Przepis pochodzi z dawnych czasów powojennych. Moja babcia taką roladę piecze zawsze na Święta Wielkanocne. Składniki: Mąka pszenna ½ kg Margaryna ½ kostki Cukier ½ szklanki Cukier waniliowy 1 szt. Jajka 3 szt. Drożdże 3 dag Mleko ½ szklanki Szczypta soli Nutella Wykonanie: Drożdże rozpuścić w letnim mleku z płaską łyżeczką cukru i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z resztą cukru, cukrem waniliowym, rozbełtanymi(...)makaron. Następnie ciasto włożyć do lodówki na 12 godzin, po czym wyjąć i podzielić na dwie części. Rozwałkować oddzielnie na stolnicy posypanej mąką, nałożyć nadzienie, zwinąć w roladę, przenieść do formy . Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut
Tradycyjna KuchniaRoladki wieprzowe w tym wydaniu smakują wybornie. Składniki: Kotlet schabowy 4 szt. Kiełbasa wiejska 25 dag Szczypiorek 1 pęczek Sól i pieprz do smaku Cebula biała 1 szt. Świeża bazylia Wykonanie: Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem z dodatkiem soli i pieprzu. Cebulę obrać, posiekać i zalać wrzątkiem, po czym odsączyć. Kiełbasę zmielić, dodać cebulę i w razie potrzeby(...)doprawić do smaku. Na rozbite kotlety nakładać farsz, posypać posiekanym szczypiorkiem, zwinąć w roladkę i obłożyć listkami bazylii. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 40 minut
Tradycyjna Kuchniaczosnkową, pieprzem i rozbić tłuczkiem dosyć cienko. Awokado, mango obrać pokroić w cienkie paski. Na rozbite kotlety układać paski mango, awokado posypać startym serem, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać wiórkami masła i posypać kurkumą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem około jednej godziny
Tradycyjna Kuchniasolą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. 3. Pieczarki pokroić w plastry, i delikatnie przysmażyć. 4. Na każdym rozbitym Filecie ułożyć plasterek szynki i po 2-3 plasterki pieczarek. 5. Zwinąć na roladki. 6. Roladki oprószyć mąką zmieszaną z bułką, roztrzepanym jajkiem, i ponownie mąką zmieszana z bułką. 7. Smażyć na oleju z każdej strony
Dziś Ja gotujePyszna rolada na walentynki, jest lekka i prosta w wykonaniu oraz bardzo efektowna. Idealna na święto zakochanych i nie tylko a smakuje każdemu. SKŁADNIKI : BISZKOPT : 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju(...)następnie nakładamy serduszka i lekko je dociskamy. Rozkładamy resztę śmietany, wyrównując wierzch ciasta. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Ciasto wyrównujemy nożem, wyjmujemy z formy, odwracamy i układamy na blaszce. Roladę dekorujemy płynną czekoladą i cukrem pudrem. Pozostałą galaretkę kroimy w kostkę i układamy obok ciasta. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego. Zapraszam
Kulinarne Fantazje Mariolipraskę czosnkiem i ulubionymi ziołami mieszamy i wykładamy na nasze filety, z brzegu układamy w rzędzie śliwki(nie trzeba ich wcześniej moczyć bo zmiękną odczas pieczenia) i zwijamy naszą roladkę od strony śliwek. gotową roladkę obwiązujemy mocno sznurkiem (ja wkładam jeszcze kilka śliwek na wierzchu pod sznurek) pieczemy ok 1,5 godziny w 170 stopniach,ja piekę w starym żeliwnym
Swojskie jedzonkoRolada kakaowo-kokosowa to świetny sposób na wykorzystanie wiórków, które zostają nam po przygotowywaniu mleka i śmietanki kokosowej . Masa kakaowa jest lekko gorzka i dobrze kontrastuje ze słodkim kokosowym środkiem. 100 g kaszy jaglanej 75 g orzechów laskowych 8 daktyli 2 łyżki kakao 200 g wiórków kokosowych (mogą być wiórki po produkcji mleka kokosowego) 100 g margaryny bez mleka(...)płynny miód mieszamy mikserem do połączenia składników. Na papierze do pieczenia wykładamy około 0,5 centymetrową warstwę masy kakaowej w kształcie prostokąta. Na wierzchu układamy masę kokosową. Zwijamy ciasno roladę. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę (im dłużej, tym lepiej). Gotowe! * Wybierając margarynę trzeba zawsze dokładnie sprawdzić skład. Wiele margaryn na rynku zawiera dodatek mleka
Dieta bez mlekaPrzepis na tą roladę znalazłam w jakiejś gazetce i postanowiłam wypróbować. Jest prosta do wykonania, musimy jedynie chwilę poczekać aby nasze masy wystygły. Na pewno ją jeszcze zrobię, wszystkim bardzo smakowała :) SKŁADNIKI: CIASTO: 32 dag herbatników 10 dag masła 0,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 0,5 szklanki mleka KREM: 15 dag wiórków kokosowych 60 g masła(...)masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. ZWIJANIE: Ciasto wałkujemy pomiędzy folią spożywczą na wymiary ok. 25/35 cm. Smarujemy kremem kokosowym. Z pomocą folii ściśle zwijamy w roladę (krótszy bok) i szczelnie owijamy w folię. Chowamy na całą noc do lodówki. Smacznego :) Polecam przepisy na pozostałe ciasta bez pieczenia KLIK
Pani na deserPełne aromatu, soczyste, a jednocześnie delikatne. Piersi z kurczaka zawinięte w wędzony boczek i zapieczone. Mini roladki doskonale nadają się na obiad czy kolację, sprawdzą się także jako przekąska na imprezę. Polecam :-) składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 200 g cienkich plastrów wędzonego boczku sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Pierś z kurczaka kroję w poprzek na niewielkie kawałki(...)doprawiam solą i pieprzem. Każdy kawałek kurczaka zawijam w plaster boczku (lub w dwa, w zależności od wielkości). Roladki podsmażam na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju. Następnie układam na blaszce, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekam około 20 minut
babka w formieCzosnek drobno siekamy, oprószamy niewielką ilością soli morskiej po czym całość rozcieramy na desce nożem. Łączymy z posiekaną drobno zieleniną. Przygotowany farsz rozprowadzamy na płacie boczku i zawijamy w roladę. Obwiązujemy bawełnianą nicią. Nacieramy papryką słodką, ostrą i kuminem. Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około półtorej godziny – pieczemy bez przykrycia
Smaki Na Talerzubarbecue Kurczak w czosnkowym sosie Kurczak zapiekany z ananasem Kurczak w miodowym sosie Naleśniki zapiekane z kurczakiem Szaszłyki z kurczaka na grilla Kurczak zapiekany z brzoskwiniami Tortille z kurczakiem Roladki z suszonymi pomidorami i gorgonzolą Kurczak w sosie z gorgonzoli Pizza z kurczakiem i sosem barbecue Lasagne z porem i kurczakiem Kurczak w sosie Teriyaki Kurczak w serowym sosie Roladki
Delusional Trinekostkę. Ser zetrzeć na dużych oczkach. Pietruszkę posiekać. Jeden placek posmarować cienko łyżką majonezu, na nim równomiernie rozłożyć połowę nadzienia. Przykryć drugim plackiem, czynność powtórzyć. Lawasze zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut (żeby lepiej się kroiła). Roladę pokroić w plastry o grubości ok 3cm. Rozgrzać patelnie i posmarować odrobiną oleju
Obiad gotowydzisiaj proponuję roladki z kurczaka trochę na ostro, bo z chrzanem i faszerowane mieszanką chińską. Szybki i smaczny obiad. Nic dodać nic ująć, trzeba spróbować. Składniki: 2 filety z kurczaka ( pojedyncze ) ½ opakowania mieszanki chińskiej, mrożonej Chrzan tarty w słoiku Sól Pieprz Serek almette chrzanowy olej Bulion/ woda Wykonanie: Filety z kurczaka przekrawamy tak aby powstały po dwa duże płaty. Rozbijamy(...)chrzan. Rozsmarowujemy. Następnie na połowie umieszczamy mieszankę chińską. Zwijamy w rulon i zabezpieczamy wykałaczkami. Zewnętrzną stronę posypujemy pieprzem. Na patelni wlewamy niewielką ilość oleju ( ja użyłam 1 łyżeczki ). Obsmażamy roladki z każdej strony. Podlewamy bulionem. Dodajemy pozostałe warzywa. Dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę almette chrzanowego i dodatkowo łyżkę chrzanu, rozprowadzamy i ewentualnie doprawiamy
Smaki Ewysolą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. 3. Pieczarki pokroić w plastry, i delikatnie przysmażyć. 4. Na każdym rozbitym Filecie ułożyć plasterek szynki i po 2-3 plasterki pieczarek. 5. Zwinąć na roladki. 6. Roladki oprószyć mąką zmieszaną z bułką, roztrzepanym jajkiem, i ponownie mąką zmieszana z bułką. 7. Smażyć na oleju z każdej strony
Dziś Ja gotujeProponujemy delikatne roladki ze schabu w sosie. Składniki: - plastry schabu - warzywa na bulion: seler, por, marchew, pietruszka, czosnek - natka pietruszki - słodka śmietana - mąka kukurydziana lub ryżowa - sól, pieprz, harissa Schab rozbijamy na cienkie plastry. Przyprawiamy. Posypujemy natką pietruszki, zwijamy i spinamy wykałaczką. Gotujemy bulion warzywny, odławiamy warzywa, marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do bulionu, zagęszczamy mąką(...)dodajemy 2-3 łyżki śmietany, przyprawiamy do smaku. Do sosu wkładamy roladki i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. Smacznego
Maminek kulinarny