mało wygodnie, to możemy podzielić ciasto na 2 części i rozwałkować na 2 prostokąty). Zakładamy jeden bok do środka i drugi bo do środka tworząc taką jakby płaską roladę ( dokładnie sklejamy miejsce łączenia ). Kroimy w plastry o szerokości ok. 6-7 cm. Każdą drożdżówkę zgniatamy w środku czymś wąskim, np. końcówką widelca – boki mają się delikatnie wywinąć do góry
Ostra na Słodkotakże subiektywne zestawienie moich ulubionych przepisów zeszłego roku. Zapraszam:) Na pierwszym miejscu Sałatkowe ciasto, które uzyskało rekordową ilość wyświetleń – ponad 91 tysięcy razy. Kolejne 4 miejsca to: Rolada z jajkami i szynką Makaronowa zapiekanka „Gyros” Ciasto „Puszek” siostry Anastazji Ciasto z truskawkami wg siostry Anastazji Dziękuję Wam za każde odwiedziny oraz za każdy pozostawiony komentarz
Smaki Na Talerzublogu Ślązaczki nie może zabraknąć przepisu na tradycyjne kluski śląskie z dziurką. Pyszne, szybkie w przygotowaniu, smakują nie tylko dzieciom. Najchętniej jedzone w niedziele, z modrą kapustą i roladami. Ostatnio przygotowałam takie na święta, z kapustą z grzybami i schabem w sosie. Kluski śląskie z dziurką Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól
Moja smaczna kuchniakilka propozycji wytrawnych na Sylwestra. Mam nadzieję że coś przypadnie Wa do gustu. Zapraszam i życzę wszystkiego co najlepsze na Nowy Rok :) Pieczarki nadziewane mięsem mielonym, piekarnika Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem Sałatka warstwowa z makaronem ryżowym Sałatka nicejska warstwowa Sałatka królewska Jajka nadziewane pieczarkami Jajka nadziewane pasztetem z cieciorki Szparagi w szynce i galaretce Kruche babeczki
Sama słodycz i szczypta chiliPyszny domowy rosół z makaronem to podstawa obiadu niedzielnego w moim domu. Do tego jeszcze rolada , modro kapusta i śląski łobiod momy gotowy. Składniki: 1/2 kurczaka 250 g wołowiny z kością szyja z kaczki lub gęsi 250 g podrobów 4 marchewki 3 pietruszki seler średni por 1 cebula 2-3 liście kapusty 2 ząbki czosnku natka pietruszki kilka
magiczna kuchnia Kasigodzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości ok. 3 mm. Masę makową nakładamy (zaczynając 2cm od brzegów). Zwijamy jak roladę, a końce makowców podkładamy pod spód. Każdy z makowców przekładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia, owijamy nim ciasto dwukrotnie, pozostawiając ok. 1 cm luzu. Makowce układamy
Pyszności Słodkościkukurydzę. Zwinąć ciasno w rulon zaczynając od części z warzywami i kurczakiem. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwinąć z foli a roladki pokroić na mniejsze lub większe kawałki. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy
Kulinarne przygodyburaka (Polpettine con barbabietola e ceci) Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty (Polpettine di zucchine e ricotta al forno) Ziołowe kuleczki z ricotty (Bocconcini di ricotta alle erbe aromatiche) Roladki z bakłażanem, kaszą kuskus i pesto (Involtini di melanzane con cous cous e pesto) Szpinak nadziewany kremowym serkiem z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami (Le campanelle di spinaci
La grande e la piccola cuocamozzarellą 15. Medaliony warzywne Grönsakskaka z IKEA 16. Quesadillas z indykiem, suszonym pomidorem, papryką i oliwkami 17. Tortilla z indykiem, pomidorem, oliwkami i sałatą 18. Roladki ze szpinakiem i łososiem 19. sałatka warstwowa kebab - gyros 20. Quesadillas z kurczakiem i nie tylko ... 21. Ślimaczki z kurczakiem i pesto z rukoli
kruche babeczkiczasie wyrabiamy ponownie ciasto, by je odgazować. Na posypanej mące stolnicy rozwałkowujemy ciasto w kształcie prostokąta. Smarujemy ciasto roztopioną margaryną. Posypujemy cukrem i mielonym cynamonem. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy ją na około 2-centymetrowe plastry. Kładziemy je na blasze do pieczenia zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Ślimaczki cynamonowe pieczemy w piekarniku nagrzanym
Dieta bez mlekaSerowe ciasteczka wytrawne Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Drożdżowe bułeczki z szynką Serowe słone paluszki z kminkiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie
Kulinarne przygody Gatitygrubości 2 mm. Na rozwałkowane ciasto nakładam 1/4 część farszu pamiętając, by zostawić od brzegu 3 cm czystego ciasta (na zlepienie). Ciasto zawijam (jak roladę), łączeniem do dołu i kroję po skosie na 5 cm paszteciki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smaruję roztrzepanym białkiem, posypuję kminkiem, sezamem lub siemieniem. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około
babka w formiemozzarellą Gofry orkiszowe z pieczonymi burakami, fetą i dipem jogurtowym Grissini Mini calzone ze szpinakiem, szynką i mozzarellą Drożdżowa rolada z mięsem mielonym, kapustą i grzybami Quesadilla z kurczakiem i warzywami Tarta z kurkami Mini pizze z krewetkami, pomidorkami, papryką i pikantną pastą pomidorową
Passions hobbies liferozwałkuj na prostokąt o dłuższym boku o długości ok. 45 cm i o grubości ok. 3-4 mm. Wierzch ciasta posmaruj masłem i posyp startym serem. Następnie zwiń jak roladę i pokrój ją na plastry o grubości około 1,5 cm. Mogą być również grubsze. Ślimaczki serowe układaj w odstępach na blasze pokrytej papierem do pieczenia (powinny wyjść 2 blachy
Food Square