rolady ciasta - 500 przepisów (strona:30/34)

Rolada czekoladowa z bananem 169

białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao na końcu. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 15 minut w 180 stopniach. krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem(...)wylewamy na niego krem, układamy z brzegu banana i zwijamy ponownie. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Gorący biszkopt układamy na ścierce obsypanej cukrem i zwijamy w roladę (razem ze ścierką

Aga w kuchni
Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie 268

Pierś z kurczaka na warzywnej kaszy jaglanej. autorka: Brzuszki Łakomczuszki | blog: Brzuszki Łakomczuszki imbirowe skrzydełka autorka: kasiekw | blog: kasiekw gotuje Diabelski boczek autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Kurczak zapiekany w cieście (2) autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Kurczak w ziołach zapiekany z warzywami autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Roladki schabowe z gruszka autorka(...)arbuzem i halloumi autorka: aga - mój przepis na życie | blog: mój przepis na życie Szaszłyki wołowe na grillowej patelni Ballarini autorka: stolikwkropki | blog: Stolik w kropki - dietetyczny blog kulinarny Rolada z indyka z pieczarkowym farszem autorka: KasiaWa | blog: Smakołyki i koraliki Schab pieczony w antonówkach i cydrze lubelskim autorka: Delicious Titbits | blog: Delicious titbits Kurczak w marynacie z maślanki

Kuchenna Kontrrewolucya
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i fetą 328

Uwielbiam rodzinne obiady, lubię również zaskakiwać różnorodnością na talerzu. No dobra przyznam się, że moja rodzina dziwnie się na mnie patrzy jak jest ten sam obiad

Niezły Młynek
pyszne naleśniki z warzywami, szpinakiem... 187

potraw w płynie - do smaku, bułka tarta 2 łyżki mikserem ubić jajka z cukrem i solą, dodać mąkę, wlać mleko, olej i wodę, dobrze zmiksować - sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki - jeśli trzeba to dodać mąki lub mleka do uzyskania konsystencji patelnię naleśnikarkę przetrzeć olejem i na dobrze rozgrzanej smażyć(...)średnim ogniu dusić bez przykrycia do odparowania płynu, na koniec wsypać tartą bułkę i wymieszać na każdy naleśnik nałożyć sporo warzyw, zawinąć brzegi i zwinąć naleśnik jak roladę pyszne, syte naleśniki, można je również później podpiec w piekarniku...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety z mięsem 281

Zapraszam :) Składniki na ciasto naleśnikowe :200 g mąki 1/4 l mleka1/4 l wody2 jajka1 łyżeczka płaska soli1 łyżka oliwyFarsz :około 0,5 kg mięsa mielonego z indykaokoło 0,5 mięsa mielonego wieprzowego1 cebula1 łyżeczka przyprawy do gyrosa SkworcuPieprz zielony Skworcu Bazylia Skworcu1 łyżeczka czosnku granulowanego SkworcuPanierka :Bułka tartaJajka Oliwa do smażeniaWykonanie :Do mleka dodać wodę , sól(...)gęste dodać odrobinę oliw, jeśli za rzadkie odrobinę tartej bułki.Na każdy naleśnik nakładać po 1lub 2 łyżek farszu. Boki naleśnika składamy do środka i zwijamy jak roladę.Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.Podawać z barszczem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasteczka piwne 189

zwinięty w kuleczkę Cynamon. W każdym razie dziś miałam dzień pieczenia i przyznam, że część wypieków mi wyszła, a część zupełnie nie. Sernik opadł, a biszkopt na roladę popękał, dzięki czemu już wiem, że po Świętach będę robić bajaderkę. Natomiast lebkuchen, rożki orzechowe i makowiec wyszły rewelacyjnie, więc nie ma się co smutać. Moją szybką propozycją na dziś są imprezowe(...)konfitury w wersji słonej: sól gruboziarnista, sól ziołowa, kminek, starty ser żółty, ostra papryk Masło posiekać z mąką i proszkiem, zacząć ugniatać i w trakcie powoli dolewać piwo. Ciasto zagniatać aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Podzielić kulę ciasta na dwie lub trzy części, zależnie od tego ile rodzajów ciasteczek chcemy zrobić i rozwałkować każdy na placek o grubości

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rolada bezowa z truskawkami 201

Świetny pomysł na wykorzystanie zalegających białek w zamrażalniku lub tych, które właśnie zostały nam po zrobieniu kruchego ciasta :) Polecam !  źródło : piegusek1976 Beza : 4 białka 230 g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu odrobina soli Nadzienie : 300 g śmietany kremówki 30 lub 36% 180 g serka mascarpone opcjonalnie łyżka żelatyny maliny, truskawki lub inne(...)puszysta masa. Jeżeli chcemy dodać żelatynę, to rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości wody, delikatnie studzimy i wlewamy do masy. Na bezę wykładamy masę, kładziemy owoce i całość zwijamy tworząc roladę. Zawijamy naszą roladę w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, do czasu aż masa nam dobrze stężeje. Po tym czasie pozostaje nam tylko cieszyć się

charlotte gotuje
Rolada z andrutów na zimno z masą kokosową i kakaową 145

Ten przepis zdobyłam drogą "pantoflową". Roladki prezentują się wyśmienicie, a ich wykonanie jest proste i ekspresowe- nie wymagające pieczenia. Składniki: 2 szt. wafla Galaretka Wykonanie: Galaretkę

Tradycyjna Kuchnia
10 najlepszych dań na nadchodzące święta 158

święta Bożego Narodzenia. Niektóre są to moje ulubione przepisy, inne zapożyczone, ale tak piękne, że urzekły mnie od pierwszego wejrzenia. Są tu przepisy na sałatki, dania główne i ciasta, dużo ciast, bo uwielbiam słodycze. W wyborze kierowałam się smakiem własnym i smakiem mojej rodziny. Zapraszam poczytania i oglądania, mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. 1. Groch z olejem rzepakowym(...)push({}); 6. Ciasto Jamajka Muszę przyznać, że to ulubione ciasto mojego męża. Czekoladowe, z bitą śmietaną i świeżymi bananami w galaretce. Pyszne, orzeźwiające, nie jest tak ciężkie jak większość przekładańców (choć te "cięższe" są też pyszne i mają swój urok). No i takie radosne, słoneczne, lekka namiastka lata w zimie :) Przepis jest TUTAJ 7. Sernik oreo To ciasto pokochałam odkąd

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kolejna wariacja na temat zapiekanego jabłka + Liebster Blog 126

oliwek, żeby masa nam ładnie odeszła) wykładamy przygotowane ciasto, oklejamy nim spód i boki naczynia, zostawiając część na przykrycie góry Jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon (jeśli jabłko jest mało słodkie możemy dodać odrobinę miodu) wykładamy jabłko do naczynia, a górę wyklejamy resztą ciasta pieczemy w temp 190 stopni przez około 25-30 minut SMACZNEGO(...)przeważają w wystroju Twojego pokoju? fiolet, ale już dawno bym go zmieniła;p 7. Danie, które kojarzy Ci się z Twoim rodzinnym domem to… Potrawka z ryżem i kurczakiem, rolady, buraczki (mniam), kluski z serem, placki ziemniaczane, zupa owocowa <3 . . . 8. Jaki jest Twój ulubiony jedzeniowy zapach? dużo ich ale dominuje korzenny, piernikowy zapach, cynamon, mniam ;) 9. Jakiej potrawy/deseru

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries 205

Mniej brudzenia i opcji poparzenia przy przekładaniu do naczynia żaroodpornego. Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na takie właśnie wykorzystanie patelni, a używam jej także do pieczenia ciast. Poważnie! Wszystkie odwrócone ciasta i tarty tatin z mojego bloga piekę właśnie w patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku i sprawdza się to doskonale:). O, a tak piekłam indyka z poniższego przepisu(...)puree z kalafiora:) Podsumowując, gdybym dostała w prezencie którykolwiek z tych produktów byłabym bardzo zadowolona Ale przejdźmy do pyszności. Dziś proponuję przepyszny, a jednocześnie bardzo łatwy pomysł na obiad. Rolada z piersi indyka nadziewana kiełbasą, żurawiną i grzybami, wstępnie obsmażona na patelni, a następnie podpieczona w piekarniku, na pewno sprawdzi się na rodzinny obiad w weekendy, jak i danie

karmelowy
Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie. 205

dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.  Biszkopt ciemny Ubijamy białka na sztywno dodając partiami(...)Zostawiamy go tak przeciętego. Nasączamy nasze paski i smarujemy częścią naszej kremówki. Układamy pozostałe wiśnie. Na środek białego biszkoptu wykładamy pozostałą cześć naszej śmietany. Pierwszy pasek zwijamy na kształt rolady i ustawiamy pionowo na jasnym biszkopcie. Bierzemy kolejny pasek i przyklejamy go w miejscu, gdzie skończył nam się poprzedni. Tak samo postępujemy z naszymi kolejnymi paskami. Kiedy skończymy owijanie formujemy

Malinowe Pocałunki
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 217

bałam się, że się rozpadną przy smażeniu, nic takiego się nie stało. Wyszły naprawdę pyszne. I powiem Wam jedno. Nie lubię, wręcz nienawidzę surowej cebuli w żadnych kotletach. W roladzie o dziwo mi nie przeszkadza. Tutaj dodaje się surową i gdy jadłam kotlety po raz pierwszy, bardzo mi jej smak przeszkadzał. Kotlecików wyszło mi jednak dużo (mimo że zrobiłam(...)Kuchni Polskiej Olbrzymia skarbnica wiedzy. Tak w skrócie mogę opisać tę książkę kulinarną. Zawiera kilkadziesiąt (lub więcej) bardzo zróżnicowanych przepisów podzielonych na kilka działów, m.in. dania z grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność niektórych składników potraw

Anioszek w kuchni
Kluski śląskie 145

wynalazek, który znają chyba wszyscy. Małe kluseczki z dziurką na sos. Miękkie, puchate i spróbuj zrobić inaczej niż na Śląsku, to zaraz wyrusza krucjata pod sztandarem modrej kapusty i rolady. U mnie w domu kluski śląskie zawsze robiła babcia albo mama. Nawet jak kilkanaście lat temu zaczęłam gotować, omijałam to ustrojstwo szerokim łukiem, bo znając siebie, pewnie bym coś dodała(...)miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, żeby wypełniła dziurę po ziemniakach. Dokładamy te ziemniaki, które wyjęliśmy, dodajemy sól, gałkę i pieprz (ortodoksi w tym miejscu zamykają oczy) i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy do momentu, aż otrzymamy coś, co się da formować w kuleczki i nie pęka. Jak ziemniaki za bardzo się kleją, podsypujemy delikatnie mąką. W uformowanych kuleczkach dziurki robimy kciukiem. Kluski

ladykitchen
Multicooker Redmond RMC-280E, zupa krem z kurczaka i kurczak faszerowany suszonymi pomidorami 208

zagotować). Ale poza tym to właściwie może wszystko. Piecze, gotuje, smaży, przyrządza potrawy na parze, zastępuje mikrofalówkę, automat do chleba czy piekarnik. Udusimy tam co trzeba, upieczemy ciasto, a nawet zrobimy dania sous-vide czy przygotujemy jogurt. Takie po prostu jedno urządzenie, które zawiera w sobie wszystkie inne. Wszak nazwa multicooker zobowiązuje. Zamiast garnka, patelni, mikrofalówki, piekarnika, jogurtownicy, automatu(...)jogurtu, a także wyrastania ciasta drożdżowego. Podejrzewam, że to będzie jeden z najważniejszych dla nas programów. Zarówno domowy jogurt gości u nas każdego dnia, jak i ciasto na chleby wyrasta dość często. "PAELLA/RISOTTO" - przeznaczony do przygotowywania paelli, risotto i innych dań z ryżu i kasz, przygotowywania garnirunków. "BAKE" - do pieczenia biszkoptów, zapiekanek, przygotowywania wypieków z ciasta drożdżowego i francuskiego

Marder&Marder Manufacture