roladki - 9750 przepisów (strona:471/650)

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 185

złoty kolor. Smacznego. Jeśli nie mamy akurat świeżych owoców można wykorzystać dżem np. truskawkowy. Ja wałkuję ciasto delikatnie na cienki prostokąt i smaruję cienką warstwą dżemu. Zwijam jak roladę i kroję na kawałki. Zdjęcie takich drożdżówek poniżej

Maślane ciasteczko
Ślimaczki cynamonowe (Kanelbullar) 158

wymiarach ok 25x60 cm. Rozsmarować nadzienie pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków "czysty" pasek grubości ok 2 cm i posmarować go rozmąconym jajkiem. Ciasto zwinąć ciasno w roladę tak aby posmarowany jajkiem bok znalazł się na spodzie. Pokroić na "kromeczki" o szerokości ok 2-3 cm. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Odstawić jeszcze

Maślane ciasteczko
Boczek rolowany z papryką i porem 191

wewnętrznej strony majerankiem. Umyte i oczyszczone warzywa kroimy w cienkie podłużne paski i układamy na płacie w poprzek. Całość ciasno zwijamy, nacieramy dwoma rodzajami papryki i obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 2 godzin. Wytopiony tłuszcz

Nie tylko w kuchni
Schab faszerowany podgrzybkami 230

układamy na suchej patelni, smażymy po 5 minut z każdej strony pod przykryciem, to wszystko. Ściągamy z patelni, zostawiamy aby mięso odpoczęło, rozwijamy z papieru i możemy przekroić roladki schabowe na 3 części. Ja podałam Schab faszerowany podgrzybkami z surówką z włoskiej kapusty, z porem, marchewką, jabłkiem i sosem majonezowo-jogurtowym. Smacznego!   The post Schab faszerowany podgrzybkami appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piersi z kurczaka zapiekane w wędzonym boczku 33666

oprószamy pieprzem, czosnkiem i sporą ilością ziół prowansalskich, wszystko dokładnie wklepujemy rękoma.  Jeśli boczek mamy w jednym kawałku, kroimy go na cienkie plastry. Każdy kawałek piersi okręcamy boczkiem. Roladki układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Smacznego

na moim stole...
Marwitkowe ślimaki naleśnikowe - zdrowy lunch kids 184

ślimaczki. Pozostałe naleśniki przygotować w ten sam sposób. W Marwitkach zrobić wykałaczką po dwie dziurki, wsunąć w nie szczypiorek. Wierzch marchewki cienko posmarować twarożkiem, "przykleić" do niej naleśnikowe roladki. Naleśniki 160 g mąki pszennej 4 łyżki drobnej mąki pszennej pełnoziarnistej 2 jaja 125 ml szklanki mleka 125 ml wody szczypta soli 125 ml świeżego soku Marwirt buraczkowo-jabłkowego

Pełny talerz
Zupa krem z selera i gruszki 210

zima :)  Prawie rok temu zaczynałam przygodę z kilogramami. Teraz zima mi nie straszna, nie dam się nabrać na te jej sztuczki, kiedy kusi gorącą czekoladą, ciastem czekoladowym i roladą z kluskami śląskimi. Idę z nią na wojnę z taką zupą i jeszcze kilkoma innymi smakołykami, które pozwolą przyjemnie przetrwać zimę i nie obudzić się wiosną z  nadprogramowymi kilogramami

bistro mama
Muffiny drożdżowe faszerowane 191

wyśmienicie. Z tego przepisu przygotowałam 6 dużych muffinów. W drożdżowym cieście zrobiłam małe wgłębienie i tam nałożyłam farsz przygotowany z pieczarek, boczku, cebuli i żółtego sera.. Polecam też roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Muffiny drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
UDZIEC Z INDYKA 157

Moją przygodę z blogowaniem postanowiłam zacząć od przepysznego udźca z indyka.Można wykorzystać do obiadu ale też zwinąć jako roladę i na kanapeczki.Nam bardzo smakuje,zawsze się nim rozkoszujemy.Spróbujcie a z pewnością nie pożałujecie. Uwielbiamy tak przypieczoną skórkę,ale jeśli ktoś tego unika zawsze można lżej upiec. Składniki   udziec z kością  sos sojowy  4-5 ząbków

Niespełnione zdolności kulinarne
ZRAZY Z KARKÓWKI 198

Obtaczamy w jajku i mące. Zrazy układamy pośrodku dużej patelni na rozgrzanym oleju,obsmażamy.Pieczarki oczyszczamy,układamy wokół mięsa i podsmażamy.Dusimy z mięsem ok 40min.Od czasu do czasu roladki odwracamy i oblewamy powstałym sosem.   Takie zraziki można przygotować z większej ilości mięska,podana ilość składników może być zmieniana wg upodobań.My zawsze dajemy więcej pieczarek bo za nimi

Niespełnione zdolności kulinarne
ROLADA SCHABOWA ZE SZPINAKIEM I MIELONYM MIĘSEM 200

Czas niesamowicie nam ucieka,niedawno były święta a już zbliżają się komunie św.Jeśli ktoś z Was poszukuje czegoś innego,specjalnego ale pysznego to polecam tą schabową roladkę.Można ją podać na gorąco jako jedno z głównych dań,ale też dobrze smakuje jako dodatek do chleba.     Składniki:   1 1/2 kg schabu bez kości 1/2 kg szpinaku mielonego

Niespełnione zdolności kulinarne
ZAWIJAŃCE Z PIECZARKAMI 162

osuszyć,pokroić w 2cm plastry,rozbić.Oprószyć solą,pieprzem i papryką z dwóch stron. Ser zetrzeć na tarce.Na każdy plaster mięsa nakładać porcję pieczarek,posypać serem.Zwinąć w roladki,pomagając sobie wykałaczkami.Posmarować olejem i ułożyć na rozgrzanym grillu.Piec ok 10- 15 min z każdej strony

Niespełnione zdolności kulinarne
Schab na zielono z tymiankowymi jabłkami 141

kucharzy! Znowu dłuższa chwila bez przepisu. Musicie mi wybaczyć, mam sporo na głowie, ale ugotowałem dla was coś bagatelnie prostego, patrząc na składniki, lecz z drugiej strony niebiańsko pysznego. Roladki ze schabu z baby szpinakiem podane z kaszą kuskus i jabłkami na maśle w śmietanie i tymianku. Kolejny spontan w kuchni zakończony sukcesem. Do przygotowania dania potrzebne będą

Kuba Gotuje
Roladki drobiowe z rukolą 150

Pora kroimy w półplasterki, obsmażamy na odrobinie oleju. 3. Na każdym kawałku mięsa na środku dodajemy kolejno: tarty żółty ser, trochę pora, kilka listków rukoli. 4. Mięso zwijamy w roladki, spinamy wykałaczkami i panierujemy - najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju ze wszystkich stron. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką i Remuladą Duńską FOLWARK 159

koperkiem. Do całości dodajemy kasze mannę i wyrabiamy jednolita masę mięsną. Z masy formujemy placuszki które smarujemy remuladą duńską Następnie układamy szynkę i oprószamy zieleniną.  Zwijamy w roladki, formując podłużne wałeczki. W rondlu bądź na patelni rozgrzewamy olej i opiekamy wałeczki na rumiano z wszystkich stron przez około 10-12 minut co pewien czas obracając. Smacznego !!! Do przygotowania tych

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki