować wersję z truskawkami. A mi prywatnie marzy się jeszcze wersja z owocem granatu. Myślę, że i jedną i drugą sprawdzimy. I podzielimy(...)minut). Jogurt mieszamy z 1 opakowaniem cukru waniliowego i smarujemy nim bezowy podkład (zostawiamy z każdego brzegu wolny 1 cm). Na jogurt nakładamy masę rabarbarową. I zawijamy roladę (od krótszego boku). My użyliśmy naszego domowego cukru waniliowego, przepis TUTAJ . Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto
Marder&Marder ManufactureBardzo szybkie ciasto, ale bardzo smaczne. Ma jedną wadę bardzo szybko znika. Miałam straszną ochotę na coś słodkiego, że postanowiłam coś upiec. Pierwszy mój pomysł coś z dużą ilością kremu. Pomysł spalił na panewce, bo nie miałam właściwie nic, żeby zrobić jakiś krem. Wzrok mój padł na jabłka i tak powstała cudowna rolada. Składniki: 4 jajka 4 łyżki cukru(...)drobną kostkę, słonecznik,płatki migdałowe i rodzynki. Zalać wszystko ciastem i wyrównać łyżką równomiernie na całości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut. Ciasto nie może być mocno przypieczone, bo nam popęka przy rolowaniu. Po upieczeniu gorące wykładamy na ściereczkę, odrywamy papier i zwijamy w roladę. Odstawiamy zawinięte w ściereczkę do całkowitego wystudzenia. Posypać cukrem pudrem
O kuchni z uczuciemposypania ciasta Ciasto drożdżowe: Mąkę wraz z solą wsypujemy do dużej miski. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem z cukrem i wylewamy na mąkę. Odstawiamy na kilka minut, aby drożdże zaczęły rosnąć. Następnie dodajemy żółtko, jajko oraz roztopione masło. Wyrabiamy przez kilka minut (jeśli ciasto będzie za rzadkie postarajmy się nie dodawać, więcej mąki, tylko dalej wyrabiamy). Gdy ciasto drożdżowe(...)aromatu migdałowego. Możemy dodać też mielone migdały. Zostawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby uwolnić gazy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm. Ciasto kroimy wzdłuż na 3 paski. Na każdym pasku rozsmarowujemy masę makową. Każdy pas zwijamy w rulon tak, jakbyśmy robili trzy rolady makowe. Tortownicę o śr. 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną
Poezja smakuPuszyste ślimaki z serem, rodzynkami i lukrem. Idealna pychotka na zimne wieczory przy świeczkach i mleku. Składniki: ciasto 550 g mąki 25 g świeżych drożdży 40 g cukru 2 jajka 70 g masła 250 ml mleka szczypta soli nadzienie 400 g białego sera 0,5 szklanki cukru ( tutaj dodajcie cukru tak jak lubicie(...)Stolnice lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy placek ok 0,5 cm , smarujemy połową masy serowej, posypujemy rodzynkami i zwijamy jak roladę. Tniemy na 3 cm kawałki i układamy w blaszce wyłożonej pergaminem, czynność powtarzamy z druga połową ciasta. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170 C przez ok 40 minut, sprawdzając wykałaczką w momencie aż ładnie się zarumienią
Niezły Młynekwaniliowej Drożdże suche mieszamy z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn ). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta kształtujemy kulę, przekładamy do większego naczynia, przykrywamy lnianym ręczniczkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa: 500 g maku 170 g jasnego brązowego(...)składniki, całość wymieszać. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta. Ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nakładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy (jak roladę), a końce makowców podkładamy pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia
Pudełko rozmaitościWygląda może skomplikowanie ale jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, dużo smaczniejsza od kupowanych wafli, polecamSkładniki:1 opakowanie wafli1 galaretka-u mnie truskawkowa1.5 kostki margaryny1
Z Majeczką w kuchniMakowiec w negatywie, czyli ciemne ciasto i biały mak Okres przedświąteczny, to taki czas, kiedy wszystko staje na głowie. Przynajmniej u mnie w domu. I w życiu. I w szczególności w kuchni. Żeby podkreślić ten zamęt i nabrać dystansu przy filiżance kawy powstał makowiec, w którym kolory warstw zamieniły się miejscami. Taki makowiec w negatywie, ale z bardzo pozytywnym smakiem(...)żółtka. Do masy w trzech turach dodawać suche składniki, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w 170°C. Czystą ściereczkę oprószyć cukrem pudrem. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę, tak aby papier znalazł się na górze. Ostrożnie usunąć papier. Roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do przestudzenia. Roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować masą
Pełny talerzprzekąska którą zrobimy w zaledwie 30 minut SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego, 10 plastrów salami (u mnie piastowskie), 3 plastry sera żółtego, 1 jajko, czarnuszka Skworcu do posypania, ketchup WYKONANIE Ciasto rozwijamy, smarujemy cienko ketchupem, układamy plastry salami, na nich ser żółty, zwijamy w roladę lekko dociskając, tniemy w ok. 1,5 cm ślimaczki. Układamy na blasze
słodki bratekpieprz, olej. Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać z solą i suchymi drożdżami. Mąkę odgarnąć na boki wlać oliwę lub olej i mleko. Okrężnymi ruchami palca połączyć mąkę z oliwą i mlekiem. Dodać suszone pomidory. Następnie ugnieść ciasto (zagniatać kilka minut). Uformować kulkę. Miskę, w której ciasto będzie rosło lekko naoliwić, włożyć do niej ciasto i przykryć ściereczką. Odstawić(...)popieprzyć do smaku. Gdy pieczarki z cebulą będą już ostudzone, dodać drobno pokrojoną paprykę konserwową oraz ser żółty. Wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na pół. Rozwałkować na prostokąt. Położyć część farszu. Zawinąć jak roladę. Kroić niezbyt szerokie, ale też nie za wąskie paski. Układać bułeczki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
W kuchni u Monikiogrodzie :), za specjalnym podziękowaniem dla Ewy i Wiesia....Oni z pewnością znajdą na tym zdjęciu to, za co mówię ogromne ,, dziękuję,, :). Proste, smaczne połączenie, biały wiejski twaróg i ciasto drożdżowe.... Składniki na ok. 16-20 sztuk: 70 dag mąki pszennej 300 ml mleka 6 dag drożdży 6,5 dag roztopionego masła 12 dag cukru 2 jaja szczypta soli Nadzienie(...)mlekiem i jaja z cukrem. Wyrabiamy ciasto, jeśli za bardzo się klei do rąk podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto pozostawiamy z szczelnie zamkniętej misce aby podwoiło swoją objętość. 3. Ser mieszamy z cukrem, wanilią i żółtkami. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokąt, smarujemy masą serową i zwijamy od dłuższego boku, jak roladę. Powstały wałek kroimy na 2-3 cm plastry
Apetyczna babeczkabezalkoholowy11. Krokiety z kapustą i grzybami12. Paszteciki - już upieczone, zamrożone.Ciasta i ciasteczkaPierniczki już są, planuje upiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy, muffinki, ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych.Przygotowuję też dania mięsne typu bigos, rolady, pasztet itp. na Boże Narodzenie. W tym roku będę korzystać
NA MOIM TALERZU