rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:77/121)

Wytrawne naleśniki z botwinką 214

mąki z ciecierzycy 100 g razowej mąki owsianej 3 jajka pół łyżeczki soli ok. 300 ml wody z mlekiem 2 łyżki oleju Mąki wymieszać z solą i jajkami. Stopniowo dolewać wodę z mlekiem i wyrabiać ciasto trzepaczką, by pozbyć się ewentualnych grudek. Pod koniec dodać olej. Wymieszać. Patelnię posmarować ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. Przepis(...)wpadnie w ręce. U mnie to: garść botwinki plastry suchej szynki plastry żółtego sera marynowany imbir marynowana papryka olej do smażenia Składniki układać na jednym brzegu naleśnika. Zawijać w roladę. A potem podgrzać na patelni z rozgrzanym olejem

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami 210

podsmażone grzyby z cebulką. W przepisie podaję wariant bardziej rozbudowany z kapustą. Zawijańce są odcinane z rulonu ciasta drożdżowego, nadzianego grzybowym farszem. Możecie zamiast w plastry – jak roladę, pociąć ciasto w dłuższe kawałki i pozlepiać końce. Tym sposobem otrzymacie klasyczne paszteciki. Oczywiście, wierzch możecie posypać czarnuszką , kminkiem czy innymi dodatkami. U nas takie paszteciki czasem znajdują się koło czerwonego(...)duża cebula 200 g kapusty kiszonej liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól Ciasto: 2/3 szkl. mleka 3 łyżki oleju 3 dkg drożdży 300 g mąki 1 łyżeczka cukru Jajko do smarowania Sposób przygotowania Ciasto Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min. Do mąki dodajemy rozczyn, olej i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia

Mieszam w Garnku
Drożdżówka z Rabarbarem i Truskawkami 161

drożdże. Zasypujemy delikatnie mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, na około 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny zacząć się pienić. Dodajemy pozostałe ciepłe masło z maślanką, jajko, skórkę otartą z cytryny, szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce pod przykryciem, do podwojenia objętości. Zasypane cukrem truskawki i rabarbar gotujemy około 2 minut. Mąkę ziemniaczaną(...)ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (około 24 x 34 cm). Wykładamy nadzienie owocowe, rozprowadzamy po całości zostawiając wolne boki. Zaczynając od dłuższego boku zwijamy ciasto w rulon, jak roladę. Następnie kroimy na 10 kawałków. Kawałki na płasko układamy w okrągłej, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formie (24 cm). Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około

Made By Mom And Son
Roladka z czerwoną porzeczką 192

  Kolejna roladka, tym razem na cieście ucieranym a nie biszkoptowym, dzięki czemu ma śliczny żółty kolor. Całość dopełnia pyszny krem na bazie serka mascarpone i

Z miłości do słodkości
Babeczki jagodowe 277

prostu pyszny! Ale to nie koniec jego zalet: ma zwartą konsystencję, jest trwały (na pewno nie spłynie z babeczek), idealnie nadaje się również do przekładania tortów czy wypełnienia rolady. Oczywiście nie musi być na bazie jagód - świetnie sprawdzą się także maliny, wiśnie, porzeczki czy truskawki. Polecam serdecznie, zwłaszcza w wersji z pektyną, ponieważ tężeje błyskawicznie, poza tym będzie jadalny(...)Babeczki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej umytej i sparzonej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 jajka 50 ml oleju 1 szklanka maślanki (zamiennie: jogurt naturalny) pół szklanki jagód 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej - do obtoczenia jagód Krem jagodowy: 1 szklanka jagód pół szklanki cukru 2 łyżeczki

Domowa Cookierenka Agi
Jabłkowo - imbirowy drożdżowiec z masą serowo – cynamonową 169

manna do posypania formy cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: 1.  Ciasto drożdżowe W mleku rozrobić drożdże, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, jajka, szczyptę soli, wlać masło oraz dodać drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. 2.  Ser rozgnieść(...)brązowy cukier, przyprawę do szarlotki i dokładnie wymieszać. 4.  Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach  40 x 30 cm, posmarować masą serową i zwinąć w roladę, którą następnie pokroić na 16 plastrów. Plastry rolady układać na spodzie formy (moja  o średnicy 31 cm) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną.   Na całej powierzchni ciasta powciskać

Szalona Kuchnia Eweliny
Razowe drożdżówki z serem i bakaliami 185

serem i bakaliami Ciasto: 400g mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia) 100 g mąki pszennej 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych 1 łyżka (20 g) miodu 2 jajka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 75 g masła, roztopionego Drożdże mieszamy z cukrem i miodem i zostawiamy do rozpuszczenia. Dodajemy letnie mleko i rozpuszczone masło (nie może być(...)garść rodzynek 1 garść suszonej żurawiny Mieszamy ze sobą wszystko do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy serem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy w plastry ok 2-3 cm grubości. przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut

Cynamonowe szczęście
Świętujemy trzy mięsiące bloga :) 221

Islandii, Kenii, Kataru, RPA, Indonezji, Wietnamu, Nowej Zelandii i wielu innych. 4. Największą popularnością cieszył się przepis na Sałatkę z rukoli (541), Gulasz wieprzowy z warzywami (404) i Jajka zapiekane w kokilkach (352). 5. Moim faworytem jest Tort bezowy z kremem cytrynowy, a mój mąż jest najbardziej dumny ze swojego Steka z rostbefu wołowego z szalotkami w czerwonym winie(...)Truskawki na patyku) i sentymentalni (Pyry z gzikiem). 9. Odkrywaliśmy nowe smaki (Cheddar z miodem i włoskimi orzechami, Krem cytrynowy z nutą pomarańczy), z pasją tworzyliśmy nowe potrawy (Wykwintna rolada z indyka w sosie pomarańczowym) i po prostu sprzątaliśmy lodówkę (Miruna z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym w sosie koperkowym) :) 10. Najczęściej pieczemy Ciasta i ciasteczka oraz Pieczywa

Delicious Titbits
Babka drożdżowa anyżowa 220

Baba drożdżowa pachnąca anyżem..mniam..pyszna była. 50 dkg mą ki Młynomag 20 g świeżych drożdży  70 g stopionego, ciepłego masła 1 szkl. mleka 1 jajko 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego anyżu Nadzienie 125 g sera ricotta 2-3 łyżki cukru  1 żółtko rodzynki Jumbo Skworcu mieszanka keksowa Skworcu Ser przełożyć(...)przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże i resztę składników. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na kształt prostokąta,posmarować serem ricotta,posypać mieszanką keksową i rodzynkami.Zawinąć roladę,przełożyć do formy z kominkiem, sklejając końce ciasta.Odstawić do wyrośnięcia.Piec około 50-60 minut w temperaturze 160 stopni.Po upieczeniu dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Pulpeciki w sosie pomidorowym 147

przekąskę była rolada z łososiem i szpinakiem a na obiad robię dziś pulpeciki w sosie pomidorowym. Pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Pasuje idealnie do ziemniaków, ryżu czy kaszy. I co najważniejsze, jest to danie uwielbiane przez dzieci. Zresztą spróbujcie sami. Zapraszam!!!     Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego   ( drobiowego lub wieprzowego, albo mieszanego), 3 marchewki(...)natki pietruszki, kawałek selera, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 0,5 kajzerki, sól, pieprz, woda do gotowania pulpetów Wykonanie: Kajzerkę moczymy w wodzie. Następnie odciskamy ją z nadmiaru wody.   Jajko i bułkę dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.   Formujemy małe kuleczki.   Gotujemy je na mniejszym ogniu. Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy do pulpetów

Passion of Cooking
Drożdżówki z kremem krówkowym i płatkami migdałowymi 213

śniadanie, ale równie dobre na podwieczorek. Ciasto jest mięciutkie. Bułeczki nie są mocno słodkie, a napotkane podczas jedzenia płatki migdałów miło chrupią. Składniki: 500 g mąki pszennej  2 jajka opakowanie drożdży instant szczypta soli 80 g cukru trzcinowego 65 g roztopionego masła 190 g ciepłego mleka krem krówkowy płatki migdałowe Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia(...)ciasto wykładamy krem krówkowy - w zależności od upodobań do słodkości - u mnie były 4 czubate łyżki kremu, na który posypałam płatki migdałowe - 3 garści.  Ciasto zwinęłam w roladę i pokroiłam na 3-4 cm kawałki. Formę do pieczenia mufinek wysmarowałam olejem, następnie do każdego otworu wkładałam jeden kawałek zwiniętego ciasta.  Tak przygotowane ciasto zostawiam w ciepłym miejscu

Plate of Joy
Tort migdałowy w paski 363

minut. Masa migdałowa: Migdały mielimy w blenderze. Miksujemy z cukrem i miękkim masłem. Jedno jajko rozbijamy do szklanki bełtamy i połowę dodajmy do masy. Dodajemy także 2 całe jajka i rum. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Chłodzimy w lodówce przez 10-15 minut przed nałożeniem na ciasto migdałowe.    Biszkopt kakaowy: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczypta(...)39x23cm 180 stopniach C przez około 20 minut do tzw. „suchego patyczka”. Ciepły biszkopt układamy na posypanej cukrem pudrem czystej ściereczce kuchennej. Posypujemy wierzch cukrem pudrem i zawijamy w roladę. Studzimy i kroimy na 4 równej szerokości paski. Masa śmietankowa: Dobrze schłodzona kremówkę ubijamy z cukrem pudrem aż do uzyskania lekkich fal. Stopniowo dodajemy mascarpone. Miksujemy aż masa będzie jednolita

Pyry na Gaz
Minikanapki - ponadczasowe przękąski 260

pumpernikiel) krakersy lub suche pieczywo liście cykorii belgijskiej (mogą być blatami kanapek dla gości, którzy muszą stosować dietę bezglutenową) sałata pomidorki koktajlowe rzodkiewki papryka żółta i czerwona ogórki konserwowe jajka ugotowane na twardo wędlina (np. szynka lub polędwica) cienkie kabanosy łosoś wędzony serek naturalny lub naturalny z dodatkami pasta z groszku z serami (przepis na nią znajdziecie tutaj ) hummus ( przepis(...)składniki z zaproponowanych powyżej.  W pobliżu ustawcie solniczkę, pieprzniczkę i pojemnik na oliwę, by goście mogli podkręcić smak swoich kanapeczek. ----- Podobne: Ptysie z pastą z groszku i serów Rolada jarmużowa z tuńczykiem Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb

Weekendy w domu i ogrodzie
Islandzkie bułeczki z marcepanem. 244

Kolejna wariacja na temat ciasta drożdżowego z marcepanem, lukrem i suszoną żurawiną. Zamiast oddzielnych bułeczek zrobiłam z podanych proporcji dwie blachy zwijasków do odrywania. Drożdżówki

Z butelką mleczka w tle