Przygotowanie takiej rolady wydaje się trochę a może i nawet bardzo skomplikowane. Jednak wbrew pozorom to bardzo łatwy przepis. A efekt jest naprawdę wow :) Rolada swoim wyglądem przypomina żyrafę, stąd taka jej nazwa. Efektownie się prezentuje i jest naprawdę bardzo smaczna. Robiłam ją już kiedyś i zachwyciła moich gości swoim wyglądem. Teraz przypomniał mi się przepis, a że w domu(...)zalegały banany a śmietana dobiegała ku końcowi swojej ważności, trzeba było wykorzystać te produkty (szkoda wyrzucić ;)). Jeśli i Wy chcecie zachwycić swoich gości, polecam przygotować tą właśnie roladę. Składniki na ciasto: * 5 jajek * 6 łyżek cukru * 3/4 szklanki mąki pszennej * 80 ml wody * 45 ml oleju * 2 łyżki kakao (użyłam Skworcu) Składniki na masę śmietanową: * 500 ml śmietany
Zrób to smacznieróżne okazje. Dodam, że ciasto bardzo ładnie się prezentuje. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt na rolady x 2: 3 jajka 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół(...)około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. 2. Biszkopty na rolady: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem
Izabelawkuchnipolsku na niedzielę - czyli rozprawiam się z kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu(...)ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie, kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki
U Fiolkidrodze, to może na bazar skoczyć na jednej nodze i kupić swoje ulubione, świeżo z lasu przyniesione. Ja kurki w sosie śmietanowym przygotowałam, do których roladki mięsne dodałam. Grzyby z kaszą gryczaną świetnie się zgrały i jeszcze lepiej smakowały. Składniki na ok 4-5 porcji : roladki: 0,5 kg schabu, ok. 150 g serka śmietankowego z papryką capresi(...)smaku, 1 łyżka masła, 1 łyżka 100% oleju rzepakowego, ½ łyżeczki przyprawy grama salama, pęczek świeżego szczypiorku, ponadto: ok. 300 g kaszy gryczanej, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: roladki Oczyszczony, osuszony schab kroimy na cienkie plastry (kotlety), ok. 10 szt. Każdy plaster rozbijamy jak najcieniej, oprószamy solą i pieprzem. Rada: mięso przykrywamy folią aluminiową i przez nią rozbijamy. Ogórki
Moniki SmakołykiTaką roladę najlepiej przygotować i zjeść w ten sam dzień. Bezę można upiec dzień wcześniej. Przygotowanie rolady – białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier biały i ciemny, cały czas ubijać masę. Na koniec wlać ocet, chwilkę jeszcze ubijać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę bezową. Nagrzać piekarnik do 160 C i piec roladę(...)galaretkę. Dodać połowę malin i jeszcze ubijać. Na koniec dodać pozostałe maliny i wymieszać delikatnie. Delikatnie odwinąć bezę. Od strony gdzie był papier kuchenny rozłożyć mus malinowy. Delikatnie zawinąć roladę. Obwinąć roladę papierem i wstawić na godzinę do lodówki. Posypać roladę cukrem pudrem i serwować
Kuchnia PokoleńWspaniała rolada z indyka pysznie nafaszerowana szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Mięso jest bardzo soczyste, mięciutkie. Doskonała propozycja na co dzień i od święta. Przepis od aniado Rolada z indyka ze szpinakiem 1 pierś z indyka (ok 1,2 kg) 8-10 długich i dużych plastrów szynki parmeńskiej 250 g świeżego szpinaku 10-12 plastrów(...)woda odparuje. Płat mięsa rozłożyć na arkuszu folii, na połowie ułożyć warstwę szpinaku, a na niej pokruszony ser feta oraz pasek z suszonych pomidorów. Zwinąć całość dość ciasno w roladę, tak aby szpinak, feta i pomidory były w samym środku. Z plastrów szynki ułożyć duży prostokąt, mniej więcej takiego rozmiaru jak płat mięsa przed zrolowaniem. Na brzegu ułożyć roladę mięsną
Pieguskowa KuchniaDelikatna, miękka rolada bezowa z chrupiącą posypką pralinową, kremem cytrynowym z mascarpone i truskawkami, bardzo lekka, idealna na lato. Wręcz rozpływa się w ustach. Na pewno zasmakuje Waszym gościom. Przygotowanie : 30 min. Chłodzenie : 2 godz. Pieczenie: 20 min. Składniki dla 6 osób : Składniki na posypkę pralinową: ● 100 g cukru ● 100 g obranych orzechów laskowych(...)wody Składniki na roladę bezową: ● 230 g cukru ● 4 białka ● 1 łyżeczka Maizeny ● ½ łyżki octu jabłkowego ● sól Składniki na krem: ● 50 g cukru ● 2 cytryny (organiczne) ● 250 g mascarpone ● 300 g truskawek Do dekoracji: ● 150 ml śmietany kremówki 36% ● 15 g cukru (lub cukru pudru) ● listki mięty do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie : Przygotowanie posypki pralinowej: Zacznij od przygotowania posypki pralinowej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskachcę wykorzystać je na wiele sposobów. Na blogu gościł sernik na zimno , nagie ciasto i łatwe ale ogromnie pyszne jagodzianki z serem . Dziś zapraszam na tę lekką roladę pełną jogurtu. Jest lekka, smaczna i szybka w wykonaniu pomimo pieczenia. Polecam szczególnie do filiżanki ulubionej kawy. Lekka rolada z kremem jogurtowym i jagodami leśnymi. Składniki na roladę długości(...)suchego brzegu i zawijamy od pełnej strony do tej pustej, nieposmarowanej. Można pomóc sobie papierem do pieczenia - teraz na tym etapie może okazać się przydatny :-) Można dla pewności, by rolada nie rozeszła się podczas tężenia, zawinąć ją w papier dla stabilizacji. Proporcja podana jest tak, by rolada była całkowicie wypełniona farszem i ładnie się zamknęła, łącząc oba końce, tworząc
Poezja Smaków - blog kulinarnyżółty. Wtedy przygotowałam porcję przeznaczoną do kanapek. Zaletą domowego sera jest fakt, że zanim go wystudzimy możemy zrobić z nim co chcemy Tym razem postanowiłam przedstawić Wam przepis na roladę z sera żółtego ze szpinakiem. Wygląda naprawdę efektownie! Jeśli przygotujecie ją na przyjęcie na pewno Wasi goście będą zdziwieni i zaskoczeni Waszą pomysłowością i kreatywnością. Musicie koniecznie spróbować Rolada(...)domowego sera żółtego i szpinaku 2 rolady Składniki: 1 porcja domowego sera żółtego przygotowana wg tego przepisu około 100 g szpinaku około 15 dag szynki konserwowej 4 łyżki chrzanu ( najlepiej tego domowego ) Ser żółty przygotowujemy według przepisu . Kiedy nasz ser jest gotowy dzielimy go na dwie części. Jedną z nich przekładamy na mokry blat kuchenny (ważne jest aby był mokry
PatiGotujerozbicie miękkiego mięsa drobiowego, bez jego uszkadzania. Rozbite płaty mięsa, z obu stron, solimy i pieprzymy. Na mięso nakładamy pieczarki. Mięso rolujemy. Nie trzeba go niczym spinać, ani związywać. Roladki wystarczy ściśle zrolować. Tak przygotowane roladki wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę (można dłużej). Dzięki temu utrwalimy ich kształt. Po tym czasie przygotowujemy panierkę: Na trzech talerzach przygotowujemy(...)jajko -roztrzepane widelcem, posolone i popieprzone; 3 - bułkę tartą Roladki najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Powinno być go tyle, aby po włożeniu roladek sięgał do połowy ich wysokości. Roladki wkładamy na rozgrzany olej
Smak mojego domuRolada biszkoptowa z jabłkami to pomysł na tanie w przygotowaniu ciasto. Najlepiej do ciasta wybrać kwaśne jabłka, które idealnie skomponują się ze słodkim biszkoptem. Warto podkreślić, że rolady są w miarę łatwe do przygotowania i bardzo ładnie się prezentują :) Składniki na 1 roladę: biszkopt 3 jajka (m) niepełna szklanka mąki pszennej (120 g) 2/3 szklanki zwykłego cukru(...)koniec rondelek zdjąć z ognia, wsypać proszek z galaretki, dokładnie wymieszać i ostudzić. Masę jabłkową najlepiej wstawić do lodówki, ponieważ musi zgęstnieć. Następnie zabrać się za przygotowanie rolady biszkoptowej . Piekarnik rozgrzać do 180ºC. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod sam koniec dodać stopniowo cukier (zwykły jak i cytrynowy/wanilinowy) i wszystko ze sobą połączyć
UgotowaćKolejna propozycja roladek schabowych, tym razem z nadzieniem pieczarkowym i w sosie pieczarkowym. Mięso jest bardzo kruche dzięki majonezowi, farsz można wzbogacić drobno pokrojoną szynką. Można je podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. Być może zdążycie jeszcze je przygotować na sylwestrową noc. Polecam i życzę szampańskiej zabawy! Roladki z pieczarkami Składniki na 6 sztuk: 6 plastrów schabu 300g(...)chwili dodajemy pieczarki i dusimy, aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę, odstawiamy do przestudzenia. Na każdy płat mięsa, na stronę posmarowaną majonezem nakładamy farsz, zwijamy roladki, spinamy wykałaczką lub obwiązujemy nitką. Roladki obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż się zrumienią, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem. Na patelni podsmażamy pozostałe pieczarki pokrojone w plasterki, dodajemy
Smak mojej kuchniwiedziałam co z tego wyjdzie ;) kombinować zaczęłam już na etapie ciasta szpinakowego, bo w planie było upiec normalnie, w tortownicy i przekroić na pół, ale wymyśliłam, żeby zrobić te roladki - dla lepszego efektu w przekroju (tą sałatkę z roladkami zrobiłam jeszcze przed TYM (klik) torcikiem serowo-warzywnym, który też jest z roladkami;)). Ciasto pieczarkowe też miałam przekroić, ale na koniec(...)szkl. bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka siemienia lnianego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżka masła do formy Ciasto szpinakowe (na blat, roladki): 5 jajek 80 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex (waga po odciśnięciu) 1/2 szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu
Kolorowy PrzepisownikPyszne pieczone roladki tym razem z mięska mielonego. W środku ukryłam ser żółty a gotowe roladki owinęłam plastrami boczku z którego podczas pieczenia wytapiał się tłuszczyk. składniki: 800 g łopatki ok 100 g żółtego sera 7-8 cienkich plastrów wędzonego boczku parzonego sól,pieprz słodka papryka gałka muszkatołowa Ser żółty pokroić w grube paski o długości(...)naczynie żaroodporne, dno lekko natłuścić olejem. Ręce lekko zwilżyć wodą i nabrać trochę mięsnej masy. Rozpłaszczyć i na środku ułożyć pasek żółtego sera. Następnie ser dokładnie oblepić mięsną masą. Roladkę owinąć plastrem boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. W ten sam sposób przygotować pozostałe roladki. U mnie wyszło 7 roladek. Naczynie wstawić do piekarnika nagranego na 180 C i piec
Monia miesza i gotujeSzukając pomysłu na noworoczny obiad przeglądałam stare gazety kulinarne. W jednej z nich wpadłam na roladki z kurczaka z sosem cytrynowo-imbirowym. Zaintrygował mnie szczególnie sos, bo roladki samem w sobie nie stanowiły jakiejś wyjątkowej pokusy, chociaż okazały się naprawdę rewelacyjne. Sos jak dla mnie nieziemski...Koniecznie spróbujcie. ROLADKI Z KURCZAKA z SOSEM CYTRYNOWO-IMBIROWYM Składniki: roladki: 4 udka(...)łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny i skórka ok. 2 łyżek startego świeżego imbiru 2 łyżki cukru 3/4 szkl bulionu 40 g masła 1 łyżka koperku (opcjonalnie) Przygotowanie: roladki: Filet z kurczaka mielimy z pomidorami suszonymi (muszą być dobrej jakości żeby uniknąć "rdzawego" posmaku) Do zmielonego mięsa dodajemy śmietanę i odrobinę soli i pieprzu do smaku. Wszystko mieszamy. Mięso
Bon appetit mon amie