Schab, podobnie jak kurczak jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Uwielbiam robić z niego różnego rodzaju roladki z różnymi farszami. Roladki schabowe z pieczarkami w sosie to bardzo klasyczne i proste rozwiązanie. Genialna propozycja na obiad. Roladki schabowe z pieczarkami w sosie Składniki: 5 plastrów schabu 500 g pieczarek ząbek czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 łyżka(...)patelnię, dodajemy masło, doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Smażymy, aż cały płyn odparuje. Schab cienko rozbijamy jak na kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem. Później nakładamy farsz, zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczkami lub sznurkiem. Każdą obtaczamy w mące. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na brązowy kolor. Podlewamy je około 250 ml wody/bulionu, przykrywamy
PatiGotujeDrożdżowa rolada świetnie się sprawdzi jako dodatek w pierwszy lub drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia. Raczej odpada sama wigilia, bo wtedy wedle zwyczaju, nie spożywa się mięsa. Taka rolada będzie również pyszną przekąską w Sylwestrową noc. Przyznam szczerze, że u mnie zagościła jeszcze przed świętami jako obiad :-) Podałam ją na ciepło z czerwonym barszczem. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe(...)krótko zagnieść, po czym rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt. Ostudzony farsz wyłożyć na 1/3 powierzchni ciasta wzdłuż dłuższego boku zachowując odstęp od brzegu. Następnie zawinąć ciasno w roladę zaczynając od strony z farszem. Dobrze zlepić wszystkie łączenia. Roladę przełożyć łączeniem w dół na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić
Passions hobbies lifeKolejna słodkość świąteczna godna polecenia. Pyszna, delikatna, lekko korzenna rolada czekoladowa z ciasteczkami speculoos. Tworzy ją delikatny, wilgotny biszkopt orkiszowy z dodatkiem korzennych ciasteczek w kremie na bazie śmietany i mascarpone, to wszystko przełamane dodatkiem mandarynek (w moim przypadku moreli, z braku tych pierwszych w sklepach...), do tego czekoladowa polewa ganache, to wszystko = bajeczny smak. Inspiracją był ten przepis . Składniki(...)wysokości ok.30cm (gwarancja równego opadania biszkoptu), nie jest to konieczne... Gorący biszkopt wyjmujemy z formy i przekładamy na ściereczkę lub papier posypany pudrem i od razu zwijamy w roladę razem ze ściereczką (papierem). Odstawiamy do wystudzenia. Mandarynki odsączamy z zalewy i odkładamy na ok.15 minut na ręcznik papierowy. U mnie zamiast mandarynek były morele z zalewy, z braku mandarynek
Smaczne ZdroweRoladki ze schabu w sosie z kaszą , obiad ze słoika Pyszne roladki nadziewane pastą paprykową . Spora porcja chrupiących warzyw , aksamitny sos i kasza . Pełnowartościowy posiłek ze słoika na wyjazd . Czasami takie wcześniej przygotowane obiady są świetną alternatywą dla zapracowanych . Wystarczy w wolnej chwili przygotować parę takich słoików , a później w razie potrzeby podgrzać . Obiad w lodówce wytrzymuje(...)czosnku pieczemy w piekarniku . Rozcieramy blenderem na pastę , doprawiamy solą i jedną łyżeczką ostrej mielonej papryki . Schab dzielimy na plastry , każdy cieniutko rozklepujemy . Smarujemy pastą paprykową i zwijamy w roladki . Układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance , dodając pokrojone w kostkę pomidory i wyciśnięty praską czosnek ( pozostałe 2 ząbki ) Doprawiamy solą , papryką słodką i ostrą . Dusimy pod przykryciem ,aż roladki zmiękną
Ogrodnik w podróżyFrancuskie” roladki z łopatki Roladki francuskie z łopatki , to taki typowo jesienny przepis . Pyszne mięso z łopatki , nadziewane gruszką i musztarda . Całość otulona wspaniałym śmietankowym sosem z białym słodkim winem.. Poezja . Do tego kieliszek dobrego czerwonego wina i można powiedzieć ,że sezon jesienny uważam za otwarty Wyjątkowo lubię tę porę roku , tak dokładnie , nie lubię lata -za gorąco(...)rozklepane , to się nie rozwalą . W głębokiej brytfance na odrobinie masła podsmażamy , ostatnią posiekana cebulę i całe ząbki czosnku , obrane nie krojone , doprawione gałką muszkatołową . Na tym układamy podsmażone roladki , solimy pieprzymy , zalewamy winem , przykrywamy i dusimy na małym ogniu od godzinki do półtorej . Trzeba zajrzeć od czasu do czasu ,żeby mięso się nie przypaliło jak wino odparuje , można dolać
Ogrodnik w podróżyKilka lat temu, zanim jeszcze zaczęła się moja przygoda z blogowaniem, jak ognia wystrzegałam się przepisów na rolady. Wydawały mi się strasznie trudne i nawet nie chciałam przyglądać się przepisom na nie. Pamiętam, że ile razy przeglądając książkę „102 ciasta z owocami Siostry Anastazji” widziałam zieloną roladę z dodatkiem szpinaku… wertowałam kartki dalej. Choćby jak mnie kusiła(...)głowie pojawiała się myśl: „nie uda się”. Któregoś razu jednak przełamałam się i postanowiłam spróbować ją zrobić. Właśnie tą szpinakową. Kształt może nie był idealny, ale przypominał roladę, więc w sumie – udało się;)) To mi dodało skrzydeł, choć może nie od razu;) Pamiętam jak na początku zamiast cieszyć się w pełni smakiem rolady, bardziej skupiona byłam
Smaki Na TalerzuRoladki drobiowe w sosie pieczarkowym Miękkie i soczyste roladki z kurczaka wypełnione pysznym szpinakowym farszem i zanurzone w aromatycznym sosie pieczarkowym to wspaniały pomysł na obiad. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka 100g świeżego szpinaku pół opakowania sera typu Feta 1 mała cebula kilka pieczarek Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, papryka słodka i ostra(...)rozbitym płacie mięsa układamy łyżkę pokruszonego sera Fety, delikatnie pieprzymy i oprószamy papryką *** *** Następnie na mięsie układamy garść szpinaku i ponownie łyżkę pokruszonego sera *** *** Mięso dość ciasno zwijamy w roladki – najpierw rolujemy całość a następnie „wciskamy końcówki do środka”. Roladki z początku mogą być dość niezgrabne ale po obtoczeniu w mące nadamy im jeszcze ładny kształt *** *** Roladki
Blog z Apetytemkilogramów zaczyna się od decyzji żywieniowych,p odejmowanych na co dzień. Od drobnostek, które mają znaczenie. Agata proponuje dietetyczne danie, które wpisać można do menu mądrej kuchni. Jej dietetyczne roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i serem feta to potrawa obiadowa, ale te ż doskonała do lunchboxa. Lepiej zapakować do p r acy czy do szkoły roladki własnej roboty niż kupne(...)wędliny, które bardzo często faszer o wane są glutaminianem sodu (jego spożycie powoduje m.in. palpitacje s e rca, uczucie niepokoju i bóle głowy). Dietetyczne roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i serem feta Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka (400 g) 4 suszone pomidory ser feta (ok. 80 g) 2 łyżki oliwy z oliwek z suszonych pomidorów sól pieprz zioła prowansalskie
KulinarneImpresje.plWiejskie roladki schabowe U mnie dziś obiad na bogato, czyli mocno nadziane wieprzowe roladki duszone w sosie. Ciekawe i bardzo smaczne połączenie schabu z kiszonym ogórkiem, cebulką, czerwoną papryką oraz wędzoną kiełbasą a wszystko to oplecione i zasmażone w cieniutkich plasterkach boczku.Pyszny i bardzo treściwy obiad. Polecam! Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 1 ogórek kiszony 1 cebula (użyłam pół(...)cienko rozbijamy i bardzo delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem. Na każdym kotlecie układamy po jednym lub dwóch plasterkach kiełbasy, ogórka, cebuli i papryki *** *** Mięso ciasno zwijamy w ruloniki. Każdą roladkę owijamy plasterkiem wędzonego boczku *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rumiany kolor *** *** Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem, przykrywamy i dusimy na niewielkim
Blog z ApetytemMakowa rolada z kremem cynamonowym. Przepisy Thermomix. Składniki: ciasto na biszkopt: 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 szt jajek 50 g cukru 30 g suchego niebieskiego maku krem cynamonowy: 500 g serka mascarpone 50 g śmietany 30% 150 g białej czekolady 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Makowa rolada. Thermomix(...)motylek, dodajemy serek mascarpone i miksujemy czas 1 min/obr.3 Rozwijamy rulon. Biszkopt smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem nakładmy krem cynamonowy. Kilka łyżek kremu możemy zostawić do dekoracji rolady. Dżemu i masy nakładamy tak do 2/3 szerokości biszkopta. Jeżeli nałożymy na całość biszkopta masa z dżemem przy rolowaniu nam wyjdzie z rolady. Biszkopt rolujemy. Na wierzch rolady rozprowadzamy pozostały
Themo przepisypamiętam kiedy już piekłam roladę i tak mnie naszło właśnie dzisiaj. Biszkopt wyszedł mi niezwykle puszysty, do tego truskawkowy i pachnący krem, tanio, szybko i pysznie. Jak nie macie pomysłu na podwieczorek to polecam Wam właśnie moją roladę. Zapraszam i życzę smacznego:) Roladę podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru(...)tortowej pół małej łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 12,5 dag masła 82% cukier puder do smaku pół szklanki świeżych rozgniecionych truskawek ( bez soku ) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia rolady Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy
Izabelawkuchniboję się napisać że rolada jest upierdliwym ciastem – na każde trzy które upiekłam zawsze dwie gdzieś pękły przy nadziewaniu. Stąd dobrze zaplanować sobie z góry sposób jej udekorowania – żeby zakryć efekt takich wypadków. Poza tym rolada to ciasto tanie i sezonowe – w lecie świetnie się sprawdzi z bitą śmietaną i owocami, a w zimie – z prażonymi jabłkami. ROLADA BISZKOPTOWA Biszkopt(...)powinno całkowicie i równomiernie się wypoziomować – wstawiamy blachę do już w pełni nagrzanego piekarnika, na środkową półkę. Szykujemy sobie czystą bawełnianą kuchenną ściereczkę, rozkładamy ją na blacie. Biszkopt na roladę pieczemy krótko – tylko około 10-15 minut – powinien być jasny i miękki, sprężysty jak omlet, nie może stać się suchy bo w takiej formie nie da się zrolować
Karo in the KitchenKolorowa rolada, w charakterystyczne wzorki imitujące ubarwienie Żyrafy. Właściwiej można dowolny wzór np. ukośne paski i otrzymamy zebrę :), można powiedzieć uniwersalna rolada ;). SKŁADNIKI Ciasto: 4 jaja szczypta soli 0,5 szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Krem: 500 ml śmietany 30% łyżka żelatyny dowolne owoce u mnie 30 dkg truskawek cukier waniliowy Dekoracja(...)minut w 170 st C. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy papier. Zawijamy w ściereczkę lub pergamin tak aby ciemne ciasto było w środku a wzorki na wierzchu rolady, i zostawiamy do ostygnięcia. Krem Żelatynę rozpuszczamy w około 0,3 szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, pod koniec ubijania dodać
RAROSSATrochę więcej pracy niż zwykle i można wyczarować zgrabną roladę z indyka, z zielonym farszem na bazie brokuła i serka białego. To moja propozycja na niecodzienny obiad lub elegancką kolację. Końcowy efekt zależy od dokładności w zwijaniu rozłożonych płatów mięsa z farszem. Taką zwiniętą roladę należy najpierw zawinąć szczelnie(...)posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. • Plastry indyka rozbić i ułożyć na folii spożywczej prostokąt, najlepiej o długości keksówki, w której rolada będzie pieczona. • Delikatnie posypać solą i pieprzem. • Na mięso rozłożyć równomiernie farsz brokułowy i zwijać roladę za pomocą folii spożywczej. • Na koniec zawinąć szczelnie roladę
To co kocham