makreli z suszonymi pomidorami Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką Tosty z awokado i jajkiem w koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Obiad Żurek z białą kiełbasą i grzybami Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym Biała kiełbasa zapiekana z warzywami Kurczak duszony z miodem i cytryną(...)glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety
karmelowySkładniki: ciasto na małą struclę: mąka tortowa 30-40 dag, margaryna 1/4 kostki, cukier 4 łyżki, drożdże 3 dag, woda letnia 4 łyżki, mleko 1/2-3/4 szklanki, jajka 1 sztuka "XL" masa makowa: masa makowa 1/2 puszki dużej, 1 białko do masy, żółtko + łyżeczka wody, kruszonka - w opisie, lukier - w opisie drożdże rozetrzeć z letnią wodą dodając łyżeczkę cukru i mąki(...)około 1 godzinę ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na 1,5 cm grubości placek masę makową wymieszać z roztrzepanym białkiem i rozsmarować na cieście, zawinąć jak na roladę i delikatnie ją spłaszczać położyć na blaszce piekarnika z papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem rozmieszanym z małą ilością wody, posypać kruszonką piec w 180c, grzanie góra/dół około
W Mojej Kuchni Lubięjako przekąska do zabrania ze sobą na piknik lub wycieczkę. Składniki na 15 sztuk: 500 g mąki pszennej szklanka ciepłego mleka 30 g drożdży 30 g smalcu 1 jajko łyżeczka soli łyżeczka cukru na nadzienie: 300 g szpinaku mrożonego 50 g serka topionego kremowego łyżka masła sól pieprz 2-3 ząbki czosnku Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i łyżką(...)dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę, każdą rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Na obie części ciasta nałożyć po połowie szpinaku i rozsmarować. Zwinąć w rolady i pokroić na kawałki o długości około 5 cm. Ustawiać pionowo na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczekoladowym 3 szklanki mleka jeżeli budyń nie jest słodzony to dodatkowo 0,5 szklanki cukru trzcinowego 100 g rodzynek Drożdże pokrusz i utrzyj z łyżką cukru. Mleko podgrzej. Mąkę, jajka, żółtko, olej i pozostały cukier przełóż do miski. Dodaj ciepłe mleko i drożdże, wyrabiaj mikserem. Miskę przykryj i odstawi na pół godziny do wyrośnięcia. W rondelku zagotuj 2,5 szklanki(...)Formę do baby posmaruj masłem i oprósz bułką tartą Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą budyniową i posyp rodzinkami i migdałami, zwiń w roladę, roladkę potnij na kawałki ok 3 cm i układaj nierównomiernie w formie, czynność powtórz. Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia, później łatwiej jest mi zwinąć ładny rulon no i stolnica
Kocham Czekoladęzaczynu. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, by zaczyn wyrósł. Do misy miksera przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn, resztę mąki, cukier, cukier waniliowy, jajko oraz szczyptę soli. Margarynę rozpuść w mleku, kiedy mieszanka przestygnie, dodaj ją do pozostałych składników. Wymieszaj ciasto na elastyczną, gładką masę (np. hakami miksera), nakryj misę ściereczką i odstaw(...)oprószony mąką blat, wyrabiaj przez 2-3 minuty, po czym rozwałkuj na dość duży prostokąt. Rozwałkowane ciasto posmaruj powidłami i posyp kruszonką, po czym zwiń w rulon jak roladę. Powstały rulon rozetnij wzdłuż ciasta na pół, lekko rozchyl płaty ciasta i i przekładaj je "na okrętkę", tworząc coś w rodzaju warkocza. Tak zawinięte ciasto przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia
Moje Qulinariasłodzony to dodatkowo 0,5 szklanki cukru trzcinowego 100 g rodzynek 100 g migdałów ciętych Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Drożdże pokrusz i utrzyj z łyżką cukru. Mleko podgrzej. Mąkę, jajka, żółtko, olej i pozostały cukier przełóż do miski. Dodaj ciepłe mleko i drożdże, wyrabiaj mikserem. Miskę przykryj i odstawi na pół godziny(...)Formę do baby posmaruj masłem i oprósz bułką tartą Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą budyniową i posyp rodzinkami i migdałami, zwiń w roladę, roladkę potnij na kawałki ok 3 cm i układaj nierównomiernie w formie, czynność powtórz. Odstaw formę, aż ciasto wyrośnie ok 15 minut. Babkę wstawić do rozgrzanego piekarnika
Niezły Młynekprzepisem, że wciąga w nałóg ale nie będę was ostrzegać, jest zbyt smaczne żeby sobie go odmówić. Składniki: 50 g drożdży 2 szklanki mleka 600 g mąki 3 jajka 2 łyżki oleju 1/2 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżki kakao Wykonanie: drożdże rozpuszczamy w letnim leku i wylewamy je do misy. Dodajemy cukier , żółtka, olej i sól. Wszystko(...)rozwałkowujemy na prostokąt (wielkość zależy od tego jak bardzo dobrze było wyrośnięte ciasto) i posypujemy go przesianym przez sitko kakaem. prostokąt zwijamy zaczynając od dłuższego boku. Gotową roladę przecinamy w wzdłuż. Dwa pasy przeplatamy ze sobą tworząc wieniec taki jak na zdjęciu. Ciasto smarujemy białkiem i wkładamy na brytfankę. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziełatwe i szybkie w przygotowaniu. Biszkoptowa rolada jest w smaku delikatna, a masa kremowa. Szybko znika ze stołu. Kształt nie wyszedł idealny, ale jak na pierwszą w życiu roladę biszkoptową nie jest źle ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: na ciasto: 3 jajka 50 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej 40 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na masę: Normal 0 21 false false
Symfonia smakowajabłek 300 g masy kajmakowej 1/3 szklanki orzechów włoskich POLEWA: 1 łyżka masy kajmakowej 1 łyżka mleka 1 żółtko Drożdże rozetrzeć z cukrem i połączyć z ciepłym jogurtem i jajkami. Rozmącone wlać do przesianej mąki razem z olejem i solą. Żeby ogrzać jogurt najlepiej włożyć pojemnik do ciepłej wody. Ciasto zagniatać około 10 min, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić(...)Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 x 30 cm, posmarować masą kajmakową, rozsypać orzechy i wyłożyć kawałki jabłek. Ciasto zwinąć ostrożnie i dokładnie wzdłuż dłuższej krawędzi. Pociąć roladę na plastry o grubości ok 1,5 cm. Najlepiej zrobić to za pomocą nitki. W tym celu należy ją włożyć pod roladę, skrzyżować u góry i zacisnąć. Odcięte części układać
https:KKuchniaMniamdodajemy łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, którą dokładnie rozprowadzamy. Odstawiamy na 10-15 minut , aż drożdże się wzburzą. Ciasto Do dużej misy wsypujemy pozostałą mąkę oraz cukier. Wbijamy jajka i wlewamy zaczyn oraz rozpuszczone i schłodzone do temperatury pokojowej ciasto. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Czas wyrabiania powinien wynosić około 10 minut . Gotowe(...)czasie ciasto wyjmujemy i krótko wyrabiamy, a następnie rozwałkujemy na prostokąt o wymiarach dużej formy na ciasto. Smarujemy całość powidłami śliwkowymi, pozostawiając czyste boki. Zwijamy do środka jak na roladę. Nożem roladę przecinamy wzdłuż na pół, pozostawiając łączenie na jednym z końców. Następnie formujemy wieniec (okrągły warkocz), na końcu sklejając końcówki ciasta. Wieniec wkładamy do okrągłej formy o średnicy
Food Squarekwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 2 1/2 szklanki maku 1 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka tłuszczu 1 łyżka kakao cynamon 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki miodu olejek migdałowy Masa serowa: 1000 gram sera 1 1/2 szklanki cukru 4 żółtka cukier waniliowy(...)sparzyłam, zmieliłam dwukrotnie, dodałam resztę składników i zagotowałam. Rozwałkowuję pozostałe trzy kawałki kruchego ciasta, na każdy z nich nakładam masę makową i zwijam trzy rolady. Wszystkie układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 20-25 minut w 200'C by ciasta połączyły się ze sobą tworząc ciasto z rolad. Ser, cukier, żółtka, cukier waniliowy mieszam
Ciasteczkowy Potwórwięc do wypróbowania przepisu. Składniki na 18 rogali 50 g drożdży 600 g mąki 150 g masła 150 g cukru szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 4 jajka sezam do posypania Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niem drożdże. Wlewamy je do miski. Rozpuszczamy masło i również dajemy go do miski. Dodajemy resztę składników ( jedno białko(...)stolnice i rozwałkowujemy. Wycinamy z niego trójkąty, najlepiej żeby wyszły nam równoramienne z podstawą krótszą od ramion. Jeżeli mamy już gotowe trójkąty to zwijamy je od podstawy jak roladę a boki zawijamy na kształt rogala. Gdy wszystkie będą gotowe smarujemy je białkiem, posypujemy sezamem i przekładamy na brytfankę. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach
ciastkarnia na kruchym spodzielepszego niż tradycyjny, śląski obiad. Smakuje wyjątkowo zwłaszcza wtedy, gdy rzadko jemy kluski i mięso w postaci rolady. W tygodniu staram się nie jeść mięsa, za to sporo warzyw, bo uważam, że smakują znacznie lepiej od mięsa. Tak już mam długo i póki co jest mi z tym dobrze. Są jednak takie dni, kiedy zrobimy niedzielny obiad, taki tradycyjny, jaki(...)przepisem na kluski, banalnie proste w wykonaniu i smaczne. Najlepsze oczywiście z sosem! Przepis identyczny jak na kluski śląskie, płaskie z dziurką. Kluski Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko sól do smaku mąka ziemniaczana Przygotowanie: Ziemniaki obieramy. Gotujemy, odcedzamy. Gorące ziemniaki rozgniatamy w prasce i przekładamy do miski. Odstawiamy do ostudzenia. Rozgniecione ziemniaki dzielimy na cztery części. Jedną wyjmujemy
Moja smaczna kuchniapyszne bułeczki..przepis znaleziony gdzieś w necie. 80 g cukru 1 łyżeczka soli 70 g miękkiego masła 1-2 łyżki roztopionego do posmarowania drożdżówek 1 duże roztrzepane jajko 450 g mąki pszennej opakowanie (7g) drożdży suchych lub 16g świeżych 270 ml mleka Dodatkowo ok 200 g serka śmietankowego 2 łyżki miodu cukier(...)godziny, by podwoiło swą objętość.Następnie ciasto lekko wyrobić i podsypując mąką rozwałkować prostokąt o 30 x 35 cm. Powierzchnię posmarować twarożkiem i posypać pokrojonymi truskawkami. Zawinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Pokroić na około 15 równych części i kłaść na blasze wyłożonej papierem powierzchnią ściętą do dołu, w odległości 1 cm od siebie. Posmarować roztopionym masłem. Pozostawić do wyrośnięcia
Moje domowe kucharzenieWłaśnie niedawn o rozpoczął się sezon na szparagi,a trwa o n bardzo krótko więc korzystajmy i jedzmy te bardzo wartościowe warzywo. Roladki drobiowe ze
Kolorowa kuchnia Elkidużej miski przesiewamy mąkę. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestygnięcia. Nastawiamy garnek z odrobiną wody, aby się zagotowała (takiej wielkości aby można było nad nim ustawić miskę z jajkiem). Jajko wbijamy do miski, dodajemy pozostały cukier i ubijamy w misce nad parą mikserem na jednolitą, puszystą masę. W mące robimy wgłębienie i wlewamy dojrzały rozczyn, mieszamy, wlewamy masę jajeczną(...)ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy je na prostokąt. Smarujemy powidłami zostawiając kilka cm ciasta od brzegu i od dłuższego boku zwijamy jak roladę. Roladę kroimy ostrym nożem na kawałki. Blaszkę, naczynie do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki zawijasem do góry i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Następnie
Symfonia Smakówsolą wsypujemy do dużej miski. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem z cukrem i wylewamy na mąkę. Odstawiamy na kilka minut, aby drożdże zaczęły rosnąć. Następnie dodajemy żółtko, jajko oraz roztopione masło. Wyrabiamy przez kilka minut (jeśli ciasto będzie za rzadkie postarajmy się nie dodawać, więcej mąki, tylko dalej wyrabiamy). Gdy ciasto drożdżowe będzie już jednolite odstawiamy je nakryte ściereczką(...)rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm. Ciasto kroimy wzdłuż na 3 paski. Na każdym pasku rozsmarowujemy masę makową. Każdy pas zwijamy w rulon tak, jakbyśmy robili trzy rolady makowe. Tortownicę o śr. 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Rulony z makiem układamy w tortownicy formując kształt ślimaka. Zostawiamy małe odstępy, aby powtykać
Poezja smaku