roladki - 9750 przepisów (strona:250/650)

Rolada drożdżowa z lodówki 117

Przepis pochodzi z dawnych czasów powojennych. Moja babcia taką roladę piecze zawsze na Święta Wielkanocne. Składniki: Mąka pszenna ½ kg Margaryna ½ kostki Cukier ½ szklanki Cukier waniliowy 1 szt. Jajka 3 szt. Drożdże 3 dag Mleko ½ szklanki Szczypta soli Nutella Wykonanie: Drożdże rozpuścić w letnim mleku z płaską łyżeczką cukru i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z resztą cukru, cukrem waniliowym, rozbełtanymi(...)makaron. Następnie ciasto włożyć do lodówki na 12 godzin, po czym wyjąć i podzielić na dwie części. Rozwałkować oddzielnie na stolnicy posypanej mąką, nałożyć nadzienie, zwinąć w roladę, przenieść do formy . Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut

Tradycyjna Kuchnia
Wiejskie roladki wieprzowe 137

Roladki wieprzowe w tym wydaniu smakują wybornie. Składniki: Kotlet schabowy 4 szt. Kiełbasa wiejska 25 dag Szczypiorek 1 pęczek Sól i pieprz do smaku Cebula biała 1 szt. Świeża bazylia Wykonanie: Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić  tłuczkiem z dodatkiem soli i pieprzu. Cebulę obrać, posiekać i zalać wrzątkiem, po czym odsączyć. Kiełbasę zmielić, dodać cebulę i w razie potrzeby(...)doprawić do smaku. Na rozbite kotlety nakładać farsz, posypać posiekanym szczypiorkiem, zwinąć w roladkę i obłożyć listkami bazylii. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
Roladki wieprzowe z awokado i mango 131

czosnkową, pieprzem i rozbić tłuczkiem dosyć cienko.  Awokado, mango obrać pokroić w cienkie paski. Na rozbite kotlety układać  paski mango, awokado posypać  startym serem, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać wiórkami masła i posypać kurkumą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem około jednej godziny

Tradycyjna Kuchnia
Panierowane Roradki z Kurczaka z Szynka i Pieczarkami 104

solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. 3. Pieczarki pokroić w plastry, i delikatnie przysmażyć. 4. Na każdym rozbitym Filecie ułożyć plasterek szynki i po 2-3 plasterki pieczarek. 5. Zwinąć na roladki. 6. Roladki oprószyć mąką zmieszaną z bułką, roztrzepanym jajkiem, i ponownie mąką zmieszana z bułką. 7. Smażyć na oleju z każdej strony

Dziś Ja gotuje
ROLADA ŚMIETANOWA WALENTYNKOWA + FILMIK 253

Pyszna rolada na walentynki, jest lekka i prosta w wykonaniu oraz bardzo efektowna. Idealna na święto zakochanych i nie tylko a smakuje każdemu. SKŁADNIKI :            BISZKOPT :  4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru  2 łyżki ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju(...)następnie nakładamy serduszka i lekko je dociskamy. Rozkładamy resztę śmietany, wyrównując wierzch ciasta. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Ciasto wyrównujemy nożem, wyjmujemy z formy, odwracamy i układamy na blaszce. Roladę dekorujemy płynną czekoladą i cukrem pudrem. Pozostałą galaretkę kroimy w kostkę i układamy obok ciasta. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego.           Zapraszam

Kulinarne Fantazje Marioli
Rolada drobiowo-wieprzowa ze śliwką 259

praskę czosnkiem i ulubionymi ziołami mieszamy i wykładamy na nasze filety, z brzegu układamy w rzędzie śliwki(nie trzeba ich wcześniej moczyć bo zmiękną odczas pieczenia) i zwijamy naszą roladkę od strony śliwek. gotową roladkę obwiązujemy mocno sznurkiem (ja wkładam jeszcze kilka śliwek na wierzchu pod sznurek) pieczemy ok 1,5 godziny w 170 stopniach,ja piekę w starym żeliwnym

Swojskie jedzonko
Rolada kakaowo-kokosowa bez pieczenia 188

Rolada kakaowo-kokosowa to świetny sposób na wykorzystanie wiórków, które zostają nam po przygotowywaniu mleka i śmietanki kokosowej . Masa kakaowa jest lekko gorzka i dobrze kontrastuje ze słodkim kokosowym środkiem. 100 g kaszy jaglanej 75 g orzechów laskowych 8 daktyli 2 łyżki kakao 200 g wiórków kokosowych (mogą być wiórki po produkcji mleka kokosowego) 100 g margaryny bez mleka(...)płynny miód mieszamy mikserem do połączenia składników. Na papierze do pieczenia wykładamy około 0,5 centymetrową warstwę masy kakaowej w kształcie prostokąta. Na wierzchu układamy masę kokosową. Zwijamy ciasno roladę. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę (im dłużej, tym lepiej). Gotowe! * Wybierając margarynę trzeba zawsze dokładnie sprawdzić skład. Wiele margaryn na rynku zawiera dodatek mleka

Dieta bez mleka
ROLADA BEZ PIECZENIA 579

Przepis na tą roladę znalazłam w jakiejś gazetce i postanowiłam wypróbować. Jest prosta do wykonania, musimy jedynie chwilę poczekać aby nasze masy wystygły. Na pewno ją jeszcze zrobię, wszystkim bardzo smakowała :)  SKŁADNIKI: CIASTO: 32 dag herbatników 10 dag masła 0,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 0,5 szklanki mleka KREM: 15 dag wiórków kokosowych 60 g masła(...)masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. ZWIJANIE: Ciasto wałkujemy pomiędzy folią spożywczą na wymiary ok. 25/35 cm.  Smarujemy kremem kokosowym. Z pomocą folii ściśle zwijamy w roladę (krótszy bok)  i szczelnie owijamy w folię. Chowamy na całą noc do lodówki. Smacznego :) Polecam przepisy na pozostałe ciasta bez pieczenia  KLIK

Pani na deser
mini roladki - kurczak zapiekany w boczku 441

Pełne aromatu, soczyste, a jednocześnie delikatne. Piersi z kurczaka zawinięte w wędzony boczek i zapieczone. Mini roladki doskonale nadają się na obiad czy kolację, sprawdzą się także jako przekąska na imprezę. Polecam :-) składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 200 g cienkich plastrów wędzonego boczku sól, pieprz  olej do smażenia wykonanie: Pierś z kurczaka kroję w poprzek na niewielkie kawałki(...)doprawiam solą i pieprzem. Każdy kawałek kurczaka zawijam  w plaster boczku (lub w dwa, w zależności od wielkości). Roladki podsmażam na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju. Następnie układam na blaszce, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekam około 20 minut

babka w formie
Boczek w piwie 159

Czosnek drobno siekamy, oprószamy niewielką ilością soli morskiej po czym całość rozcieramy na desce nożem. Łączymy z posiekaną drobno zieleniną. Przygotowany farsz rozprowadzamy na płacie boczku i zawijamy w roladę. Obwiązujemy bawełnianą nicią. Nacieramy papryką słodką, ostrą i kuminem. Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około półtorej godziny – pieczemy bez przykrycia

Smaki Na Talerzu
Kurczak na kilka sposobów 219

barbecue Kurczak w czosnkowym sosie Kurczak zapiekany z ananasem Kurczak w miodowym sosie Naleśniki zapiekane z kurczakiem Szaszłyki z kurczaka na grilla Kurczak zapiekany z brzoskwiniami Tortille z kurczakiem Roladki z suszonymi pomidorami i gorgonzolą Kurczak w sosie z gorgonzoli Pizza z kurczakiem i sosem barbecue Lasagne z porem i kurczakiem Kurczak w sosie Teriyaki Kurczak w serowym sosie Roladki

Delusional Trine
Rollsy z tortilli 665

kostkę. Ser zetrzeć na dużych oczkach. Pietruszkę posiekać. Jeden placek posmarować cienko łyżką majonezu, na nim równomiernie rozłożyć połowę nadzienia. Przykryć drugim plackiem, czynność powtórzyć. Lawasze zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut (żeby lepiej się kroiła). Roladę pokroić w plastry o grubości ok 3cm. Rozgrzać patelnie i posmarować odrobiną oleju

Obiad gotowy
Roladki kurczaka z chrzanem i mieszanką chińską 163

dzisiaj proponuję roladki z kurczaka trochę na ostro, bo z chrzanem i faszerowane mieszanką chińską. Szybki i smaczny obiad. Nic dodać nic ująć, trzeba spróbować. Składniki: 2 filety z kurczaka ( pojedyncze ) ½ opakowania mieszanki chińskiej, mrożonej Chrzan tarty w słoiku Sól Pieprz Serek almette chrzanowy olej Bulion/ woda Wykonanie: Filety z kurczaka przekrawamy tak aby powstały po dwa duże płaty. Rozbijamy(...)chrzan. Rozsmarowujemy. Następnie na połowie umieszczamy mieszankę chińską. Zwijamy w rulon i zabezpieczamy wykałaczkami. Zewnętrzną stronę posypujemy pieprzem. Na patelni wlewamy niewielką ilość oleju ( ja użyłam 1 łyżeczki ). Obsmażamy roladki z każdej strony. Podlewamy bulionem. Dodajemy pozostałe warzywa. Dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę almette chrzanowego i dodatkowo łyżkę chrzanu, rozprowadzamy i ewentualnie doprawiamy

Smaki Ewy
Panierowane Roradki z Kurczaka z Szynka i Pieczarkami 125

solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. 3. Pieczarki pokroić w plastry, i delikatnie przysmażyć. 4. Na każdym rozbitym Filecie ułożyć plasterek szynki i po 2-3 plasterki pieczarek. 5. Zwinąć na roladki. 6. Roladki oprószyć mąką zmieszaną z bułką, roztrzepanym jajkiem, i ponownie mąką zmieszana z bułką. 7. Smażyć na oleju z każdej strony

Dziś Ja gotuje
Roladki schabowe w sosie 218

Proponujemy delikatne roladki ze schabu w sosie.     Składniki: - plastry schabu - warzywa na bulion: seler, por, marchew, pietruszka, czosnek - natka pietruszki - słodka śmietana - mąka kukurydziana lub ryżowa - sól, pieprz, harissa Schab rozbijamy na cienkie plastry. Przyprawiamy. Posypujemy natką pietruszki, zwijamy i spinamy wykałaczką. Gotujemy bulion warzywny,  odławiamy warzywa, marchewkę kroimy w kostkę,  dodajemy do bulionu, zagęszczamy mąką(...)dodajemy 2-3 łyżki śmietany, przyprawiamy do smaku. Do sosu wkładamy roladki i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania