roladki - 9750 przepisów (strona:390/650)

Roladki drobiowe w boczku ze szczypiorkiem i papryką. 270

cienkie kotlety i delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zostawić na pół godziny. Następnie na każdy plaster mięsa ułożyć kawałek papryki i pokrojony szczypior. Zawinąć w roladę, następnie owinąć boczkiem i spiąć wykałaczkami. Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać suszonymi [pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim. Delikatnie polać olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni

Agusiowe smakołyki
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA ZE ŚLIWKAMI 164

poszarpać mięsa). Przykrywamy folią i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Układamy gałązki świeżego tymianku, a następie wzdłuż dłuższego boku gęsty rząd śliwek. Zwijamy w dość ciasną roladę, zawijamy nicią kuchenną, oprószamy przyprawami i świeżymi ziołami. Na spód naczynia do zapiekania układamy plastry boczku i dość sporo masła. Wlewamy wino, dodajemy gałązki rozmarynu oraz resztę śliwek. Układamy mięso

Ostra na Słodko
Bułeczki cynamonowe 160

powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm podsypując w razie potrzeby mąką. Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zawijamy w roladę i kroimy na kawałki – u mnie 8 sztuk. Ślimaczki z ciasta przekładamy do foremki zostawiając małe odstępy. Całość ponownie odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

Ciastkozercy
Dyniowe bułeczki cynamonowe (Pumpkin Cinnamon Rolls) 134

odstawić do podwojenia objętości.  Nadzienie cynamonowe: masło rozpuścić i przestudzić. Cukier wymieszać z przyprawami. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masłem i posypać nadzieniem.  Zwinąć w roladę i pokroić na 12 równych kawałków.  Tak przygotowane ślimaczki ułożyć w blaszce wysmarowanej masłem, tak aby lekko się ze sobą stykały. Pozostawić na 20 minut, aby ponownie podrosły. Następnie

wyzwania kuchenne
Schabowe kapuśniaczki 141

pieprz, majeranek masło klarowane do smażenia WYKONANIE: schab rozbić z dodatkiem cebuli w piórkach, doprawić solą,pieprzem, majerankiem, na rozbite mięso włożyć kapustę i szynkę, piórka cebuli, spiąć w roladkę, smażyć na maśle do miękkości

Kuchnia Beaty
Przeplatany wieniec makowy 150

Drożdżowy wieniec makowy doskonale będzie wyglądał na świątecznym stole. Jeżeli co roku na naszym stole pojawia się rolada makowa, to takie zaplecione ciasto będzie ciekawą odmianą

Przepisy Kulinarne
Ciasta świąteczne 261

keks kisiel żurawinowy kluski z makiem Kompot z suszonych owoców – kompot z suszu makowiec piernik dojrzewający piernik toruński piernik wojenny – tani piernik piernik z marcepanem i powidłami piernik żydowski rolada makowa – makowiec bezglutenowy szarlotka tort makowy tort makowy z kremem czekoladowym Tort makowy z kremem śliwkowym tort świąteczny – czekoladowo korzenno jabłkowy tort ze śliwek suszonych tort z palonych migdałów tort

królestwo garów
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I RICOTTĄ 168

widelcem. Dodajemy usmażony szpinak i pokrojone suszone pomidory. Mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Powstałym nadzieniem smarujemy naleśniki i zawijamy w roladki.  Przed podaniem podsmażamy na klarowanym maśle lub oleju, po około 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.  Podajemy z ciepłym sosem pomidorowym i tartym parmezanem

cool and minty
Strucla z makiem 198

najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blat, chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na cienki placek. Później całe ciasto smarujemy masą makową i posypujemy pokrojonymi orzechami. Ciasto zwijamy w roladę, którą następnie kroimy w plastry grubości około 4-5 cm. Układamy je jeden koło drugiego w wyłożonej papierem do pieczenia formie (u mnie tortownica o średnicy 28 cm). Struclę pieczemy

PatiGotuje
Fasolka po bretońsku 218

Madzia zaskoczyła mnie po raz kolejny :) Tym razem na obiad będzie jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie fasolka po bretońsku. Jak przystało na każdą fasolkę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dżem z marchwi 153

Dżem ,który możemy robić przez cały rok. Marchew mamy w sprzedaży cały czas. Świetny do przekładania biszkoptów, do naleśników ,tostów,rolad czy tart. Również tosty są bardzo smaczne z dżemem marchwiowym. Szczerze zachęcam do skorzystania z przepisu , moje dzieci go uwielbiają:) Składniki 1 kg startej marchwi ( na drobnej tarce) 500 ml wody 500 … Czytaj dalej Dżem z marchwi

gotuj ze mną
Rolada buraczkowa ze śledziem 3325

ususzyć z nadmiaru oleju ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na pół. Roladę biszkoptową delikatnie rozwinąć, posmarować serkiem a na brzegu wzdłuż dłuższego boku ułożyć paski śledzi. Zwinąć ściśle w roladkę i zawinąć w folię. Odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem wyjąć z lodówki i pokroić na   dość grube plasterki (ok 1 -1,5 cm) Smacznego!! Rada

Swojskie jedzonko
Gołąbki w sosie własnym – przepis tradycyjny 224

przez kilka minut. Następnie odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Posolić każdy liść. Odstawić na 15 minut. Kolejno nakładać na każdy liść mięso uformowane na podłużne kotleciki. Zawijać w roladki jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony od dołu, a następnie złożyć boki do środka i zwinąć dość ciasno w rulon do końca liścia). Oprószyć gołąbki

Kulinarne Przeboje
Zakręcone tiramisu 210

Moja rolada tiramisu przybrała nieco inną, mniej spotykaną, ale jakże efektowną formę. Deser rodem ze słonecznej Italii na bazie kawy, migdałowego likieru i śmietanowego kremu smakuje obłędnie i świetnie wygląda na talerzu, co sprawia, że bardzo szybko znika pozostawiając na twarzach gości uśmiech zadowolenia. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3 łyżeczki cukru wanilinowego 100g cukru 90g mąki pszennej 1,5 łyżeczki

Szalona Kuchnia Eweliny